-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz Rush77 #66978 üzenetére
A ml-t és a csészék számát tényleg felejtsd el, mérleget használj, és az arányokat nézd. Nálam ami jó kiindulási alap (közepes/világos kávéknál): 35-40s kivonatolás, 1:2 arány. Azt javaslom, hogy az elején ne menj 1:2 arány fölé, nagyon el lehet tévedni, nem egyszerű értékelhető italt alkotni. Lehet így becsúszik egy kis keserűség, de cserébe testes, édes kávé landol a csészében.
-
soldier2
őstag
És egész jól használható, csak ronda. Pavoni, Cremina, Strietman.... mi deniknél 15-16kg körül van a 9 bar, a változás meg lineáris. A legelején gyakoroltam így, aztán úgy is a lefolyás alapján módosítod a nyomást, szinte tudat alatt. Az eredmény sokkal jobb ha 12-13baron jön le 30s alatt minha 9 baron 50s alatt. Az alcsonyabb nyomás sokkal jobban elrontja a végeredményt, a túl durva őrleményt nem lehet annyira kompenzálni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Rush77
aktív tag
Köszi mindenkinek.
Igen már rájöttem, hogy a számok tévútra tereltek és túlkombináltam már az egészet.
A gőzölést panarello nélkül csinálom(tam) mindig is.
Délelőtt meglesz a próba aztán leírom a tapasztalatokat. Most újra végig futok a leíráson és neki esek.@Bazsee71
Mérleget használok (illetve két csészénél nem tudok mert nem fér alá - de erre is találtam megoldást. szimplán kiveszem a csepptálcát és feles poharat teszek a kivezető cső alá )
Az arány nálam általában valahol 1:1,6 és 1:2 között mozog. -
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #67004 üzenetére
jaja, csak addig kell ez, amíg meg nem szokod, hogy mennyi az annyi. nagyon tetszett kalmár nyomásmérője (funkcionálisan, elsősorban), de anno is arra gondoltam, hogy ha két napig megkapnám kölcsön, utána már nem is kéne annyira. na, a mérleg erre pont jó.
"kár", hogy közben fragola megcsinálta ezt pöpecül és filléres tételként pumpás gépekhez is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zenwalk
senior tag
sziasztok
Régi, 2006-2010 közötti Gaggia Classic gépeknél ha esetleg elromlik valami, mennyire drága a szervizelés, ha egyáltalán lehet? Érdemes ilyen régi gépeket venni, vagy inkább az újabb 2010-2014 közöttieket keressem?
-
Bazsee71
őstag
Mazzer SJ babtartály és dózer 40k, utándaráló automatikával!
-
tariattila
veterán
egyértelmű így! mondjuk nem szabad ilyen helyről megvenni csak olyannak aki megcsinálja magának vagy annyira olcsón veszi, hogy belefér megcsináltatnia valakivel tökéletesre....
azért lehet mégsem ajánlanám a pavonit reggeli kávézáshoz csak a legkiegyensúlyozottabbaknak
[ Szerkesztve ]
-
Koczó93
őstag
válasz tariattila #67020 üzenetére
Sikerült meggyőzni az ismerőst hogy nem kell neki Pavoni
-
bluesfan
tag
válasz Keresztapper #67019 üzenetére
Van benn egy mikrokapcsoló, ami elindítja az őrlést, ha fogy a kávé a dózerból, így garantálva, hogy soha ne tudjál frissen őrölt kávét inni. Nagyon pörgős kell, legyen a hely, hogy ez ne menjen az elkészült kávé minőségének a rovására.
[ Szerkesztve ]
-
norby_42
aktív tag
válasz tariattila #67020 üzenetére
Én minden reggel Pavonival kávézom, pedig messze vagyok a zen állapottól
Eat pasta, run fasta
-
tariattila
veterán
válasz norby_42 #67025 üzenetére
nem mondom, hogy lehetetlen.... akkor úgy fogalmazok, hogy elég egyszer valamivel elvonni a figyelmed a folyamatról és nem csak a kávénak lőttek de a gépnek is.... az újabb modellekbe biztos van védelem ez ellen is de azokat nem ismerem és nem is fogom megismerni
én parázok annyira hogy reggel inkább a gépesítésre bízom a véletlent... volt, hogy a QM egy hosszúhétvégét ment otthon egymagában mert úgy gondoltam ki van kapcsolva de tévedtem.... -
Koczó93
őstag
ez egy Mazzer?
-
Rush77
aktív tag
Megvolt a próba a gőzöléssel.
Sokkal jobb lett mint amire számítottam.
Bár a tetején sok volt a nagyobb buborék de egész vállalható lett. Ezek szerint én balf@szkodtam el a dolgot eddig vagy nem is tudom (lehet túl sokáig hagytam nyitva eddig a csapot, hogy a víz kijöjjön és ezért ment el a nyomás hamar).
Ezek után sok gyakorlás következik.
Köszi mindenkinek. -
Deadzone41
őstag
Dobhatnátok fel videót, akiknek megvan ez a flow rate kontroll tuning, hogy hogyan működik gyakorlatban. Ezzel lehet rendesen alacsony nyomáson előáztatni? Lehet a csapolás végére fogozatosan csökkenteni a nyomást? Ha igen mennyire lehet ezt így manuálisan, konzisztensen megismételni? Gondolom azért nem összehasonlítható, egy nyomás profilozható géppel, vagy igen? Okosítsatok ki
-
jolti
senior tag
válasz Rush77 #67036 üzenetére
Bocs, de mentünk egész éjszaka, így nem tudtam válaszolni, ma meg most érek már rá.
Közben látom, hogy megoldódni látszik.
Simán lehet vele jó tejhabot csinálni, csak ki kell tapasztalni. Ne add fel.
Ja és egy-két helyen azt olvastam, hogy gőzöléskor ki kell nyitni a gőzcsapot teljesen, de ezt ne tedd! Max. félig nyisd ki és marad erőtartalék' a gépben bőven a gőzölés végéig. Így is bőven pörgeti a tejet. Lehet egy jó pár másodperccel később készül el a tejhab, de sosem lesz gőzhiányod.
Ja és kondenzvíz kiengedéséhez is csak picit nyisd ki a csapot és azt is csak addig, amíg víz jön belőle, ha már tiszta gőz, akkor zárd el. Bár ezt is leírtam.(#66990) sz.zs.
Már hogyne lehetne a kis pöccsel' jó gőzhabot csinálni! Csak gyakorolni kell.
Sőt még két adagnyi tejet is lehet simán gőzölni vele. -
mdav88
senior tag
válasz Deadzone41 #67037 üzenetére
Innentől már csak egy lépés, hogy mikrokontroller vezéreljen, rajzolja mellé a nyomásgörbét...
Persze érteni kéne hozzá, nálam alapszinten folyamatban... -
novi68
tag
Sziasztok,
Tudnátok segíteni? Veronesi Ciok Cream kávét szeretnék venni,hol tudnám ezt megtenni Pesten? Fontos,hogy minél frissebb legyen persze.... A webáruházakban nem tüntetik fel,hogy mikori a kávé sajnos... Egyszer vettem Pécsett,de ott se volt túl friss,de aztán a raktárban találtunk egy kicsit fiatalabbat. Sajnos már nem járok Pécs felé...
KÖszönöm!
My name is White. Lumia White....
-
vTamas35
csendes tag
válasz mdav88 #67039 üzenetére
Na ja, ilyenkor milyen jó az a HX Nálam kb. már automata üzemmódban megy, csak leteszem a szélére a kiöntőt, hanyagul belelógatom a gőzcsövet és 10 másodperc után kész Kollégám vett egy tuning GC-t neki próbáltam megmutatni a trükköt, de azon ez tényleg művészet, én is csináltam olyan bubikat...
Pár hónap szünet után rendeltem megint PY Yirgát (aramo), most valahogy nagyon eltalálta a mester. Meggyaláztam tejjel is és még így is tök jó lett. Kicsit fintorogtam, mikor elfogyott az aricha, de ez most ott van Etióp hetek jönnek!
[ Szerkesztve ]
O1G
-
novi68
tag
válasz vTamas35 #67042 üzenetére
Nagyon szép a lefolyásod a nyitott karon. Én most vettem egy ilyen kart,kb 4-szer csapoltam rajta,de mindig van egy kis kávépermet itt-ott a lefolyás mellett,szóval valami nem jó az előkészületeknél...Mit ronthatok el szerinted? Köszi.
My name is White. Lumia White....
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ubuntu Linux
- Mini-ITX
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Politika
- Futás, futópályák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Videós, mozgóképes topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer