-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomiie6
csendes tag
Nemrég voltunk a Stelviónál bringázni, egy hotelban szálltunk meg, az étkezőben egy La Cimbali S15 automata volt. Csak azért nem tudom, hogy életem legjobb olaszos presszóit ittam-e, mert tavaly szintén Olaszországon keresztül hazafelé tartva egy hipermarket kávézós részlegében megállva is igen jót sikerült fogyasztani, de ennyi idő távlatából nincs értelme összehasonlítani vele. Felüdülésnek éltem meg, mert általában csalódnom kellett az olaszokban. A specialtyvel megismerkedés hozza magával, hogy az ember kilép abból az álomvilágból, amiben állítólag Olaszországban bárhol lehet egy jó kávét inni.
A kávé egyébként Alps Coffee volt, de nem tudom, melyik pörkölés, a közeli boltokban Allegria és Exquisit volt, előbbiből hoztam haza egy csomaggal, hátha valamikor resetelni szeretném az ízlelőbimbóimat.
Az automata tudása lepett meg igazán, az ára sokkolt, úgy láttam, hogy 10.000€ körül lehet, de jó tudni, hogy van fejlődés ezen a téren. Azóta nagyon gondolkodom, hogy a céghez el kellene intézni egy S-Lite gépet, ami már "csak" 4.000€ körül lehet, talán keresztülvihető. -
tomiie6
csendes tag
válasz
Toobee
#134711
üzenetére
Én filter álláson szoktam, ZP6 4.5-5.0, literes mizudashi, 80 g kávé, 1200 ml víz, 24 óra hűtőben (értsd: a szűrőt kávéstul kiveszed belőle). Utána 3-4 napnál tovább nem szoktam őrizgetni. Ráadásul még ugye ZP6-tal is van minimális fine, ez leülepszik az aljára, mert átjut a szűrőn.
-
tomiie6
csendes tag
-
tomiie6
csendes tag
-
tomiie6
csendes tag
válasz
Bazsee71
#133994
üzenetére
Még a Hét Kávézót tenném hozzá helybéliként.
-
tomiie6
csendes tag
-
tomiie6
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#133666
üzenetére
Gondolom, nekik is át kell tervezni a kart a gyökér németek miatt. Az Amazonon már olyan képek vannak, amin teljesen egyenes... Ha az lesz a megoldásuk, azt nem lesz nagy öröm tekerni.
-
tomiie6
csendes tag
-
tomiie6
csendes tag
válasz
Jokerdapro
#133617
üzenetére
Megesik, hardcore topik, nem specialty

-
tomiie6
csendes tag
válasz
vrob2
#132589
üzenetére
Én a sima, első generációs DB1-et is csak ajánlani tudom, több, mint 3 éve megelégedéssel szolgál (~60 kg szemes kávé). Meglátásaim szerint innen a következő szint (újonnan, buherálás nélkül) valóban a Bianca, ezért ez(ek)re az új változat(ok)ra nem fogom lecserélni biztosan, mert csak a teljes flow control érdekelne, mint előrelépési lehetőség.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
Daneeka
#132370
üzenetére
Próbáld így: https://www.youtube.com/watch?v=Ggmq3rVPYm8

-
tomiie6
csendes tag
válasz
beleriand72
#132060
üzenetére
https://www.reddit.com/r/espresso/comments/xce7kf/ssp_burr_chart/
https://www.option-o.com/faq-lagom-p64Utóbbi link alján van egy TLDR döntési fa a választáshoz

-
tomiie6
csendes tag
A nyomtatottal azért vigyázni, mert ne legyen kétség, hogy a műanyag forgácsolódik tekergetés közben. Létezik is rá valami csapágyas tuning ezt elkerülendő.
Egyébként én parafadugóból és három 14-es gitárhúrdarabból csináltam magamnak, funkciójában nem lehet felülmúlni. Megjelenésben nyilván, de "szépre" ezt is meg lehet csinálni.
Tamper a leginkább indeterminisztikus eszköz, ha nem valami beállítható mélységű darab, ami fel is támaszkodik a peremre, és garantáltan nem lehet féloldalasra nyomni, de szerintem kevesen használnak ilyet. Emiatt én kerülöm, dísznek van kint a pulton egy klasszikus darab, amúgysem szükséges a használata. Inkább egy pénzérmékkel hackelt disztribútorral egyengetem el a felszínt, arra megy a puck screen. -
tomiie6
csendes tag
Nekem is megjött hétfőn, de JE-Plus-t váltott, úgyhogy nem volt ekkora ugrás, azért megvan az érzés az ízlelésben, hogy lett némi változás. Kíváncsi vagyok, a bejáródással hogyan változik majd, egyelőre nem léptem meg, hogy ezt meggyorsítandó, vegyek pár kg tescós "világos" arabicát (4.600-ért ez a legolcsóbb lehetőség, amiről tudok).
-
tomiie6
csendes tag
Tud valaki olyan budget (kínai) mérlegről, amelyik flow rate-et számol és kijelez? Azzal is ki tudnék békülni, ha csak Bluetooth és appon keresztül.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
Richemano85
#130992
üzenetére
Én jó 2 évig adagonként csomagoltam simítózáras tasakokba, azokat pedig 12-15-ösével szintén simítózáras mélyhűtőtasakokba, de rá kellett jönnöm, hogy mivel ~14 adag a 250 g, nem ér annyit a sz*arakodás, tökéletesen megfelel, ha csak négyfelé osztom szét 250 g-os szelepes kávés zacskókba a kilósat.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
WinZol
#130906
üzenetére
Mivel nem ismerem, így nehéz róla nyilatkozni. Azt gondolom, hogy használható, de igazság szerint ugyanúgy szükség lesz finomhangolásra, ahogy öregszik a kávé vagy ha épp újfajta kerül bele, mintha lenne külön egy kávégép és egy őrlő.
Az elmúlt két hétben próbáltam épp informálódni erről és társairól, mert a cégnél felhatalmazást kaptam egy olyan kávégép kiválasztására a kapszulás gép helyett, ami mindenki számára használható és ízletes kávét szolgáltat, de elvárás, hogy akkor én is azt igyam, és ne legyen több aeropresszezés vagy véhatvanazás (vagy már az álmaimban kacsingató flerezés vagy robotozás). Eközben jött ki Lance Hedrick bemutatója a Barista Touch Impressről, ami alapján én arra jutottam, hogy "gond" tényleg ugyanannyi van vele, mint különálló gépekkel, karbantartás, beállítás, egyetlen előnye, ha több ember használja, és van egy, aki képes és hajlandó napi szinten beállítani, akkor talán képes lenne mindenki más is használni, nem lennének rászorulva arra, hogy megértésék és megtanulják az egyébként nem túl bonyolult őrlőbeállítás lényegét, a kávé előkészítését a karba, valamint a tejhab elkészítését. Viszont ha elmennék szabadságra, akkor tartanék tőle, hogy armageddon lenne, de talán még tökélyre beállítva is túl sok lépés egy ilyen gépen elkészíteni egy presszót azoknak, akik egy kapszula behelyezéséhez és egy gomb megnyomásához vannak szokva, és még elégedettek is az eredménnyel.
Itt lentebb írták, hogy Kingrinder K6 100 € alatt elérhető most Amazonról, az kezdéshez ajándék, bár ahogy olvastam, téged a sötétebb oldal vonz, ahhoz pedig a K4 jobb lenne, a K6 inkább a gyümölcsös vonalon tudna kidomborodni, valamint filteres, alternatív kávékészítéseknél. Ugyanemiatt azt sem érzem, hogy egy alap Gaggia Classicnál többre lenne szükséged, de szerintem elégedett lennél egy Sage Bambino esetleg egy Bambino Plusszal is. -
tomiie6
csendes tag
válasz
Krajcsi
#130859
üzenetére
Én bedobnám még mindkét frissen érdeklődőnek az AVX DB1-et. Szigorúan az alap verziót, az utólagosan beszerelt állítható OPV nélkülit, a kínált barista csomag nélkül. Abban az esetben, ha specialty irányban gondolkodnak és új gépet szeretnének venni, és utána a minőségi kávé vásárlására rászánnák a pénzt. Klasszikusabb vonalon ott az alap Gaggia Classic vagy akár más olcsóbb gépek. És ott van a Flairnek is több verziója vagy a Robot, ha valakinek nem derogál a manuál kezelés. Egy jóbarátom még világosabb témákra is megelégedéssel használja a GC-t, nekem azért az a meglátásom, hogy a tuning vagy egy DB1 egészen más távlatokat nyit.
Nagyjából 300-350 ezer forintnyi eszközvásárlással elérhető az ország legjobb 10-20 specialty kávézójának presszóélménye. Ez amúgy csak azért szomorú, mert mindent elmond arról, hogy mennyire nem jelent semmit, ha egy hely úgy címkézi magát, közben pedig a baristáik igénytelenek és fogalmatlanok.
Szóval én kimondottan hosszú távra is ajánlanám a következőket (új eszközök vásárlása esetén):
- gép: Gaggia Classic (klasszik/budget) / AVX DB1 (specialty)
- őrlő: Kingrinder K4/K6 (budget kézi) / 1Zpresso JE-Plus/J-Max/J-Ultra (high-end kézi) / DF64 v2 (budget elektromos, bár erről inkább majd akkor nyilatkozom, ha megjött és használatba vettem)
És ezek után még mindig szükség lesz pár kiegészítőre: én vennék egy IMS felsőszűrőt, egyenes falú gyors átfolyású VST vagy IMS szűrőkosarat, nyitott szűrőtartó kart, tekerős disztribútort és/vagy tampert, kívülről felfekvő szűrőmagasítót, tűs disztribútort fillérekből lehet készíteni házilag, valami kínai tizedpontos mérleget, és még a vízszűrést meg kell oldani, erre jó pl. a Laica Coffee & Tea kancsós szűrője. Sajnos a kiegészítők nagyon gyorsan dobnak még legalább 50 ezret a bekerülési költségen. -
tomiie6
csendes tag
válasz
tomiie6
#130756
üzenetére
James Hoffmann összevetés volt, megtaláltam közben.
Annyit pontosítanék, hogy a "túl sok műanyagot" úgy értem, hogy iszonyatosan süt róla az olcsóság ezzel a fogantyúba épített vezérléssel, és nem is tűnik túl okosnak a hőnek való fokozottabb kitettség miatt.
Valamint a Bonavita nem "atyja" volt ezeknek az eszközöknek, hanem viszonyítási alapként hivatkozik rá, merthogy annyira régóta piacon lévő kiválóan teljesítő modellről van szó.
A videóból kiderül még, hogy a Hario a kedvence, de túlárazottnak tartja, a Fellow-t pedig még inkább. -
tomiie6
csendes tag
válasz
mézespálinka
#130752
üzenetére
Nekem ebben túl sok a műanyag, ezért munkahelyre kivártam a Tchibót inkább, amikor nem volt elérhető, itthonra pedig egy Brewista Smart Pour 2-t rendeltem akkoriban (~ másfél éve) 100 €-ért a Kofióról. Ennek a párja ugyanannyiért a Bonavita BV382510, egyformán top választás voltak valamelyik nagy teszten. Most 120 €, elvileg ez a hattyúnyakúak atyja. Vásárláskor csak az döntött, hogy melyik volt elérhető, most éppen ez az utóbbira igaz. Az egyetlen apró előnye, hogy 200 ml-rel kisebb, "hátránya" pedig, hogy ódivatúbb a vezérlőegysége.
-
tomiie6
csendes tag
Nálam így készül a presszó: puck prep + flow
Leütés utántól egyébként háromféle verzió is elterjedt:
- van, aki nem használ tampert (én pl. fölöslegesnek tartom)
- van, aki nem használ disztribútort (pl. Lance Hedrick)
- van, aki a disztribútor után még használja a tampert is (pl. itt).
Nekem egyébként 14-es gitárhúrból van a tűs disztribútor, a tekerőset pedig a szokásos pénzérmés módszerrel hackeltem. -
tomiie6
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#130705
üzenetére
Nekem ez egyértelműen hibás lefolyás, iszonyú ronda, nem nézhet így ki, nem egyenletes így az oldódás, ez nyilvánvaló, ezért rossz az íze is. Hogy puck prep vagy kosár vagy felsőszűrő miatt van-e, azt innen monitor mögül nehéz megmondani biztosra, de az elsőnek a legnagyobb az esélye, mivel ezek a függőleges falú precíziós kosarak eléggé érzékenyek a puck prepre, emiatt erős gyanú.
Hasonlóan összefröcskölt viszont tökéletes folyással is lehet majd a csésze, csak az íze viszont rendben lesz. Nekem a VST valamiért az etiópokat nem szokta szeretni, és nem a nyomás miatt van, ízben nem is jelentkezik semmi olyankor, feldolgozáson, pörkölésen, kávébabméreten múlhat a jelenség. -
tomiie6
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#130673
üzenetére
https://www.instagram.com/coffeebudroastery/
Itt van email megadva rendeléshez, szóval lehet, postáznak is. A pörkölő Facebook oldala inaktív, honlapjuk pedig nincs. -
tomiie6
csendes tag
válasz
iatti
#130664
üzenetére
Azért az olaszok a kezdetekkor 100% robustát ittak, amiben jó 3-4x annyi a koffeintartalom, mint az arabicában, szóval az a 7 g ~ 21 g arányosítva koffeintartalom szempontjából. Valószínűsíthető, hogy nem szerettek volna koffeinmérgezést kapni, ezért lehetett ilyen kicsi az adag.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
mézespálinka
#130406
üzenetére
A Tchibo teljesen jó, ár-értékben verhetetlen. Bonavita és Brewista, amik még ár-értékben jók. A Timemore érintéses "csúszkás" hőmérsékletállítását nem szokták szeretni,
-
tomiie6
csendes tag
válasz
lojzi1
#130267
üzenetére
Maga a kúpkés single dose szempontból pont, hogy szignifikánsan jobb, mert a kések közé nem tud úgy megtapadni az őrlemény, mint sík esetén. Amit el tudok képzelni, hogy a sztatikus elektromosságra nincs megoldásuk, és emiatt lehet gond a retentionnel, mert bár a kések közül kijön, de le nem esik, és minél világosabb a pörkölés, ez annál izgalmasabb kérdés. Erre több esetben külön hangsúlyt fektettek, ld. 1Zpresso mágneses tartói (JE-Plus, K-Plus, K-Max, K-Ultra), Timemore Sculptor tekerője, DF64 v2 plasma generatora.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
Sitibe1974
#129764
üzenetére
Igazából ebben semmi meggyőző nem volt számomra. Valamint én nem állítottam, hogy nincs hatása az RPM állításnak, hanem hogy nem hasznos.
Rendesen utánamentem a témának (Reddit, home-barista), és az általános vélemény megegyezik az enyémmel. Elsőre izgalmas az állítható fordulat, de a napi otthoni 1-2-3 adag kávéjához senki nem fog vele szórakozni, újonnan kísérletezik vele esetleg, majd örök életre úgy marad, nem fog erre kávét pocsékolni, ez megmarad az influenszereknek.
Az egyik levont tanulság, hogy egy ilyen extra változó helyett inkább választanak az emberek az ízlésüknek megfelelő késprofilt, olcsóbb és kiszámíthatóbb.
Közben még olyanba is belefutottam, hogy sajnos a DF64V 900 RPM alatt megakad presszó őrléshez, szóval ha mondjuk az RPM tartományának a két szélsőséges értékét és a közepét vesszük mint 3 érdekes beállítás, akkor az alacsony érték kiesik a lehetőségek közül. Értelemszerűen 100 RPM különbséggel ugyanúgy senki sem játszik, ahogy a PID-et sem állítgatják 1 °C-kal.
Bónusz, hogy alacsonyabb fordulatszámon magasabb a retention, ezért single dosing szempontból sem tud cél lenni az alacsony fordulat.
Ettől függetlenül biztosan van olyan workflow, amiben valaki számára a fenti tények ellenére is érdekes lehet ez a feature, de itt a fórumon őrlővásárlás miatt tanácsot kérők körében ezt kizártnak tartom. Szerintem a két DF64 közül egyértelműen a sima v2-t kell venni, ha az ember presszózik. -
tomiie6
csendes tag
válasz
Bazsee71
#129722
üzenetére
Ez lehet akkor esetleg az eltérő hőképződés miatt? Amit linkeltem írást, abban ez merült még fel, hogy lehetnek akár őrlőspecifikusak a tapasztalatok, és bár lényegében ugyanaz a disztribúció előállítható fordulat- és finomságállítással is, de az őrlemény hőmérséklete értelemszerűen eltérő lesz a két esetben, és a géptől magától is függhet, hogy ez a hőmérséklet hogyan alakul.
Ez a következtetés végülis nem is lenne meglepő, mert létező dolog a fagyasztott kávé őrlése is. Nem tudom, arra vannak-e tesztek, hogy olyankor a hőmérséklet lesz csak más, vagy a fagyasztás befolyással van a disztribúcióra is, de érdekes téma, az biztos. -
tomiie6
csendes tag
válasz
qvik27
#129720
üzenetére
Selecting a finer grind setting also results in a smaller median grind size and more fines. This difference appears to be fairly similar to the effect of increasing burr RPM. These results are backed up by Jonathan Gagne’s experiments with his EG-1: “‘With my burrs, more speed makes the distribution finer and that’s it,” he explained in Matt’s Telegram Channel....
Van egyébként ezután még elmélkedés TDS-ről az idő függvényében, de nem egészen tudom értelmezni, hogy az most egy shoton belüli időt akar reprezentálni, vagy eltérő idejű shotokat, viszont kb. 35-55 másodperc között elég közeliek az értékek, ezért nem úgy néz ki, hogy megdöntené a korábbi megállapítást.
-
tomiie6
csendes tag
Nekem az összehasonlításokból az jött le, hogy DF64 v2 > DF64V, amennyiben presszóra kell csak, főleg ha ugyanaz a DLC kés, mert Rowsellnél sajnos alapkéses v2 volt, de szerinte még az is ajánlott sokaknak. A videója kötelező szerintem.
A DF64 v2-ben a Plasma Generator technológia igen jól működik, valószínűleg ez a fő különbség, ami oda billenti a mérleget a V-vel szemben, kivitelezésben lényegében azonosak, a motor még nyilvánvaló, de nem érdemi különbség, csak a variable RPM miatt kell másfajta.
A variable RPM akkor indokolt igazán, ha presszóznál és filtereznél is ugyanazzal. Arról létezik már megállapítás, hogy presszó tartományban az RPM állítás és a finomságállítás egymással lényegében ekvivalensek. -
tomiie6
csendes tag
válasz
Zsianett
#129673
üzenetére
Én OPV nélkül használom megelégedéssel lassan 3 éve, sok hazai specialtynek titulált kávézó elbújhat, emiatt nem éreztem még feltétlen szükségét az upgrade-nek.
Olyat ne vegyél, amibe őrlő is van építve. A Frednél sok kézi jobb, ha csak presszóra kell, a DF64 v2 DLC késsel 120 ezerért előrendelve szinte ajándék, olcsó megoldás pedig egy Kingrinder K4 vagy K6 lehetne ízléstől és felhasználástól függően. -
tomiie6
csendes tag
válasz
adodaniel
#114031
üzenetére
Én adagonkét 12-esével csomagolok és úgy fagyasztok, a konzekvencia miatt a 12-es csomag 12-24 órás felengedése után fogyasztok belőle. Ha nem adagonként csomagolsz, akkor nem ajánlatos nyitogatni a fagyasztott zacskót/üveget, ha adagonként hozzáférsz, akkor pedig ki tudod próbálni, hogyan ízlik jobban, nincs rá követendő szabály, specialty vonalon a reprodukálhatóság az egyik fő szempont.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
mabandi1
#113957
üzenetére
Sötét pörkölésnek elmegy a 10 g/s, az az "alap".
Elindulásnak: https://int.dallacorte.com/en/magazine-there-s-a-flow-profile-for-every-roasting-curve-n-121.html -
tomiie6
csendes tag
válasz
adodaniel
#113030
üzenetére
A napokban volt hasonló kérdés, de a 48 mm késes 1065-ről nincs megbízható információ, a korábbi 38 mm késes kínai őrlők nem jók presszózni, 2-3 klikkből lehet választani és túl sok a fine. A JE mellé tenném a JX-Prót: a JE-ben jobb a kés presszóra, a JX-Próban pedig jobb filterre, és utóbbiban kisebb a lépésköz, emiatt nehéz döntés. Én ráfizetnék még 20 ezret a JE-Plusért.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
Warloo93
#112915
üzenetére
Nekem van egy S01T, amit a munkahelyemen használok AeroPress + Prismo kombinációban kamu presszóhoz. Ebben 38 mm-es kések vannak, gyanítom, hogy nagyon hasonló profillal, mint az 1065, viszont az a plusz 10 mm az újabb javára nem tudom, mennyit számíthat. Az biztos, hogy a kisebbnél érezhetően sok a fine a JE-Plushoz viszonyítva, amit az AP-s kamu presszó receptemmel tudok kezelni és így nem bántó, viszont nemrég hazavittem kipróbálni a DB1-gyel, és ízben nagyon nem működött (omni roast pörkölésű kávéval). Tény, hogy van 2, esetleg 3 beállítás, ami presszó tartományba esik, de ilyen őrleménydisztribúcióval szerintem csak az alaprecepttől való elrugaszkodással lehetne finom kávéitalt összehozni.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
qvik27
#112664
üzenetére
Igazából egy terméket degradálsz, csak mert XY importálja, használatbeli tapasztalatod viszont nincs, ahogy itt tudtommal másnak sem. FB posztokból nem könnyű megítélni valamit, amit jó eséllyel 50-nél kevesebb ember vásárolt meg, akiknek ráadásul töredéke képes megfelelő hozzáértéssel kávét készíteni. Nem mondom, 1 éve benne volt a rizikó, amikor megrendeltem kezdőként, de szerencsém lett, és az azóta megtapasztaltakból alkotott véleményemet nincs okom rejtegetni.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
hoffman_
#112626
üzenetére
Én bátran ajánlom a DB1-et, nálam 11 hónapja kifogástalanul üzemel, a vendégsereg kiszolgálását is bírni fogja, főleg ha ez tejes italok készítésével is együtt jár, kelleni fog az a külön thermoblock.
Egy dolgot nem tudok, hogy ez a fix előáztatás sötétebb pörkölésű kávékra nem lehet-e negatív hatással, ha esetleg olyan vonalon mozogsz. Mivel én világoson, a megléte mindenképpen pozitív, a vízhozamot pedig szépen be lehet állítani, és hamar el lehet jutni arra a szintre, hogy az ember meggondolja, melyik specialty kávézóba megy be, mert több helyen csalódás lesz a presszó az otthonihoz képest. Nekem egyetlen okból nem lesz az utolsó gépem, mégpedig azért, mert szeretnék az előáztatással tovább kísérletezni. -
tomiie6
csendes tag
válasz
Csabszin
#112202
üzenetére
Ez így azért nem túl zöld szerintem, nekem nem szimpi, pocsékolás. Én simítózáras tasakokba adagolok, mert az újra és újra felhasználható, ezen felül még extra simítózáras mélyhűtős zsákokba is csomagolom őket néhány napi adagonként. Az elv egyébként jó, csak a fölösleges szeméttermelés nem szép.
-
tomiie6
csendes tag
Fehérváron a Tele Élettelen kívül ismertek esetleg másik specialty kávézót? Sajnos a specialty.hu kezét rendesen elengedték, és reménykedem, hátha nyílt esetleg másik, aminek barátibb a nyitvatartása, és egy egynapos ad hoc szerveződő kirándulást tudnék hozzá igazítani, mert nincs heti három nap is zárva (FB profil szerint).
-
tomiie6
csendes tag
Mivel nincs még igazán kifinomult ízlésem, én is mások tapasztalataira hagyatkozom, azokat közvetítettem, de ezek szerint ez szemben áll néhányótokéval. Teljesen véletlenül jött velem szembe ez a kijelentés épp a mai napon egy JH videóban, amit egy munkatársamnak szántam, mert a kávés fejlődése elején van, és a Dallmayr helyett friss pörkölés kipróbálására biztattam. Ugyanez a vélemény (tapasztalat) HB fórumon is, bár azon elgondolkodtak, miként lehetne pontosan definiálni egy kísérletet a kérdés eldöntésére, hogy teljesen egyértelmű legyen.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
MPowerPH
#108069
üzenetére
Én a pécsi Cracker Jack pörkölőtől kóstoltam már többfélét, meglehetősen értik a dolgukat. Rendelésre frissen pörkölnek, de ha írsz nekik, biztosan segítenek, melyik helyi kávézókban tudsz vásárolni a termékeikből. A Rokusch-ban szerintem biztosan, mert látszólag egész szoros köztük a kapcsolat, de a szegedi tapasztalatokból kiindulva bármely specialty helyen eladásra is kínálják, amiből készítenek, és ezek általában megfelelően friss pörkölések is szoktak lenni.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#108062
üzenetére
Én egyetlen megoldásként azt tudom elképzelni, hogy kiszereled, vízkőtleníted, kiszárítod, vársz x ideig, míg az oxidréteg biztosan újraképződik a levegő hatására, és visszaszereled, így a víz már biztosan nem fogja bántani.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#108062
üzenetére
Nem duma, hanem kémia. Árt neki.
Mivel ez egy zárt vizes rendszer, ahol az oxidréteget megbontja a sav, onnantól kezdve már a tiszta víz is oldani fogja azon a ponton. Nyilván nem fog kilyukadni 2 hónap alatt, de az alumínium folyamatosan oldódni fog bele a vízbe, mivel az oxidréteg nem képződik újra, amíg nem érintkezik levegővel. -
tomiie6
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#108060
üzenetére
Az alumínium mindenféle savval és lúggal reakcióba lép, sőt még a vízzel is, régebben csak azért használták háztartási eszközök alapanyagaként, mert az oxidréteg a víztől megóvta, csak éppen a savakkal és lúgokkal szemben ez sem ellenálló, így hamar kiderült, hogy egészségkárosítóak. Hogy erre miért nem gondoltak előre, azt nem tudom... Magyarul csak fizikai eszközökkel tisztítható, ha elvárás, hogy ne sérüljön a tisztítás során, és a későbbi egészségkárosítást is ki lehessen zárni. Márpedig nyilván elvárás... Ezért nem léteznek már alumínium háztartási eszközök.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
Silent77
#105899
üzenetére
Na, megjött a mérleg! Kicsit körülményes lett azért, lepörgették a 2 hetes várakozási időt, 12 napnál írtam nekik, hogy mikor adják föl, gyorsan válaszoltak, hogy fertőtlenítés miatt lassúak, de igyekeznek. Majdnem visszamondtam, de pár napra rá láttam, hogy föladták, 1 hét alatt itt is volt Luxemburgból, csak a posta nem hozta ki, körbetekerték buborékos fóliával és beletették egy nagyobb dobozba. Hogy miért onnan jött, mikor lengyel raktárból kértem, az viszont rejtély
Remélem, a Timemore már nem okoz csalódást, most nekiállok próbálgatni. Bontódik egy WCR brazil omni roast, és a fagyóba is van mit kimérni és elcsomagolni
Azóta lett egyébként a boltnak neve és oldala is, valószínűleg teljesen frissen indultak 3 hete. -
tomiie6
csendes tag
válasz
Silent77
#105880
üzenetére
Van itt EU-s is: https://www.aliexpress.com/item/1005002365017921.html
-
tomiie6
csendes tag
Én azt nem mondanám, hogy a disztribútorral tömörítek. Sőt, tömörítés alatt sem összenyomást értek/kellene érteni. A tamperelés célja a levegő kinyomása kellene legyen a szemcsék közül, nekem ehhez viszont nincs szükségem a tamperre. Valamennyit még engedne egyébként a disztribútor után, de teljesen fölösleges lépésnek tűnik most már.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
PetiCalvus
#105425
üzenetére
Nekem is ez van szerintem, szintén 6 ezerért vettem novemberben, tökéletes. Jobb nincs, csak dizájnosabb. Egy ideje már a tamperről is leszoktam. Csatornázódás, kilövellés nincs.
-
tomiie6
csendes tag
Az ünnepek előtt bedobott filléres mérleg után itt egy kicsivel komolyabb, szintén EU-ból is rendelhető darab: https://www.aliexpress.com/item/1005001700919667.html
USB Micro-B, 4 mód (1 manuális, 1-1 presszó és pour over automatikus tárázással és időméréssel, valamint 1 arányszámolós időmérés nélkül), testreszabható automata kikapcsolás (30/60/120/180/240/300 s), g/ml/oz
https://www.youtube.com/watch?v=jlJGS8lgWFI
Meglepően minőségi érzetet kelt, talán az igényes szilikon borításnak köszönhetően. Anyag is több van benne a másikhoz képest, 425 g a 290 g-mal szemben. -
tomiie6
csendes tag
válasz
Toobee
#101694
üzenetére
A hülyegyerek gondolta, annyit tölt bele, amennyit a kosár elbír. Utána állt csak össze a kép, hogy egy világosabb pörkölésűnél, amit muszáj vagyok finomabbra őrölni, ezzel túl nagy ellenállást hozok létre, amin a gépem nem fogja tudni keresztülnyomni a vizet. Megtanultam belőle, hogy nem szabad mohónak lenni, van létjogosultsága a kisebb méreteknek is.
Egyébként fizikailag nem létezik legjobb magasság adott kosárba, pontosabban az egy intervallum. A felsőszűrőhöz nem érhet hozzá, mert károsítaná, egy bizonyos mélység alatt pedig felázik a pogácsa, ami csatornázódni fog. -
tomiie6
csendes tag
Én még teljesen kezdő vagyok, és hasonló cipőben járok/jártam az AVX Kenya omni-roasttal. 18 g-os kosarat jól megpakoltam (23 ment bele), majd 10 kísérlet után elkezdtem a netet bújni. A következő videó alapján újrakezdtem a beállítást, a bemenetet visszavettem 18-ra és 1:2,5 arányra húztam, a savanyúság rögtön el is tűnt. Ill. a crema továbbra is savanyú, ami először becsapott, mert egyszerűen nem tudtam teljesen elkeverni, és a kóstolós kanalamba mindig jutott belőle annyi, hogy megvezessen. Még javítanom kell rajta, viszont ebből a pörkölésből 18 g a 18-as kosárba nagyon kevésnek tűnik, teljesen átázik a pogácsa, nem áll össze rendesen.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Synology NAS
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- BestBuy topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Veszélyben vannak az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Path of Exile (ARPG)
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- OLED monitor topic
- További aktív témák...
- Electromos Guitar ( Cort Kx300 oprb+premium ortega tok+ Black Star Debut 10E erősitő!
- DJI Air 3 Fly More Combo RC2 drón - NO LIMITS
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, kevés repülés
- Vostok Europe Limitált 3000db Space Race automata
- Alig használt Mavic Mini eladó (fly more combo)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3361
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3126, 98% Akkumulátor
- HP ProBook 430 G5 Intel Penium 4415U laptop (kijelző hibás)
- DEEPCOOL Függőleges GPU adapter
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő


