Új hozzászólás Aktív témák

  • Nibiru

    tag

    válasz Bazsee71 #78457 üzenetére

    Akkor pontosítok. Ha valaki nem akar külön a vízkészítéssel vacakolni és olyan helyen lakik ahol nem túl klóros a víz és a kálcium és magnézium mennyisége megfelelő tartományon belül van a vízben, akkor a kávé íze tekintetében alapvetően nem nagyon, legfeljebb a vízkővel lesz problémája. Valahol el van nekem mentve egy oldal ahol a különböző fém ionokra helyezték a hangsúlyt, hogy melyik mit hoz ki a kávéból. Az azon az oldalon olvasható értékeket nem nagyon lépi túl a hazai csapvíz, de még annak is egy része a hidrogén-karbonátok mennyiségétől függően kiválik a kazánban, jelentős mennyiségű Ca és Mg iontól szabadítva meg az a vizet amit előzőleg a tartályba töltöttünk.

    Mivel alapvetően nem forralásról van szó, ezért nem az összes változó keménység tűnik el, de akkor is jelentős. Ha forralnánk akkor a HCO3 mennyisége az irányadó. A lényeg, hogy a kemény vizes területeken is lecsökken a kazánban a víz változó keménysége pont annyira, hogy az kávéfőzésre alkalmas legyen.
    Kávé szempontjából tehát kifejezetten a lágy vizes területek a problémásak, elsősorban délkelet Magyarország.

    Ami tényleges probléma egyes helyeken, az a magas TDS érték ami miatt már víz beoldási képessége szenved csorbát. No meg a túl kemény víz nem tesz jót a gépnek és senkinek nem lehet célja hogy a változó keménységet a gépe intézze el, ezért inkább célszerű a szűrt vízből, magas ionkoncentrációval, de viszonylag alacsony TDS értékre belőni a kávés vizet, hogy az ionmennyiség meglegyen miközben a levegőből beoldódó CO2-vel nehezebben képez vízkövet a kazánban. A másik megoldás az ioncserélő gyanta használata, de azzal az a baj, hogy a karbonátok mennyiségétől függetlenül nyúl hozzá a vízben lévő kálcium és magnézium ionokhoz ezért ha olyan vízet kezelünk vele ami alapvetően keveset tartalmaz belőlük, főleg a magnéziumból, akkor megfosztjuk a vizet ezektől a kávéfőzés szempontjából fontos ionoktól, vagy eleve olyan szintre csökkentjük, hogy a maradék meg simán kiválik a kazánban karbonátként. Ráadásul a TDS érték megmarad, csak más ionokra cserélődik a kálcium és a magnézium.

    Ha jól gondolom, a citromsav (citromlé) hozzáadása a vízhez csökkenti a karbonátok mennyiségét (karbonsav keletkezik) és a víz pH-ját is. Nem ismertem ezt a trükköt, de érdekes.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák