-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#91073280
törölt tag
Régen Ariete karost nézegettem, gondoltam majd jól kiszedem a műanyag biszbaszokat a kar aljából meg minden felesleges cuccot a kosár aljáról, friss (és frissen őrölt) kávéval, jó tamperolással úgyis megjelenik a crema amit ezek a szűkítők szimulálnak. Bár az a műanyag elosztó az alján nem feltétlenül rossz.
Lehet hogy tamperolástól függ, hogyan csatornásodik a kávé és arra folyik jobban amerre utat talál. Elvileg okozhatja ez a problémát. De lehet hogy inkább túl nagy a nyomás és azért csatornásodik, spriccel a kávé egyik vagy másik irányba.
Én kiherélném és egybe főzném ami a két lyukon kijön (ha nem lehet kiszedni a műanyagot a kosár aljáról). Aztán OPV-t állítanék 9 barra hogy lassú legyen a lefolyás és ne csatornásodjon.
Ja meg PID-elném is...
Dehogy -
BLC
tag
válasz #91073280 #66203 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Én is a tamperolásra tippelek. Mondjuk nem butából csinálom, további tippem a kávéőrlemény...
Amit tanácsoltál jó ötlet, mire leírtad el is kezdtem, (egy rugóra jár az agyunk) de nem megoldható. A kosár aljából, ha kiszedek minden crema fokozót, akkor hézagolnom kell. és nem lesz jó a tömítés.
Így marad ami van, és gyűjtök egy GAGGIA CLASSIC-ra. Erre, úgy is 3 év aldis garancia van. -
adp
őstag
én egy frei brazil santost kaptam, botrányos szar, döglött, persze nem számítana semmit se ha friss lenne mert szén de komolyan olyan fekete és olyan olajos, hogy konkrétan nem vitte a ZM kés.... durvítottam és úgy kijött a darálóból, a lefolyás olyan tipikus döglött, az íze undorító főles szénízű...... én nem értem azt ki az aki boldogan megveszi és issza, 125g van vagy 1400-1500.... vicc az egész a csomagolás meg no komment...
[ Szerkesztve ]
-
Silent 71
csendes tag
válasz novi68 #66191 üzenetére
Szia!
Az ipari Rancilio, de még Faema kar is teljesen jó hozzá!
Sőt,, felmegy még rá, az E61 kar is (pld.naked) !:-)
Legolcsóbban sztem az Expolygonban kapsz, vagy itt:
http://www.gevkft.hu/pages/alkatreszkat.php
Ha pedig mindenképp gyárit szeretnél, akkor itt kapsz hozzá:
http://kavegepbolt.hu/spd/1165030/Szurotarto-2adagos -
#91073280
törölt tag
Sajnos akkor ebből nem lesz naked kar
Azért elég közel van a két lyuk, egy csészébe betalálnak. Kétszer kell főzni az igaz, de ahogy látom, 7-8 grammnál úgyse fér több a kosárba, vagyis nem érdemes kétfelé osztani.Sok időt el lehet tölteni a kávé tökéletesítésere, lehet hogy van értelme még itt a fröccsöntött dzsungelben is utakat keresni, ahogyan a legszegényebb etióp kávéfőző asszony is kitapasztalja, mikor kell rálegyezni a parázsra, hogy a kávészemek első reccsenés utáni többlet hőigényét biztosítsa.
-
adp
őstag
nem ez sajnos tényleg szén,szaga is irtó füstüs, egy két szem jó égett is, egyébként megvan a helye a finom! klasszik kávénak,de az nem ez a fajta pörkölés mert ez tényleg irtó szar és büdös.... párom szüleinél automataba általában rome espresso vagy la piazza van robis de 1 cukorral simán megiszom, még jól is esik pedig ezek sem világos pörik. Igaz magamnak otthonra nem venném egyiket sem, de az átlag felett van mind2
[ Szerkesztve ]
-
adik
őstag
Sziasztok:
két kérdésem lenne Bialetti Brikka-val kapcsolatban:
- mennyire kényes az örlemény finomságára,
- mennyire para, ha darálom és nem őrlöm a kávét?
Köszi, PéterKettő, csipkebokor vessző!
-
zolko74
tag
válasz Deadzone41 #66188 üzenetére
Ha nem akar megindulni, akkor kazán le, és egy megfelelő átmérőjű csővel kell kiütni belülről. Vigyázz, ne verd szét a gőzcsapot!
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #66194 üzenetére
Nekem jól működik az IMS felsőszűrő-IMS kosár páros is - bár nálam egyedi kétrészes réz vízterítő van, ami a felső elemmel középre tereli a vizet, majd szétosztja az alsó elemmel (Verti-féle), így az én példám nem általánosítható.
Úgy tűnik, hogy a Reneka szűrő nem szereti annyira az IMS felsőszűrőt (de lehet, hogy csak simán túltöltöttem a kosarat és ezért csatornásodott.)
-
BLC
tag
Köszönöm a válaszokat.
handrash: A vízszintezést többször, több "dimenzióban" ellenőriztem. Figyelembe véve a gép önsúlyát, többet nem tudok kihozni belőle. (- ha nagyobb vehemenciával húzom rá a kart, borul a gép - )
PABOTHNK: Meggyőztél, inkább többször megfelelő mennyiséget, mint egyszer felemást. A két luk tényleg közel van így egybe tud menni.
Silent 71: Jó ötlet a hack, csak garancia vesztéssel jár, ha kokányolok. Az Aldi-nál idáig minden garis problémát vevőbarát hozzáállással megoldottak. Így marad a 3 év...
Darálót és GAGGIA CLASSIC-t közeljövőben tervezem, bár itt elindul a fantáziám és Rancilio Silvia lenne a cél, vagy ha nyerek az eurojackpoton PAVONI EUROPICCOLA LUX. (ehhez játszanom kellene ) -
Koczó93
őstag
Graef örlőnél a tengelynél normális hogy van egy minimális lógás? Nem nagy de van. Tudom azért nem egy Sj
-
adik
őstag
válasz fragola.6035 #66220 üzenetére
Szuper, köszi!
Még egy random kérdés ezzel kapcsolatban (amíg nem veszek egy őrlőt): "teljesen" daráljam le, vagy csak daráljam le. Igen, ez nem egzakt így, tudomKettő, csipkebokor vessző!
-
levior
csendes tag
Halihó. Bpn vagyok pár napig, és otthon felejtettem a kézi darálót (aeropress, v60).
A Király utca (VI. ker.) környékén hol tudnék venni Comandante darálót? Regebben szemezgetek vele, lecserélném az egyik Hariot. Skertont hasznalok stabilizatorral es mini millt (melo/otthon), de filterhez sem elég konzisztens az őrlésük. Szóval, tudna vlki segiteni hol nézhetném meg holnap? -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Csápájev #66179 üzenetére
Hmmm..
Ez szerintem(vélemény!) így eléggé álszent dolog. A cibetmacskát sajnáljuk, de a kávéültetvényeken dolgozó modern kori (jobb esetben modern kori, Afrikában és Ázsiában inkább középkori) rabszolgák felett meg szemet hunyunk...ja, meg a cibetkakiban turkáló emberkék...nekik is biztosan ez volt az életcéljuk és halálra keresik magukat...
Úgy kellett volna, ha már volt kávé ami köré a cupping szerveződött, hogy megkóstolják, leírják milyen és a végén megjegyzik, hogy nem ajánlják azért mert a szegény cibetmacskét még hashajtóval is turbózzák, hogy növeljék a termelést...
Amerikában a kávé ültetvények mennyi őshonos növény és állat kipusztulásával járhat/járhatott az életterük megszűnése miatt? Egy igazi, magára valamit is adó, igazi állat/természetvédőnek messziről kerülni kellene a kávét mint ördögnek a tömjénfüstöt. Tudom, a világ telis-tele van féligazságokkal, amire mindig vannak vevők."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Csápájev
őstag
válasz GAgyiXyXy #66233 üzenetére
Sosem értettem a bűncselekmények relativizalasat.
Most akkor a tolvajokat felmenti, ha van aki többet rabol? A bankrablókat meg azért ne tartsuk bűnösnek, mert azért mégsem gyilkosok...?
Nem állapodhatunk meg abban, hogy ami bűn az bűn?
Én egyébként a rabszolgákat is sajnálom és elítélem mások kizsákmányolását.
A cupping ötlete több szempontból sem jó.
Mondjuk a leglényegesebb, hogy ezeknek szerintem 99 %a hamisítvány.
A vadon élő cibetmacskák ürülékből származó kávé elvileg azért kiváló minőségű, mert a macsek a legfinomabb falatokat válogatja ki. Az erre épülő ipar viszont ketrecekben tartja az állatokat és úgy eteti. Azaz elvész a lényeg.
Innentől kezdve miről beszélünk?[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Csápájev #66234 üzenetére
Persze, de a dolgozók rossz körülményeire való tekintettel még egy cuppingot sem mondtak le. Álszent dolog na, maradjunk ennyiben.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
-
#91073280
törölt tag
válasz Csápájev #66237 üzenetére
A buta modern világjáró odamegy Etiópiába, elájul, hogy a kávé amit előtte pörkölnek egy kampós vasdarabbal kapargatott vaslapon, törnek apróra egy mozsárban és egy cserép köcsögben főznek ki, a világ legjobb kávéja. Kicsordul a könnye, katarzist él át, borzongva döbben rá az egyszerűség nagyszerűségére.
Aztán hazamegy és hogy nehogy bármi is hasonlítson a bevált módszerhez amit egy mackónadrágos etióp asszony bármikor prezentál bármelyik kunyhóban, nekiáll steril krómacél hőszondás laptopos automata pörkölővel és PID-es nyomásprofilozós rézbojleres naked karos kávéfőzővel reprodukálni a tökéletes kávét.
Jól van ez kitalálva.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Csápájev #66240 üzenetére
Ha látnál egy átlag spanyol, holland vagy akár magyar sertéstelepet, lehet, hogy azt gondolnád, hogy milyen jó soruk van a
cibetmacskáknak.
De a libamájat, vagy kacsamájat se vette még le egy séf se az étlapról, pedig azoknak tényleg nincs jó soruk.
Szerintem fontosabb ettől, hogy félrabszolgák szedik a kávét napi 5 dollárért. Nyugat-Európai kereskedők megveszik a termelőtől kilóját 7 dollárért, aztán itt Európában a spec. pörkölőknél már 50 dollárért veheted meg.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #66243 üzenetére
Nagyon hosszú ez a lista, de itt nem erről van szó.
A magyar kávés társadalom élvonalából valaki kopi cuppingot szervez, mikor pontosan jól tudja, hogy a minősége sem csúcs, az eredete bizonytalan, és a "feldolgozása" is hagy kívánni valót maga után. Ilyenkor hol a szakmaiság, a specialty képviselete? -
Csápájev
őstag
válasz fragola.6035 #66243 üzenetére
Láttam már pár sertéstelepet.
Persze biztos vannak szörnyűek, vagy ketrecben tartott tyúkok stb. Nem is szoktam olyan tojást venni, ami ketreces tartásból származik.
A kereskedelem persze igazságtalan, viszont a fizetés csalóka. Van ahol napi 5 dollár elég arra hogy megéljenek belőle. -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Csápájev #66245 üzenetére
Jelenleg MO-n kb. 10$ a létminimum, amit a lakosság 36% nem ér el. A minimál nyugdíj kb. napi 2-3$ !!!Lehet élni belőle? Lehet, mert sokan csinálják...Tegyük össze a kezünket, hogy nekünk megadatott, hogy nem napi 10$-ból kell ÉLNI.
Hogy ON is legyek: örüljön, aki frei kávét kapott karácsonyra!!! Komolyan írom, mert a latin negyed ízesített(bűzösített) kávéjához képest az egy felüdülés, ezzel a kávéval vallatni lehet!!
Íme:
Volt egy fahéjas szilvás is, borzalom. De hála az égnek azért aki figyel rám az tudja mi kell nekem
Öröm az ürömben, nagy a fejlődés, tavaly még kaptam daráltat is, idén már csak szemeset. Szemesnek áll a világ Na majd jövőre...a jószándék adva vagyon...
A yirga-t szemlesütve fogom kóstolni, gondolván az etióp kávérabszolgákra....bár 5$-ból ott meg lehet élni....már ha van 5$...(na ez elég bunkó és álságos volt). Remélem nem verem ki senkinél a biztosítékot, nem az volt a célom."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
von toth
tag
2 kérdésem lenne
Az europiccolán hogy lehet hőmérsékletet állítani? Szörfözni kell vele? Mik a tapasztalatok? (Ezt azért kérdezem, mert szeretnék szépen lassan átállni egy olyan rendszerre, ahol nem kell kétévente szerelgetni, max tömítőgyűrűket, vagy fűtőszálat cserélni, de azért normális legyen a minőség)
a második;mivel a tököm kezd tele lenni a graeffal szerintetek az ibertal challenge egy tartósabb őrlő vagy nincs lényegi különbség?
-
sutszi
veterán
válasz GAgyiXyXy #66248 üzenetére
Egy hete vettünk egy ilyen Etióp Yirgacheffe-t. (kotyogósra darálva, közepes pörkölés). Valami nagyon durva szilvás ízvilága van. Igaz savanykásabb is mint egy Sidamo, de szeretjük ezt is. Párom nagy kedvence most. És ez szilvás ízvilág nem olyan mint amikor mondják hogy érzik a lemenő nap sugarainak ízét, meg a déli lankák frissességét.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage