-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Surda-
őstag
válasz meander #30723 üzenetére
Ez a faema family elég jó áron van piddel!
Még akkor is,ha átfújatod."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Surda-
őstag
válasz meander #30727 üzenetére
Nem nagyon ismerem ezeket.
A PID kb 20ezer forint költség,ezt számold bele.
A faema nagy név, jó gép, még akkor is,ha ez alu bojleres változat.
MOndjuk én is átfestetném, az tuti
Fehérben pl baromi jól néz ki.Nekem babym van,pideltem,nagyon szeretem.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
válasz meander #30723 üzenetére
Van/lesz egy eladó Baby Dose, piddel, réz opv-el (jobban szabályozható, mint a gyári műanyag), hangszigetelve, fekete metál színben, karcmentesen. Ha érdekel írj privátban.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz meander #30935 üzenetére
Nem felújítás volt igazából, mert bár odavolt, de ahhoz új még, hogy az eredeti állapottal érdemes legyen bíbelődni. Nevezzük inkább pimpelésnek.
A következő már két éve "tart".
http://www.kaffee-netz.de/threads/die-ultimative-rennmaschine-lsm-p-competizione.75401/
A karosok elvonták a levegőt :-). De télen talán összeteszek paralell kettőt egy cimborával.
[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
válasz meander #31805 üzenetére
Szia, nekem kicsit alacsonyabb hőmérsékleten szebben muzsikált, de ízlés kérdése is, nyilván. Ha emeled a hőt, akkor könnyen megég, sajnos.
És igen, nem ez a legjobb kávé a világon, de ennyiért jobb tanulókávé szerintem nem nagyon van... ja de, PinUp espresso, de azt rendelni kell...X.
Cave canem!
-
ronin s8
senior tag
válasz meander #31810 üzenetére
Ez saját tapasztalat, nem biztos, hogy mindenki egyetért vele. Az a helyzet, hogy Olaszországban egy sima Segafredo és Lavazza is lehet egészen kiváló, míg nálunk pl. az amúgy jó Illy is csapnivaló, mire kirakják a polcra, ahonnét megvehetjük. Én még jó Pellinit soha sehol nem ittam, de a reményhal meg az utol rája.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz meander #31805 üzenetére
Ez a 22 ml ez gondolom 2*22ml (nem látom a jelölést, de 10 ml-nél többnek tűnik). Amúgy a lefolyás jónak tűnik, ha az íze is olyan jó, akkor hajrá. Csak így tovább.
#Killerjohn: már csak egy kis videó hiányzik, hogy mi is örüljünk. A spriccelés dolog elég sok faktoros lehet, a Renekával gyakorlatilag nem volt. A Creminával most már csak akkor van, ha egy kicsit is elhanyagolom a wdt-t. Többször próbáltam, és szinte mindig tudtam, hogy ez kevés volt, és úgy is lett. Ez mondjuk a daráló tulajdonsága is, gyakorlatilag az egyetlen hátránya (azt nem számolva, hogy tekerni kell - bár a jelenleg csapra vert KávéKalmár Brazil sötét pörkölésű cuccal szinte magától forog). A szűrő tisztasága szintén nagyon fontos amint már írták.
Sötétbarna homogén Crema - vsz megégett. Menj le 82-80 fokra. Volt olyan kávém, aminek az volt a tuti (pl az új generációs Paljoc Choko Madness)[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz meander #31862 üzenetére
Jól néz ki, és ha az íze is jó, akkor hajrá. Csak így tovább. A darálást viszont durvábbra kell állítani, nem finomabbra.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz meander #31862 üzenetére
Ez legalább 40, de inkább 45 ml. Ezekben a böhöm nagy lób...ó amerókai dizájnú csészékben, mint amilyen az Illy is, el kellene vesznie egy espresso-nak, ez meg szinte tele van.
Ha egy kicsit előbb elzárod, nem megy bele a kiszőkült vége, és lehet, hogy ízre is jobb."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz meander #31929 üzenetére
Sosincs túl korán egy naked karhoz, ha már eldöntötted, hogy espressózol. Expolyginban, barista szakuzletben találsz olcsóbbat. Vagy a kavekalmar.hu-n szebbet sok pénzért
Igaz én nagy naked fan vagyok, várd még a többiek véleményét is[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz meander #32011 üzenetére
Úgy tűnik az expolygonnak lassan fél éve nem fontos, hogy a honlapjuk linkje ne orosz oldalakra küldjön
A másik szvsz ugyanaz, mint amit anno az expolygontól vettem, csak olcsóbban adják.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
krupiz
csendes tag
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #32033 üzenetére
azért van beakciózva, mert öreg (gondolom). én nem vennék 2-3 hónapos kávét, ha nem muszáj, hiszen még odaát is azzal reklámozták ezt az egészet, hogy hagyd a bolti kávékat és vegyél friss pörkölést. és szerintem is.
reneka vs. vst: ugyan csak az utóbbival van tapasztalatom, de az leginkább az, hogy a sima utángyártott szűrő is van olyan jó, ha amúgy hasonló paraméterű (egyenes falú, ugyanannyi grammos stb.). a renekára viszont sokan esküsznek és elég más elven is működik. ergo inkább renekát vennék vagy semmit (frankó utángyártottat 800 ft-ért).
(atcéla, ne írj nekem emailt légyszi, hogy nem is öreg, nem úgy öreg, ez jól bírja az öregkort stb.)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz meander #32033 üzenetére
Nekem Reneka volt, most keresem a garipapirt, elvált a belső szűrő a váztól vst szimplát többet használtam, mai napig hibátlan. Egyébként jó q Gaggiaba, vsz megint azt venném. 3 hónapos pörkölést viszont vsz nem vennék (állítólag az AVX nem is árul olyant )
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
paljoc
tag
válasz meander #32033 üzenetére
"...bár Paljoc-tól akartam venni, de nekem sem válaszolt az üzenetemre "
Egy nagyon pici pontositas, ha megengeded: tobb izben is kerdeztel a Catlerekkel kapcsolatban, keszseggel valaszoltam, még a teloszamomat is megadtam. Az utolso PÜ-t nem lattam, a telom sokszor kilep es ugymarad, mikor a laptopon belepek. De itt a forumba ha jol remlik beirtam par napja h keszul a weboldal, infokkal ellatva. Ettol fuggetlen biztos elofordul h kimarad valasz valakinek, plane ilyen privat uzenetes, sajnos kicsit el vagyok havazva, de mar talan latszik a feny az alagut vegen!:-)
-
ronin s8
senior tag
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #32211 üzenetére
itt is lenne előnye a pid-nek, beállítod 60 fokra és úgy nyomatod. pid nélkül jobb híján érdemes sietni, ne legyen túl forró a gép.
de persze most épp azon megy a polémia egy fórummal arrébb (index), hogy az alukazánt épp a túl sok savazás öli meg és gaggiát inkább lágy vízzel kell etetni és nem vízkőtleníteni. én már el is vesztettem a fonalat, sajnos sok dogma változékony életét éli. (mennyivel egyszerűbb lenne, ha értenénk hozzá )
apropó, vízkő, mindjárt nekiesek a pavoninak, thermonukleáris citromsavbomba kell hozzá. vagy flex.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz meander #32285 üzenetére
Choco Madness, mindenek felett!
(én is ma megyek friss Mag-ért, ha a Mester is úgy akarja... )
(nekem 88°környékén, kb 40ml kb 40s alatt -egy csésze!- 18g, naked kar, reneka, kb 5-6mp után jelentek meg az első cseppek, majd olyan 10mp környékén állt össze egy vékony folyamatos sugárrá. így adta nekem a legszebb arcát! GaggiaClassic&Rexc-100+ Mazzer Super Jolly) -
And06
aktív tag
válasz meander #32461 üzenetére
zavart érzek az erőben!
tehát, klasszikus szimpla: 7-9g kávé -> 25-30ml = eszrepsszó. az időt rögzitsük minden esetben 25-35 másodpercre, izlés szerint. dupla: 2*14-18g kávé(ugye 7-9 *2) -> 50-60ml = dupla eszpresszó. aztán hogy ezt két csészébe engeded kettes kifolyóval, vagy egybe egy esessel, az megint csak felhasználás kérdése, az első esetben egy duplát kapunk, a másodikban meg 2 szimplát. tehát iz idő fix, de a kávé mennyiségét növelve az ital mennyisége is nő, ugyanannyi idő alatt lehúzva természetsen.
ristretto: 7-9g kávé -> 20-25ml ital, 25-30-35 sec alatt**, duplával ugyanez 16-18g -> 40-50ml. ezt is lehet 2 felé folyatni, és akkor 2 szimpla lesz az eredmény.**ne kezdjük megint a flamet a ristretto definicióján
ha ez megvan, akkor a tömegarányos megközelités hasonlóképp fogható fel, csak a végeredmény is grammban mérendő.
innen már látszik, hogy egy dupla ristretto mililiterre nem sokkal van arrébb egy szimplától, tehát igy lehet hogy vannak akik 18grammos szimplákat isznak
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz meander #32461 üzenetére
Kicsit túllihegitek ezt a dolgot szerintem. Nincs itt semmi kőbe vésve. Az espresso-ristretto definicója pedig változott is az idők során. Több helyen olvastam, és nekem is ez jött be legjobban: kávé:ital arányt mérek (ha mérek), és nekem személy szerint az 1:2 arány jön be (legyen szimpla, vagy dupla, de mivel a szimpla kosárhoz nincs tamperem, így azt értelemszerűen nem iszok), van akinek az 1:1, vagy 1:3, vagy a kettő között. Hogy ez most minek nevezzük igazából lényegtelen. Próbáljátok végig, és ami bejön azt tartsátok. Hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, ez természetesen függ a kávétól is (sötétebb pörkölés -> kevesebb víz -> ugyanannyi szárazanyag mellé kisebb súly társul). Nekem majdnem egy év kellett, hogy rájöjjek, elsősorban magamnak készítek italt, ehhez vannak durva iránymutatások, de elsősorban nekem kell jó legyen.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz meander #32479 üzenetére
A Gaggiáknál valamiért nem működik a 7-8 g, többet kívánnak, mint egy E61-es fejes gép, amik akár ennyivel is elmennek.
Az olaszok nem mérik a tömeget, minden szemre megy, és miután csinálják már pár évtizede, ez a jó. A mérlegelés az olyan újhullámos dolog, ami szintén lehet jó, de kérdés, hogy egy labort akarunk-e vezetni, vagy egy jót szeretnénk kávézni minden egyes alkalommal...?"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Mark3
újonc
válasz meander #32481 üzenetére
Hmmm. Mosolyogva olvasgatom a magyar szaktekintélyek elképzelését a kv ról. Próbáltam összevetni az olasz gyakorlattal de összeegyeztethetetlen. Természetesen nem foglalok állást hogy melyik a jobb, nem is tudnék mert egy fórumtárs kv ját sem kostoltam még. Az olvasottak alapjan kezd kialakulni egy olyan elképzelés hogy az itt hozzászólók közül sokan jobb kávét főznek mint a bar ban. Remelem nem bántok meg senkit a gondolataimmal, nem gúnyolodni akarok csak megérteni a sok információ lényegét.