-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
goom
senior tag
Csatlakozom: én is rendelés előtt állok éppen. Ezt a Roastopus-t még nem próbáltam (és én is Pall&Yotz-kedvelő vagyok). Mit ajánlatok tőlük presszó vonalon? És ez a kupon mit ad?
-
goom
senior tag
válasz verti1 #137030 üzenetére
Egyetértek a Pécsi kávéval is, főleg amikor a fügefák alatt tudsz ejtőzni... De amit szerintem mindenképpen érdemes meglátogatni: Kisülés Kávéműhely. A hapsi egy La Marzocco-val tolja, eszméletlen nagy figura, egy fanatikus, és a kávéi is igen finomak! Nyaraláskor napi két, néha három alkalom... muszáj volt...
-
goom
senior tag
Na tessék, le kell szokni a "sárgacsíbó" kifejezésről...
-
goom
senior tag
Véleményeteket kérem, mert látok egy eladó 1zpresso JX-PRO kézi őrlőt 55-ért. Ez jobb-e - és ha igen, mennyivel, mint a meglévő K4? Ezt használtom már talán egy éve, és szeretem (jobban, mint a Jolly-t). De ha értelmezhető előrelépés, akkor elgondolkodok rajta...
Presszóra használnám, ECM Botticelli2 mellé, zömmel Choco Madness-féle vonal. -
goom
senior tag
válasz kchris78 #134807 üzenetére
Az én véleményem szerint a Giamaica kávék közül a Guatemala volt a legfinomabb. Kellemesen csokis-mandulás ízt éreztem. A Giovanni Erbisti 1947 igazi klasszikus, nekem brazil Santos-érzetem volt. Nem vagyok indiai fan, de bejött a Indian Mysore Plantation A is: a Monsoon Malabar-ra emlékeztetett. A negyedik a The Revelation Chickmagalur volt - azzal kezdtem, és bevallom, arra már nem emlékszem - de hozzávetőleg hasonló volt számomra, mint a másik három. Nekem ezek kb. egyforma, közepesen sötét pörkölések voltak, de javaslom, hívd fel őket, a hölgy segítőkész és kedves.
Ami kicsit zavart, hogy az összes dupla zacskóban érkezett, de egyik sem volt szelepes. Másrészt jó két hónapos pörkölési dátumok voltak rajtuk - de őszintén szólva mindezekkel együtt is nagyon finom volt mind a négy fajta, tehát túltettem magam ezeken...Kalmártól most éppen a Peru Cajamarca megy: picit világosabb, mint amit szoktam, de nagyon kellemes. Kicsit visszavettem a megszokott hőfokon, és így jön be leginkább. Ízlett a Burundi Yandaro is, de az még világosabb volt - párszor azért azt is rendelek, változatosság miatt. Lesz még Brasil Cerrado Mineiro és Colombian Supremo - ezek várnak most a sorukra...
Általában is, Pall&Yotz-nál is én inkább a szerényebb vonalat választom. Próbáltam néhány SO-t is, nála is: azokhoz szerintem én nem vagyok kellően kifinomult ízlésű. A végén mindig a klasszikus vonal marad... Szerencsére azok az olcsóbbak is, meg tekerni is azokat könnyebb.
-
-
-
goom
senior tag
Bocs, lehet, hogy evidens dolgot kérdezek... A csatornásodás tulajdonképpen a spriccelés (naked kar esetén)? Vagy az is annak számít, ha a lefolyás csak kb. 8-10 mp után áll össze egy lefolyó "egérfarokká"? Nekem a mostani kávémnál (Kalmár Columbia) elég lassan alakul így ki... de a csésze fala tiszta, tehát spricc nincs.
-
goom
senior tag
Köszönöm mindenkinek a tippeket! Előkeresem a (már nyugdíjazott) Bialetti Moka Express-t, és teszek vele egy próbát (a K4-el pedig őrlök).
A YouTube-videók - ha jól látom - egy cukros szirupot mutatnak, amit előzőleg el kell készíteni egy kevés kávéval... Hát, elég meglepő, de egy próbát talán megér.
-
goom
senior tag
Barátom Kubában járt, és megajándékozott egy onnan hozott zacskónyi kávéval. Erősen autentikus a dolog, merthogy a szállásadó nénike készítette, saját termésből. A kertben, nyílt lángon pörkölte meg neki, a szeme láttára... Na, ehhez mérten a babok a szó szoros értelmében szénfeketék.
Mit tanácsoltok? Azonnali kukázás, vagy esetleg azért próbáljam ki? Nem kell féltenem az őrlőt, kávégépet, nemt'ommit? Ha mégis, akkor a K4 vagy a SuperJolly legyen az "áldozat"?
-
goom
senior tag
válasz donat_sz #133322 üzenetére
Megértem azt, akitől "távol állnak a használt gépek", de azért ez egy egészen más terület, mint pl. az autó. Az értékvesztés pl. töredéke... Ha gondos volt az előző gazdája (itt a fórumon igen nagy esély van rá!), akkor kitűnő vételt csinálhatsz. Én pl. vásárlás után is igen sok tanácsot, segítséget kaptam tőle.
...Nem beszélve arról, hogy ezek a gépek sokszor még igazi mesterdarabok voltak, bennük van az anyag. Ha tisztességes, felújított a belsője, akkor sok örömed lesz benne. Egy 21 éves ECM Botticelli 2 elégedett, sőt, boldog gazdájaként írom ezt.
-
goom
senior tag
válasz Fross #133164 üzenetére
Én is értelek, de ez esetben egy másik topicot ajánlok. Itt meg az összefoglalót, fent: az sok mindenben segíteni fog szerintem.
-
goom
senior tag
válasz Fross #133161 üzenetére
Egyetlen minőségi kávét tudtam ezen összeg alatt (1.990,- Ft), de most látom, hogy már a Velencei gondolások kedvence is 8.600,- Ft/kg áron kapható. Szerintem engedned kell ebből a nyolcból... Pall&Yotz, Kalmár, Impresso, Kapucziner... mindenütt magasabb a belépő szint.
-
goom
senior tag
OFF, bocs, de többször is szó volt már itt az Amazone.de oldalról. Jól emlékszem, hogy az ottani árra már nem jön további díj? Vám, ÁFA, stb. Amit ott látok (szállítással együtt), az a végső összeg?
-
goom
senior tag
Az Impresso véleményeket, értékeléseket kér, március 10-ig. Cserébe 15% kedvezményt ad (ld. a Facebook oldalukat).
-
goom
senior tag
válasz Anubris #132400 üzenetére
Nálam az Impresso Brazil egy kellemes kávé volt, oszt' jónapot. A Colombia pl. simán verte... Ezzel szemben a Pall&Yotz ChocoMadness meg a három dobogósom egyike, most már több tucatnyi kipróbált (szupernél szuperebb) babok után is. Indian Choco szerintem is elég hasonló volt, a Sweet7-el viszont nálam kábé az utolsó 2-3 húzásra jött össze őrlés, idő, meg talán a csillagok állása is...
-
goom
senior tag
válasz Eyesis #132176 üzenetére
Maradok még picit a tejkrémnél... PID-es kávégép esetében ti milyen hőfokot használtok a gőzöléshez? Azaz: meddig hagyjátok emelkedni a kb. 90°C-os kávé után? Nemrégen egészen meglepő adatot kaptam egy kávézóban... Nekem nem vált be, de (megint) lehet, hogy én bénázok.
-
goom
senior tag
válasz andrás47 #132159 üzenetére
Én még elég messze vagyok a profitól, de sokat segített a YouTube. Ha beírod a keresőjébe, hogy "tejhab", azért elég sok találat érkezik... Számomra ez a kis videó volt a leghasznosabb, több másik mellett.
Tejet erre a célra a Penny-ben szoktam venni, gyakran akciós is a 3,5%-os változat. Mindig az utolsó pillanatban veszem ki a hűtőből, pont mert hogy amatőr vagyok. -
goom
senior tag
Éppen egy etióp kávé vége felé tartok; lassan kifogy a zacskó. Pall&Yotz pörkölés, de gyökeresen más ízvilág, mint amiket eddig kóstoltam tőle (már jó sok félét).
És megint megfogadtam, hogy ilyesmit többet nem... A gyümölcsös, trendi, specialty kávékhoz vagy öreg vagyok, vagy csak szimplán béna. Pedig finom, finom... de bőven elmarad nálam a mandulás, étcsokis, klasszikus vonaltól. A következő rendelésben megint a Choco Madness és társai lesznek...
Szóval: én is úgy vagyok vele, mint te.
-
goom
senior tag
válasz RetepNyaraB #131830 üzenetére
Azt írja Béla, hogy "100 mm magas és 70 mm átmérő. A benne lévő fém kupa 58mm-es kosárhoz való".
Elektromos őrlőnél amúgy is kell eszköz, amiből a babot felül betöltöm. Akkor lehetne ez az, kettő az egyben... Sőt, három, mert ha aztán ebbe őrlöm, akkor adott a visszamérés (ellenőrzés) lehetősége is.
És a KC200 maradna a folyadéknak. Bár azt meg már egyre többször szemre is tudom... Szóval én még hezitálok, de lehet, hogy nálam is lesz belőle egy. -
goom
senior tag
Az AVX FB-oldalán látom ezt a különleges mérleget. Kíváncsi vagyok a véleményetekre: jó ez, hasznos vajon? Talán visszamérés céljára, őrlés után? Kérdés, mennyire könnyű/nehéz belőle a szűrőbe átönteni az őrleményt...
-
goom
senior tag
válasz Nutra #131810 üzenetére
Igen: én alul használom az alist. Oda egy picit nagy, de még elfogadható. Felül lenne pontos, de nekem oda a puck screen megy.
Viszont ha elfogy, visszatérek Bélaúr papírjaihoz, mert azok passzentosak a húszas VST szűrőm aljára. -
goom
senior tag
Megérkezett a Mazzer Super Jolly őrlőm, amit használtan vettem egy fórumtárstól. Fragola cserélt benne késeket, és átnézte, stb. Most megoldást keresek a dózerre (pontosabban annak kiiktatására, azaz átalakítás SD-re), és talán sikerül is...
A kérdésem, hogy hol tudok beszerezni hozzá egy pumpát a babtartály helyére? Valami effélére gondolok, de lehetőleg szerényebb áron...
-
goom
senior tag
És Székesfehérváron hol érdemes jó kávézót keresni? A topic-térképünkön csak a Boom Bike Coffee-t találom (úgy látom, közben elköltöztek). A Google Térkép hozzászólói szerint jónak tűnik a Szentjánosbogár: van-e valakinek tapasztalata?
-
goom
senior tag
Milyen gyakran szoktátok - javasoljátok a kávégép tisztítását? Vakszűrős, tisztítóporos, alapos "nagytakarításra" gondolok, nem a minden használat utáni mosogatásra...
-
-
goom
senior tag
válasz hoffman_ #130925 üzenetére
Kíváncsi voltam, semmit nem módosítottam, így készítettem el a ma reggeli adagomat. Újra 28 másodperc lett, és újra nagyon finom...
Egyébként a Kapucziner Martinique - Bourbon nálam most bekerült a Top3 közé a Pall&Yotz Choco Madness és az Impresso Colombia mellé... Akik a csokis vonalat kedvelik, jó szívvel ajánlom.
-
goom
senior tag
Erősen foglalkoztat egy kérdés: könnyen lehet, hogy ti tudjátok a választ rá.
Ma reggel is előfordult velem (és már nem először), hogy egészen más idő alatt húztam le egy kávét, mint előtte (azaz tegnap délután). Furcsállom, mert semmilyen részletben nem változtattam ahhoz képest. Azonos bab, azonos víz és PID-hőfok, mindkétszer 20 gramm azonos őrlő-fokozaton, ugyanúgy alul filterpapír, felül puck screen, és elvileg még a Normcore V4 is azonos tamperelés.
Ehhez képest az adott eszközökkel és beállításokkal a 40 gramm kávéhoz általában 26-28 másodperc kell - ma reggel 17 alatt lezúdult. Hozzáteszem: az egérfarok szép volt, semmi spriccelés nem volt most sem a naked karral - és amit ittam, az is finom volt. -
goom
senior tag
válasz RetepNyaraB #130712 üzenetére
Még WDT előtt, természetesen. Tehát kávét őrlőből a szűrőbe (már benne a filterpapír) - kopp a szilikonos tamper-alátéthez - Brumi-WDT - tamper - puck screen és mehet fel.
Én főleg a "vízszintezés" miatt szoktam, bár most így ha belegondolok, azt megoldja a WDT is... -
goom
senior tag
válasz zolnagy #130709 üzenetére
Kapucziner Modica blend? Éppen a múlt héten fogytam ki belőle... Nekem benne van az első ötben, 20g/36g/28" beállítással. Nagyon ízlett, és szerintem ár-értékben is remek.
Kétlem, hogy azon múlna...A munkalaphoz kocogtatás miért probléma? Én bevallom, szoktam... még Brumi-WDT (és tamper) előtt.
-
goom
senior tag
Belépek, látom, 52 hsz., hú, nyelek egyet, megint biztos itt az ávéiksz. Aztán aha, itt van tényleg.
Mindig minden hsz-t átgörgetek tőle. De ez így igen gáz szerintem is.
Eszméletlen sokat kaptam ettől a fórumtól, pedig még egy éve sem vagyok itt. És a hangulata is remek volt. Eddig. Nagyon bízom benne, hogy újra visszatérünk oda.
Bízom bennetek. -
goom
senior tag
válasz Anubris #130107 üzenetére
Szombathelyi vagyok én is, és bevallom, nekem csalódás mind a Modam, mind a Balmora. Ez utóbbi még csak-csak, tejesekkel... de nekem még a stílus, "a hely szelleme" se jön be. Vagy csak túl öreg vagyok azokhoz...
Picit odébb-a Kilencest próbáltad-e már? Nekem az a leginkább tetsző a városban, bár nem specialty, nincs virágillat és citrusos utóíz... Finom kávék (sokféle) viszont igen.
És persze mindenhol jó, de legjobb otthon. -
goom
senior tag
Jártatok már a Kávé Világnap alkalmából rendezett eseményen? Érdemes megnézni, körbejárni? Nekem 2×250 km, de ha ajánljátok, akkor elgondolkodok rajta...
-
goom
senior tag
válasz beleriand72 #129440 üzenetére
Én még kezdő és amatőr szintűnek vallom magamat, de az AVX KC200 nagyon tetszik és szeretem használni. Második mérlegem; egyetlen hátránya a picit zümmögő hang, de azt már megszoktam. Magyar forrás, magyar gari és használati utasítás...
-
goom
senior tag
A Normcore egy hónapra ígérte, hogy küld nekem egy V4-es tampert. Pontosan egy hónap lett, tényleg. Szuper! Nagyon tetszik; klassz használni. Egy extra vékony puck screen-t is kértem: az is szuper.
Amit figyelmetekbe ajánlok - pontosabban erősen eltanácsolok tőlük mindenkit, az a Barista WareHouse Shop. Először ott próbálkoztam, de nem jött, nem jött... Írtam rájuk (többször is). Mellébeszélés, majd végül egy nagy nulla lett belőle... se pénz, se posztó. Azt elbuktam - javaslom, tanuljatok az esetemből. -
goom
senior tag
válasz iatti #128815 üzenetére
...Ha mégis, akkor ajánlom szeretettel Györökön a Promenád kávéházat. Igényes hely, szerintem finom kávékkal és remek sütikkel. Árban egészen elfogadható.
Mindezt a Szépkilátónál... és a teraszról itt is lenyűgöző a panoráma a Tanúhegyekre (persze azért érdemes kicsit, egy-két száz métert megtenni a kilátóponthoz is). -
goom
senior tag
Hű! Hát ez tökéletes lett. Az én szintemen mindenképpen. Nagyon-nagyon!
Igazi "nagykönyv" egérfarok, 18/36g, 24", 93°. A K4-et hagytam az eddigi 6-os álláson: a megszokott tamperolással pont jó volt.
És valami pazar gyümölcsös íz! Ahhoz túl kicsi és/vagy kezdő vagyok, hogy ennél precízebb legyek, de igen finom!
Nagyon köszönöm.
sz.zs. : teljesen igazad volt! Tényleg kapaszkodni kellett a K4-be! -
goom
senior tag
Sziasztok, gyakorlati segítséget, tapasztalatot kérek. Holnap nyitom meg első CM kávémat (La Joreira). Ha jól látom, ez világosabb pörkölésű lesz, mint amiket megszoktam (Kapucziner és Pall&Yotz). Változtassak a (nekem bevált) 88°-on? Mit tanácsoltok? És őrlésben finomabbra vagy durvábbra esetleg?...
-
goom
senior tag
válasz kmarci25 #128406 üzenetére
Nekem 45 klikk vissza. Mármint az óramutató szerint "koppanásig" (teljes összezárásig) forgatott álláshoz képest visszafelé. Presszóhoz használom (ECM Botticelli 2), Kapucziner India Harley Estate kávé, nekem 66-68 forgatás szokott lenni.
Ez Kingrinder K4! De ha jól sejtem, ebben alighanem hasonlóak. -
goom
senior tag
Némi kísérletezés után sikerült beállítanom a K4-est. Úgy érzem, komoly előrelépés a CM702 után... Nagyon finom eredmény jött le az előbb is. Köszönöm a segítséget!
Kérdésem: kapható-e hozzá tölcsér, magasító? Egyelőre nagyon bénázva tudom csak belejuttatni azt a 18 grammot.
-
goom
senior tag
Visszaolvastam a bejegyzésemet, és tényleg félreérthető, igazad van. Akár még az is kiolvasható belőle, hogy azt nem értem, mit jelent az "óramutató járása irányába" kifejezés.
Természetesen nem arra gondoltam - hanem hogy mi történik az egyik, illetve másik irányba forgatás során.
A leírást és segítséget nagyon köszönöm! Reggel az lesz az első, hogy tesztelni fogom. -
goom
senior tag
Megérkezett a Kingrinder K4 kézi őrlőm, és segítséget kérek, aki ismeri-használja. Hogyan kell beállítanom presszó készítéséhez (közepesen pörkölt kávé)? Maradjon a nullán? És sajnos nem értem azt sem, hogy mit jelent az óramutató felé, ill. ellentétesen forgatás... nekem úgy tűnik, ugyanaz forog így is, úgy is.
Kérlek, írjon rám privátban, aki segítene! Köszönöm előre is. -
goom
senior tag
válasz kk831228 #128001 üzenetére
Köszönöm mindenkinek! Sajnos az amazon.de ezt írja: "Ez a cikk nem szállítható a kiválasztott szállítási helyre. Kérjük, válasszon másik szállítási helyet."
Budapestet ajánlja fel, én viszont Szombathelyen élek. Megyeszékhely, 75 000 lakossal, de a jelek szerint a világ végén van... -
goom
senior tag
Normcore V4 tampert szeretnék venni. Idehaza nem forgalmazzák? Nem találtam magyar oldalon. Marad a gyári oldal vagy az Amazon? Vagy máshol érdemes? A Barista Warehouse megbízható hely?
-
goom
senior tag
Köszönöm mindenkinek! Húzok is oda...
-
goom
senior tag
Szép napot kívánok mindenkinek!
Teljesen amatőr szinten vagyok, de javulni szeretnék kávéfőzés terén. Jelenleg egy Bialetti Moka Espress-t használok, de a Jézuska egy (bevallottan is) kínai Blitzwolf-al fog meglepni. (itt találtam róla nagyon részletes és nekem nagyon tetsző cikket).
Látom, hogy ez a lépcsőfok csak nekem nagy az itteni szinthez képest... De nekem most ennyi fért bele.
Kérlek benneteket, hogy ajánljatok a szintemnek megfelelő topicot, fórumot, ahol bátran kérdezhetek. Hülyeségeket is. Az itteni összefoglalót alaposan elolvastam, linkeket nyitottam és olvastam ott is... De maradtak kérdések bennem. Jó eséllyel megmosolyogtatók számotokra, nekem viszont fontosak.
Ha pedig mégis szabad itt is, kérlek, írjátok meg.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Air 2s FMC (Fly More Combo) drón - 5 akkumulátor, koffer
- Corength dönthető pad + 20kg-os súlyzókészlet + 2x5kg tárcsa + francia rúd
- Philips Lumea Advanced SC1997/00 villanófényes IPL szőrtelenítő
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, Care Refresh, FPV Controller, ND Filter szett
- Babyliss AirStyle meleglevegős hajformázó szett új6hó jótállás!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest