-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daneeka
senior tag
Eddig Kapuczíner (Győr) babokat pocsékoltam Aeropress vagy mokkával való erőlködés közben, érdemes lehet kipróbálnom valamit a Casino Mocca-tól? (arra vagyok kíváncsi, hogy ők nagyjából egy kategória vagy sem) Illetve pár hete voltam a Mantrában, ennek hatására vettem az AP-t és érdemes újra visszamennem most már, hogy több sejtésem van arról, hogy mire kell figyelni vagy vannak jobb helyek is?
-
Daneeka
senior tag
válasz WiZARD #24618 üzenetére
Szóval ha személyesen veszem náluk és mondjuk legfeljebb egy hetes kávét viszek amit utána légmentesen zárható dobozban tárolok akkor rendben vagyok?
Azért kérdem mert egyszer voltam náluk amikor zajlott a pörkölés és minden vödrön ott a pörkölési dátum.
Ellenben CM-t rendszeresen csak papírzacskós kiszerelésben tudnék venni vidéken, ezekre rá szokták írni a pörkölési dátumot? -
Daneeka
senior tag
Köszi a válaszokat! Jelenleg csak Aeropresst és mokkát használok, melyikkel érdemesebb ügyködnöm ha a bab fajtajellegére vagyok kíváncsi?
-
Daneeka
senior tag
Arra figyeltem fel, hogy ismeretségemben az idősebb generációk gyakorlatilag az egységesen a következő módon kávéznak:
-vesznek egy nagyobb adag gyárilag eszpresszó őrölt kávét, segafredo-t stb. mert az "igazi olasz"
-átöntik egy kávétartónak nevezett valamibe aminek van egy szanaszét repedt teteje ami persze nem zár már évek óta, ebben ha kell hónapokig áll az őrölt kávé
-teletömik vele a mokkát, összenyomják mert látták, hogy a kávét össze kell nyomni, túl töltik a mokkát és addig égetik amíg ki nem jön minden víz belőle mert akkor jó
-tejjel, cukorral fogyasztjákNa szerintetek nekik előrelépés lehet ez a "tablettás" Nespresso vagy nem? Én azt hiszem, hogy mindenképpen de soha sem ittam még ilyet. (abból indulok ki, hogy az ilyenben végig zárt a kávé a kapszulában egészen a főzésig és talán az extrakció is jobban be van lőve a gépben mint az előbb említett minden mindegy eljárásnál)
Páran az előbb említett csoportból kérdezték tőlem, hogy vegyenek-e olyat.
-
Daneeka
senior tag
válasz enterlaci #24656 üzenetére
Köszi a kimerítő válaszokat!
Közben utánanéztem a CM-nek, van egy vidéki hely ahol párszor ittam már CM espresso-t, most Oscar Ortega volt terítéken. Nekem ez is baromi savanyú volt, akkor ittam csak ilyen savanyút amikor még extra bénán kezeltem a mokát. Ez a második-harmadik féle Casino Mocca amit náluk ittam.
Ti el tudjátok képzelni, hogy direkt alul extraktálja a fazon a kávéját, hogy egyértelműsítse a kevésbé kiművelt közönség számára a különbséget (nem csak a megye de majdnem az országrész egyetlen third wave helye lehet ez) a szokásos túlpörkölt cuccok és az ő kávéja közt vagy a CM az ilyen?
(összehasonlítási alapom csak pár féle Kapuczíner kávé, "etióp csoda", Blue Mountain, Esmeralda, Kona meg egy Frei Yirg, egyk sem volt soha ilyen savanyú Aeropressben vagy mokkában (miután nagyjából megtanultam kezelni a mokkát))Egyébként ha kiváncsi lennék valami összetéveszthetetlenül gyümölcsös kávéra akkor hova érdemes benéznem jövő héten a fővárosban? Neten szoktam olyanokat olvasni pl. Yirgról, hogy "egyértelmű áfonya lekvár", meg "annyira gyümölcsös, hogy barátnőm azt mondta, hogy ez nem is kávé" meg ilyenek. Na én ilyet nem nagyon éreztem még.
-
Daneeka
senior tag
válasz ronin s8 #24711 üzenetére
Az jó helyen van, sokszor elmentem már mellette a havi kötelező Csakajósörbe menet. Amúgyis a sörnek köszönhetem az egész "jó kávé" dolgot, víz kezeléssel kapcsolatos dolgokat gúglizgattam (igaz sörrel kapcsolatban) amikor találkoztam egy Maxwell Colonna-Dashwood "dolgozattal" amiben a különböző sók, vízkeménység, ph és a kávé íze közti összefüggéseket boncolgatta.
Tekintve, hogy a legtöbb releváns sóból van nekem, plusz miligrammos mérleg, ph mérő stb. lehet, hogy egyszer csinálhatnék egy tesztet ahol a desztvíztől a klasszik Burton-i IPA brutálkemény vízig mindenféle vízzel csinálok egy kávét.
Mondjuk konzisztensen nem tudok főzni semmivel sem, lehet jobb lenne cold breweket csinálnom vagy valami cupping jellegű dolgot.[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz soldier2 #24718 üzenetére
Olyan tudatlanul mentem oda, hogy még véleményt se tudok formálni róla, lényegében előtte átlag havi egy kávét ittam abban a tudatban, hogy csak a koffeinért isszuk, az ízét meg kibírjuk valahogy. Illetve Freibe járkáltam néha ahol a kedvencem a dohányávé volt szóval ennyit rólam. (egyébként az még mindig ízlik)
A hely meg a kiszolgálás meg a sok szerkentyű tetszett, a kávéról meg elfogadtam amit mondott. Most már érdekeseb lesz odamenni, hogy van már sejtésem, hogy mire kell figyelni.(egyébként a Frei dohánykávé az espresso, tej meg valami aroma keveréke? Nem használnak igazi dohányt nem? Olvastam valahol, hogy a nikotin mennyiséget nehéz szabályozni igazi dohánylevél haszálatakor)
-
Daneeka
senior tag
A jól sikerült filter kávéknak hasonló savassággal kell rendelkeznie mint valami jobb espressonak? Most már pár helyen ittam espressót de filtert még nem és éppen ügyködök az aeropressel, hogy hasonló jellegű legyen savasságra mint amiket ittam pl. a Budapest Baristas-ban, Addicted2C-ben vagy a Stikában.
Vagy inkább legközelebb igyak egy filter kávét valahol azt utána elmélkedjek az AP módszeremen? -
Daneeka
senior tag
Na addig küzdöttem amíg ki bírtam csalni áfonyás ízeket egy Sidamo-ból.
Invertált Aeropress, kb. 20s bloom 80 fokos lágyvízzel, 75 fokos víz az egyes jelig, egyből fordítás és egy perces gyenge nyomás.
Más receptkehez hasonlítva kb. a legalulextraktáltabb AP recept lehet ez (bár nem tudom, hogy ki mekkorára darálja, nekem 6 klikk MiniMill-en) de érdekes mód egyre jobban ízlik ahogy viszem le a hőfokokat meg az időket.Kár, hogy utólag nem tudom kivonni belőle a vizet, nehéz így megítélni, hogy savasabb-e már mint a jobb eszpresszók amiket ittam vagy még nem extraktáltam nagyon alul.
Lehet azt kéne csinálnom, hogy megegyező bab mennyiségből készült nekem ízlő eszpresszót vissza hígítok vízzel a saját AP receptem sűrűségére és akkor hitelesebben tudom őket hasonlítgatni. Ennek lehet értelme?
-
Daneeka
senior tag
CM-nél van most valami Nefas jellegű? Annak olyan "szaga" volt, hogy még a leghülyébb is egyből levágta, hogy ez kicsit más mint az Omnia vagy akármi.
(bónusz kérdés: életemben először csináltam coldbrew-t, ha egyáltalán nem savas akkor már túl extraktáltam vagy eredendően nem savas a cb?
-
Daneeka
senior tag
Amúgy kotyogósnál nem kötött a kávé-víz arány szerintem, én azt szoktam csinálni, hogy amikor világosodik a kifolyó lötty akkor átteszem az egészet egy hidegvizes edénybe és egyből leáll a főzés, kvázi bármilyen extrakciót belőhetsz így attól függően, hogy mikor állítod le. (én a régi 8 vagy 6 szögletűt használom, biztonsági szelep aljáig töltöm és kb. a fele folyhat ki annak, a "tölcsért" szoktam kopogtatni az asztalba, hogy csökkenjen a channeling,(ha egyáltalán van) rendes tampingot nem merek vele, kb. 17g kave mehet bele)
(amúgy még így se vagyok annyira oda érte, aeropressel tudok sűrűbbet ÉS fókuszáltabb ízvilágút bár nem a normál receptekkel, mokánál azt érzem néha hogy ha alulextraktálom még akkor is vannak benne atomkeserű/égett részletek amikről sejtem honnan jönnek de nem lehet kiírtani) -
Daneeka
senior tag
Van most olyan hely a fővárosban ahol ennyire kimódolt paljoc-ot lehetne inni amiről írkáltok? Vagy úgy egyáltalán ahol ennyire komolyan veszik az espressot? (szóval ahol már annyira ügyesek, hogy már csak pár fokokon állítgatnak a PID-en meg ilyesmi mert amúgy már minden más fasza, víz, gép, daráló, forgalom is van stb.)
-
Daneeka
senior tag
válasz killerjohn #31490 üzenetére
Én régebben poénból elhülyéskedtem ezzel a kávéval, nem volt olyan módszer amivel iható lett volna nekem bár pont espressót nem csináltam belőle.
-
Daneeka
senior tag
válasz soldier2 #31498 üzenetére
Mindegyikben voltam már, (kivéve a feketét) bár a Mesterbike-ból elmentem pénz kivenni kávéra azt rájöttem, hogy lejárt a parkolójegyem úgyhogy náluk még nem ittam semmit se (bár espressót csak a BB-ben ittam ami tényleg a legjobb espresso volt szerintem amit addig ittam bár akkor még nem voltam túl sok értelmes helyen)
Van a csakajósörrel szemben a Kertész utcában valami Solera nevű, ott múltkor ízlett a Casino Mocca, az jó hely szerintetek? -
Daneeka
senior tag
CM zacskóba tárolhatok más szemeskávékat vagy elhasználódik?
(az alternatíva légmentesen záródó szelep nélküli doboz) -
Daneeka
senior tag
Ti CM-ból hány naposat mernétek még megvenni? Kedvenc lokális helyemen 1 hónapos kor felé közelednek a zacsik ami nekem öregnek tűnik.
(másrészt ugyanez a gondolkodás ami miatt még öregebbek lesznek a babok a polcon és nem akarom, hogy bezárjanak, /azért itt szerintem évekig fog tartani amíg kialakul egy stabil heti 10-15 zacsis forgalom/ a legközelebbi rendes kávék meg ~70km-re vannak)
-
Daneeka
senior tag
Én már nem nagyon merek kérdezni senkitől semmit direktben mert ahogy észrevettem az esetek nagyrészében személyes támadásnak veszik sanyarú sorsú kényszervállalkozóink /pláne ha olyat kérdezel amiről fingja sincs/
Mondjuk a fiatalokkal jobb tapasztalataim vannak, CM-ről se feltételezem, hogy nem válaszolnának csak már leszoktam róla. -
Daneeka
senior tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31978 üzenetére
Egyszer vettem egy ilyet coldbrewhoz, ahhoz szar de eléggé hasonlít arra amit körülírtál, ez jó lehet teához?
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31987 üzenetére
Köszi!
Régebben majdnem szembe laktam a Szír Centerrel, igaz csak vízipipa dohányért járkáltam néha.
Amúgy az IKEA cucc nem a szűrője miatt nem jött be coldbrewhez hanem mert lehetetlen olyan kávé-víz arányt belőni rajta ami nekem bejött (1/4 és 1/8 közt, azaz pl. 250g kávé 1 liter vízhez.
Veszek szerintem egy ilyen teát amit írtál,azt kipróbálom hadd lássa az asszony, hogy nem volt haszontalan felforgatni a konyhát mindenféle furcsa sz@rral.
Még egy sort írhatnál a tárolásáról, gondolom sokáig fog tartani amíg elfogy fél kiló, ezek nem oxidálódnak olyan gyorsan mint a kávé?
-
Daneeka
senior tag
Filterhez milyen palócot vegyek? Yirgre gondoltam a száraz feldolgozás miatt. (gyümőlcslé ízvilág előnyben pl. CM Alemu, Nefas)
-
Daneeka
senior tag
Nem akartam ma új kávét venni mert este hoz egy CM-et a barátnőm de a kávé nagyon kellett.
