-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugesz77
őstag
válasz Szyszko #25091 üzenetére
Ne erőltesd a crema fokozós kosarat. Ha normális a darálód (márpedig az ) akkor csak ront a végeredményen. Pénzkidobás lenne szerintem.
Ha nem egyenlő a két pohárba csapolás akkor általában az szokott lenni,hogy nincs vízszintben a gép.
A jó tejhab alapja a hideg 2,8 % os ESL tej. -
Surda-
őstag
válasz Szyszko #25091 üzenetére
Üdv a Klubban!
Az a kis pöcök nyomásfokozó, nem ajánljuk, ál-cremat lehet vele elérni,de van normális darálód.Ahogy írták,valószínűleg nincs vízszintben a géped, ezért folyik az egyik irányba több.
Én általában egy hústűvel WDT-zek , majd csapoláskor elhúzom vele abba az irányba a kv-t,amelyikbe nem akar folyniLehet vele tökéletesen gőzölt tejet csinálni, ne aggódj.
Nekem a Spar bio ESL tej jött be , arra készülj fel,hogy bizonyos tejekkel kizárt,hogy jó tejhabot csinálj.Előáztatás funkció az én babymen nincs, ezt passzolom.
Ezt a könyvet meg ajánlom,hogy ha kezdő vagy : Kávészenvedély
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
And06
aktív tag
válasz Szyszko #25091 üzenetére
a gőzöléssel kapcsolatban meg még annyit, hogy inkább kevesebb tejjel próbálkozz először, a 0,35ös edény is elég 2 adag cappuhoz. a másik fórumon van egy nagyon jó leirás luigi által, illetve paljocnak voltak kicsit régebben jó videói. ja, és ha az a müanyag valami rajta van a gőzcsövön, akkor azt szedd le. (nem jut eszembe a neve)
[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
válasz Szyszko #25098 üzenetére
PID-el tudod szabályozni a víz hőfokát.
Vannak kávék,amik magas és vannak ,amik alacsonyabb hőmérsékleten finomak.
Teszteken általában jelzik,hogy milyen irányba érdemes elindulni az adott kávéval.
Amíg nincs PID a gépben,addig maximum hűtőcsapolással tudsz hűteni a bojlerben lévő vízen, sacc/kbra kiengedve belőle egy kicsit."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
válasz Szyszko #25098 üzenetére
PID: 0,1-1 C-os pontossággal tartja a bojler hőmérsékletét fajtától függően. És mivel az elkészült ital minősége már 2 C eltérés esetén is teljesen más, így abban segít, hogy stabilan ugyanolyan kávét készíts, ami ráadásul biztosan jobb is mint az alap géppel. Ezt gyárilag többnyire magyar zsebbel nagyon gépeken szerelik, ezért van pár hozzáértő, aki utólag épít be ilyent olcsóbb (pl Gaggia) gépekbe is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
válasz Szyszko #25119 üzenetére
Csak az a csonk maradjon,amit itt is látsz. a jobb felsőben.
Jó tej kell,amit korábban is írtunk és hideg legyen.
Miután kész a kv benyomod a gőz gombot, elfordítod a gőz kart,kijön a benne lévő víz és visszazárod.
Ilyenkor szépen elkezd melegedni, legközelebbi nyitásnál már szinte csak gőz jön.
Belemártod a tejbe,de még csak kicsit,engedsz a tejbe levegőt.Egyik kezeddel fogod a tejkiöntő fogantyúját, másikkal az oldalát/alját,hogy érezd mennyire melegszik.
Ahogy egyre melegebb és már van benne elég apro buborék, jobban belemártod a gőzcsonkot, ekkor már ne menjen bele levegő,csak keringjen a tej a kancsóban.
Ha már olyan meleg,hogy alib birod ottartani a kezed (elég szubjektiv,ne legyen tűzforró,ez a lényeg), akkor abbahagyod a gőzölést.
Utána légteleníteni kell a gépet.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz Szyszko #25151 üzenetére
Milyen sűrűn kell zsírtalanítani, és vízkőteleníteni? (átlag napi 2-3 kv)
Pontosan milyen anyagokat kell vennem zsírtalanításhoz, és vízkőtelenítéshez ?
Pontosan hogy kell elvégezni a műveleteket?A vízkőtelenítés attól is függ, milyet vizet használsz. Ha mondjuk RO vizet, akkor ráér kb félévente, viszont ha csapvíz és társai, akkor mehet 2 havonta, 1 liter vízhez 1 evőkanál citromsav feloldva. Majd ezt bemelegedett géppel 20 perc alatt átjáratni a fejen meg a gőzcsövön keresztül.
Zsírtalanítást elég hetente egyszer egy csapott kávéskanálnyi tersonetet , pulycaffet( drágább de nem tud többet) a vakszűrőbe tenni, felteszed a kart, és bemelegedett géppel, (mert úgy fejti ki hatását a tersonet), megcsinálod ezt. Érdemes a csepptálcába kifolyt tersonetes vízben megáztatni a felsőszűrőt, meg a szűrőket.
Daráló karbantartásának menete
Mondjuk kávécserénél, leveszed a babtartályt, kiveszed a álló kést és kiporszívózod, kisöpröd. Megmondom őszintén én ezt elég ritkán szoktam, bár nekem nem graefem van.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Szyszko #25566 üzenetére
nem a gyerek ruhája és kajája helyett költöd rá a pénzt, akkor mindenképp, pid nélkül én biztos nem akarnék lottózni ezekkel a gépekkel. sokkal nehezebb úgy jól eltalálni a kávét, ergo még ki is dobsz vacakul sikerült kávéra szép lassan egy csomó pénzt.
szóval, igen, kell, hajrá!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
veterán
-
jolti
senior tag
válasz Szyszko #26296 üzenetére
Ha hőhiányos a kávé akkor a crema színtelen, halovány, inkább vajszínű, az íze pedig savanyú lesz.
Ha túl sok a hő, akkor meg megég a kávé. A crema sötétbarna, bebőrösödik', az íze pedig keserűvé válik.
Pid. Azért bírsz 100 fok fölé menni, mert ezekben a gépekben nem a vízben van a hőmérsékletet mérő szonda, hanem a kazán falában. Tehát nem a víz hőfokát mutatja, ami a kávéra megy, hanem a kazánét, amit még majd a fej is befolyásol egy kicsit.De azért ebből nagyjából tudsz következtetni a víz hőfokára. Belejössz hamar és tudni fogod, hogy honnan kell indítani a csapolást.
Nagyjából ennyi, ha kihagytam valamit, majd a többiek kijavítanak.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Szyszko #26296 üzenetére
Jolti válaszához csak annyit fűznék hozzá, hogy a desztilált víz tengerszinten lévő nyomáson forr 100 fokon. A bojlerben lévő víz egyrészt nem desztilált víz, másrészt zárt rendszer révén a nyomás is nő a bojlerben, ahogy nő a hőmérséklet. Tehát a víz hőfoka is lehet 102-103 fokos, ami persze még visszahűl valamennyit mire a kávéig ér. Nekem egddig csak egy Panamai kávénál volt ez szükséges.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz Szyszko #26316 üzenetére
Lehet esetleg még töményebben is nyomatni: 25 ml 30 mp alatt, de akár 50 mp-ig is elmehetsz. Ez a ristretto. Bizonyos kávék ekkor mutatják meg magukat igazán, és az állaguk is ilyenkor lesz olajos, kakaós, vagy akár konyakos-meggyes gyümölcsös.
Az így készült nagyon rövid, tömény ristretto a lassú lefolyás miatt le is hűl, ezért emelni kellhet a hőt.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Szyszko #26504 üzenetére
Az nem latte art-ra alkalmas habot csinál, viszont sokkal krémesebbet és finomabbat. Annyira sűrű, hogy nem lehet vele rajzolni. Valszeg az összedolgozási fázis hiányzik ennél az eszköznél. Mikrohabnak mikrohab lesz belőle, de keményebb, mint a gőzölős habosításé.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
zolnagy
őstag
válasz Szyszko #26559 üzenetére
Ha jól tudom neked Gaggiad van.
Ahhoz a ["normál"] 24,5 mm magasságú duplaszűrő valószínű jó (itt írja is, hogy Gaggia) De azért én megmérném, hogy mekkora a jelenlegi gaggia szűrő.
Nekem a Brasiliához ez azért kicsi, mert a vízterítő jobban belemegy a szűrőbe, mint Gaggianal (ezért kell a 26,5). Úgy tudom Gaggiahoz nem B70, hanem B68 szűrő kell. [Itt] egy kis áttekintés.IMS-ből lehet szimplát is venni, [pl], de mivel én nem iszom szimplát, így azt nem rendeltem.
Amúgy érdemes megpróbálni egy sima LM szimpla utánzattal, nekem Gaggianal jobb eredményt hozott, mint a gyári szimpla szűrő: [link] -
soldier2
őstag
válasz Szyszko #26565 üzenetére
Az lm, vst 7g, és hasonló szimpla szűrőkhöz az 58mm-es tamper alkalmatlan, 41mm-es kell, mert a "kalapban" nem tudsz tömöríteni a naggyal.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!