- 
			
						Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
 
Új hozzászólás Aktív témák
- 
			
			
						#85578752
törölt tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#115587
							
							üzenetére
						Plusz egy, nálam is jól működik, ami nem megy tárával, megy ki-bekapcsolással (nehezebb csészék nullázása pl.). Sajnos ez is hamar kikapcsol, de legalább megérintve a felületet vagy ha változik a mennyiség, bekapcsolva marad. Század grammos. Ez elviheti a figyelmet a lényegről. Nem vízálló, menet közben a főzetet csak bezacskózva lehet mérni vele, le lehet pattintani a fedelét.
Meg van a Hario ami időt is mér és egészen sokáig bekapcsolva marad, de az furán mér, mintha stresszgátlás céljából egész értékek közelében kerekítené a mért értéket. Vagy csak nagyon jól tudok megállítani egy őrlést, lefolyást. (Nem hinném.
 ) Tizedgrammos. - 
			
			
						avirid
tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#54305
							
							üzenetére
						Talán még annyival egészíteném ki, hogy a késes darálók a kávét nem egységes szemcseméretre darálják, lesznek kisebb és nagyobb szemek. A kisebbek megkeserednek főzéskor, a nagyobbakból pedig nem oldódik ki rendesen a cucc. Így az előbbitől rossz íze lesz, utóbbitól meg nem lesz jó íze.
 A jó minőségű kávédaráló túlnyomórészt egyforma méretű szemcsékre őrli a kávét, így egyenletesebb kioldódást tesz lehetővé és jól állítható az őrlés finomsága, beállítva ezzel a nagynomású kávéfőzőben a megfelelő ellenállást a kávépogácsával. - 
			
			
						Sinisi
senior tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#53545
							
							üzenetére
						Nálam már ott elvérzik a dolog, hogy forrasztás lángal. Nincs itthon szett, bár sztem tudnék kölcsönkérni, ezért inkább a kis apróságok tartanak vissza. Tovább ragozva, hogy mit hova és miért... tehát jobbnak tartom azt a megoldást, amikor olyan valaki, aki tudja is az adott gépre vonatkoztatva, hogy mit miért úgy csinál ahogy veszi gondozásba a masinériát...
Személyes tapasztalatból írom (és hála az időben átadott információnak
 ez "tapasztalás" megmarad potenciális problémaforrási szinten) hogy a fejtömítés cseréjénél is érheti meglepetés az embert, annak ellenére, hogy csinált már ilyet másik gépen korábban... Ettől még persze nem lesz egy kaliber a kettő dolog... - 
			
			
						Irvine81
csendes tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#51613
							
							üzenetére
						Köszi, hogy megmérted! Akkor az olyan méretű mint a gyári, az jó mert a az iparin sokkal kisebb átmérőben vannak a lyukak. Azt hiszem beruházok egy ilyen felső szűrőre.
Most főztem egyet 17 gramm helyett 16 grammal és durvább daráló állással és már nem volt olyan szép a pogácsa felülete, hogy most a felsőszűrőtől megnövekedett távolság okozta vagy a durvább őrlemény nem tudom. Igazából lehet nem is számít, mert nekem így jobb ez a kávé.
IMS kosárból a 24,5 mm magasat érdemes megvenni? - 
			
			
						Irvine81
csendes tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#51581
							
							üzenetére
						De akkor az úgymond iszaposodás az nem..?
Videót nem csináltam róla de érdekes módon most nekem a gyárival sokkal szebb a vízterítés.
A gyári mikor megvettem a gépet sok lyuk rajta el volt tömődve.
Annyi van még nekem, hogy a réz vízterítő blokk furatait lerádiuszoltam egy 4-es 5-ös fúróval, hogy jobban elterüljön a víz.
Azon gondolkoztam, hogy fúrni kellene rá még 4 lyukat, csak nem tudom, hogy jönne-e víz mind a 8 furaton, hogy fentmaradjon a szimmetria. Bár gyanítom, hogy igen.
Bár az IMS sem olyan drága annyit megér.Megmérnéd esetleg, hogy mennyi az a legnagyobb átmérő ahol még furatok vannak? - 
			
			
						Bazsee71
őstag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50554
							
							üzenetére
						Hidd el csak jót akar. Nekem is voltak itthon más kávék, elajándékoztam szüleimnek automatába, és beszereztem frisset, megérte.

A Molinarival egyébként kíváncsiságból biztos én is próbálkoznék, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy minőségi friss pörkölés ne nyitna új dimenziókat.
 - 
			
			
						vTamas35
csendes tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50510
							
							üzenetére
						Szerintem mielőtt a PID beépítésbe, hőmérőzgetésbe belekezdesz, kezd azzal, hogy lecseréled a bolti kávékat valami frissre. Addig felesleges hőfokról, meg csatornásodásról beszélgetni, amíg az alapanyag döglött. Ez a legolcsóbb beruházás és el tudod dönteni, hogy mennyire szeretnél elmerülni a témában. Bolti kávéból a legjobb barista, csilliós gépparkkal sem fog jót húzni....
 - 
			
			
						adp
őstag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50390
							
							üzenetére
						Az egy honap az max az ali/ebay kiszallitassal ertheto.
Ha nem vagy total analfabeta a barkacsolashoz, sztem egy nap alatt megoldhato a dolog.
En az vagyok igy mesterre biztam
 fragola megosztotta amugy hogy kell csinalni.
Pid nelkul max vaktaba lovoldozol, es fingod nincs mitol lett jo vagy rossz, gaggia termosztatjat a hutocsapolas meg szepen megbolonditja. Ja es sok kaveval nem igazan tudsz elegge leszorfozni. Igy csak ugy tudod elerni hogy ne egjen meg hogy gyorsitod a lefolyast ugy meg aluloldott lesz az ital stb stb stb - 
			
			
						Z0mbi
senior tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50400
							
							üzenetére
						Ha fotozol akkor ugy mondanam hogy PID nelkul ugy fozol kavet mintha allvany nelkul fotoznal iso100 al vak sotetben fingot... valaki kitartja 2-3x is a 100 bol... de valaki nem.

Kell a PID.
Egyebkent a kifolyasodat neztem nem indul tul egyeletesen. En vettem lidl kv t es 1kg val gyakoroltam a tamperelest... egy egesz napot azon gyakoroltam. Persze utana jott mas kv, kozben allvanyt csereltem kezdtem elorol. De aztan par honap alatt mar egesz konzisztensen tudtam produkalni. A ket oldalon szinte egyszerre indul/all el az extractalas
a PID nem draga. Beszereltetni viszont inkabb. Es azt tenyleg szakertore kell bizni. Sok sikert! - 
			
			
						enterlaci
senior tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50390
							
							üzenetére
						Én annó nagyon hasonlóan gondolkodtam valószínűleg, de a pid-el minden megváltozott. A bojler hőmérséklet szabályzással amúgy is szinte újra tanulod kezelni a gépet. A temp surfing pedig jól hangzik, de ha megtanulsz pid-vel bánni, akkor utána (ha akarsz) könnyebben tanulhatsz temp surfinget bármilyen gépen szvsz.
Az egy hónap alatt sok lehetőséged lesz még... No offense, no rábeszélés...
 - 
			
			
						verti1
tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50390
							
							üzenetére
						Fix hőmérsékleted (nagyjából) PID-el lesz csak. A gyári Gaggia 107 fokos thermosztát alsó kapcsolási pontja 100-101 és a felső 111-112. Ez kilépő víz hőmérsékletet tekintve olyan 92-104-et jelent nagyjából, de akkor is ott van még a fent leírt jelenség, hogy túlfűt és csak egy átlag hőmérsékleted van csapolásnál. Elején hidegebb a kelleténél, utána melegebb a kelleténél. Vegyél egy Ikeás hőmérőt (1490 Ft) és játszál vele, ha ezek után érzed, hogy lehetne jobb akkor PID.
 - 
			
			
						Csápájev
őstag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50379
							
							üzenetére
						A PID egy olyan dolog,amiiben kivételesen egyetért a fórm.
Semmi másban (szűrők,víz,tamperelés stb.) nincs olyan egyetértés,mint abban,hogy a PID kell.
Játszadozni lehet nélküle,de sok értelme nincs. Találgathatsz,hogy ma épp mitől lett jó...
Ha a keret adott,akkor nem érdemes várni,nincs mire.
(Lebuktunk, a háttérhatalom fizet nekünk a gépek pideltéséért,ezért ajánljuk.
 ) - 
			
			
						soldier2
őstag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50377
							
							üzenetére
						Ez így nem igaz. Ha van lehetőséged akkor pidet bele minél előbb. Nem új változót kapsz (a hőfokod jelenleg sem fix), de befolyásoéhatod a folyamatot, nem kullogsz az események után. Persze dönthetsz úgy, hogy szívatod magad. Amint lesz egy pid a gépben rájössz, mennyire irányíthatatlan is volt a dolog előtte.
 - 
			
			
						verti1
tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50373
							
							üzenetére
						Átmeneti állapotnak megteszi az Ikeás hőmérő. Kis barkácsal beépíted a bojler oldalára és tudod figyelni a hőmérsékletet. Sokkal jobb eredményeket lehet elérni mint a vakon csapolgatással, de nem tökéletes. Mondjuk kikapcsolod a gépet, hagyod hogy lemenjen 94 fokig, ott indítod a csapolást, de azonnal őrülten elkezdi fűteni és elfűti a végére a vizet és keserű lesz, főleg hosszabb csapolásnál. Próbálkozni kell, hogy beállíts egy jó átlagot. Egy ilyen felépítésű gépnél mint a Gaggia hatványozottan ajánlott a PID. Ennek ellenére nagyon sokáig használtam nélküle. Sima szörfölés, Ikeás hőmérő...stb. viszont elég sok mindenre megtanítja az embert, nem pedig a PID-et tekergettem, hogy biztos azért szar a kávé....
 - 
			
			
						killerjohn
addikt
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50336
							
							üzenetére
						nekem is ez a kettő van, és jónak tűnnek
 a réz komoly előrelépés volt anno az eredetihez képestZombi #50339: boltban kapható kv teljesen esélytelen PY kávékkal szemben. Egyszer egy Molinari már majdnem volt olyan jó, megittam fél kilóval, utána jött egy PY Choko, és rájöttem, hogy a Molinari csak illúzió volt.
Biztos, hogy nem PY az egyetlen a földön, aki kávét tud pörkölni, de ami fél éve zacsiban van, az eleve halott. Ő friss pörkölést hoz, garantált alapanyagból - enélkül a business is hamar elapadna, míg a bolti kávékat akkor is megveszik ha szar.
 - 
			
			
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50114
							
							üzenetére
						na aza szép!
ilyen retros kávépoharat már itt is találtam németországban. azóta nem tudom hova tenni. én azt hittem, hogy ez csak és kizárólag komcsipohár. de lehet világszerte használatos.én legutóbb kanadában lepődtem meg. bementünk egy tim horton's-ba és kávét akartunk anyámmal.
a néni aki kiszolgált - ilyen totyogós nagymama-tipusú, picit dagi fehér néni - miután leadtam a rendelést, mosolygott és fogott egy papirpoharat majd felönötte a kávéskancsóból amit a melegentartóról emelt el a kv-gép alól - pont olyanból mint pl a ponyvaregényben is a reggelizőben - majd fogott egy kanalat, beleszórta a kivánt mennyiségű cukrot, tolt bele egy kis tejet, összekeverte és rácuppanotta a műanyag fedőt. nem úgy mint itt európában, hogy odatartják a géphez a poharat, majd fedő rá és hozzáb@#*nak egy marék előrecsomagolt cukrot és tejszint a tálcára abban az undoritó kis műanyag izében és "..tedd bele paraszt magadnak!.."
minden bizonnyal egy jó nagy adag szeretet is tett még bele, mert annyira izlett anyámnak ez a "vacak" filter-automatás kávé. én ledöbbentem az egész szituáción de azért átjött a kedvesség. kb soha nem fogom elfelejteni, hogy a néni feloldja a kávémban a cukrot ahogy gondosan elkevergeti
 . onnantól kezdve csak tim horton's-ban kávéztam. - 
			
			
						adp
őstag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#50114
							
							üzenetére
						Van pár újhullámos hely ahol ilyenben, vagy ehhez hasonlóban szolgálják fel az italokat.
Sok helyen a flath white-os pohár ilyen. De a jászain a madalban is ilyesmiben kaptam a duplát.Bazsee71 Szerintem valamit te ronthattál el. Ez a fagyasztós téma elég sok helyen jól bevált módszer, és a " nagyok" is ajánlják, még a világos pörikre is. Bár nekem eddig egy rossz tapasztalatom volt vele, amit már neked is írtam, hogy egy kenyát amit jó volt v60-ba nagyon elszúrt és keserű lett fagyiból kivéve.
Off: akit nem érdekelnek az autók azt szerintem zavarta, máskor is lett már off törölve.
 - 
			
			
						Sinisi
senior tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#49937
							
							üzenetére
						Valójában csak naked karral használtam eddig a nyomásfokozós szűrőt, ezért nem is merült fel bennem, hogy létezik ilyen pöcök hozzá. Gondolom ezért sem csapott ki egyik irányba sem. Mindet nyílegyenesen totál-brutál erővel belelőtte a közepébe.
Pöcök nélkül lehet, hogy röfikarral sem lőne túl/mellé a csészén, vagy ha le van csavarozva a kar kifolyórésze. - 
			
			
						Xabi78
aktív tag
válasz
							
							
								avirid
							
							
								#48241
							
							üzenetére
						Ez még a kisebbik gond, a nagyobb, hogy 7-9 g kávét nem lehet bele normálisan tömöríteni, vagyis elég csapnivaló lesz a lefolyás. Én nem tudtam addig értékelhető szimplát csinálni, amíg be nem szereztem egy LM klónt.
viharhozo: A saeco 8-10g között használ nálam. Ezt lehet állítani egyrészt szerviz menügől, másrészt van hozzá gomb is a nem fapados modelleken.
De jellemzően én még a 10g-ot is keveseltem, mert még abból is elég gyenge kávét főznek. 
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Elektromos autók - motorok
 - Mobil flották
 - AMD Catalyst™ driverek topikja
 - Sopron és környéke adok-veszek-beszélgetek
 - Dacia topic
 - Ennyiért vehetjük meg az első vízhűtéses gaming mobilt az EU-ban
 - GoodSpeed: 24 éves a Windows XP! Nézzen ki úgy a Windows 11 mint az XP?
 - Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
 - Assetto Corsa Rally
 - Milyen okostelefont vegyek?
 - További aktív témák...
 
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
 - HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS37701 100% Akkumulátor
 - Samsung Galax A25 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
 - ÚJ Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
 - BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) Samsung 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
 
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
						
								
							
								
								
								
 ) Tizedgrammos.
								
								
 A jó minőségű kávédaráló túlnyomórészt egyforma méretű szemcsékre őrli a kávét, így egyenletesebb kioldódást tesz lehetővé és jól állítható az őrlés finomsága, beállítva ezzel a nagynomású kávéfőzőben a megfelelő ellenállást a kávépogácsával.
								
 ez "tapasztalás" megmarad potenciális problémaforrási szinten) hogy a fejtömítés cseréjénél is érheti meglepetés az embert, annak ellenére, hogy csinált már ilyet másik gépen korábban... Ettől még persze nem lesz egy kaliber a kettő dolog...
								
								
								
								
 )
								
								
								
								
								
								
								

								
								
								
								