Volt a zacskóban 5g CM Kiunyu. Kevés.
Volt reggelről egy Aeropress benne 20g lefőzött Kiunyuval. (sűrű "aeropresso" módszerrel főztem, pár másodperc alatt átlöktem rajta a vizet, lehet maradt még benn élet)
Kínomban lecseréltem a fémszűrőt papírra, bedobtam az 5g friss kávét a 20g használtra, ráöntöttem egy deci 75 fokos vizet és benyomtam a pohárba.
Eredmény: savak rendben, illat gyümölcsösből átfordulóban az oxidált felé (édeskés karamell, toffee, mazsola pont mint egy öreg IPA), íz gyengécske, kicsit üres, utóíz kicsit keserűbb az ideálisnál.Ezt mivel magyarázza a tudomány? Szinte jó kávé volt. Annyira alulextraktálhattam az előzőt, hogy még "bent maradt" a fele? Nem csak a körülményekhez képest volt iható hanem konkrétan jobb volt mint bármi amit valaha ittam a fővárosi top third-wave helyeket leszámítva. (meg az 1-2 vidékit ahol jártam)
szerk: a bolti "drágák"-ból is szarabbakat szoktam főzni, pl Omnia Reserve Estate, valamelyik "prémium" szemes Lidl, Frei...
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Amúgy amikor összejön nekem az AP akkor nem rossz, ilyen V60 szerűeket szoktam vele főzni. (kis szemcseméret MiniMillen, hogy ne legyen túl nagy a szórás, normál method, papírszűrő, 75 fokos lágy víz óvatosan belecsurgatva 4-es tetejéig, megpiszkálom az alját egy pálcával, hogy szétessenek a nagy rögök, nem várok semmit hanem lassan átlököm, ez eléggé alulextraktáltnak hangzik de a kis szemcseméret miatt jó, ha nem CM-et iszok még így is keserű lesz majdnem minden)
-
Daneeka
senior tag
válasz fragola.6035 #34117 üzenetére
Panelban a fal ilyen király vezető? Azért kérdem csak mert ha én vizes kézzel* rászorítok egy multiméterre akkor se mérek a két kezem közt 70k ohm alatt. Ekkor kb. 3mA folyna át rajtam 220V esetében.
*igaz csak 3-3 ujjammal
-
Daneeka
senior tag
Ami nem RO (fordított ozmózis) vagy desztillált az mind placebo/káros szerintem.
szerk: persze ezekkel szintén nem főznék de ezeket visszasózva/keverve más vizekkel (ilyen-olyan palackozott, csap stb.) már ki lehet keverni bármit.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz soldier2 #35234 üzenetére
Ha tudsz mondani olyan "kancsót" ami képes jelentősen (engedjük meg mondjuk az eredeti bemenő menyiség max. 30%-át a kimeneten) csökkenteni a bekerülő víz Ca, Mg és HCO3/CaCO3 tartalmát más sók mennyiségének a növelése nélkül akkor mindent visszaszívok.
(az én ismereteim szerint csak az RO vagy a deszt. képes erre)Mit tartok placebónak?
Pl. nagy filteres szűrők amik pl. szennyeződés szűrnek de nem tudják megváltoztatni a víz ásványianyag tartalmátMit tartok károsnak?
Pl. gyantás vízlágyítók akik lecserélik a Ca/Mg-t általában Na-ra (ez magyarul szódium asszem)szerk: ez utóbbi mondjuk a gépnek használ de a kávé ízének nem, ez irányba mondjuk nincs még sok kutatás, pl. Colonna-Dashwood blogol/publikál erről vagy pl. ott van az SCAA víz témájú papirjai
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz Daneeka #35256 üzenetére
Amúgy a lakmusz papírról mindenütt azt olvastam, hogy az ilyen "híg" dolgoknál mint víz, kávé, sör stb. pontatlan. (ilyen +-0.3ph -kat láttam ami elég sok)
nagyon leegyszerűsítve ha mondjuk 2 savas meg 1 lúgos "dolog" van a steril vizedbe annak is pl. 5 lesz a phja meg ha 200000 savas meg 100000 lúgos annak is csak utóbbit könnyebb mérni
Nekem van egy olcsó ph mérőm, vele az a szívó, hogy minden mérés előtt újra kéne kalibrálni oldattal ekkor egy mérésig elég jó.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Engem nem izgatnak az élettani hatások, örökélet meg tvshop, egyszerűen pár évvel ezelőtt elkezdtem kutakodni, hogy mi lenne az ideális módszer a helyi csapvíz kezelésére ami túl kemény és főleg túl sok HCO3 volt benne (sörfőzés szempontból néztem, utóbbi pl. nem hagyja eléggé elsavasodni a cefrét) és az RO-ra jutottam. (deszt drága, gyanta+só csak lecseréli a Ca+Mg-t Na-ra, ő is kiesik, (ilyen amúgy van a házban, mosógépbe meg ilyenekbe van kötve, nagy kék doboz amibe néha be kell önteni egy zsák sót, hogy lassabban vízkövesedjenek a masinák amikbe innen megy a víz de az íze már magában is furcsa) más szűrők meg nem elég finomak hogy befolyásolni tudják a víz ásványianyag tartalmát)
(Amúgy így találtam rá a "jó" kávék világára mikor keresgéltem a különböző ásványi sók ízhatásaira és nem nagyon volt semmi értelmes találat kivéve az ex-világbajnok Colonna-stb. pár publikációja azt megtetszett a méregetés)
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Amúgy egy TDS mérővel meg lehet mondani, hogy mennyit lágyít a kancsó, ezek elég olcsók neten (ilyen ~10$) sajna a lényeget nem árulja el bár azt is lehet méretni laborban.
(amúgy a vízművek oldalán fent szokott lenni, hogy mi folyik a csapból, nem csak haszontalan keménységi fokban hanem összetevőkre lebontva, van hogy be kell telefonálni) -
Daneeka
senior tag
válasz Deadzone41 #35311 üzenetére
Ráadásul a forralásos lágyítás eredeti, hatékony formájában kiszámolt mennyiségű pickling lime (ez magyarul valamiféle "étkezési mész" lehet) kell a vízbe forralás előtt, utána meg órákat kell várni amig lesűlyed a kicsapódott fehér cucc.
(amúgy a Ca áll össze a CaCO3-ál de csak kb. saját tömegének a kétszeresével, szóval pl. egy tipikus itthoni vízből (80ppm Ca, 300ppm CaCO3) ki tudsz forralni mondjuk 60 Ca-t meg 120 CaCO3-at, minden más marad. -
Daneeka
senior tag
Próbálgattam az elmúlt időben a CasMo mellé ilyen "backup" olcsó de még iható kávékat. Frei, (yirg, sidamo) DE Omnia Reserve, (brazilia, columbia) Lidl "prémium" szemesek meg még pár jellegtelen ami eszembe se jut. Aztán pár napja ittam egy Tesco Finest Sidamo-t. (ez amúgy őrölt) A legjobb volt az egész csapatból és az egyetlen amiből jöttek enyhén ezek eper/feketeribizli jellegű jegyek. Egész jó. (egyébként filternek főztem, igaz sietnem kellett a szemcseméret miatt )
A többi szar volt egyébként.(amúgy azért mertem megvenni mert paraszt módon megnyomkodtam a zacskóját és az a gyümölcsös illat ami a szelepből kijött az olyasmi volt amit csak az afrikai filter CasMo-bál szoktam érezni)
Szerintetek a darálóm szar vagy ez a kávé jobb némileg mint a többi? Valaki próbálta már?
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
-
Daneeka
senior tag
A Kapuczinernél miért nincs ilyen "gyümölcslé" bab mint pl. a CM Nefas, Alemu, Chelelektu?
Nem szeretik? Drága? Nehéz beszerezni? (ahogy nézem érdekes dolgokat tudnak szerezni) "Kiégetik" a babból? Kioxidálják a pihentetéssel?Számomra kb. minden afrikaijuk ugyanaz pedig mindet ittam már.
-
Daneeka
senior tag
Érdekes, hogy azt írjátok, hogy vannak kávék amik jobbak lesznek pár hét után mint eleinte, én ha kibontok egy gyümölcsbomba casmo-t akkor gyakorlatilag minden nap érzem rajta ahogy szépen oxidálodik és gyengül a gyümölcsaromája, 2-3 hét után már fel se nagyon ismerném. Kevésbé gyümölcsös kávékat néha keserűbbnek szoktam érezni ahogy öregszenek, ez mondjuk lehet ugyanaz amit Parci ír csak máshogy megfogalmazva. Mivel ezeknek helyből nem volt túl érdekes illata úgyhogy ott annyira nem drámai a leépülés de ott is meg lehet figyelni.*
*(összes tapasztalatom filterre értendő)
-
Daneeka
senior tag
válasz tariattila #41021 üzenetére
Kialakul egy oxidatív és egy reduktív tábor a topikban
-
Daneeka
senior tag
Most látom, hogy tatán az Ébresztőben megjelent egy kávépörkölő (probatino)
Eddig is király hely volt, kíváncsi vagyok milyenek lesznek a sajátok. -
Daneeka
senior tag
A Tesco Finest Kenyánál létezik jobb kávé 1k/250g körüli áron? Ha az árát nem nézem még akkor is egész jókat főzök belőle mokában meg nagyon sietve aeropressben. (ez ugye darált sajna de sztm jobb mint a szemes kávéik addig a rövid ideig amíg nem oxidálódik el teljesen)
-
-
Daneeka
senior tag
A házi eszpresszó főzésnek létezik olyan "utility" verziója ahol mondjuk 5 percen belül kész az egész folyamat (főzés,takarítás, darálás stb, vizmelegitest vezérlem okos konnektorral) és kb. moka bonyolultságú? (akár úgyis, hogy eleinte tovább tart aztán később a tapasztalat/gyakorlat meggyorsítja a folyamatot)
Veszek egy Graef darálót jövőhéten filterezni (alapvetően ezt is a folyamat gyorsítás/egyszerűsítés miatt teszem) de gondoltam, hogy a 802-t veszem inkább hátha a jövőben elkezdek eszpresszózni de aztán beütött, hogy reggelente nem nagyon akarok főzögetni meg állítgatni mire lejön valami iható, maradjak inkább a filternél? (alapvetően filter vagy mokabol mindig ki tudok hozni reggelente agy nélkül olyat elsőre ami se nem lesz ecet se nem keserű koksz de ahogy olvasgatom a topikot úgy látom, hogy presszóval ez már nem fog menni)[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz soldier2 #44778 üzenetére
802 megvéve, ki is próbáltam.
Presszó gép még nem aktuális még, elfilterezgetek ezzel egy darabig.Graef kérdés: A fém alátéttel állítható daraboknál gyárilag bent van az összes alátét és csak elvenni lehet belőlük (nő a szemcseméret) vagy kellett volna lennie valahol a dobozban?
Illetve ezeket szabad üresen járatni miután elfogyott a bab? (amíg várom, hogy kihulljon minden darabka egy idő után nyilván átfordul "üresjáratba")
Vagy mindig több babnak kéne lennie a tölcsérben mint amennyit akarok azt mérlegre daráljak?Hogy valami értelmes info-t is tegyek a topikba a legelső darálásnál benyelt majdnem 3g örleményt, utána már fél grammokat csak.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz soldier2 #44997 üzenetére
Köszi! Megtaláltam közben, hogy a felső darálót lehet állítani. Ez hasonlóan nagy ugrásokra képes mint az alátétes állítgatás vagy ilyen fokozatok közti mikro "hangoló" állítás?
Pangó nem izgat, tőlem el lehet benne úgyhogy pofozgatni nem fogom viszont adagonként darálok amíg ki nem jön minden belőle szóval minden darálásom végén lesz némi üresjárás.
-
Daneeka
senior tag
Nézegettem xy pontokra vagy házhoz szállító pörkölőket (bp-n kívül) és elsőre a pacificet meg a kalmárt találtam.
Ezeknél van ilyen CM jellegű gyümölcslé bab filterhez?[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Amiket el tudok képzelni csak olvasgatás alapján az:
Kalmár - Akarusho/Butegana (világos)
Kalmár - Ethiopia Illubabor, Yayu, Limu (világos)
Pacificaffe - Ethiopian Yirgacheffe Aramo
Pacificaffe - Kenya Nyakabugi Estatede aztán ezekről nem nagyon találtam semmi továbbit se.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- Eladó Garmin Venu 3 okosóra Árcsökkenés
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Tissot Prx Férfi Karóra eladó! Ingyen posta!