-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
válasz
nicu71
#141599
üzenetére
Döglött a kávéd. De szerintem ez a téma inkább a kezdő topikba való.
Rápróbáltam a múltkori Impresso tesztpörkölésre. Nekem nagyon bejött, gyönyörű babok, közepesnél picit sötétebb pörkölés. Kakaós, szilvás illata van, amit ízben is hozott, bár még az őrlőbeállítás nem volt tökéletes, kicsit keserű lett a vége.
Mindenesetre ha lesz még teszt, és lehetőségem is, akkor én újra rámennék. -
kmarci25
veterán
Megrendeltem a Leverpresso lite verzióját, a kis kufferes kiadásban. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz. Az a deal, hogy ha beválik, akkor a Sage Bambino plus költözik a barátnőmhöz és a Leverpresso lesz nálam a napi kávé készitő.
-
kmarci25
veterán
Szeretnék egy Leverpresso travel kit-et. Nem a pro-t, a lite is teljesen jó. Szerinterek ez hogy éri meg legjobban? 2 lehetőséget látok, az egyik a hivatalos oldalról, de akkor jön rá az áfa és a vám, vagy a gpkave-tól. Rendeljek a gpkave-tól és kész?
-
kmarci25
veterán
válasz
gubabela
#140240
üzenetére
A Hugh IMS passzol. Csak ha ilyet veszel, akkor kell hozzá egy 51mm-es tampernis, mert a gyári nem jó a az új kosárhoz. És az új tampert nem tudod majd beletenni a kosárba és olyan kompaktan összecsomagolni, mint az eredeti eszközökkel. Cserébe tényleg jobb az IMS kosár, de akkora különbséget én nem tapasztaltam, de ez lehet csak az én ízlelőbimbóim hibája.
-
kmarci25
veterán
Nagyon régen használtam a V60-at, K6-tal meg egyáltalán nem. Etióp közepes pörköléshez milyen tartományban keressem a jó beállítást? 90-120 klikk valós lehet?
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#140071
üzenetére
Én lehet belementem volna, hogy készítsen sajtot...
-
kmarci25
veterán
Nálam is kezd a K6 gumi markolata leválni, illetve megnyúlni, egyre nehezebb stabilan tartani őrlés közben. Van valami bevált módszer a probléma megoldására?
-
kmarci25
veterán
Termoblokkos (Sage Bambino plus) kávéfőzőt mivel érdemes/szabad vízkőteleníteni?
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#139573
üzenetére
Ma reggel/délelőtt készítettem 4 kávét kb 2 óra alatt. Úgy őrőltem, ahogy szoktam, de most figyeltem mit csinálok. A dőlésszög (ha a függőleges a 0) kb 10-15 fok, a sebesség kb. 2 fordulat másodpercenként. Az őrlőt tartó kezem csak annyira mozog, amennyire muszáj. Így a lefolyás és az íz is megfelel nekünk.
Igazából az lepett meg, hogy ennyire nagy lett a különbség a lefolyási sebesség csupán attól, hogy felére vettem a fordulatot. Lance-t most nincs kedvem nézegetni, pihenünk, chill van, félek kirántana belőle...
-
kmarci25
veterán
Valaki magyarázza el a jelenséget, mert nem értem...
K6-ot használok egy pár napja, elutaztunk, de hoztam a kávéfőzőt.
Lényeg, hogy általában gyorsan letekerem a 15,5 g-ot, és be is lőttem a kávét, 25 mp alatt lejön 38-40 g, rendben vagyunk. (Egy brazil a röast-tól.) Most viszont volt időm, és tartottam az 1 mp/fordulatot az őrlőn. Ehhez képest 50 mp alatt jött le 32 g kávé. Magasabb fordulaton nagyobb a szórás a szemcseméreten, ezért lesz kisebb az ellenállás? Vagy mi állhat a háttérben? Én eddig azt hittem, hogy több lesz a fine, és emiatt azt tippeltem, hogy éppen hogy gyors tekerésnél lesz hosszabb a lefolyási idő és túlkivonatolt a kávé... -
kmarci25
veterán
válasz
tuzpenge
#139470
üzenetére
Megtenném, de a Bambino plus-on nincs ilyen lehetőség... Kicsit durvábbra őrőltem, így 15,5 grammból húztam kb 60 grammot, így határozottabban jobban ízlik. Elég teste van, és a keserűség is enyhült. Amúgy is rövidebb (35g kávé+40/45g víz) americanot szoktam inni, ez kb ugyanaz, víz nélkül.
-
kmarci25
veterán
-
kmarci25
veterán
Mit gondoltok, hol tudnék holnap venni valami normális brazil/kolumbiai közepesen sötét (kvázi Impresso klasszik vonal) pörkölést beszerezni Budapesten?
-
kmarci25
veterán
Küldöm mindenkinek, aki szereti
: Engedd el -
kmarci25
veterán
válasz
Uzumaki
#135846
üzenetére
Én néha használok picipressoban a HUGH kosárral hasonló puckscreen-t, ugyan nem pont ez, de hasonló, Alis MHW-3bomber. Igazság szerint semmi különbséget nem tapasztaltam használatakor, így csak amolyan passzióként teszem rá néha a pogácsára.
-
kmarci25
veterán
Sziasztok! Kollega venne Lelit Anita-t... Van vele kapcsolatban tapasztalat? Mire figyeljen? Esetleg alternatíva?
-
kmarci25
veterán
Ha már úgyis őrlőkről megy a beszélgetés... Ezt tegnap láttam: Varia VS6. Cserélhető a sík és a kúpos kés pár mozdulattal, állítható fordulatszámmal. Nem tudom mennyire van ennek létjogosultsága, de mindenesetre érdekes kocepció. Az Alternative Brewing YT csatornán van róla egy 15 perces teszt is (valószínűleg fizetett tesztelő). Az kiderül belőle, hogy a kúpos késsel kizárólag a legalacsonyabb fordulatszámon életképes.
-
kmarci25
veterán
válasz
kchris78
#133924
üzenetére
A második egy kalap sz.r. Nekem is volt, össze-vissza mér, nincs hozzá szilikon lap, ezért a hőtől el is pattant a borítása. Én abszolút nem ajánlom, inkább ali-ról a fuego márkájú kicsi mérleg, sokkal megbízhatóbb.
Más: 42 Coffee-t ismeritek? Hétvégén megyek Veszprémbe, tervben van, hogy meglátogatjuk a Tizen1-et is, és ott használják a kávéikat. Úgy láttam, hogy tán venni is lehet náluk, és mivel úgyis fogyóban van az otthoni készletem, gondoltam rápróbálok.
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás
#133392
üzenetére
Én CEC-ben voltam egy naposon januárban. Nagyon jó volt, nem bántam meg, sőt, tervben van az 5 napos is. A Madal-t nem ismerem, de biztos jók ők is, a kávéik legalábbis finomak.
-
kmarci25
veterán
válasz
TheProb
#133071
üzenetére
The Bambino Plus has a 3 way solenoid valve
Ennek megfelelően megy a víz a tálcába főzés után, nem csöpög, a pogácsa száraz, szépen kiüthető. Nem tudom, nálad miért működik másképp. -
kmarci25
veterán
válasz
aradebil2
#132879
üzenetére
Az én feleségemnek sem jön be az AP. Több félét próbáltunk, prismo-val is, egész egyszerűen nem ízlik neki. Van, aki nem tud megbarátkozni a "teás" vonallal, mert azért a prismo-val készült is inkább filter/kotyesz, mint presszó. (A kotyogós is csak akkor megy, ha nincs más.
) -
kmarci25
veterán
Én a Timemore Sculptorral, a kisebbel teljesen meg vagyok elégedve, szépen elfér és szerintem jól is mutat. Persze nem tudom most mennyiért adják vagy egyáltalán beszerezhető-e, de örülök, hogy e mellett döntöttem.
-
kmarci25
veterán
válasz
lojzi1
#132445
üzenetére
Nálam már alap, hogy felteszem a picopresso aljára a kis gumi lapot, amin négy luk van vágva, így nem spriccel, ha épp ilyenje lenne. Korábban én is néztem a lefolyást, de már nem izgat annyira. De valóban: ha túl finom az őrlemény és nehéz puNpálni, akkor szokott spriccelni is, ha sikerül belőni, akkor nincs ilyen gond.
Pető bá: nekem pont a fordított fogás a kényelmes, a hüvelyk ujjaimmal és a tenyerem alsó felével tartom, és mutató és középső ujjakkal puNpálok. Én így sokkal stabilabban tudom tartani, mint fordítva.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#132352
üzenetére
(de csak a gabonakörös, rugós a megfelelő)
De az is csak akkor ha van rajta nanocoating.
-
kmarci25
veterán
Le a kalappal a Coffee Education Center és Kiss Döníz elött, ma voltam az 1 napos home barista képzésen. Amit lehetett, azt beletette ebbe az egy napba, legalábbis én úgy éreztem. Volt minden, elmélet, cupping, espresso, latte art. Profi eszközök, felkészült oktató. Nyilván nincs összehasonlítási alapom, de ez így szerintem nagyon rendben volt!
-
kmarci25
veterán
A reggeli presszóm mindig a klasszikusabb vonal, délután 3-4 körül iszom a másodikat, az szokott savasabb lenni (de nálam a savasabb is inkább D-Amerika, nem Afrika, meg ilyesmi). Feleségem meg az abszolút sav mentes kávét szereti, azt is cappuccino-nak, így neki mindig van itthon valami nagyon alacsony savas, pl. AVX féle monsooned malabar.
-
kmarci25
veterán
Hmm... Ez inkább akkor lehet igaz, ha megszurkálom az őrleményt. Szerintem lehet ezt olyan finoman csinálni, hogy legyen haszna, bár ha nincs kéznél wdt, akkor én is inkább kihagyom és nem esek neki más eszközzel.
-
kmarci25
veterán
válasz
kezdő laikus
#131841
üzenetére
Igazából az a gond, hogy rossz topikban kérdeztél.
Itt a legtöbben presszóznak és/vagy filtereznek, és olyan kávékat használnak, amiknél fontos hogy a szemcseméret, konzisztencia állandó és pontosan szabályozható legyen. Egy 20 ezer/kiló áru kávét nem szívesen tesz tönkre az ember egy gyengébb őrlővel.
Nyugodtan vedd meg Tchibo-t, valószínűleg nem fogsz csalódni, de egy jó kézivel (ami melós és kétszer annyi mint a a Tchibo) tényleg jobban járnál, és ha kispörkölőtől veszel kávét a brikkan is éreznéd a különbséget, plusz ott a lehetőség bármikor továbblépni akár filter irányba (ahol pár ezresért megkapod az eszközöket) és már megvan hozzá a darálód. Én még csak egy éve vagyok ebben a témában benne, csak a felszínt kapargatom, de tényleg nagyon fontos az őrlő, fontosabb mint a gép.
Szóval itt mindenki segíteni akart, csak más szempontokat néznek, mint amit Te.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#131789
üzenetére
Nem olcsó és nekem a dizájn sem tetszik, de legalább magyar. Légli mokkás
-
kmarci25
veterán
válasz
Ludovicus
#131460
üzenetére
Én úgy tapasztalom, hogy csökkenti a vízkövet, de igazolni nem tudom, így elfogadom, ha másnak más tapasztalatai vannak. Az én gépembe a gyári vízkő gátlót túl bonyolult beszerezni és drágább is, ezért használom az Oscar párnát. Lehet placebo, de félévente 3-4 ezer forint és ártani nem fog.
-
kmarci25
veterán
válasz
Retekcloud
#131440
üzenetére
A vízkövet nem az Oscar okozza, csak épp nem akadályozza meg. A fotó ellenére nálam továbbra is az a tapasztalat, hogy kevesebb a vízkő. Mondjuk nálam eleve szűrt víz van a tartályban.
-
kmarci25
veterán
válasz
Retekcloud
#131426
üzenetére
Szerintem igen. Ártani nem fog.
-
kmarci25
veterán
válasz
hyperspace
#131421
üzenetére
Most lemértem: 2 perc tétlenség úton kapcsol ki automatikusan, addig folyamatosan világít.
-
kmarci25
veterán
válasz
Retekcloud
#131418
üzenetére
Én Bambino plus-t használok. A saját viszketés vízlágyítóját nem használom. Oscar párna és szűrt víz. Nem látom a víztartályon, hogy vízkövesedne. Mikor csak sima szűrt víz ment bele, akkor látszódott a fehér perem a tartályon.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Electromos Guitar ( Cort Kx300 oprb+premium ortega tok+ Black Star Debut 10E erősitő!
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, Care Refresh, PL Filter
- Alig használt Mavic Mini eladó (fly more combo)
- DJI Air 3 Fly More Combo RC2 drón - NO LIMITS
- DJI AVATA Dupla Fly More Combo drón szett - VADONATÚJ, aktiválatlan
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3441, 92% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732, 91% Akkumulátor
- Fractal Design Gamer PC - Intel i5-9600k 16GB 1000GB RTX 2060 1 év garancia!
- Apple iPhone XR / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 95% akku
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő



K6-ot használok egy pár napja, elutaztunk, de hoztam a kávéfőzőt.
Lényeg, hogy általában gyorsan letekerem a 15,5 g-ot, és be is lőttem a kávét, 25 mp alatt lejön 38-40 g, rendben vagyunk. (Egy brazil a röast-tól.) Most viszont volt időm, és tartottam az 1 mp/fordulatot az őrlőn. Ehhez képest 50 mp alatt jött le 32 g kávé. Magasabb fordulaton nagyobb a szórás a szemcseméreten, ezért lesz kisebb az ellenállás? Vagy mi állhat a háttérben? Én eddig azt hittem, hogy több lesz a fine, és emiatt azt tippeltem, hogy éppen hogy gyors tekerésnél lesz hosszabb a lefolyási idő és túlkivonatolt a kávé...







