-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
roBEEsz
csendes tag
15 grammos VST-vel (ridgeless) érdemes foglalkozni?
Jelenleg 12/18g IMS-t használok, viszont mennék lefelé a 18 grammról, valami szolidabb dózisra.
Vélemény?
-
mézespálinka
senior tag
válasz WarLock07222 #115045 üzenetére
Azt tudjuk, hogy korábban belinkelt baristahustle-s oldal kommentmezőjében miért írták a cikk szerzői, hogy nem ajánlják eszpresszó gépekhez a recepteket? Engem az ingatott meg az ro víz visszasózásában :S
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
Kísérletezéshez szerintem érdemes megcsinálni amit a Barista Hustle oldalon javasolnak: ne az 5l-be keverd bele direktbe az anyagokat, hanem csinálsz egy litert csak keserűsóval, egy másik litert csak szódabikarbónával (vagy fél - fél litert). Azokból 20-100g kell 1l deszt. vízhez (lásd a recepteket az oldalon), szóval akár decinként is lehet kevergetni másfajta vizet.
-
WarLock07222
tag
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
Ez a kalkulátor és a benne lévő referenciák jó kiindulópont mind a keveréshez, mind a számodra megfelelő keverék kitalálásához. Baromi sok tényező van, ami alapján eljutsz valamihez, ami ízlik. Többnyire a kávék>ízlésed>őrlőd - ilyesmi sorrendben.
Csak espresso vonalon maradva:
Tradicionális őrlőkhöz általában magas GH / alacsony KH értékkel operálnak az emberek, ami mondjuk kiindulópontnak 80 GH / 40 KH. Ha elkezded a GH-t csökkenteni, úgy, hogy közben a KH-t növeled, akkor az ízek kezdenek összemosódni és a "szélsőértékek" tompulni. De talán ez az ábra célravezetőbb:
Viszont nem szentírás ez sem, csak iránymutatás. Van aki 20 GH /90 KH-val tolja mondjuk az SSP 98HU kések mellé.
-
SoundON
tag
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
BWT bestprotect a megfejtés és minden a helyére kerül
-
RetepNyaraB
veterán
Beütött @general tapasztalata itt ma, vagy tegnap a vízzel.
Ne kelljen külföldi fórumokat böngésznem naphosszat; pancsolt vízben van egyértelmű öszefüggés a sók és a gyümölcsösség vs. savanya között és ez ki is mondható mondjuk miligramban? Vannak kv fajták, amelyekből képtelen vagyok számomra elfogadható dolgot varázsolni (igazából a világos tételek nagy része, de főleg a kenyai cuccok).
Igen, végigzongoráztam a hőfok, előáztatás, nem áztatás, hosszú shot, rövid shot és barátai témát. Hátha a vízpancsolásban van valami gebaszt...
Szóval?
Ilyen 1-1,3g keserű, 0.2g szóda körül szoktam az öt literbe. Merre induljak? 5 literenként kicsit lassú a tapsztalás"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Warloo93
tag
Ezt már láttátok?
[link] -
zolnagy
őstag
válasz WarLock07222 #115025 üzenetére
Próbáltam, hogy negyedelem az adagot, de az a 4-5 g is sok volt. Kb 2-3 g-os adagokban viszont le tudtam őrölni.
@sz.zs,
korábban volt már ez a próba, hogy filter nagyságra őröltem a Commandantéval, aztán presszóra a mazerrel (korábban vki azt ecsetelte, hogy neki így jobb ízek jöttek). Na nekem ettől még az a kávé is befulladt, amit amúgy alapból leőrölt a mazzer. -
brumi1024
veterán
válasz WarLock07222 #114989 üzenetére
Már csak a DIY babtartály hiányzik. Első benyomás mi róla?
[ Szerkesztve ]
-
properttl
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő kávés vagyok, nincsenek hatalmas elvárásaim, de azért a specialy kávézókban kapható jó dolgokhoz szeretnék egy kicsit közelebb kerülni. ( Jelenleg egy lidl-ös kávégépem van, meg egy alis kézi kerámia darálóm )
Neten nézelődve odáig jutottam hogy ez a gép eléggé megtetszett: Sage BES875BSS
Tudnátok erről véleményt mondani, vagy esetleg tapasztalatot?
(kávém lesz jó minőségű, mert a mellettem lévő kávézó rendszeresen rendel a holland Rumbaba pörkölőtől, és lehet kérni) -
roBEEsz
csendes tag
Haló-Haló!
Két gyors kérdés lenne..
IMS 12/18 szűrőkosárba működhet PY-féle ChocoMadness / Spicy Italy 17g őrleménnyel? Kicsit én a 18g-t talán sokallom, ezért mennék egy picikét lejebb..
Más,
Hűtőben tárolt kávébab kivétel után azonnal őrölhető?
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Szeretnék tejhabosítót, de nem jutok dűlőre a témában. Ha jól értem, pl latte art-hoz microfoam-ot előállító ketyere kell, mert azzal lehet szép, folyós "hab"-ot csinálni. Ez a 10-25e-es, "bödönös" (hálózati, egyben melegő és habosító) habosítókkal elérhetetlen? Mitől lesz microfoam a microfoam? Amiben a szokásos, "rugós" habosítófej van, az csak vastag habot fog tudni csinálni?
Aeroccino 3-ra pl azt olvastam egy külföldi oldalon, hogy tud "cappuccino" és "latte" habot is. (Ez nem teljesen értem mit jelent, mert tudtommal mindkettőbe megy "vastag" és microfoam is.)"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
senior tag
válasz WarLock07222 #115025 üzenetére
Jó megoldás lenne , csak úgy kipattog a törmelék és pár bab, ha nincs lefedve a betöltő nyílás
Én ilyen baboknál két lépcsőben őröltem, egyszer kb. filter finomságúra , majd azt visszatöltve presszóra.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #115016 üzenetére
"de csak pénzért elérhető"
Itt akadt el nálam is a folyamat..."Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz"
Nincs nálatok Spar? Ott pl. lehet San Benedetto, ~200Ft/palack áron. Persze, ebben a mennyiségben ez is jelentős tétel, aláírom. Valószínűleg ilyenkor már valami jobb otthoni desztilláló/RO tisztító lehet a leggazdaságosabb megoldás, ahogy számolgattad is.#115018 general : Szerintem sok, világosra sem szoktam beállított 91-93 fölé menni (nincs offset beállítva, elvileg a Glenda-n is hasonlóan viselkedik, mint nálad), bár kérdés mennyire világos az a világos. Van itthon ~közepes pörkölés, ami 90 fokon is már szuper gyümis ízeket ad ( nemrég nyitottam, nem olcsó, de rendkívül finom [link] , de az előtte lévők is jól sikerültek [link] szintén 90 fokon, de nem emlékszem milyen pöri volt). De ez csak úgy igaz, ha kicsit hagytad fent melegedni a kosarat ahogy írtam, és ha tényleg jó az alapanyag, de ez szvsz érződik az illatán. Illetve nekem főleg nagyobb adagoknál sikerültek jól, 14-18g, de ez lehet a véletlen műve, napi egy kávéval lassan gyűlnek a tapasztalatok... Általában amúgy a pumpa indításától számított kb. 30 másodpercre, és a kávé súlyához képest olyan 2-2.5X-es italra szoktam célozni, világosaknál inkább közelebb a 2.5-hez, mint a 2-höz.
Én VST-t használok mostanában, egy 18g-osat, de jókat lehetett húzni a 12g-os IMS Nanotech-el is, az is nagyon szépen meg van munkálva. Az én gyárim nem valami precíz megmunkálású, de iható kávét készít, néhányszor használtam, míg nem volt meg a VST és nem fért el az adag a pici IMS-ben.
-
general
addikt
A hőfokra én mindig figyelek, világoshoz pid szerint 94-95-öt szoktam állítani. (Lelit Annánál gyárilag elvileg 5 fokkal mutat többet, mint a kifolyó víz, de menüben lehet állítani ezt, és a Lelit insider útmutatás és mérés szerint 0-1 fok különbségre tettem. Sajnos én mérni nem tudom, de ha hinni lehet a videónak, akkor most kb valós értéket mutat a pid.) Lehet, hogy sok ez a 94-95 C?
tisztan megkóstolva a kávét keserű íz sehol nincs soha. Savanyú még mindig szokott lenni, de nem az elrontott citromlé íz.
A kosarat is mindig előmelegítem, pont, ahogyan írtad. Lefolyások legtöbbször szépek, naked karban sem fröcsköl szanaszét.
57mm-re létezik VST kosár? A gyárit és IMS-t használok. -
hoffman_
nagyúr
válasz Cathfaern #115016 üzenetére
ez minden szabványra és szakterületre igaz. ha valaki szakszerűen szeretne eljárni, akkor zsebbenyúl, egy hivatalosan eljáró cég szép összegeket kell(ene) erre elköltsön, hogy naprakész legyen. persze a szabvány csak ajánlás, nem kötezelő, ugye : )))
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Cathfaern
nagyúr
Persze, ez jogos. Próbáltam rákeresni a szabványra, de csak pénzért elérhető Én azt gondolnám ilyesmikhez illene ingyenes hozzáférést biztosítani...
"alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet"
Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz, pedig megyeszékhely, nem zsákfalu Plusz ahogy látni a topikban azért ezek tipikusan elég drágák. És így hogy ketten iszunk filtert napi 2x, napi majdnem 1 liter víz elfogy (~700 - 800 ml kávéba, maradék meg filter átöblítésre).
Csapvíz meg kb. ihatatlan. Szilveszterkor ausztriában voltunk fent a hegyekben, ott feltűnt hogy mennyire más az ottani csapvízből a kávé, hoztam is haza egy flakonnal összehasonlítani. Kezeletlenül az se az igazi, de BWT-s kancsóval nagyon finom volt. Ha olyan folyna a csapból, akkor nem látnám értelmét a kancsón túllépni. De nem ilyen folyik, szóval marad valami deszt. vizes megoldás -
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #114938 üzenetére
Meg volt a víz tesztelés, BWT-s mg+ kancsós vízzel összehasonlítva.
Egyértelműen a pancsolt víz jött ki nyertesnek. BWT-sben mindegyikben ott volt egy egyen keserű mellékíz, ami önmagában is zavaró volt, illetve el is nyomta a többi ízt a kávékban.
Érdekes amúgy, hogy magában kóstolva azért ez ennyire nem nyilvánvaló (ízlik a BWT-s vízzel is a kávé), de így egymás után összehasonlítva nagyon szembetűnő.
Viszont amiket nem rég vettem CM kávékat, azok csalódás most (víztől függetlenül)
A perui nem rossz, feleségemnek ízlik is, de szerinte is kicsit lapos. Szerintem kifejezetten füves - gyógynövényes ízvilág, ami nekem nem túl szimpatikus.
A jávai ... hát az érdekes. Fermentálással készült, engem arra emlékeztet, mint ha olyan csalamádé levet innék, amiből kihagyták a cukrot. Ami szerintem nem előnyös egy kávénak Azért majd kísérletezek vele, hátha kijön belőle valami használható...
Viszont a fagyasztóban lévő korábbi etópiai CM megtáltosodott a pancsolt víztől. Korábban is finom volt, de így kifejezetten kellemes szőlőlé ízvilág jött ki -
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114970 üzenetére
"szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól"
Jogos feltételezés, hogy bizonyos szabvány szerinti mértékben... A nagy kérdés, hogy az a nagyon kevés szennyezőanyag, ami benne marad (vagy a folyamat során/után belekerül!), az ártalmas-e az egészségre, avagy sem. Rajta is van a csomagoláson, hogy DIN 43530 szerint. Sajnos nincs meg nekem a szabvány, hogy tudjam, pontosan mit követel meg."És pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja."
Ez persze igaz. A filterezőket abból a megfontolásból hagytam ki, hogy azért elég sokféle jóminőségű, alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet. Egy presszógépbe, ha nem akarsz vízkövet vagy egyéb problémákat, az az elérhető alternatívákat igen jelentős mértékben szűkíti.#114972 general : Nekem a gyümölcsösebb ízek felé a jól megválasztott hőfok és a szűrő előmelegítése segített még sokat. Innen utolsó előtti bekezdés: #114947.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
-
zolnagy
őstag
Ma megint úgy jártam egy kávéval a mazzer mini-e és Fio Evo64 késpár kombóval, hogy betöltöttem az adagot, majd 2s őrlés után a motor megállt és nem indult tovább. Ez megint egy aprószemű világosabb kávé volt. Na most itt elgondolkodtam, hogy lehet másik fajta kés kéne bele. Az egyik (olcsóbb) verzió az sz.zs. által is említett háromfázisú SJ kés.
A drágább megoldások az SSP kések. Vagy az espresso, de nem biztos, hogy előrébb lennék, mert az is elég agresszív késprofilnak tűnik, vagy a multipurpose, ami meg nem tudom, hogy mennyire lenne jó közepes pörkölésre. A sötétebb pöriket nem szeretem, de néha közepes pörkölésű klasszik ízvilág azért befigyel. Szerintetek? -
-
Flashback
addikt
válasz sz.zs. #114998 üzenetére
Nem fogalmaztam meg pontosan.
Nem túrázáshoz jönne jól a szett hanem amikor valahova megyünk. A kocsi persze elbír egy vizforralót is de ha látnád mostanában mennyi hely szokott lenni benne...
Egy ideje gondolkodom egy mini presszó szettben, amihez nem kell túl sok minden. Jelen esetben csak valami víz és hőforrás.
Jó lenne ha mindez beleférne egy kisebb méretű "strom case"-be. (van ennek valami magyar neve?)profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
kavezacc
újonc
válasz kavezacc #114963 üzenetére
Sziasztok, rövid update, ha valakit érdekelne: AVX kosár lecserélése varázsütésre megoldotta a lefolyást, habár még nem sikerült teljesen tökéletesre állítani az új kosárhoz.
Jelenleg ami itthon volt az a 14 gr-os gyári rancilio kosár, arra cseréltem le. Valamivel kevesebb íz, de jóval kiegyensúlyozottabb, és ezt még lehet kicsit csiszolni egészen biztosan.
Már csak az a kérdés, hogy a reneka/vst/IMS trió közül melyik legyen a győztes... végtelen mélységű rabbit hole ez a hobbi (is)...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest