-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Kérlek, abban segítsetek nekem, hogy a Nespresso Inissia kapszulás gépemhez milyen vízkő mentesítőt használjak? (Az eredeti nincsen most éppen készleten.)
Melyik az a termék, ami jó minőségű, szépen eltávolítja a rendszerből a vízkövet, és "maradvány" nélkül átöblíthető?
Köszönöm előre is!
Üdv: Piftuka
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz ronin s8 #55977 üzenetére
Nem, a Nespresso azt kommunikálja, hogy csak az ő vízkő mentesítő folyadékukat szabad használni.
Amit én erősen kétlek (és értem a szándékot az említett kommunikáció mögött), azért tettem fel a kérdésemet itt, bízva abban, hogy megneveztek pár egyéb márkájú folyadékot, vízben feloldandó port, tablettát, stb., amit Ti használtok a kávégépekben lerakódott vízkő eltávolítására.
Vagy tényleg teljesen mindegy, hogy melyik gyártó melyik ilyen célú termékét vásárolja meg az ember?
[ Szerkesztve ]
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Én saját készítésű lágy vízzel szándékozom használni, viszont előtte a korábbi, keményebb vízből képződött vízkövet "átmosnám", kimosnám a készülékből.
Ehhez szükséges valamelyik vízkőoldó folyadék. Elrontani ezt nem lehet. Nem ismerem a professzionális, összetettebb mechanikával rendelkező kávégépeket, és azok tisztító metódusait, de a kis Nespresso masina esetében mindössze annyi a teendő, hogy a víztartályt a vízkőoldó folyadékkal elkevert vízzel kell feltölteni, majd azt 4x teljesen átfőzni a rendszeren.
Azt követően pedig tiszta vízzel kell átöblíteni a rendszert.Az eredeti kérdésem arra vonatkozott, hogy teljesen mindegy, melyik vízkő mentesítő vegyszert veszem meg?
Vannak "no name" termékek, az ALDI saját, Martello márkájú gépéhez kapható vízkőoldó, valamint KRUPS, Philips, Saeco... és még sorolhatnám.
(Halkan jegyzem meg, hogy a Nespresso által forgalmazott vízkőoldó folyadék messze nem a legdrágább, sőt, az egyik legolcsóbb!)
Nem feltételezem, hogy mindegyik teljesen ugyanazt a vegyszert tartalmazza. És mivel még egyiket sem használtam korábban, bíztam benne, hogy tudtok segíteni egy "tuti tippel".
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Bazsee71 #55996 üzenetére
"Mit tudhat többet ennél a közel 3e forintos (még leírni is rossz) Nespresso vízkőmentesítő folyadék?"
Szerintem hatását illetően megegyező. Éppen ezért tettem fel a kérdésemet. Köszönöm a tippet!
(Egyébként a Saeco, Krupps, Philips, stb. folyadékok - a Google találatok alapján - még a Nespresso folyadéknál is jóval drágábbak.)
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz BlacKSouL #56002 üzenetére
"Mivel a Saeco saját 250ml-es 2600 Ft-os folyadékában is tejsav és citromsav van, [..]"
Van egy olyan érzésem, hogy a Nespresso nem természetes anyagokat, hanem valami vegyszert használ. A leírás alapján nem véletlenül kell alaposan átöblíteni a rendszerből.
Nyilván adja magát, hogy az ember valami savat használjon, az ecet lenne a legpraktikusabb, de azt még én is belátom, hogy annak az apró, puha guminak, ami a víztartály alján található, nem feltétlenül használ egyik sem.
Viszont vegyszerben lehet olyat találni, ami nem árt a guminak. (Hozzátéve, hogy én volnék a legboldogabb, ha bármilyen kávémasinám tisztítására csak és kizárólag valami természetes anyagot lehetne használni.)
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Csabroncka #56007 üzenetére
Köszönöm a választ!
Vitán felül érdekes, és hasznos cikk! (Bár nem minden részével értek egyet.)
Mindenesetre az eltelt időben utánaolvastam a Nespresso saját vízkőoldó megoldásának... Érdekesség, hogy maga a Nespresso "sem tudja eldönteni", hogy citromsav, vagy tejsav. (Mást írnak a Youtube csatornájukon, és mást a honlapjukon.)
Viszont mivel a Youtube csatornájukon nagyon sokan szidták, hogy kellemetlen utóíz marad utána (gyanítom, mégis inkább tejsav lehet), akár még 50 főzést is követően, ezért végül nem rendeltem meg.
Hanem készítettem kristályos citromsavból 20%-os oldatot, és azzal főztem át a készüléket. Kifogástalanul kitisztította, és "fel is frissítette" (tompította a "régi kávé" illatot, a vezetékrendszerben, ami óhatatlanul átjárja a készüléket egy idő után).
Egyáltalán nem maradt utána kellemetlen utóíz, így én azt hiszem, ezentúl mindig ezt fogom használni.
(Itt jegyzem meg, hogy ez "filléres" megoldás, és a DeLonghi, Saeco, Philips méregdrága folyadékai ugyanúgy citromsavból állnak.)
Másfelől, mivel lágy vízzel készítem a kávét, a vízkő képződés problémája ezentúl gyakorlatilag már nem jelentkezik.
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
"Szerintem egy f@szság az a cikk...
Illetve az egész lehet jó, mert az egészet nem olvastam, csak a kávégépekre íródott részt, de az egy nagy baromság.
[..]Köztudomású a lágy víz és a kávéfőzés kapcsolata, ezt itt nem is magyarázom, mindenki tudja.
Nyilván a Scae sem véletlenül szabályozza a megfelelő értéket....
A másik meg, hogy nem javasolja a citromsavat, viszont amit helyette ajánl az nagyrészt citromsavból áll..."Igen, én ugyanezt írtam, csak némileg cizelláltabb formában... Ez volt az a rész, amivel nem értettem egyet.
Attól függetlenül általánosságban, és a mosógép karbantartására vonatkozó rész pedig tényleg hasznos, érdemi információkat tartalmaz.
"Aquila non captat muscas."
-
-
Piftuka
veterán
válasz Piftuka #78147 üzenetére
Ha már "visszataláltam" ide, hadd kérjem a segítségeteket "Bialetti Brikka" témában!
Eldöntöttem, hogy beruházok egy ilyen készülékre, és olvastam is mindenféle cikkeket, véleményeket, amely alapján nem egyértelmű még, hogy melyiket volna érdemes:
- Garantáltan nem ég meg benne a kávé? (Ha a bemutató videó alapján használom.)
- Mi a különbség a kettő között?
- A 2 személyes és 4 személyes változatok között az űrméreten kívül van érdemi különbség?
- Van esély Magyarországon, új, olasz gyártmányt beszerezni? (A teljesen fedett, üvegablakos tetővel, saválló kosárral...)
Köszönöm az érdemi, segítő hozzászólásokat előre is!
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz stereofan #78157 üzenetére
Köszönöm a választ!
"nekem még az old kettes brikkám van, de nemrég volt a kezemben egy ilyen újabb fekete változat is.
a korábbival (elite) is volt már dolgom."Akkor biztosan tudod, hogy mi a különbség? Annyi, hogy más anyag az alja? (Amúgy melyiknek mi?) Vagy van más is?
"mint ahogy más téren, itt is javallott egy jó kézi vagy elektromos őrlő és a frissen pörkölt kávé, ezekkel kellemes élményeket lehet szerezni."
Az egy következő lépés lesz.
"nem hiszem, hogy ebből olasz változat elérhető lenne"
De bizony létezik ilyen változat! Ráadásul nagyon fontos különbségekkel: Olasz vs. román Brikka különbségek
Az a kis üvegtető éppen azt a problémát hárítja el, amire többen panaszkodtak, hogy "fröcsög" a kávé mindenfelé.
Nem beszélve a plusz tömítés meglétéről, ami pedig nyilván azt a problémát hárítja el, amire még többen panaszkodnak, miszerint "ereszt" a készülék, és oldalt is folyik belőle a kávé.
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Bazsee71 #78182 üzenetére
Ez biztos?
Akkor a cég honlapján ez mind román gyártmány?
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Köszönöm a választ Mindnyájatoknak!
Akkor mindezeket figyelembe véve, a most megvásárolhatóak közül melyik Brikka változat a legjobb vétel minden tulajdonságát figyelembe véve?
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz fragola.6035 #78209 üzenetére
Köszönöm a választ!
Látszik, hogy mennyi minden számít.... Jobban utána kell járnom a témának.
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Skillet #78216 üzenetére
"Na, király pedig már kezdtem azt hinni, hogy megoldódik a dilemma"
Nem annyira nagy dilemma ez.
Ha kapszulás kávéfőzőt szeretnél, akkor tényleg a Nespresso valamelyik gépe az egyetlen minőségi alternatíva.
Az eredeti kapszulák ára nem olcsó, de a minőségükben van szórás.(Nekem pl. sokkal kevesebb ízlik, mint amennyi nem.)
Ráadásul nem csak eredeti kapszulával lehet, és érdemes használni. Én a hazánkban kapható Nespresso kompatibilis kapszulák zömét leteszteltem, és még csak azt sem mondhatom, hogy a legjobbak a legdrágábbak közül kerültek ki.
A LIDL különleges kiadású kapszulái között is volt jó (600 ft/doboz), és a Kávétársaság oldaláról rendeltek között is volt pár arra érdemes.
De... azt fontos tudni, hogy ezek a zömmel műanyag kapszulák más formát kaptak, mint az eredeti, így nem feltétlenül jól főzi át őket a gép. Van olyan kapszula (az ALDI-s ilyen), amit sok helyen meg kell böködni (a fóliát és a kapszula részét is), hogy át tudja nyomni rajta a gőzt.
Van olyan, amit nem kell "böködni", viszont egy kapszula lefőzését követően egy csomó víz van a vízgyűjtő tálcában; szimplán azért, mert "mellé folyik" egy része.
Ami szerintem most az egyik legjobb a Nespresso gépekhez, a L'Or aluminium kapszulái. Jól, könnyedén főzi át őket a gép, és mentesek attól a jellegzetes illattól, aromától, íztől, amire itt sok "guru" azt mondja, hogy a "Nespresso aromázza valamivel a kapszuláit".
Ennél szerintem erről szó sem lehet, ráadásul a METRO áruházban legutóbb 599 forintért vásároltam egy dobozzal ezekből a L'Or kapszulákból.
(A Jacobs aluminium kapszulái nem jöttek be annyira az ízvilágukat illetően, de azok sem rosszak azért.)
Természetesen itt is fontos, hogy milyen vízzel készíted a kávét. Én a minimális ásványi anyag tartalmú, lágy vizet javaslom.
Summa summarum: vágj bele bátran!
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Skillet #78254 üzenetére
"Milyen vizet használjunk majd? Nálunk kemény a csapvíz."
TA68 fórumtársunk hozzászólását azzal egészítem ki, hogy a kávé íze és élvezeti értéke szempontjából nagyon fontos, hogy milyen vízzel készíted.
Tapasztalatból mondom, hogy ugyanazt a kávét kemény vízzel és lágy vízzel lefőzve óriási különbség tapasztalható. Mintha két különböző kávét kóstolnál.
A lágy víz sokkal több szárazanyagot tud kioldani, és ez alapvetően meghatározza az ízélményt.
Lehet kapni egészen alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizeket, és forrásvizeket, ezek kiválóak a kávékészítéshez.
Használhatsz tisztított, vagy szűrt vizet is, és az is megoldás, ha desztillált vízhez öntesz egy kicsit az általad kedvelt ásványvízből.
Az pedig külön jó dolog, hogy lágy vízzel főzve sokkal kevésbé lesz vízköves a berendezés.
Egyébként én is a citromsavat javaslom a Nespresso saját vegyszere helyett. Hatékonyságban éppen olyan jó, de természetes, és nem mérgező. Ráadásul "fillérekért" beszerezhető.
Olyan ~20-30%-os citromsav oldat megfelelő. De hangsúlyozom, hogy lágy vízzel főzve viszonylag ritkán kell használni. Pláne, ha minden "szökőévben" használod a gépet. (Emlékszem, írtad, hogy a vendégeitek kedvéért szeretnél otthonra egy Nespresso masinát...)
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz fragola.6035 #78315 üzenetére
"Van itt közöttünk olyan szerencsés ember, aki vásárolt ebből a 140e. FT-os Rancilio Silviából?"
Ez annyira jó gépnek számít? Ez valami "Best Buy" volt?
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Csápájev #78466 üzenetére
Én sajnos nem ittam még a kávéjából, pedig szívesen megkóstolnám!
Szimpatikus volt az "öreg" hozzáállása az élethez és a munkájához. A jelmondata is: "A kávé nem kiváltság, mindenkinek joga van jó kávét inni!"
(Más kérdés, hogy éppen az ő kávéja különlegessége miatt az emberek 99%-ának nincsen, és nem lesz lehetősége megkóstolni azt.)
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Nibiru #78479 üzenetére
Én viszont nem értek egyet a tanulmány megállapításával.
A Jóisten adományából egészen kiváló íz és szaglóérzékkel rendelkezem, és bizton állíthatom, hogy az adott gépen lefőzött ugyanazon kávénak az extrém kemény vízzel, majd lágy vízzel lefőzve összehasonlíthatatlanul más íze van.
A legjobb "megfejtésnek" még mindig az itt a fórumon már említett, és pl. Tóth Sándor által is népszerűsített keserű só oldatos lágy vizet tartom én is.
(De továbbra is azt gondolom, hogy a legtöbb felhasználónak az alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvíz, ásványvíz is kitűnő a kávéhoz.)
"Aquila non captat muscas."