-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Krajcsi #95865 üzenetére
"Valamilyen oldószer segíthet? Mit lehet használni ami élelmiszeripari szempontból is biztonságos?" - kis dihidrogén monoxidot próbálj ki. Tudom, nem javasolja a gyártó, de egy kevés nem árthat. Esetleg egy fotót a problémádról (azok kedvéért akiknek nincs ilyen daráló otthon)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz Krajcsi #95861 üzenetére
Szép estét.
Én valami vékonyabb kisebb üvegmosoval is megprobálnám szárazon.
Pl
https://m.lightinthebox.com/hu/p/palack-kefe-palack-tisztito-kefek-tisztito-kefe-tisztito-szuk-nyaku-palackokhoz_p7738164.html?currency=HUF&litb_from=paid_adwords_shopping&sku=1_38218&country_code=hu&utm_source=google_shopping&utm_medium=cpc&adword_mt=&adword_ct=411867760947&adword_kw=&adword_pos=&adword_pl=&adword_net=u&adword_tar=&adw_src_id=7646038313_8920189164_95474295091_pla-864780131932&gclid=EAIaIQobChMIofCFyZ3S6gIVBqWyCh0g2w__EAQYAiABEgJfNfD_BwE -
-
verti1
tag
válasz Krajcsi #96546 üzenetére
Általában 1-1,5 bar előáztatás kb 10mp-ig, utána lassan emelem a nyomást, 3 bar-nál megállok 2-3 mp-re. Utána fel 7-8 bar-ig kb. Ahogy csökken a pogi ellenállása úgy ejtem én is a nyomást, a vége olyan 3 bar körül szokott lenni. A sötétebbeknél rövidebb az előáztatás, nincs lépcső 3 bar-nál és 8-9 bar a legnagyobb nyomás.
-
Krajcsi
csendes tag
-
vicces1
aktív tag
válasz Krajcsi #97348 üzenetére
Ez már elavult, jön a 4lépcsős őrlés:
1. szecskázóval 8-ba vágja a babokat (itt már megnyílnak az illatok)
2. nagy kúpos (nirvána kapuja, -2gramm)
3. nagy síktárcsa (-1gramm, de orgazmus)
4. 240-es szita kiszedi a fine-t
Eredménytől könnybe lábadt szemek.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Krajcsi #97635 üzenetére
Egyet húztam vele csak, azt egy pöttyet finomra őröltem és segítenem kellett kicsit a rugónak, de finom lett. Nálunk kevesebb kávé landol a lefolyóban hetente, mint egy átlagos kávé-geek-nél egy nap alatt :-). 6 bar körül tol. De hamarosan kiderül, ha megugorjuk a nyomásmérő kit-et hozzá. Végtére is ezért került ide ennyire gyorsan.
@soldier2 A Cremina SL (spring lever/loaded) egy új modell (kb 40 év elteltével). Az Olympiás fiúknak ritkán jut eszébe valami ... A test az aktuális Cremina, a fej meg egy update-elt Club. A következő modell-hez negyon iparkodnom kell, ha meg akarom élni...
-
NagyGL
csendes újonc
-
norkov84
tag
válasz Krajcsi #97768 üzenetére
Ezt az utsó profilt még én sem próbáltam, megnézem, köszi a tippet.
@Kálmán:
Nem tudom, mi történt a mostani Etiópoddal, de kegyetlen jó lett, még így 2 naposan is
Az csak hab a tortán, hogy ugyanazon az álláson olyan volt tekerni a Kinuval, mintha egy pedelecre pattansz sima bringa után, azt’ csak nézel, mi történt -
zolnagy
őstag
válasz Krajcsi #99888 üzenetére
Köszi, de ez a praktika már megvan. Én alapból így csináltam az elejétől. Ma egyébként egy red clix klikkel durvábbra vettem az őrleményt és így jó lett ismét.
Más.
Ma végre meg tudtam mérni a mazzer késtartó pontosságát. Egy század körüli, tehát örülök. Bele is applikáltam az új f64 evo késeket. Eddig az összeéréstől 9-13 ricni tartomány volt használatban. Most az új késekjel beállítottam 11-re, befulladt, 13-nál detto, 16-nál lassan de megindult. Lehet, hogy az új kések miatt van, de örülök, hogy van benne tartalék. -
brumi1024
veterán
válasz Krajcsi #102034 üzenetére
Nekem nem egymás mellett volt a kettő, így az ízről emlékezetből nem nyilatkoznék (ráadásul a Flair volt az első karosom), viszont kényelemben, workflow egyszerűségében számomra megérte a Robotra váltás, jobban szeretem. Ha a hordozás a szempont, akkor jobb a Flair, de a magam részéről a Handpresso+Robot kombinációval szinte minden helyzet le van fedve.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Krajcsi #102859 üzenetére
Igazán köszönöm, de az elismerés nem nekem jár, hanem annak a fórumtársunknak, akitől vettem... aki időt és fáradtságot, illetve precizitást nem nélkülözve visszahozta eredeti állapotába. Sőt!
Szépen be is illeszkedett, elfoglalta helyét a kávés sarkocskámban a pid doboz másik oldalán
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Krajcsi #103255 üzenetére
Olyan vizet nem fogsz találni, ami mindkét hardverből a maxot hozza ki. Szerintem presszóra valamelyik patron (egyéni ízlés kérdése is, meg gondolom azé is, hogy kinek milyen a hálózati víz, amit átküld rajta), filterre viszont elnézve a fórumot, a legtöbben keverik.
Én eddig presszóra csak a home-barista recepteket próbálgattam, de hamarosan egy Bestprotect lesz a befutó, mert az egyszerűsége és a hulladékmentessége számomra vonzó, másrészt annyian dicsérték itt a fórumon, hogy "ennyi ember nem tévedhet" alapon megpróbálom. Remélem, én is kiérzem majd az ízbeli változást.We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Wolfy999
tag
válasz Krajcsi #103255 üzenetére
En egyelore elvagyok nordaval, ugyhogy mindenfele gyakorlati tapasztalat nelkuli filozofalas, de azt gyanitom, hogy sajat magad altal desztvizbol kevert vizet nem tudja lenyomni a BWT izben. Barmilyen patron kimenete fugg a bemenettol, illetve attol, hogy epp mennyit allt benne a viz vagy mennyire van a patron elhasznalodva. Tehat a patron kimenete nem tud 100%-osan konzisztens lenni. Valoszinuleg a halandok szamara tokeletes eredmenyt tudnak ezek a patronok, de ha megtalalod a tokeletes receptet, akkor a keveressel azt tudod tartani. Ettol fuggetlenul en pl inkabb azt nezem, hogy az eleg jo megoldasok kozul mi az ami az eletembe legjobban beleillesztheto. Amig 5 percre laktam a bor es viztol es meg nem zartak be nekem ez a norda volt. Most viszont vacilalok a bwt patron es a kotyvasztas kozott en is.
-
soldier2
őstag
válasz Krajcsi #103267 üzenetére
Szép elmélet a Műanyagmentesség, de azért ha végiggondolod itt sem mind arany ami fénylig. Nem mértem grammra de egy bwt szűrő súlya többszöröse az 5l-es pet palack súlyának, amit ráadásul újra is lehet hasznosítani (ennek jó része a gyanta persze, de az sem a természetből ugrik bele). A desztilláló energiafogyasztása meg szintén nem elhanyagolható (már ha a DM-es desztvizet is nem ugyanúgy gyártják, a RO ilyen szempontból tisztább). Ha csak kávéra kell akkor azt hiszem nincs értelme palackos desztvízről váltani, ha viszont másra üs szeretnéd használni (bármilyen okból) akkor nyilván előz a bwt (vagy bármilyen vízszűrő rendszer.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
djboris
csendes tag
válasz Krajcsi #103277 üzenetére
Maga a vízkészítés nem nagy macera. Beöntöd, bekapcsolod, vársz.
Inkább idô lehet kellemetlen, amíg elkészül a víz, az eltart egy darabig.
A macera inkább a vízkôtelenítés alkalmanként. Mert vízkô az bizony keletkezik benne rendesen. De ennyi túlélhetô számomra, hogy van mindig elérhetô desztvíz. A kávés fogyasztásom az irodában és otthon is bôven fedezi. -
WarLock07222
tag
válasz Krajcsi #105785 üzenetére
Mondjuk 12k-t nem fizetnék postaköltségre azért Főleg nem az AVX kávéira.
Viszont tényleg minden shopban van már bizonyos összeghatár fölött ingyenes szállítás, meg amúgy hiába is veszel döglött kávét a boltban 3k/kg-ért, ha sz@r az egész. Azt a 3k-t akkor lehetett volna postaköltségre is fizetni, nem a semmire
-
RetepNyaraB
veterán
-
WarLock07222
tag
válasz Krajcsi #105791 üzenetére
Én szerettem volna minden korábbi tapasztalatot megcáfolni (meg amúgy is szeretek kísérletezni, akkor is, ha van jól bevált formula) a fejemben és ezért naivan berendeltem a Daisuke csodákat, többnyire omni és világos pörkölésben egy másfél hete. Hát, mit ne mondjak, nem lesz ismétlés belőle Hiába színméregetés, meg überjó Dániából kapott profil, meg csillivilli pörkölőgép, egyszerűen az érződik, hogy ezeket a kávékat senki se cuppingolta ott helyben, hogy jó-e, ami kijön abból a Loringból. Márpedig ezeknél a fajta kávéknál nem feltétlenül előny, hogy a pörkölést hamarabb kiérzed a pohárból, mint a kávét. Az tény, hogy az árképzéssel nem lehet versenybe szállni, de egyszerűen csalódás volt az összes kibontott csomag, talán az El Salvador Pacama-t leszámítva, mert az hozott egy közepes szintet. Hogy reseteljem a hét "kávéélményeit", be is kellett szereznem gyorsan két csomag Impressot, biztos, ami tuti.
[ Szerkesztve ]
-
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Krajcsi #106556 üzenetére
Szerintem halottnak a csók. Hiába cserélsz rugót a karban, ha a perem nélküli kosár sima, egyenes oldalfalában nincs semmi, amibe bele tudna kapaszkodni. Egy szorosabb rugó legfeljebb jobban karistolja a kosár falát, mikor kicsúszik. De ez csak az én véleményem.
Aki perem nélküli kosarat használ: nem macerásabb az élet vele, mint egy peremessel? Milyen előnye-hátránya van? Kiveszitek a karból a rugót?
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
vicces1
aktív tag
válasz Krajcsi #106963 üzenetére
...ne aggódj,
Múltkor Paljoc abból "kínált" meg egy presszóra, (a Fiot hanyagolva) ráadásul abban egy bevonatos, talán titán kés volt, látszólag is igényesebb megmunkálással mint az italmill.
Örömmel használja, és én is szívesen látnék egyet a Simplicity mellett.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Gery0505
tag
válasz Krajcsi #106976 üzenetére
Erre lenne jó talán a pumpaszabályzó. Mennyire lehet a pumpaszabályzóval beállítani a nyomást? Gondolom ha van beépítve a GC-be pumpaszabályzó, akkor lehet vele ilyen Pre-Infusion-t is csinálni. Tudtok esetleg olyan áramkörről, amit mellé beépítve lehetne nyomásprofilozni a GC-vel, és az Ulka pumpával?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
home.barista
kezdő
válasz Krajcsi #107928 üzenetére
Szia! Köszi, érdekes, hogy mennyit jelent a víz, nem gondoltam volna. Jelenleg Laica Mg+ kancsós vizet használok és csapvízzel néha-néha utazás során már meg sem iszom szívesen a kávét. Fecoter vizeket is gondoltam kipróbálni néha, mert hallottam, hogy különböző vizekkel, mennyire eltérő karaktert hozunk ki ugyanabból a kávéból.
Gőzzel addig szoktam előmelegíteni (forrástól kb 2-3 perc), amíg a külső hőmérsékletmérő csík 95 fokot nem mutat. Felöntésekkel ez a hőfok nekem sosem sikerült. -
veterán
válasz Krajcsi #108052 üzenetére
Meg is történt.
Köszönöm mindenkinek, savazás megoldotta. Hajnalig szórakoztam vele.
Nem hittem benne, hogy segít, de most már minden rendben. kb 70ml/10 sec
A Topikban olvastam 55, 60, és 70ml-t is.[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
home.barista
kezdő
válasz Krajcsi #108123 üzenetére
Nagyon érdekes, és igaz amit írtál, bár nem ismerem ezeket az őrlőket személyesen. Commandantem van, 30 mikron 1 klikk, pressónál érezhetően kellettek a fokozatok, Red Clixszel 15 mikron, így már egész jól használható, bár néha egy pici még kellene, de ezzel lehet együtt élni. 50-60 mikron az nem jó presszóhoz. Commandante és Kinu vagy JX-Pro vagy JE összehasonlításod van ízprofil tekintetében? Mert nekem egy egyszerű kúpos gépi daráló után brutális fejlődést hozott kávéban a Commandante.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Politika
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kapnak egy rakás reklámot a Roblox játékosai
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- MG4 menetpróba
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sorozatok
- Xiaomi Mi 9 Lite - kilencre érdemes lapot húzni
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen