-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mentic18
tag
válasz gippazoid #77366 üzenetére
Manapság? 2018 júniusa óta így megy.
Az espresso nálunk 8 gramm kávé és 8 gramm ( 8 ml víz), ami kitesz 16 gramm vizet. Ez volt júniusig a ristretto. De érdekes a ristretto-t se vettük ki a gépből, nem is értem miért nem. 1:1-es arányú espresso-t főzünk le, igaz a világosabb (nem világos..) pörkölésű kávénkon több víz megy át. Én az 1:2-es arányú kávét (8-16) szeretem, de valóban van előnye az 1:1-esnek. Kevesebb espresso-t adsz ugyanazért az árért...
Viszont most már beneveznék egy jó GC-re, mert az otthoni kapszulás kikészít. Mindenféle ízesítéső cucc van, de ha már bent karossal jó (HAHA ) minőséget hozok tető alá, akkor otthon is ezt várom el.Samsung Galaxy A53 5G
-
Csápájev
őstag
válasz lsebestyen #77800 üzenetére
Van egy csomó filter kávé készítő módszer, azokat érdemes kipróbálni,ha a koffein számít.
YouTube on keress rá: "a kávé nem keserű"[ Szerkesztve ]
-
mikromanus
veterán
válasz lsebestyen #77800 üzenetére
Bármelyik kotyogó megeszi a finomra őröltet is, kivéve a brikkát, mert abban van egy kis "extra"
Hasznos ugyan ez a brikkás megolddás, cserébe viszont kicsit kevésbé egyszerű. A kifolyócsöves egyszerű kis főzők elég stabil minőséget tudnak hozni. A "teaforraló" forma hagyományosak voltak életemben a kávézás legalját biztosító eszközök. A hagyományos "szögletes" forma főző is megfelelő lehet. csak időben vedd le a gázról és ne hagyd fortyogni hosszú ideig.Egy egyszerű pohárba főzős például az Autopress vagy a Midipress. (mondjuknem tudom még gyártják-e ezeket). Nekem ebből egy kétszemélyes volt jó ideig. A belső részében nem sima "lefele cső" megoldás volt, hanem kis szigetes furcsaság ("keverődob").
A hagyományos "szögletes" meg valami ilyesmi:
Van ilyenből Biatelli is. Lehet az időtállóbb...Ezt a megoldást meg messziről kerülni. Vannak alacsony elvárások, de ez mindent alulmúl szerintem:
Amúgy meg nem bántani a karavánt! Elég stabil közepes minőséget tud nyújtani. A kotyogósba valók nagyja sokkal silányabb. Lehet van "minőségi" kávé, meg tuti espressokészítő gépek, de ez ízlés dolga. A jóféle kotyogós koffeinbevitel után a legtöbb espressos "minőség" valahogy üres és hiányos. Vagy lehet nem ittam még igazán jó gépi kávétt, vagy kedvelem a kesernyés kátrány aromát.
Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus
-
azigazimoris
aktív tag
válasz mikromanus #77806 üzenetére
Ha már kotyesz.
[link]
Én egy ilyet -igaz, egy felújított 2005-öst- használok utazásra, nyaralásra, csak hatszemélyest, de teljesen frankó mokkát csinál óvatos melegítéssel, picit kevesebb vízzel az ajánlottnál, akár karaván téglából is.[ Szerkesztve ]
Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
lsebestyen
addikt
Köszönöm szépen a válaszokat! Akkor maradok a Moka Express-nél, visszaolvasgattam itt a topikban is, nem voltatok róla rossz véleménnyel (nem úgy mint a karavánról )!
-
kozsy18
tag
Sziasztok!
Nekem ma érkezett, mint új info a Flair.
Mit lehet róla tudni?
Hoffmann bàcsi Naked cuccokkal megszórva kipróbàlta:
[link]"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Jókv
csendes újonc
válasz norby_42 #77811 üzenetére
A hely maga nagyon friss. A hölgy kedves volt, már zárni készült, de kiszolgált és beszélgettünk is. Közben még beesett két angolul beszélő fiú (úgy tűnt nem először járnak ott) még azokat is kiszolgálta. A hölgy édesapja még valamit szerelt a vendégtérben. Racer Beans kávékat tartanak. A csapolás rendben volt. Ahogy említettem zárásra értem oda, de a gép még be volt kapcsolva ennek ellenére az első csapolás a lefolyóba landolt. A gép egy San Remo Verona. Összességében vidám fiatalos helynek indul.
[ Szerkesztve ]
-
yazoo1
tag
Véleményt kérnék: van egy gc m,9bar beállítva és hőfok beállítva ahogy a kávé kivánja,90 fokra 25 -30 mperces lefolyás pallyotz lacovare c. és mégis erős a kávém- még nekem is- mit rontok el tömörítve, rögök szetporitva ,18 gramm valamint 17 és fél gramm az őrlemény.eddig lavazza T ittam, a családnak erős volt, így váltottam olyanra, amit itt fórumon is isznak, kedvelnek, értenek hozzá. Egyébként ízlik a kávé, de nem értem hogy miért lesz erős minden kávém. Vizet csináltam, keserű sóval meg karbonattal... köszi
-
mdav88
senior tag
-
yazoo1
tag
válasz Peti...(16v) #77815 üzenetére
De, az eszpresszó az én világom... Szeretem a testes , erős kávékat, de amit készítek nem ilyen kell, hogy legyen, biztos vmire nem figyelek...
Viszont az már gyanú S hogy a kotyogoshoz szokott vendég is azt mondja erős a kávé. Meg hát akinek eddig készítettem mindenki ezt mondja..
Viszonyításképpen tesztelek új hullámos kávezokat, amit készítek - persze otthoni körülmények közt-, ugyanolyan kavebol az ízek mellé az enyémhez szemetszúró - kissé már bántó-erősség is társul...
Lemertem, 37 gr a csapolás, 17.5 őrlemény bol -
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #77734 üzenetére
Mióta van meg az EC156-od?
Nálam most a Graef Pivalla kezd furcsán működni, fél éven belül. Csapoláskor akkorát kattan mint az állat, nem egészséges. Nyomás alatt van a rendszer, plusz ott a hőtágulás. OPV-t vagy biztonsági szelepet még nem hallottam nyitni benne működés közben, ha túl nagy a nyomás, valami szétdurran előbb-utóbb. -
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77679 üzenetére
Jelentem, hogy sok kísérletezés után lefolyt az első isteni finom, csokis Choco Madness a Poemiából!
Dupla kosarat használtam 7 g őrleménnyel, őrlés 6-os fokozaton és a csapolás előtt végeztem egy hűtőcsapolást, majd felcsaptam a kart és amikor kigyulladt a zöld led, akkor engedtem rá a pumpát. A végeredmény 20 gramm isteni finom "csoki", tehát olyan 1:2,85-ös arány lett végül.
Nem tudom miért, de 14 g őrleményből nem akart lefolyni nekem értelmes íz, hiába javasoltátok így, ezért kezdtem el kísérletezni 7 g-nyi adaggal. Egyelőre most próbálom konzisztensen tartani ezt az állapotot, aztán később megpróbálkozom újra a dupla adag belövésével.
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #77821 üzenetére
Az EC156-ot év elején vettem.
A Graef gépeket nem ismerem, de az OPV-nek nincsen hangja. A biztonsági szelepnek sincs. A solenoid kattan a csapolás elején, az normális, de azért az túlzás, ha "akkorát kattan mint az állat."
Szétdurranástól nem kell tartanod, olyanról én még nem hallottam pumpás espresso gép esetén.
Javítson ki valaki ha tévednék, de a biztonsági szelep is csak azért van, hogy megvédje a pumpát a leégéstől, ha valaki befullasztja a gépet.[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
Vegre sikerult megmerni a major pontossagat. Pontos! Hurra! 1-2szazadon beluli a nem utes merteke. Szoval tajekozottabb kollegak, ha lecserelnem az A jelu gyari kest merre keresgeljek? Nem filterezek, ez nem szempont.
-
azigazimoris
aktív tag
Poemia dupla kosara kb 15-16 g kávéból csinál értelmezhető lét. 7 grammból egy kávészínű tócsa lesz egy szanaszét áztatott, csatakos pogácsával.
Vagy varázsló vagy, vagy valamit én csinálok rosszul...Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
Nibiru
tag
válasz mikromanus #77806 üzenetére
Bocs, de nem a "megoldás" az ami mindent alulmúl az alsó képen látható kávéfőző esetében, hanem a konkrét termék minősége. Ez ugyanis egy vékony anyagból készült, sorjás, rossz illesztésű olcsó ipari hulladék, made in China, találkoztam már vele a családban. Újkorától kezdve eresztette a vizet a tömítésnél, nemsokára pedig a kazán alján is egy kis lyukon. Életemben ilyet még nem láttam. Csak azért nem vitték vissza a kereskedésbe, mert olyan olcsó volt, hogy nem érte meg a benzint meg az időt.
A "megoldást", azaz a formát viszont a Bialetti Musa-ról lopták a kínaiak. Nekem ez utóbbim van, azzal viszont tökéletes kávét lehet főzni egy kis odafigyeléssel.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
-
yazoo1
tag
válasz soldier2 #77831 üzenetére
Nos, egyszerűen nagyon testes, túl intenzív. A kávéházakban kóstolt kavekhoz képest. Az aromák megvannak, előjönnek,de sokkal intenzívebb - feltűnőbb az erősség, intenzitás jelenléte. Mintha csinálnál egy bögre kakaót, amibe meg van adva a kakaó mennyisége, akkor lesz az íze kellemes- de te dupla annyit teszel hozzá... és erős, intenzív lesz...bocs,de jobb metafora nem jutott eszembe...
-
thomasrc
tag
válasz azigazimoris #77829 üzenetére
Azt aláírom, hogy a pogácsán áll a víz utána, de nem tudok vele mit csinálni, mert nincs értelmes szimpla kosaram... Viszont a lefőtt kávé nekem egyáltalán nem tűnik tócsának, van crema a tetején meg minden, de ami a legfontosabb, hogy most teljesen jó volt ízre. Mit kéne tennem akkor, menjek vissza az elvileg jó módszerhez, amiből nem akar lefőni jó kávé?
-
mikromanus
veterán
válasz #25510592 #77833 üzenetére
Az enyém szerkezetileg rendben volt. Technikai gondjai nem voltak. csak szar kávét csinált.(lehet sokadik generációs kínai, vagy a KGST piacról visszamaradt cucc). Az őrölt tartó rész két adagra ugyanakkora vagy nagyobb "magasság" mellett mint a brikka jóval kisebb alapterületre volt összeállítva. Valami silány "hosszúkávé" szerűség jött ki belőle mindig.
Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus
-
Nibiru
tag
válasz yazoo1 #77834 üzenetére
Nekem egyébként az a gyanúm, hogy először kóstolod életedben, hogy milyennek kell lennie egy jó kávénak és egyelőre még nehezen birkózol meg a gondolattal, hogy milyen löttyöt ittál eddig kávé helyett. ;-)
Az meg hogy a kávézóban fogyasztott kávé nem annyira intenzív, abból is fakadhat, hogy a te kosaradba jóval több őrlemény fér, mint az övékbe. Egyébként meg nem minden kávézóban kapsz épkézláb kávét, ez is benne van a pakliban.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz yazoo1 #77834 üzenetére
A Locavore egy robusztás blend, még ha elég kevés is van benne. Próbáld hosszabbra engedni (1g kávéból legyen 3g ital - nem mililiter) de ez a kávé ha nem ég meg nagyon finom 1:2-2,5 aránnyal is. Ha van a környékeden specialty kávézó, kóstold meg ott, milyen az igazi presszó.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz yazoo1 #77842 üzenetére
Milyen darálód van? A Locavore-nak lehet sok a 90 °C, próbáld pár fokkal lejjebb. Az egyetlen kávé volt Paljoctól, ami jobb volt a termoblokkos gépen mint a Silvián, az pid nélkül megégette eléggé. Esetleg próbáld ki a Spicy Italy-t vagy valamelyik SO-t.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
#44416768
törölt tag
Sziasztok!
Abszolút laikus vagyok a kávéfőzők tekintetében, ezért kérek Tőletek segítséget.
jelenleg egy Philips automata kávéfőzőnk van, ami egyrészt nagyon hangos a 4 hónapos babánk mellett (darálás közben - gondolom ez másik gépnél sem halkabb), másrészt sajnos a belsejében gyűlt zacc nedves és bele is szokott potyogni a vízgyűjtőbe, így már penész is megjelent a belsejében a komplett szétszerelés nélkül takaríthatatlan részeken. Egyszóval cserés.Kérek szépen pár javaslatot automata gépre, 100-200e Ft közötti nagységrendben.
Nem tervezek extra tuningot alkalmazni a gépen - hálózatba bedug, vizet és kávét betölt, iszik. Ennyi lenne a projekt, jah és az eszpresszót kedveljük.
Túl nagy a választék számomra, és mivel nem értek hozzá, így csupán a külső kinézet miatti választást butaságnak tartom.Köszönöm!
-
Nibiru
tag
válasz #44416768 #77846 üzenetére
A darálás mindegyiknél hangos, bármit is veszel. Ha pedig nem tisztítod rendszeresen a gépet, a penészedés is. Ha csak ennyi a problémád, de a géped által készített kávéval meg vagy elégedve, azt javaslom, hogy vidd be egy szervizbe és kérj egy alapos tíszítást. Utána pedig kövesd a kezelési útmutatót a rendszeres tiszítás tekintetében és nem lesz vele gond.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
na, nekem is lett renekám, rögtön főztem is egyet belőle.
hát gyerekek, azok a savak! érett grapefruit, de két raklappal, barátom!! utána a lecsengésben licsi, maracuja és némi földieper, egy kis pisztáciával. még a csokoládé sem fogyott el! nóráét picit a mogyorós-málnás irányba toltam, a licsiből kellett cserébe áldozni, viszont befigyelt a kiwi. sok kiwi. házalapnyi kiwi! ja, meg hát a szeder, nem is értem, hogy miért nem azzal kezdtem. a szederturmix ehhez képest barnakőszén.
na, viccet félretéve, ez is csak egy szűrő egyelőre...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A régi node-okra koncentrál a szankciók miatt Kína
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Windows 11
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Facebook és Messenger
- Autós topik
- További aktív témák...