-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
-
Melorin
addikt
Végülis akkor kb ezzel is nagyjából ugyanezt kaphatom, igaz?
-
#85578752
törölt tag
válasz
avirid
#115587
üzenetére
Plusz egy, nálam is jól működik, ami nem megy tárával, megy ki-bekapcsolással (nehezebb csészék nullázása pl.). Sajnos ez is hamar kikapcsol, de legalább megérintve a felületet vagy ha változik a mennyiség, bekapcsolva marad. Század grammos. Ez elviheti a figyelmet a lényegről. Nem vízálló, menet közben a főzetet csak bezacskózva lehet mérni vele, le lehet pattintani a fedelét.
Meg van a Hario ami időt is mér és egészen sokáig bekapcsolva marad, de az furán mér, mintha stresszgátlás céljából egész értékek közelében kerekítené a mért értéket. Vagy csak nagyon jól tudok megállítani egy őrlést, lefolyást. (Nem hinném.
) Tizedgrammos. -
bbuffy
senior tag
CSAK mèrleg. Mimimum tizedgrammos. De pár ezerert már van. Anélkül csak a kedved megy el.
-
icm
tag
válasz
Melorin
#115578
üzenetére
A félig töltött kosár nem jó. Az örlemény épphogy érintse a felsőszűrőt. Felrakod és amikor leveszed ha a felsőszűrő enyhe lenyomatát látod az jó. Ha meg távol van akkor ahogy megjön a víz szétmossa az egészet. Ami a gyári kosarak után a legalja az a tamper jellegű valami amit adnak. Persze mindent lehet használni valamire, majd idővel alakul. Türelem, kitartás.
-
icm
tag
válasz
#85578752
#115572
üzenetére
Nem lehet rossz az IMS sem. Mintha ott több variáció lenne. Itt van egy 6.5-8g kisebb verzió, egy 8-10g meg van egy nagyobb 10-12g verziója is ennek. Az ims single-vel konkrét tapasztalatom nincs, lőttem a belsejéről is képet:
[lyukak] , [lyukak eloszlása] , [hátulja]
ha valami még érdekel szólj nyugodtan
-
JózsefK
csendes tag
A dejavu érzésem akkor jött amikor elkezdtem írni a hsz-t és úgy emlékszem, hogy utánna te szóltál hozzá közvetlen utánam a 15g-os témához

-
Köszi mindenkinek! E61 (MaraX). Most 16g próbálkoztam (Casmo Ethiop) javult a helyzet, de még mindig nagyon táncol.
-
#85578752
törölt tag
Csak azért kérdeztem, mert én is hasonló geometriájú single kosarat használtam a Catlerrel (ami egyébként eladó) és nagyon megengedően viselkedett, szinte csak azt használtam és szinte csak egy őrlőbeállítással, nem is értettem miért nem használ a többség single kosarat.
Ami nálam gond, hogy a single is benyel 13.5-16g őrleményt, egyszerűen nem tudok keveset főzni vele, még egy IMS single gömbölyű aljú kosárban gondolkodtam, azzal talán lehetne 7-8 grammból főzni, de ahhoz tuti hogy szűkítőzni kéne hogy lassabb legyen a lefolyás.Jókor írtad ezt a fajta kosarat, mert akkor lehet hogy adok még egy esélyt a karosnak egy ilyen kosárral, eddig az IMS-ben gondolkodtam, de ha ez még annál is jobb, érdemes kipróbálni. Köszönöm!
-
icm
tag
válasz
#85578752
#115569
üzenetére
Ez a Baristapro single - a kúpos geometria, ugyanaz mint az IMS - The Single nevezetű, csak itt a furatok száma és kép alapján az örlemény oldalról szebb a kialakítása. Ha érdekel ennél bővebben majd csinálok képet.
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
#115567
üzenetére
Én csak saját szempontom miatt javasoltam az egy csészéset. Ha azt megtanulja használni..
akkor legyen 2 év a gyakorlás 
-
icm
tag
válasz
Melorin
#115564
üzenetére
Mérleged van? Tized gram pontos. Most az idő mérése ne legyen szempont, azt tudod telefonról is, aztán majd veszel rendes mérleget

Én első körben a néveleges mennyiséggel tömném meg a kosarat (7g vagy 14g).
Ha spórolni akarsz és kitapasztalni használd az egcsészés kosarat. Sok dologgal kell megismerkedj - 7g kávéörlemény még mindig jobb ha ki kell dobni... elég később majd a 20g Renekára rámenni
Ha nem jött kávé:
- akkor dúrvább / nagyobb szemű örlemény kell - ahogy gondoltad, ez jó irány
- mennyi kávéörleménnyel tömted meg?
Ha pl átesik a víz rajta tudsz még finomítani az örleményen. Ha már 20-22mp körül jársz az már elég jó lehet (sajnos gyári opv-vel finomabbra kell őrölj mint majd a 9bar-os rugónál), akkor ne variáld tovább az örlemény finomságát csak növelj 0.5g adagonként a bemenő örleményen. Simán lehet a 7g névelegesbe belemegy a 8g is.. már bevallom nem emlékszem mi volt a használt érték amíg nem volt rendes kosaram. Én single kosarat használok - szerintem itt majdnem egyedüliként. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Melorin
#115564
üzenetére
Szűrd ki a változókat.
-Tized (század) mérleg, tamper alap.
-Időmérős mérleg igen hasznos. Döntsd el honnan méred az időt (én az első lecsöppenéstől ajánlom azzal a megkötéssel, hogy presszó blendnél ez gomb megnyomástól olyan 5-8mp táján következik be, legalább is a szűkítős, 7-9 baros gc-n).
-próbálj azonos sebességgel őrölni és inkább lassabban, mint gyorsan. Legalább is a jx pro nagyon érzékeny erre. Próbálj egyforma stílusban tamperelni, akár egy személymérleg segítségével kezdetben.Ha ezek okésak, akkor már csak a finomságot kell belőni és gyakorolni úgy másfél évet
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
icm-mel ellentétben nem javaslom kezdetben a szimpla kosarat, jóval nehezebb tapsosra kihozni, mint a duplát és máshogy is viselkedik.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
lszlfrng
#115556
üzenetére
Nem így mérjük a kilépő víz hőmérsékletét, mert ez tök pontatlan, elvisz az erdőbe. A pohárig már sokat hül. A vízterítő egyik pici fúratába kell bedugni egy tokozatlan k hőelemet várni min. 20 percet, majd kissé letekerve a pumpa szabályzót csapolni. Ezzel viszonylag pontosan meg lehet mérni. [link]
-
Melorin
addikt
válasz
Melorin
#115561
üzenetére
Most kezdem érezni a dolog nehézségét, hogy elkezdtem csinálni

Az egész konyha csupa retek lett, a kezemet megégettem, és fogalmam sincs, milyennek kéne lennie a kávénak
Most méregből tekertem egy egész fordulatot az őrlőn, már látszanak a szemcsék az őrleményben
és kávénak kinéző valami folyt le a csészébe.Valami tervet kell kitalálni hogy csináljam, mert ha így folytatom nem marad kávém és nem értem meg, hogy mitől miért lett olyan a produktum amilyen. Túl sok a változó.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
adriankoooo
#115558
üzenetére
Olaszpresszó Károllyal? 2018-as az utolsó cikke, de 21-ben válaszolt hozzászólásra. Kár volna, ha teljesen abbahagyná. Minden írását élvezettel olvastam, a fotói is mívesek. Többet nem tudok róla.
-
WarLock07222
tag
válasz
JózsefK
#115553
üzenetére
Mihez szólok hozzá?

Az őrlemény mennyiséghez szerintem annyi, hogy a névleges értek körül jó vagy, főleg ha veszel egy vízterítő vackot a pogácsa tetejére. Nézz ki egy mennyiséget és maradj annál, minden más egyebet varialj. Ízlés szerint: minél kevesebb annál tisztább, minél több annál tompább. A kevesebb néha több.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sz.zs.
#115534
üzenetére
Tökéletesen igazad van és bocs @Melorin.
Mostanság a fogalmazás nem erősségem még jó, hogy észreveszitek
Nyilván gondolatban még\már a tamperkérdésnél jártam ami meg 85,5-6mm a 85-ös kosárhoz, legalább is az egyenes falúakhoz (pl VST), de az IMS-be is passzol rendes őrlemény mennyiség esetén.@11555
Nekem a gyári diagram szerint 1,4-1,5 körül van a presszó (jx pro), ehhez képest valójában 1,85-1,9 a dupla vst. Szimpla 1,95-2,0. A gyári értékkel úgy befullad, hogy konkrétan meg se nyikkan. Először persze kalibrálni kell gondosan. -
rastacsz
tag
válasz
Melorin
#115555
üzenetére
Most váltottam kávét egy "közepesen-
szenessötét" pörkölés után egy "espresso" pörkölés. Nagy mazzeren egy ricnivel finomabbra állítottam. A két kávé között egy hét van pörkölési időpontban.
A "ks" nem annyira könnyen adta magát, blooming szerűség nélkül nem akart átfolyni. Az espresso pöri pedig átzuhant.
Lange Rede kurzer Sinn: Az 1zpresso j-max könyvében lévő ajánlott tartomány közepén indulnék el, aztán a bronz leírását követve próbáld meg belőni a mennyiséget, időt. Ha n megy, akkor telefonon kérdezz rá, lehet, hogy ott van a tuti infó, amit nem mernek leírni. (mint a pro-x kosár esetén, hogy nem ajánlott nyitott karba rakni, vagy mi, bár attól még ugyanúgy csatornásodik, csak nem látni. De ha nem tudom nem fáj... Ahogy a nyálsláger is szólt
)
A bronz amúgy is eléggé pazarlós, ha az ajánlott 1:1,5-ös arányt tartod.@lszlfrng
Ha a pohárban méred a hőmérsékletet, akkor az hiba. -
lszlfrng
csendes tag
Tanítást kérek!
Előrebocsátom, hogy az alap-tuningolt GC (rézcső, pid, szűkítő) elkötelezett híve vagyok
és zseniálisnak tartom, hogy a fűtőmodul (fűtőszál) a bojler és rézcső tekercs között van. A segítség kérés inkább a kávéfőzésre vonatkozik és a tapasztalatotokra.Megmértem a kilépő hőmérsékletet (kar nélkül, műanyag pohár) és 90°C pidnél, 78°C, 98°C pidnél 85°C volt. Kb 12-13°C a különbség a kazán és pohárban levő víz között..
Ha az eszpresszó elkészítése 88 ± 2 °C ajánlott akkor nekem a pid-et 101 ± 2 °C kell állítsam? Egy GC-nél ez nem veszélyes, akkor már forrhat a víz? Nálatok mennyi a kilépő hőmérséklet?
Minden választ, tanítást előre is köszönöm!

-
Melorin
addikt
Valaki tudna segíteni, hogy 1Z J-Maxon milyen őrlési finomsággal kezdjek neki a GC etetésének a gyári kosárral? A kávé AVX Bronze blend.
Minél kevesebb kávét szeretnék elpocsékolni
-
icm
tag
válasz
PeterAgos
#115550
üzenetére
Azért ez nem eloxálás
- mielőtt valaki így szeretne eloxálgatni 
Az aluminium esetén az oxidréteg vastagság növelése, amitől keményebb lesz a felület és korróziós szempontok alapján (mivel az oxidréteget növeltük) ellenállóbb. Az esztétikum pedig másodlagos, de ahogy lenni szokott ez fontosabb szempont
-
15g VST ki mennyit szokott tenni? Eddig egy normális lefolyásom nem volt vele és érdekelne ki milyen arányokkal dolgozik.
-
weinmaker
őstag
A jó múltkorában Fragola említette a Mahlkönig új otthoni őrlőjét. Azzal most mi a szitu, mert nagy a csend ezzel kapcsolatban? Vagy maradjak a jó öreg mazzernél?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
fragola.6035
#115540
üzenetére
A kivitelező nem én leszek, csak az anyagbeszerző. Ettől függetlenül köszi, kedves vagy

-
Gery0505
aktív tag
válasz
roBEEsz
#115538
üzenetére
Szia!
A szenzornak elvileg van vezetéke, a többihez meg elvileg bármilyen vezeték jó, amilyet találsz a fiókban. Egyedül a 230V-os részeknél kell körültekintőnek lenni, oda kettős szigetelésűt illik tenni, valamint az SSR nagyáramú részénél a keresztmetszetre is ügyelni kell, oda min. 1,5mm2-es vezeték kell. Érdemes még a vezetékekre méretben passzoló érvéghüvelyt, vagy villás sarut krimpelni. A zsugorcső is passzoljon méretben a vezetékekhez. -
roBEEsz
csendes tag
Haló!
Valaki fel tudna világosítani, hogy PID-eléshez pontosan milyen vezeték, saru és zsugorcső kell?
Köszi!
-
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#115533
üzenetére
Már bocsi, de így nem fog találni szűrőkosarat, mert az összeset 58 mm-es névleges mérettel árulják. Az egy dolog, hogy tolómérővel megmérve nagyobb, de kapni ilyen megnevezéssel lehet, hogy 58 mm-es szűrőkosár.
Tampert viszont annál inkább, abból van 58,4 58,5 58,6 méret is. -
Melorin
addikt
Nem tudom mi az a vanzi de a J-Max amit vettem.
Nincs valami EU-s bolt vagy magyar ahol ilyen rugót lehet venni? Kissé sokallom az árát 3 sz@ros rugónak amiből úgyis csak az egyik fog kelleni
és szállítással együtt még húzósabb.
Én is épp a Gagguino-t tanulmányoztam amikor írtad
Szűrőkosárból is 58,5mm-t vegyek?
-
icm
tag
válasz
Melorin
#115530
üzenetére
ha a vanzi (1z) presszó képes, remélhetőleg azt vettél
és nem félsz rugót cserélni én a vagdosás helyett a shadesofcoffee opv rugó szettjét ajánlom, egyszerű, gyors.
Nekem a 9bar-os rugó van bent a 6.5 / 5.5 rugók megvannak. Szerintem azokat nem fogom használni. Múltkor beraktam egy világos pörihez a 6.5bar-os rugót. Hát. Visszaraktam a 9bar-ost, avval nekem jobban ízlett.
Ami azt illeti a Gagguino-t érdemes még megnézni. Egy pillanatra elbizonytalanodtam
-
Melorin
addikt
Már elkezdtem a PID és társaival való ismerkedést
Elektroműszerész vagyok, illene megoldanom és tervezem is. 
Csak most ezzel a géppel + 1Z darálóval egy kicsit túlköltekeztem, így azokat 1-2 hónap múlva fogom elkezdeni beépíteni.
Egyelőre marad a kisebb költségű upgrade. Persze ha árulnak OPV-t olyan helyen ahol naked-et és kosarat is tudok venni akkor azt is bedobom a kosárba.Ja, tojok a garanciára
Ahogy látom nem tud annyira elromlani amit ne lehetne házilag megjavítani, szóval nem félek felnyitni. Nem ér annyit a garancia amennyi bosszúság küldözgetni szervízbe, stb. -
icm
tag
válasz
Melorin
#115528
üzenetére
üdv itt
meglátod hamarosan már pid és rézcső után fogsz keresgélni
Egyébként 58.5mm tampert vegyél ami még fontos a naked kar helyett az egy rendes szűrőkosár (ims kezdésnek, vst, reneka - vannak helyek ahol az avx kosara is tök jól működik, ez nem az a hely)
Ha már van jó szűrőkosarad mielőtt széjjelveri a kávéd 9bar-ra célszerű visszavenni az OPV-t.
9bar-os opv rugóval vagy a gyári rugót vágod (ehhez már elvben bukod a garanciát mivel fel kell nyitnod a fedelét). Egyébként nem bátorítani akarlak - sokunknak van GC-je, nem tudom van-e olyan aki gari lejártát megvárta-e
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
A kotyogós zsákutca után végre elszántam magamat és vettem egy GC Pro-t.
Apránként szeretnék beszerezni hozzá mindent amit érdemes, hogy én, mint teljesen kezdő is stabilan tudjak vele kávét főzni.
Első körben egy tamper kellene aztán egy bottomless portafilter és belevaló kosár.
Viszont nem szeretném hogy pár tized mm miatt ne passzoljanak egymáshoz.
Megmértem a gyári kosarat belülről és nem 58mm hanem 59. Most akkor pontosan milyen átmérőjű tampert vegyek és később kosarat? A tampernek koppra kell belecsusszannia a kosárba? -
rastacsz
tag
válasz
sz.zs.
#115522
üzenetére
Kérdezd már meg, hogy Kecskeméten melyik cég csinálja.
Egy-egy ritkább /drágább kést szokás, de a köszörült profil rohadtul nem mindegy. A kopás pedig nem biztos, hogy egyenletes, így a profil torzulhat. Szóval vagy egy szűz, új kés, vagy gyártói terv alapján lehet(ne) csak felújítani. Nem olyan, mint a láncfűrész élezése, bár azt is szeretik a szervizesek megégetni és a mélységhatárolót sem ismerik.@WarLock07222
Vigyázz, látnak, aztán repül a banhammer
Az aranyos daráló is hogy eltűnt. -
sz.zs.
senior tag
Mai gyöngyszem a marketplace-en, “érdeklődés” a Mazzer késpáromra ( köszönés nélkül, ez nálam már magába kibassza a biztosítékot ):
– Ez még megvan?
– Önnek is szép jó reggelt, igen megvan.
– Jaa, jó reggelt, helyileg merre van?
– Érd, vagy Budapest.
– Á, az messze van.
– Tudom küldeni Foxpost automatába, benne van az árban.
– Igen, de akkor is drága.
– Akkor meg kell venni 17000 Ft-ért újonnan.
– Van itt egy cég Kecskeméten, 6000 Ft-ért adnak egy párat és ott kell hagyni a régit cserébe.
– Akkor az valami újra köszörült, felújított kés lehet, olyat én biztos nem tennék bele a darálómba.
– 2 év garanciát vállalnak rá, 20 éve így használjuk a darálót.
– Szerintem ebben az esetben feleslegesen raboljuk egymás idejét, igazából azt sem értem, hogy akkor miért volt az érdeklődés az én „drága” késeimmel kapcsolatosan?!
– Ja, semmi extra, 8000-ért megveszem postával együtt.
– Benne van a hirdetésben, hogy fix az ár.
– Oké -
SoundON
tag
válasz
fragola.6035
#115517
üzenetére
...bocsi Lali ezt nem tudom szó nélkül hagyni...
EZ MI A F@SZOM??
telkomosufókutya lettél?
-
avirid
tag
válasz
fragola.6035
#115517
üzenetére
Köszi. Tapasztalat híján én csak vízkőre tudok gyanakodni, bár 5 éve lágy vízzel használom a gépet és félévente tisztítom is, de ennyi idő alatt el tudok képzelni egy kis vízkövet egy tűszelepnél. Viszont még sosem szedtem szét, tisztítottam meg külön manuálisan belső részeket. Hogy lehet javítani a gőzcsapon a tisztításon túl?
-
avirid
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, egyre jobban csöpög a gőzkarom - GC, Rancilio Silvia gőzkarral. Arra gondoltam, hogy kiszerelem a gőzcsapot és megtisztítom, tömény vízkőtelenítőbe áztatom. Szerintetek van ennek a próbálkozásnak értelme, vagy érdemes rendelnem egy új gőzcsapot inkább?
Köszönöm előre is!
-
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#115506
üzenetére
látod nekem ez se tűnt fel,hogy ims. picit felületes vagyok, de szerintem a forró víz csodákra képes
-
icm
tag
válasz
iatti
#115509
üzenetére
Vakszűrőzni bevallom kb háromszor ha vakszűrőztem.
Ebből 2 akkor volt amikor a rézcsövezést teszteltem nyomás alatt. Azért naponta nem fogok… de rendszeresítem.
Egyébként az első “mod” ez a 35mikronos szűrő volt. Mert ez milyen frankó, tetszett.
Amúgy melyik felsőszűrő ajánlott? -
iatti
aktív tag
akkor meg van a megoldás.vakszűrő.
ha rendszeresen vakszűrőzől, el lehet hagyni minden féle hókusz-pókuszt. még a végén a kékbolygót is meg tudjuk majd menteni.
én 4-6 dupla után szoktam,de akkor egymás után háromszor. minden egyes indítás után leveszem a kart,és kiöntöm. az elsőnél látni fogod,elég barnás a víz. -
icm
tag
válasz
iatti
#115505
üzenetére
Jaja GCP.
Csapolás után eresztek egy pár másodperces vizes öblítést. Ellenben vakszűrőzni nem szoktam. Vegyszeres takarítást is max fél évente egy fél flakon gaggia vízkőoldót. Elsőre azt vettem, aztán amígy alu bojler van addig marad.
kipróbálom majd hátha pulycaf oldja. Bevallom elhanyagoltam ezt a részét, nem akkora meglepetés. -
RetepNyaraB
veterán
-
iatti
aktív tag
ez gaggia? én egy évre vettem le most,és semmi lerakódás nem volt. a kazánház alján volt egy minimális "kávézsír" filmréteg. papírral le lehetett törölni. itt időnként bedobják a vegyszeres heti-havi baszakodást
. én azt mondom,ha rendszeresen vakszűrőzöl a forró vízzel,annak jónak kell lenni. persze ezt is túl lehet bonyolítani,mint sok egyéb mást itt a "gourman" kávésok világában.
nekem a sarok fel se tűnt, de most nézem rajta a ga felirat. gondolom akkor gc. -
icm
tag
Lehet volt már de eddig bevallom azt gondoltam az ap papír mindent megold.. kikaptam a felsőszűrőt és alig látok át rajta. Ez simán csak kávéolaj? Igazából a víz átjön, eltömődést nem érzékelek. Csatornásodást se látok a pogácsán, vagyis a random 1-2 kósza spriccelésen kívül nincs gondom.
(még konyhafestés előtt állok, szóval nem kérek megjegyzést a gázcső feletti sötétebb sarokra
)
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Microsoft Surface Pro 6 fekete
- CTO Bontott 0perces TÜZES EZÜST MacBook Air 15" M4 10C/1G 16GB 512GB Gar.: 1 év APPLE világgar
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747, 91% Akkumulátor
- Acer Nitro 5 AN515 I7 9 gen 32 gb 1650
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest





![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
és kávénak kinéző valami folyt le a csészébe.

és zseniálisnak tartom, hogy a fűtőmodul (fűtőszál) a bojler és rézcső tekercs között van. A segítség kérés inkább a kávéfőzésre vonatkozik és a tapasztalatotokra.
- mielőtt valaki így szeretne eloxálgatni

ha rendszeresen vakszűrőzől, el lehet hagyni minden féle hókusz-pókuszt. még a végén a kékbolygót is meg tudjuk majd menteni.

