-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
BWT bestprotect a megfejtés és minden a helyére kerül
-
WarLock07222
tag
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
Ez a kalkulátor és a benne lévő referenciák jó kiindulópont mind a keveréshez, mind a számodra megfelelő keverék kitalálásához. Baromi sok tényező van, ami alapján eljutsz valamihez, ami ízlik. Többnyire a kávék>ízlésed>őrlőd - ilyesmi sorrendben.
Csak espresso vonalon maradva:
Tradicionális őrlőkhöz általában magas GH / alacsony KH értékkel operálnak az emberek, ami mondjuk kiindulópontnak 80 GH / 40 KH. Ha elkezded a GH-t csökkenteni, úgy, hogy közben a KH-t növeled, akkor az ízek kezdenek összemosódni és a "szélsőértékek" tompulni. De talán ez az ábra célravezetőbb:
Viszont nem szentírás ez sem, csak iránymutatás. Van aki 20 GH /90 KH-val tolja mondjuk az SSP 98HU kések mellé.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
Kísérletezéshez szerintem érdemes megcsinálni amit a Barista Hustle oldalon javasolnak: ne az 5l-be keverd bele direktbe az anyagokat, hanem csinálsz egy litert csak keserűsóval, egy másik litert csak szódabikarbónával (vagy fél - fél litert). Azokból 20-100g kell 1l deszt. vízhez (lásd a recepteket az oldalon), szóval akár decinként is lehet kevergetni másfajta vizet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
"Vannak kv fajták, amelyekből képtelen vagyok számomra elfogadható dolgot varázsolni (igazából a világos tételek nagy része, de főleg a kenyai cuccok)."
Azért ehhez azt még hozzátenném, hogy nem mindenkinek jön be mindenféle kávé. Kenyai kávéért azért van akkora rajongás, mert szinte csak tiszta sav, nincs benne más. Ami nem mindenkinek jön be, mint ahogy valakinek nem ízlik a fermentált "alkoholos" ízvilág, vagy van akinek nem ízlik a száraz (natural) feldolgozás által megjelenő déligyümölcsös ízvilág.Nyilván lehet játszani paraméterekkel, hogy ezek az ízek kevésbé domináljanak, de szerintem ha neked sokadik próbálkozásra se jött be a kenyai, akkor nincs semmi gond a kávé lefőzésével, csak neked ez a fajta kávé nem jön be.