-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csiga_v
újonc
válasz Silent 71 #27907 üzenetére
Köszönöm a válaszod Silent 71!
Igen új a Gaggia Classic simán lehet idei gyártás. Épp ezért furcsállom, hogy már vízkő probléma legyen.
Főleg mert szűrt vizzel használom. (Lehet, hogy más szennyeződés még a gyártásból van beakadva?)
Ettől függetlenül hiszek neked és megpróbálom a vízkőtelenítést.
Köszönöm mégegyszer a tanácsod.Üdv, Csiga
-
-
Pogifej
csendes tag
válasz Silent 71 #28596 üzenetére
Szia!
Jó lenne rendelni rugót az opv-mbe, mert a helyi rugógyáros horror áron dolgozik, 0.8-as rugóacélt nem tudok beszerezni és különben is rendelnék manométert, szűrőkart, tömítéseket.
A rugó adatai : belső átm. 4.2mm, külső 5.8mm, hossz kb. 14mm
A rendelhető alkatrészek között továbbra sem találok ilyesmit, kérlek segíts ebben! -
Soma01
veterán
válasz Silent 71 #30514 üzenetére
Most is saját maga őröli a kávét. Elég finomra szokta őrölni (darálni), de forgókéses darálója van. Biztosan jó volna venni egy jobbat, de az is biztos, hogy lehet vele finomra darálni. A képek alapján legalábbis. Olyanra darál, akár mint a porcukor. Az elég finom. De olvastam ezt:
"A kávét tehát megfelelően finomra kell őrölni. A háztartások zömében és a szokásos üzletek polcain található késes kávéőrlők (amelyek a felül behelyezett kávészemeket egy három- vagy négyélű kés forgatásával aprítják apró darabokra) az eszpresszókészítés céljára teljesen alkalmatlanok. Nem őrlik, hanem törik, roncsolják a szemeket, közepes méretűtől az aprócska töredékekig mindenféle darabka kikerül belőlük. Az eszpresszógépek az ilyen kávétörmelékből nem képesek igazi eszpresszót készíteni; az egyenetlen méreten túl a legnagyobb problémát az okozza, hogy igen sok túlságosan finom, szinte lisztes finomságú por is képződik, és ezek főzés közben keserű ízt eredményeznek. A megfelelő kávédaráló kúpos őrlőfelületek között, a mákdarálóhoz hasonló elven aprítja egyenletes, pontosan beállítható szemcseméretűre a kávészemeket, ugyanakkor készít kisebb, de nem túlságosan porszerű darabkákat is. Ezen kisebb darabok fontos szerepére még visszatérünk."
Nem nagyon láttam, hogy egyenetlen lenne, de egy kúpos biztosan jobb. De ha elég ideig megy a daráló, akkor elég jónak tűnik utána.
Amúgy milyen daráló az amit minimum be kellene szerezni? Gondolom valami kúpos kellene. De hol kezdődik, melyik tipus ami már jó lehet? -
-
killerjohn
addikt
válasz Silent 71 #32203 üzenetére
tehát:
- 1 evőkanál, forró vízben oldott folyékony citromsav megy egy tartály vízbe
- PID 60 fokon
- negyed tartályt átfolyatom a 60 fokos gépen
- kikapcsolom a pumpát, hagyom dolgozni 15 percet (továbbra is 60 fokon tartom)
- átnyomok fél tartály vizet
- a felső gombot elfordítom, hogy a gőzkaron jöjjön ki a maradék negyed tartály savas víz
- 5 alkalommal megtöltöm a vakszűrőt némi (=?) Tersonet porral (ami tabletta )
- 5 másodperces visszaöblítések
- a végén 3-4 tele tartály tiszta vízzel átöblítem a gépet + gőzkartEz így jó? A fenti folyamat során végig megy a melegítés 60 fokra?
[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
válasz Silent 71 #32237 üzenetére
csak mert programozó vagyok, és amíg nincs egy final step-by-step specifikáció, addig elégedetlen vagyok:
vízkőtlenítés
- PID 60 fokon
- 1 evőkanál, forró vízben oldott folyékony citromsav megy egy tartály vízbe
- negyed tartályt átfolyatok a 60 fokos gépen
- kikapcsolom az egész gépet, hagyom dolgozni a savat 5 percig (ilyenkor nem melegszik a gép)
- visszakapcsolom, átnyomok fél tartály savas vizet
- vakszűrővel 2-3 visszamosást csinálok a savas vízzel
- a felső gombot elfordítom, pumpa bekapcs - hogy a gőzkaron jöjjön ki a maradék savas víz
- a végén tiszta vízzel átöblítem a gépet + gőzkartfejmosás
- PID 90 fokon
- 3 alkalommal megtöltöm a vakszűrőt némi (=?) Tersonet porral (ami tabletta ), 5 mp-es öblítések
- a végén tiszta vízzel átöblítem a gépet, ezáltal a fejet ismost már perfecto?
-
kaligula
tag
-
kaligula
tag
válasz Silent 71 #34893 üzenetére
Érdemes lehet egy kis digitális hőmérőt feltenni a bojlerre a termosztát mellé. Ezzel annyi mindenképpen elérhető, hogy a kitapasztalt legjobb pillanatban indíthassuk a csapolást. A túllövés a konstrukcióból fakadóan akár 10 fok is lehet. Apró trükk az SGL egyes gépeinél- az állító tekerővel elindítható a csapolás, majd leállítható úgy, hogy a víz útját vissza nem nyitjuk meg.
rovidkv.reblog.hu
-
kaligula
tag
válasz Silent 71 #35211 üzenetére
Kis bojleres, igen. Nagyobb egyenlőre még nem fér a keretbe.
A cső így állt. A bojler felső része lépcsős, ahova néz a cső vége, ott magasabb, konkrétan belenéz a gőzcső csatlakozásába, csak alacsonyabb valamivel. Ennek nem tekerős, hanem mágnesszelepes a gőzcsöve. Jó lesz ez így?rovidkv.reblog.hu
-
soldier2
őstag
válasz Silent 71 #35543 üzenetére
Szerintem ezek a használhatóság határát súrolják (alulról). Pénzt nem adnék érte, inkább 2 rendes tamper.
#szszab: van tamper 50k felett is [link]. Egy bizonyos szint felett ez már inkább a luxus kategória. Finomabb nem lesz tőle a kávéd, tömöríteni jól lehet az olcsóval is, kicsit olyan mint egy Rolex. Mutatja az időt a Casio is, sőt vsz pontosabban, mégis van piaca.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care