-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
waxos
csendes tag
válasz Mano66 #116999 üzenetére
A gyári felsőszűrő szerintem teljesen jó, szebb a vízterítése, mint az iparinak, ezért én vissza is raktam az ipari helyett. Emlékeim szerint itt a fórumon talán valamelyik réz vízterítő volt az, aminél kiderült, hogy a lyukak nem jó pozícióban helyezkednek el, és emiatt a vízterítés nem jó. De lehet én emlékszem rosszul. Az AP papír is tud vmennyit javítani.
-
Mano66
senior tag
válasz Melorin #116996 üzenetére
Három változó van amivel játszol. A finomság, súly és a tömörítés. Első körben egy kezdőnél a pogácsa és a gép felsőszűrő közötti távolságot kell belőni. Ez ha jól belőtted minden kosárhoz ez jó lesz. Ezt egy marok tamperrel tudod állandóvá tenni. Ezt utána nem kell változtatni.
[PalmTamp v2. 58.6 mm]
Innen jön a neheze, hogy megtaláld a kosárhoz tartozó súlyt és finomságot. darálót hagyd egy állandó értéken és a súllyal játszol amig a pogácsa el nem éri a kellő magasságot. Marok tamper jelzi. Ha könnyen lenyomod kevés. Ha túl van töltve nem tudod a széléig lenyomni. Ezen főzés nélkül is tudsz változtatni. Csak ha megtalálod a megfelelő töltetet mérd vissza, hogy mennyi.
Most jöhet a főzés. Ha befullad állítsd durvábbra, ha gyors finomítsd a daráláson.#116998mabandi1 adott még egy jó tippet a gyári felső szűrő nem jó. Ha jól emlékszem ez volt a jó hozzá. De ha nem majd kapod a jó linket.
[Gaggia felsőszűrő 55 mm]Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
senior tag
válasz Melorin #116986 üzenetére
A kések összeérése és a presszó állás között nálad 9 ricni van. Általában én úgy tapasztalom hogy egy pontos darálónál amiben jó kések vannak, 13-18 ricni szokott lenni. Szerintem mindenképp cserélj kést. F64 Evo kés a legjobb választás egy SJ-be ha SSP-re nem akarsz költeni.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Melorin
addikt
válasz Mano66 #116992 üzenetére
Mano: ha 15g-mal is csatornásodott egy adott darálási finomságon, akkor ugyanezen a finomságon és 1g plusz kávéval is csatonásodni fog (legalább is ez jön le nekem abból amit írtatok). Ezért állítottam arra a finomságra ahol már nincs csatornásodás és mehetek feljebb az adaggal.
Krajcsi: igen mérem. max 0.1g kávé marad bent. Rövid a "csőre" a doserless modnak, az ecset simán elér a garatig, azzal kisöpröm, majd ráindítok mégegyet a darálóra és kiszórja a maradékot.
fragola: az alsó késtartó beszerelve nagyon pontos, 2-3 ezred mm kilengése van. A felső késtartót egy befogással szintezték ki mindkét oldalt.
-
fragola.6035
aktív tag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Melorin #116981 üzenetére
Én egy évig simán szívtam, teljesen random. Mondjuk pont csatornával nem igazán, csak az ízekkel.
Ha ennyire nem műxik a getup, szerezz be másikat, máshonnan. Hátha a kofi nem jön be. Paljocra nem jellemző,, hogy döglött cuccot adna, ezt kizárnám, bár getupot sose ittam.
Az őrlő felszabályzáshoz nem értek, fragola viszont igen. Ha a sarki random esztergályos elcseszte, akkor sose fogsz sikert elérni és a hajad téped ki hiába.
A kv főzés nem egy kvantumfizika. Az simán megy, hogy rossz az íze miközben
szép a lefolyás, de a szép lefolyás nem ördöngösség, HA a feltételek adottak."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Mano66
senior tag
válasz Melorin #116989 üzenetére
Használt gép felszabályozva és kés nincs cserélve? Tudod hány kiló kávé ment át rajta?
#116981 Írtam, hogy változtass a mennyiségen. De te még változtatsz a darálón is. Egyszerre egyet kellene! Így soha nem jutsz közelebb. Vagy a darálón vagy a mennyiségen. Ha megvan a ideális mennyiség a kosárhoz akkor nyúlj a darálóhoz is. Nálam amikor megvettem a marok tamperem onnantól tudtam reprodukálni mindig ugyan azt a kávét. 2 éve nem állítottam rajta. Nem kellett.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
-
paljoc
tag
válasz Melorin #116989 üzenetére
Nem figyeltem az előzményeket végig, de még mielőtt mindent megtuningolsz meg kicserélsz, stb., nem kéne vmi más kávéval is kipróbàlni?! Mert lehet h ez a Getup egyszerűen csak nem ízlik. Vagy többfélével is próbáltad?! Mert ha nem, sztem meg kéne nézni más pörkölők kofijával is esetleg…?!
-
Melorin
addikt
válasz fragola.6035 #116988 üzenetére
A kés a géphez járt amikor vettem, nem ismerem az előéletét.
Az alsó késtartó biztos, hogy pontos, ott voltam amikor szabályozták, a felső késtartónál nem, de pontos instrukciókat adtam az esztergályosoknak mire figyeljenek oda.
Hétfőn szerintem rendelek hozzá egy új kést. Nem vészes az ára és legalább azt kizárhatjuk ha nem lesz jobb. -
Mano66
senior tag
válasz Melorin #116979 üzenetére
Sokat segítene ha használnál aeropress filter papírt is. Kép szerint kevés a kávé, ahogy már írták is és szerintem nincs eléggé tömörítve. Ahhoz, hogy állandó legyen a tömörítés egy marok tampert kellene használni.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
Melorin
addikt
válasz fragola.6035 #116984 üzenetére
-
iatti
aktív tag
válasz Melorin #116983 üzenetére
akkor nem tudom mi lehet a bibi. max még egy tippem van. ez használt gaggia? réz vízterítő van benne? négy lyukú vagy hat? mert volt egy hat lyukú valamelyik forgalmazónál pár éve, amelyiknél az egyik lyuk pont a kazánból kijövő lyuk fölé esett. ezért az csatornásított. de ez a tipp kb a lottó ötössel egyenértékű
-
Melorin
addikt
válasz iatti #116980 üzenetére
Múltkor kisilabizáltuk, hogy az IMS kosaramba 15-16g kávé kell, hogy átmenjen a 100Ft-os teszten. P&Y Getup! kávém van. Igen, van tizedgrammos mérlegem.
Növeltem az előbb a kávé mennyiségét 16,3g-ra. 26s alatt 39g folyt le. Sajnos csatornásodott.
Egy kicsivel durvábbra állítottam a darálót (fél beosztás) és ugyanannyi kávéból 64,7g folyt le ugyanannyi idő alatt Viszont nem csatornásodott.
Szar lenne a kés a SJ-ban? Vagy hol van a probléma, mert már megőrülök. Lassan fél kiló kávé ment a lefolyóba, agyon tuningoltam a gépet is egy csomót ráköltve, az őrlőt is beszabályoztattam és még mindig ott tartok, hogy nem ittam egy nyomorult jó kávétMás is ennyit szopik az elején?
-
Melorin
addikt
Túl vagyok a GC-m tuningján. Került bele OPV 9 bar-ra belőve, szűkítőfúvóka, rézcső, tágulási, felsőszűrő. Meg persze ott van a PID ami már ezek előtt is megvolt.
Továbbra is az a bajom, hogy lyuk keletkezik a pogácsában ha az 1:2 arányt próbálom tartani az őrlemény finomságával, és iszonyú keserű lesz a kávé.
Ha pedig egy kicsit durvábbra állítom az őrlőt, nem lesz lyuk, viszont a 15g kávéből 55g fő le 28mp alatt.
Mit tudok még csinálni?[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #116974 üzenetére
na ja. vagy mennyen ki kertet ásni a pc generáció a fingfürészelés helyett. /akinek neminge, ne vegye magára / persze más fórumokon is megy a "répaméregetés"
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
Szerintem fejezzük be egymás baszogatását és a kákán csomót keresést. Ez a topik többnyire békés hely és jó volna, ha így is maradna. Aki bunyózni akar #mennyenkiahóra, aki visszatarthatatlan mérnöki énje szívózását akarja kiélni menjen tetszőleges hifi topikba okoskodni.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
rastacsz
tag
válasz Eugene Roe #116972 üzenetére
:insert are you serious to you fcking kidding me meme here:
Igen a napelemet a fáról szedtem le, közvetlenül a szűrőpatronok mellől... Ez most ugye nem a DeHÁt A mEgÚjUlÓ ElŐáLlÍtÁsA iS gÖrNyEzEtSzEnNyEzŐ!Négy! Mi LeSz A ciCíLiUmMaL, MeG Az ÜvEgGeL, AlUmÓnIuMmAL, hA DöNkRe MeGy A BaNeL? aszakodás?
Az nem fordulhat elő, hogy nincs villamos hálózat és szigetüzemben nyomom?
1996-os gyártmányú autóm van, dolgozni pedig vonattal járok... De aszódjak meg, hogy a fosszilis helyett mást használok. És ha már pazarlóan lakom, akkor legalább nem az utcát fűtöm télen az 1,6kW hőenergiával (az amúgy sem működő BaSsZíVhÁz standard szerint épített házban)
Sőt, a kapcsoló üzemű tápokat sem húzom ki a dugaljból.A vízműveknek szóltál, hogy ne processzálják az általad leengedett vizet, mert az amúgy csak egy kicsit keményebb de ivóvíz?
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Eugene Roe
őstag
válasz rastacsz #116965 üzenetére
1. a napelemet nem a fáról szedted le, de ezt szerintem te is tudod. (Remélem a család 3. elektromos autóját sem azért vetted, hogy a bolygót jobban védhesd ~ analógia) + neked lehet van napelemed, de nem lesz minden fórumlakónak, illetve egyébként sem az ára a lényeg, hanem hogy jön a co2, így vagy úgy. Az ozmó hengert is le kell gyártani, de szerintem (ami nem feltétlenül mérvadó) azért évek alatt van difi a kettő között.
2. ozmónál a maradék víz, ami nem feltétlenül 1:4-5 liter, én pl.: 1:3 arányra lőttem be, az nem megy tönkre. Igen alapesetben a csatornába folyik, de nem kell tisztítani, mert csak 25%-kal keményebb víz lesz. Ha pedig menő akarsz lenni, akkor beteszed a rossz vizet wc tartályba, vagy ellocsolod (én ellocsolom, illetve 1-2* lehúzom vele a wc-t kicsi dolog után).
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SoundON #116967 üzenetére
Szóval se említettem innovációt, ő se. Nem kell beszerezni az alapanyagokat, csepegtető mellett nincs szükség túl pontos mérlegre. Szóval ha valaki ki akarja próbálni, egyszerűbb lesz leadni egy helyen egy rendelést, mint mindent összeszedegetni különböző helyről. Nyilván drágább lesz, de könnyebb lesz elkezdeni.
És nyilván lehet mondani, hogy de hát nem olyan nagy probléma ezeket összevásárolni meg beszerezni, de ez a topik is bizonyítja, hogy mennyi ember nem áll neki, vagy csak hosszú halogatás után, mert hogy macerának hangzik (függetlenül attól, hogy az-e vagy sem). Ha csak le kell adni egy rendelést, meg bemenni egy boltba desztvízért, akkor sokkal több ember fogja kipróbálni.A meglévő csomagokkal szembeni előnye, hogy itt az arányokkal tudsz játszani, nem csak egy készrekevert dolgot kapsz, ami vagy jó az igényeidhez, vagy nem.
Szóval az egészben nem az a jó, hogy valami tök újat talált ki. Hanem az, hogy a kávézás egy újabb aspektusát teszi könnyebben elérhetővé, mint eddig volt.
Aki már most is magának kever vizet, annak ez nyilván semmi újat nem fog hozni.
-
Melorin
addikt
válasz #72961024 #116848 üzenetére
Igen, jól érted, végre valaki
Bocs a többiektől, kicsit túlkaptam a dolgot, néhány napra el is tűntem "lehűteni" magam
Amúgy DM vizet használok kávéhoz a félreértés kedvéért, a Laica csak a vízforralóhoz van amikor épp teát főzök.
Csak valami alternatívát kerestem, hogy ne kelljen folyton a DM-be mászkálnom és hogy ne gyűljön annyi üres palack. -
Jazzy95
csendes tag
válasz WarLock07222 #116953 üzenetére
Hát a lab sweetre azt mondták egyszerre tisztább mint egy ssp mp és testes, szirupos mint egy niche.
-
rastacsz
tag
válasz Eugene Roe #116964 üzenetére
? Mi megy hova?
Ezt most nem értem.
1 liter ro víz előállítására 4-5 liter ivóvíz megy el.
Desztvíz esetén a tisztításra elmegy nálam 1 liter desztvízre vetítve 1/4 liter, azaz 1l desztvíz = 1.25l ivóvíz. + 3-3,2kWh elektromos áram, ami nálunk napközben "0" Ft a napelemek miatt.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #116962 üzenetére
Lmlm hőfok potija is egy vicc, hogy valamit beállítasz, aztán az appban felül tudod csapni, majd a poti fizikai állása érvénytelen... + az on-off kapcsoló a tetején a flow control helyett. Az is 1.6M
A régebbi gyártók nem erősek innovációban.
@mézespálinka
rm acél többek között erős savak vagy erős lúgok esetén tud korrodálni, meg ha vannak klorid ionok. Ez egyik sem áll fenn kevert víz esetén.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Ro visszasózása [link] ilyen recept alapján a rozsdamentes bojlert nem bántja? (korábban volt szó az alu/ph/visszasózás kapcsán, hogy okozHAT gondot)
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz SoundON #116959 üzenetére
https://lotuscoffeeproducts.com/ itt az a jó, hogy a mg, ca és bázis külön adagolható. A tww és hasonlók eléggé fix keverékek, ahogy James Hoffmann tesztelte vagy erre, vagy arra jó(jobb).
@beleriand72
Ha én nyernék az pedig maga a csoda lenne. Nem játszomThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
beleriand72
tag
válasz rastacsz #116957 üzenetére
Decent is ipari hulladék (ha nyerek ma az eurojackpoton, még az éjjel rendelek egyet, meg r91-et is)
[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
rastacsz
tag
válasz beleriand72 #116956 üzenetére
Ha nyomogatni akarja, akkor vegyen decent.
Kosár sem proX? AzmilyenmárThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
beleriand72
tag
válasz rastacsz #116955 üzenetére
Az hát😁. Nem tudja a mester nyomogatni. Meg a felsőszűrő is filléres vacak
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
rastacsz
tag
válasz Jazzy95 #116952 üzenetére
ez az?
Nekem nem egyértelmű, hogy milyen kés van benne.
Amúgy egy grrr (Tije féle átalakított) őrlő is lehetne belőle.
Bár ez a peak motor még mindig 380ezer fölött van. És ha nem a lab sweet kés van benne az akkor még + 450 euró körül.@beleriand72
Na, most annak mi baja? Csak nem a kijelző?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Jazzy95
csendes tag
válasz rastacsz #116883 üzenetére
A mindentverőnek és mindenrejónak mondott Lab sweet késekkel szemezgetek egy ideje és egy tök ugyanilyen formában lehet kapni mk peak motort, benne a lab sweet késekkel 1000 euróért. Nagyon gondolkoztam, hogy építek egy hasonló őrlőt belőle, de egyelőre megvárom mik lesznek a vélemények a 64es ssp lab sweet késekről.
-
beleriand72
tag
Közben a Rocket r91 is megbukott a szegedi teszten. Aki nem Marát használ, szerintem az már csak divatkávézó. Fene enné meg...
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
rastacsz
tag
válasz sz.zs. #116942 üzenetére
Anyagra mennyire eltérő? (szín, keménység, "megpendítve" a hangja) ha nagyon magas a hangja, ne ejtsd le, mert előferdül, hogy széttörik, mint az üveg, ha jó keményre van edzve.
@F40
Alapjaiban ugyanaz, alul egy fűtőszál melegíti a tartályt, fölül egy hűtött csőben lehül. Nálunk vevor üzemel, ha a dm desztvízet veszem alapul, már négyszer kitermelte az árát. Napi minimum 3 adag megy át rajta, három hónapja üzemel, az 1080liter azaz 216 csomag dm víz fogyott volna el. Annyi baja van eddig, hogy a venti csörög, amíg be nem melegszik.
Érdemes hamarabb lekapcsolni, akkor a vízkő nem sül rá az aljára és nem kell nagyon citromsavazni, egy-két adag után elég csak szivaccsal kitörölni.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
Végülis víz pancsoláshoz rendeltem egy ilyen mérleget: [link].
Vegyészmérnök hallgató subredditen linkeltek egy drog problémákkal küzdőknek segítős subredditet, hogy ott ez az ajánlott mérleg... úgy voltam vele ha ennek a két célcsoportnak elég pontos, akkor kávévíz pancsoláshoz is jó leszEddig teljesen meg vagyok vele elégedve. Nem tudom mennyire pontos, mert nincsenek referencia súlyaim. Viszont ami nekem fontos, hogy a kijelzett mérés stabil, nem ugrál, nem mászik el, szép nyugodtan ki tudom mérni amit kell. Ha leszedem róla és visszarakom ugyanazt, akkor ugyanazt mutatja (+- 3-4 mg).
Értelemszerűen céleszköz, csak 20g-ig mér, illetve annyira kicsi a tányérja, hogy más nem fér rá. De erre a célra eddigi tapasztalatom alapján működik.Amúgy ha már vízpancsolás, Lance Hendrik alapított egy új céget / terméket, vízpancsoláshoz előre bekevert 3 komponensű (magnézium, kálcium, buffer) készletet fognak árulni, elvileg egész világra postázzák majd. Árat még nem tudni, de ha használható lesz (postaköltséggel együtt), akkor egy egyszerű belépő lesz a vízpancsolás világába. Bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem lesz jó árban Ha értékelhető árban lesz, akkor egyszer azért biztos kipróbálom, hogy milyen különbség van aközött ha csak magnézium van a vízben, vagy kálcium is
-
F40
csendes tag
Sziasztok!
Tudjátok esetleg, hogy a vízdesztilláló készülékek között tudásban, minőségben van-e különbség, vagy mindegy, hogy melyiket veszi az ember? Árban nagy a különbség pl. a Megahome és a Vevor között, de ezt vajon indokolt?
Köszönettel,
F40
-
senior tag
-
HÁZIGAZDA
válasz lszlfrng #116938 üzenetére
a gene-nél szerintem már az is jó lenne, ha máshogy lenne paraméterezve a pid és nem lenne egy 5 fok hiszterézise (pont az első reccs környékén lehetne akkor kicsit játszani a hővel, előtte mindegy)
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Parci #116932 üzenetére
A gene-t nem nagyon lehet tuningolni. Max a be és kilépő hőmérsékletet figyelni és abból következtetni a bab-hőre, mert a babot nem tudod szondával elérni. Nekem még nem sikerült két egyforma pörit produkálni, de nem adom fel.
Lehet, hogy egy hőmérséklet görbe mentén, az idő előrehaladtval kézzel kellene állítgatni, hogy egy megfelelő ROR-t kapjunk. Csinált már valaki ilyet?
-
hogyaza
tag
-
rastacsz
tag
Nyugalom megzavarására alkalmas képsorok a weber termékekkel kapcsolatban: [link]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
DG790401
tag
Az lenne a kérdésem, hogy aki La Pavonit (57-es) utólagosan látott el piddel, milyen eredményeket èrt el, mik a tapasztalatok!!!
-
tag
válasz Cathfaern #116931 üzenetére
#116923 "Van ilyen folyamat, de akkor inkább nyelje el a saját aromás kibocsátott közegét vagy ha úgy tetszik akkor “pácolódjon abban mint levegőben. Ezt is blokkolja a CO2 dús közeg."
Erre írtam, hogy nem igazán értem, mire gondol a blokkolás alatt.
(Egyébként nem az a blokkolás, hogy valamilyen gáz egy másiknak nagy részét egy térrészből kiszorítja. Tán emiatt is értetlenkedtem...)BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
HÁZIGAZDA
a gene-nél nincs igazán mozgástér, mert alig tudsz eltérni a "berakod és első reccsig fűtöd" vonalon.
egy behmornál több fantáziát látnék a tuningban, mert az alapkialakítása jobb, a vezérlése rosszabb (a gene-nél manuálisan amúgy is tudok bármit).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #116927 üzenetére
Oxigént. CO2 nehezebb, mint az oxigén, tehát ha benne marad a zacsi aljában, akkor elvileg kevesebb oxigén jut oda.
"Egyébként a frissentöltött zacsiban is van levegő, max nagy a CO2 koncentrációja."
Mivel a CO2 nehezebb, a szelep meg a zacskó tetején van, ezért ahogy állás közben termelődik a CO2, az megül az alján, viszont felül kinyomja a levegőt. Elvileg"Epként meg a gázok keveredése azé' -elnézést- nem ilyen mórickás szint, ahogy mi most taglaljuk."
Igen, nekem is ez a problémám a felvetéssel. De ha kísérletileg sikerül igazolni, hogy a CO2 ott marad a zacsi alján nyitogatás meg kanalazás ellenére is, akkor azt tudjuk mi történik, max azt nem hogy miért -
norby_42
aktív tag
Ha valakinek szüksége lenne rá: raktam fel az apróra Danesi és Illy csészéket
Eat pasta, run fasta
-
tag
válasz verti1 #116923 üzenetére
Azt nem látom, hogy mit is blokkol a CO2-dús közeg, és miért tenné.
A zacskónyomkodásnál CO2 marad a zacsiban, csak "kilóra" kevesebb. Amikor nyitod a zacsit, persze, hogy meg be levegő, de az sem lesz sűrűbb, mint a CO2 - gondold tovább.
Egyébként a frissentöltött zacsiban is van levegő, max nagy a CO2 koncentrációja. Epként meg a gázok keveredése azé' -elnézést- nem ilyen mórickás szint, ahogy mi most taglaljuk.
Na: akinek van szódagépe, és kedve játszani, az tőccse má' meg a zacsiját minden nyitás után égetett szénnel, aztán lássuk!
??BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
munkahelyen rogyásig van kávé, de a nagygép az csak barna löttyöt ad, a Nespresso meg nem sokkal jobb. szívesen presszóznék bent is, de nem megoldható jelenleg. a Wacaco Minipresso-val szemezek, mert kávém meg forróvizem van. az ilyen jellegű travel dolgok mennyire életképes alternatívák? sokat nem találtam erről a topicban. akár más alternatívája is jöhet 50-60-70 dollár körül szívesen rá is áldoznék.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
rastacsz
tag
Kávé Kálmán jóvoltából az F kések kaptak 2 csomag harapnivalót (70-73dB a zaj őrlés közben, de mellette ment a desztilláló és a hőszipkás bojler)
a kilós zacsiban nem lett eloszlatva az őrlemény, így a tölcsér majdnem megtelt
Ilyen a monsooned malabar szokott lenni, nem?A 151F kések egyébként filterre nagyon jól működnek. Elég kevés a fine rész. (espressohoz képest nagyjából 3 egész, azaz 3x10 fog az eltérés)
(a kb. 3kg kapacitású tartállyal 83cm magas, nélküle a major/robur gallérban lévő alu gyűrűvel 50cm)
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Eugene Roe
őstag
válasz verti1 #116923 üzenetére
Én ezt gagyiban úgy kerülöm meg, hogy 500g-onként veszem a kávét, majd amikor megérkezik, akkor szétszedem 100g-os csomagokra ikea vákumtasakban. Így gyakorlatilag a darálóba öntés előtt csak 1* vannak kinyitva. Szerintem ez jó megoldás, a la szovjet grafitceruza vs Nasa golyóstoll.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
verti1
tag
válasz qvik27 #116921 üzenetére
Van ilyen folyamat, de akkor inkább nyelje el a saját aromás kibocsátott közegét vagy ha úgy tetszik akkor “pácolódjon abban mint levegőben. Ezt is blokkolja a CO2 dús közeg. Ha kinyomkodod a zacskót akkor a következő nyitásnál a környezeti levegő fogja kitölteni a teret a szemek között, majd megint kinyomod. Folyamatosan öblíted körülötte a közeget. Egyszerűen nem tudom alátámasztani semmivel, hogy miért lenne ez jobb.
-
tag
válasz verti1 #116916 üzenetére
Ja, ha valaki kételkedik a CO2 jelenlétében, visszavonom az erre vonatkozókat!
Ha kinyomkodjuk a gázelegy egy részét egy zacsiból, attól még nem meg be a maradék helyére más.
Miért gátolja...? - Erre emlékeim szerint több ok is van. Az egyik az, hogy a szemek adszorpcióval megkötnek gázmolekulákat a közegből. Ha ott sok a CO2, akkor azt is. Tehát nem csak "degassing" zajlik, hanem megkötés is. Múltkor írta valaki, hogy a nitrogénnel töltött , frissen nyitott kévék íze karcos (ha jól emlékszem), vagy más. Ez nyilván az adszorbeált nitrogén miatt van. Az oxigént is megkötik a szemek a felületen, csakhát az reakcióba lép pl. az olajokkal.[ Szerkesztve ]
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
Eugene Roe
őstag
A 200 ezres AVX kávégép jó gépnek számít összehasonlítva a Rancilio Silviával? Lelitről egyelőre letettem az 57-es portafilter miatt
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #116918 üzenetére
a házi pörkölés ebben például nagyon jó. emlékszem, hogy amíg vettem a pörkölt kávét, mindig centizni kellett, hogy friss maradjon (mert nem jártam el olyan gyakran új kávékért, inkább többet vettem egyszerre).
de még jobb lenne, ha vmi komolyabb vassal lehetne csinálni és normálisan profilozni.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
-
verti1
tag
válasz qvik27 #116911 üzenetére
Az is ismeretes, hogy a pörkölés után a legnagyobb gond az oxidáció. Ezt én semmiképpen nem gyorsítanám a CO2 dús közeg kinyomkodásával a zacskóból. Innen indult a beszélgetés a múltkor. Volt aki kételkedett a CO2 jelenlétében is, illetve azt feltételezte, hogy elillan az első nyitásra. Ennek cáfolására szolgált az egyszerű szemléltető videó.
Nem teljesen értem, hogy miért gátolná a CO2 dús közeg a szemekből a gáz távozását? Egyébként a kezdeti rengeteg CO2 jelenléte miatt kell pihentetni a kávét, hogy távozzon egy része a szemekből. Viszont ahogy távozik úgy gyorsul az oxidáció is, mert a szemekben is átveszi CO2 helyét a levegő. Ha ezt a közeget csökkentjük akkor lassítjuk az öregedést.
-
#85578752
törölt tag
Van egy sz.zs.-féle esztergáltatott 0.75-ös szűkítőm, ami ULKÁ-ba tekerhető, hátha kell valakinek GC-be, én Catlerbe szántam de sosem került beépítésre... Ugyanitt új, sosem használt 11 baros réz OPV is eladó.
-
tag
válasz Cathfaern #116897 üzenetére
CO2 témára: akinek van szódagépe, tartsa oda a zacsit, aztán mehet bele egy lightos slukk. Biztos CO2 dús közeg lesz bent. (Ezt már írtam korábban.)
Az, hogy a CO2 sűrűbb gáz, mint a levegő elegy, sztem. nem ért nagy meglepetésként senkit, meg az sem, hogy a pörkölés után a kávébabok egy ideig eregetik még ezt is magukból. Az is ismeretes, hogy a CO2 nem táplálja a szén (fa) égését. Mindezekből még nem következik az, hogy ez a közeg tartja meg kiválóan a kávé aromáit.
Azt viszont tudjuk, hogy a szemekben van CO2, nyilván, hisz keletkezik a pörkölés során. Ha a szemeket CO2 közegben tartjuk, nem tudják könnyen kibocsátani, ami belül van, szóval a kávépogiban is több lesz. A CO2 pedig vízzel H2CO3-at képez, azaz szénsavat. Ez nyilván nem nagy mennyiség, de ez is része aképnekitalnak.[ Szerkesztve ]
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
norkov84
tag
-
#85578752
törölt tag
válasz Eugene Roe #116908 üzenetére
Az a lufibohóc, amire gondolsz.
Nemesgázokkal aránylag ritkán buborékoltatok szódavizet, szóval nem. De széndioxidot tényleg könnyű pótolni egy sodastream-es töltővel.
-
Eugene Roe
őstag
válasz #85578752 #116907 üzenetére
Hát onnan hogy sokkal kisebb és gyakrabban elfogy. Egyébként így utólag olvasva látványnak is vicces, de ez már más kérdés, eredetileg ugyanis nem erre gondoltam
Argont vagy krypront nem próbáltad még? Mégiscsak "nemesebb" gázok.
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
#85578752
törölt tag
válasz Eugene Roe #116904 üzenetére
Nem tudom mitől bohóckodás ha felfújsz vele egy kávészacskót.
-
ZeCse
csendes tag
válasz Eugene Roe #116904 üzenetére
Vannak kisebb (bár nem biztos, hogy olcsóbb) kiszerelések is, pl.: [link]
Az élesztős megoldás érdekes lehet!Régen minden jobb volt, pl. nem volt facebook sem!
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #116896 üzenetére
De az is mazzer kést használ, ha leoltja az nz-t, benne van, hogy a saját mazzer késes őrlőit is kukázza. (bár eloszlási görbét nem találtam kony és robur részvétellel, de gyanús, hogy hasonló lenne)
De amúgy már meg lett magyarázva, doug nevében az egyik alkalmazott járt el... seems legit
valami ilyesmi lehetett, de megróttákÍgy szerintem igaza van sprometheusnak, hogy tényleg kétszer is meg kell gondolni azoknak a tesztelőknek, hogy merjenek-e negatív kritikát megfogalmazni, vagy csak a szép és jó szerepeljen a videóban. Ezért gondolom hitelesebbnek azokat, akik fizetnek a termékért (akár saját, akár patr
eonos finanszírozásban), vagy nem a gyártótól, de kölcsön kapják.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest