-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
meander
tag
Sziasztok,
Mint annyi kezdő én is gépet szeretnék venni. Utánaolvastam, ezért azt gondolom, hogy talán nem tapogatózom teljes sötétségben, de nem tudom megítélni, hogy melyik is lenne a legjobb választás.
Alapvetően eszpresszo-t iszom, asszonynak meg latte készülne. Alapvetően precíz ember vagyok és szeretek szöszölni még az automata gépekkel is, hogy kicsit jobb kávé készüljön, de azt valószínűnek tartom, hogy nem fogok applikációt írni, amivel szabályozhatom a gép elektronikáját. Ha már itt tartunk elképesztő a srác, tuti piacra kellene fejleszteni az alkalmazást.Nincs semmilyen félelmem a használt gépektől, de még ebayen sincs minden, ezért egyes modelleknél az új árával számolok. A PID-t megértettem, hogy kelleni fog, ezért vagy azzal szerelt épet keresek, vagy legfeljebb utólag beszereltetem majd, ha fejlődtem már kicsit.
Az ár jó lenne ha megállna 100e-nél (még darálót is kell venni) de ez nincs kőbe vésve, ha kifejezetten érdemes, feljebb megyek valamivel. Ez persze a legtöbb gyártónál a belépő készülék, így sokszor azt is nehéz megítélni, hogy egy jó gyártónak a legegyszerűbb gépe is olyan jó-e.
A készülékek pedig:
Gaggia Classic/baby használtan
Rancilio lányok a Silviara olvastam, hogy nagyobb precizitást igényel, mit a GC. Ez azért kicsit megijeszt
Faema, amit meg tud fizetni az ember (sajnos esztétikailag ezek nem annyira tetszenek)
és akkor a ritkábban emlegetettek
Lelit Anita / Anna
Ascaso Arc / Steel uno
Catler 8010 - nagyon kevés helyen árulják vagy a 8012, de annak nem tudom milyen minőségű lehet az őrlője, illetve az már 200e. Ezzel együtt a Catlert több helyről is ajánlottákMinden választ nagyon köszönök
Ákos -
meander
tag
-
meander
tag
Olvasgattam vissza a fórumon, de nem találtam meg, hogy kivel kellene beszélnem, ha PID rendszert szeretnék beépíttetni egy gépbe. Tudnátok segíteni?
Köszönöm
Ákos -
meander
tag
jó sok PÜ-t kaptam PID témakörben. Köszönöm mindenkinek
-
meander
tag
válasz Kávé Kálmán #30929 üzenetére
te jó ég de szép ez a san marco felújítás. gratula
-
meander
tag
GC vízlágyításhoz mit használtok. Eddig azt hittem Brita kancsó, de Kávékorzón lévő cikk alapján kifejezetten nem. Expolygonnál van "lapos vízlágyító szűrő", amit a szívó csőre kell felhúzni. [link]
ez lenne az, vagy valami teljesen más? annyit még néztem, hogy ezek az egyszerűbb szűrőtartályok (egy henger benne több mindenre alkalmas szűrő), amit relatív fájdalom mentesen be lehet építeni a mosogató alá olyan 3,5l/percet tudnak, ami nagyon kevés. Ez egy külön csapolót igényelne, ami miatt biztosan nem fúrom ki a konyhapultot (plusz baromi hülyén néz ki).
Ti mit használtok?
-
meander
tag
Sziasztok,
Tampert szeretnék venni, de nem vagyok egészen biztos a méretben. Egy GC-hez lesz és eleinte biztosan két személyes szűrővel fogok próbálkozni. Azt nem tudom csak, hogy a GC saját szűrője, LM szűrő és ha megőrülnék és vennék egy renekát azok mind 58-as tamperrel mennek? Van esetleg olyan oldal, ahol ezek a méretek ellenőrizhetőek?Köszi
-
meander
tag
Sziasztok,
A sok jó tanácsnak köszönhetően az első szettem egy GC lett és egy Mahlkönig Vario őrlő. Ezek az elmúlt hetekben mester6-tól és Simitől vándoroltak hozzám. Ezennel is köszi mindenkinek, aki segített a választásban. Azok, akik tartanak a "sufni tuningtól" keressenek nyugodtan privátban. Ezen a gondolatmeneten átestem én is és végül kifejezetten a megbízható használtat kerestem. Ennek az egyik oka, hogy egy újnak az árát nem akartam megfizetni (pl. Silvia) + rákölteni a PID-t, garancia egyből ugrik, stb. Az egyszerűbb gépeknél (Lelit Anna volt nálam is a versenytárs) meg nekem jobb választásnak tűnt a GC, különösen egy régebbi gép, ami átment egy hozzáértő kezén, aki a saját igényességével és tudásával "kijavította" annak hibáit. ...na de elég erről ennyi
A mai délelőtt tesztelgettem egy kicsit és nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre. A Pellini n. 82 blend a bab, dupla kosárba tettem 16g-t majd 18g-t. Ez utóbbi teltebbnek tűnt. Megpróbáltam a 20g-t is és a kar felhelyezése után visszavettem azt, mert kíváncsi voltam, hogy eléri-e az őrlemény a felső szűrőt. Elérte, feltapadt a kávé, ezért kidobtam és nem is főztem végül 20g-al (nem tudom, hogy jól tettem-e). Visszatértem 18g-ra és az alábbi csapolás sikerült. 25mp alatt kicsit több mint 22ml. PID 94 celsiusra állítva.
[link]Az ízeket és azok kiérzését (csoki, szilva, stb) még tanulom, de annyit mondhatok, hogy nem volt rossz Nem volt egy My Little Melbourne de nem volt rossz. Próbáltam egyébként egy lefőzést 92 fokon is, de 94-el gazdagabb volt az íze.
Kritikát, jó tanácsot szívesen fogadok.
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz ronin s8 #31807 üzenetére
Na nagyon örülök a pozitív hozzászólásoknak
Vicces, mert eddig a Pelliniről azt gondoltam, hogy jó minőségű kávé itt meg megtanulja az ember, hogy gyakorlásnak jó. így utólag az azért látszik, hogy valóban nem olyan izgalmas az íze, mint a single origin kávéknak, amiket kávézókban kóstolok de gyakorolni baromi jó. Pláne ár-érték arányban.
Karira majd nézek valami spécibb babot, addig meg gyakorlok ezzel, hogy azt ne "szentségtelenítsem meg" -
meander
tag
válasz soldier2 #31814 üzenetére
A kofi főzés könnyen beszippantja az embert... nézegettem ma pár videót és rápróbáltam újra a Pellinire... ezúttal nem ml-ben, hanem g-ban mértem. 19g őrleményre (nálam ez a max a szűrőben) készítettem 38g kávét. 91 fokos PID értékkel (azt olvastam, hogy sötét pörkölésnél alacsonyabb értékekkel jó kísérletezni). A kávé ugyan elég lassan 38mp alatt jött le, de így is teljesen más íze volt, mint az eddigi próbálkozásaimnak. Baromi nagyot lépett előre. Kíváncsi vagyok hogyan változik majd az őrlés finomításával.
Videót nem csináltam, de itt egy fotó róla -
meander
tag
válasz ronin s8 #31875 üzenetére
Rámértem, olyan 38ml körül van. 1:2 arányban készült 19g babbal. Csinálok majd egy 1:1 arányút is, hogy miben különbözik. A lefolyás idejét hogyan lövitek be? Ha 1:2-nél mondjuk 30mp, akkor 1:1 mondjuk 18 körül, tehál ugyanaz a lefolyás csak előbb lekapcsolod, vagy a főzés mindig 25-30mp körül van és az őrlemény finomságával játszol?
Köszi -
meander
tag
Ahogy játszadozom az első presszóimmal, keresem a megfelelő finomságú őrleményt azt vettem észre, hogy picit "csúszkál" a lefolyás (úgy értem mennyi idő alatt jön le 1:2 arányú ital) jobban, mint amit az őrlő állításából várnék. Jelenleg arra gyanakszom, hogy nem túl konstans a tömörítésem és annak változásai tréfálnak meg. Mi a véleményetek? Kiművelődtem, hogy nem kell túlpörögni a tamperolást, de mintha azt is mondták volna, hogy azért konstans legyen
Érdemes lehet beszereznem egy naked kart, vagy még korai? Valaki mintha árulna is ilyet a fórumon nem? GC-hez kell(het).
Köszi
-
meander
tag
válasz krupiz #32014 üzenetére
@krupiz
Azt megköszönöm. Nagy meglepetés lenne, hogy rendel valamit az ember és nem is a fotón szereplő jön ki. Ha szebb az persze még a jobbik eset@soldier2
Ránéztem én is a linkre és rendben van. Itt az ukrán, szír, török vonalban nem túl megnyugtató ha elkezdtek figyelni az oroszok -
meander
tag
válasz krupiz #32031 üzenetére
...ez tényleg szép. Köszi a fotókat. Mikor vetted egyébként? Mostanában vagy évekkel ezelőtt? Holnap felhívom őket.
Azt tudjátok, hogy az AVX Béla által árult 16g-os Reneka szűrő jó-e GC-be? Reneka VST hitvitába érdemes belebonyolódni, vagy mindkettő jó és a színe alapján válasszak?
AVX-en egyébként be vannak akciózva augusztusi pörkölésű kávék. Az mennyire számít öregnek? Érdemes venni belőle? Árban egyébként szerintem jó 2500HUF körül mozog 500g. ...bár Paljoc-tól akartam venni, de nekem sem válaszolt az üzenetemre -
meander
tag
válasz paljoc #32050 üzenetére
...ne érts félre, emlékszem én arra, hogy nagyon segítőkész voltál. Jobban is, mint amire számítottam. Úgy általában nagyon segítőkésznek gondolom ezt a kávés közösséget.
A megjegyzés az tényleg szimplán sajnálkozás (legfeljebb rossz szmájlit használtam). Karácsonyra szeretnék venni egy kevés kávét, akkor lesz időm foglalkozni vele. Elkészül szerinted addig az oldal, vagy mégis inkább PM/e-mail formában egyeztessünk róla?
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #32128 üzenetére
Emlékszem, hogy láttam képet a rézcső tuningról, de nem találom sehol. Hova tetted fel a képet Fragola? Valamiért indexen sem találom...
A csövek csörgése ellen mit tudtál tenni? -
meander
tag
válasz fragola.6035 #32159 üzenetére
köszi, közben megtaláltam csak rossz kereső szót alkalmaztam
a 2.0 egyébként miben más? Ha látható, akkor azt érdekes lenne látni. -
-
meander
tag
PID tényleg... megnézem majd meddig lehet leszabályozni
gondolom a másik, amivel lehet játszani, hogy csak simán átfolyatja rajta az ember 1-2szer vagy benne hagyja a kazánban X percre. Nem tudom, hogy a hozzáértőknek mi a véleménye. Simi azzal kerülte meg ezt a problémát, hogy lágy vizet használt, bár szerintem vízkőtlenített is. Megkérdezem majd hogyan csinálta. -
meander
tag
válasz fragola.6035 #32159 üzenetére
-
meander
tag
válasz killerjohn #32220 üzenetére
filléres tétel, nem rossz ízű és elvileg ez nem is savas. Ez utóbbit én is csak hallottam, elhiszem
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz killerjohn #32226 üzenetére
Megkérdeztem Simitől, hogy ő hogyan csinálta. Remélhetőleg nem sértődik meg, hogy becopyzom ide a válaszát.
"...kb 3-4havonta citromsavval, ahogy te is írtad (1l víz / 1 evőkanál citromsav). A piden nem állítottam hőfokot, habár ez jó ötlet.
Hideg indítástól pár percre amikor már elég meleg víz jön a kazánból, de még nem totál forró az egész átjárattam mondjuk a fele oldatot a gépen mindenhol, ekkorra már kikapcsoltam a gépet. Aztán 5 perc múlva újra bekapcs a víztartályban megmaradt citromsavas cuccal megint átmosattam, nagyon kicsit hagytam melegedni aztán kikapcs. Utána meg értelemszerűen sima vízzel átmostam amíg nem éreztem a savanyú ízt sehol. Nem egy nagy történet ez, hosszabb leírni mint megcsinálni."A gőzkart át tudod mosni akkor is ha csak simán kinyitod a csapot. Tersonetes mosást én is külön választanám.
-
meander
tag
Holnap rendelek valami kávét paljotz-tól. Megírjátok, hogy nektek mi a kedvencetek nála? Esetleg, hogy milyen hőmérsékleten főzitek, milyen jellegű a kofi...
Köszi
-
meander
tag
Van egy dilemmám, amire valószínűleg nagyon egyszerű a válasz csak még én nem tudok róla...
Ahogyan olvasgatok két megközelítést láttam a kávé készítésére (mármint mennyiségi alapon). Az egyik mililiterben a másik grammban méri az eredményt, illetve ide szokták még venni az egérfarok lefolyási képet.A dilemma pedig:
-A 25mp alatt készíts 30ml italt ugye teljesen más eredményt hoz szimpla vagy dupla szűrővel. Kivéve persze, ha a duplával kettőt készítesz. Ez rendben is van, mégis úgy vettem ki a hozzászólásokból, hogy itt többen dupla szűrővel készítik a szimpla presszójukat (több hozzászólás szerint ugyanis szimpla szűrővel nehezebb jó kávét készítenie a kezdőnek). Egyébként meg kávéházban sem hiszem, hogy 60ml italt adnának egy dupla presszónak. Ittam már olyat és nem rémlik, hogy 60ml-t adnának, az ugyanis baromi sok!
-Ha grammban vizsgáljuk és azt mondjuk, hogy 1:1 arányú ital jó masszív ristretto, 1:2 arányú eszpresszo, 1:3 arányú fogalmam sincs mi, de állítólag létezik ez is... akkor a szimpla vagy dupla szűrővel megint tök más italok készülnek... durva közelítésként 1ml = 1g ezek alapján 9g kávéból 18g/ml ital lenne egy presszó, miközben tudjuk, hogy az inkább 25-30ml körül kéne legyen
-A dilemma harmadik része pedig az egérfarok lefolyás, illetve az, hogy a fentiekben leírt italokat (1:1, 1:2, 1:3) tudomásom szerint mind kb. ugyanannyi idő alatt készítjük 25-35mp. Az ok, hogy az egérfarkak között is lehet eltérés, mégis közel azonos lefolyás, közel azonos idő alatt mindig közel azonos mennyiséget kell kapjak. Legyen az 22, 30, vagy 60ml.Érzem, hogy magam is jót fogok mosolyogni a fentieken 1-2 hónap múlva, de most még nagyon piszkálja a mérnök agyam. ...ja és az OK, hogy a kávét az ízéért isszuk, nem a tömegéért, de akkor is... ráadásul eddig nem találtam a neten olyan infót, amiből összeállt volna.
Köszi
-
meander
tag
válasz soldier2 #32470 üzenetére
Teljesen igazad van, ezért írtam a végén, hogy nem a grammokért, hanem az ízéért főzünk kávét. Nekem is egyébként általában az 1:2 vagy picit az alatti italok jönnek be.
Arra egyébként közben rájöttem, hogy ha több kávéból ugyanannyi idő alatt több italt készítek az ugyanaz az ital. Tehát 8g -> 16g ital 16g -> 32g ital.
A dilemmának az a része azonban továbbra is fennáll, hogy 7-8g őrleményből 25-30ml ital (eszpresszo) az inkább olyan 1:3 (amit még nem láttam eszpresszónak hívni). Ezek alapján, tekintettel arra, hogy csak dupla szűrőm van, olyan 48-50g-os italokat kellene kóstolnom, hogy ízben ugyanazt kapjam. Kíváncsi vagyok, hogy bírja majd ezt a GC stabilitás terén.Az egész gondolkozásnak a kiinduló pontját persze nem mondtam el. Paljotz-al kóstoltunk kávét (szimpla kosárral), majd megpróbáltam azt otthon reprodukálni. Az eredmény egy testesebb ital lett, viszont az ő szimplája meg harmonikusabb, finomabb volt. Az ok szerintem a fentiekben leírt... na megyek azt kipróbálom
-
meander
tag
válasz ronin s8 #32480 üzenetére
egyik védekezésből a másikba esek...
természetesen nem labort vezetünk, de szerintem ezek a gondolkodások vezetnek oda, hogy egy idő után szemre menjen minden. Gondolom a kávéházakban dolgozó olaszok lefőznek egy nap néhány száz kávét, míg én még hétvégente is max. 4-5-tAz egyébként általános jelenség, hogy csapolás közben az OPV vizet enged vissza, vagy ez biztos jele, hogy valamit rosszul csinálok? A lefolyást relatív vastagra visszavettem, de még így is nyitva volt a szelep. Simi azt 10bar-ra állította be.
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #32507 üzenetére
WOW mérhetetlen hülyeségnek tűnik, aztán lehet, hogy most egy betépet marketinges a Szerencsinél a térdét csapkodja úgy röhög, hogy a cég legyártotta, amit ő csak poénból dobott be.
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #32756 üzenetére
Mi lett végül a megoldás? Fotót készítettél esetleg?
-
meander
tag
válasz killerjohn #32909 üzenetére
8,5mm vastag
én azt az infót kaptam, hogy a gyanta színű jobb, ezért gyorsan ki is cseréltem. A gyantát meg 1-2 havonta kell cserélni. Arra figyelj, hogy úgy csatlakoztasd a pumpa gumi csövére, hogy előtte szívj vizet a szűrő tartályába, nehogy levegőt szívjon a pumpa.
A réz vízterítőt jól linkelted, a tömítés nagyon drága, a felső szűrőt nem tudom... -
meander
tag
Ismertek olyan weboldalt (magyar vagy angol, esetleg német), ahol a különféle eszpresszó gép technológiákat hasonlítják össze (pl e61, hx, stb)?
-
meander
tag
...na össze ne vesszetek már... különösen, hogy engem például baromira érdekelnek ezek az E61-es gépek. A legnagyobb problémám viszont az, hogy nem ismerem őket a hétköznapi tapasztalat szintjén. Olvastam a működésüket, láttam róla robbantott ábrát, megértettem a hűtőcsapolás szükségességét és hogy hogyan működik, de azt nem tudnám eldönteni, hogy a hétköznapokban melyik "jobb"
Az Parci hozzászólásából kiderül(hetet)t, hogy ha figyelmetlenül előredől az ember, akkor megégetheti a fej. ami ha jól sejtem hűtőcsapolás előtt még melegebb is, mint a csapoláshoz kívánt ~90 fok. Ezen kívül az is feltűnt, hogy nagyon sok fórum társ már rengetegféle gépet használt, nem tudom ki milyen megfontolásból kötött ki az általa jelenleg használt gépnél.Amennyire megértettem a hűtőcsapolás csak a HX-es gépeknél kell, ami nyilván "kényelmetlenebb" egy nagy 2 bojleres e61-es gépnél, viszont valószínűleg olcsóbb is. Másrészről viszont azt képzelem, hogy ezekben "végtelen" mennyiségű hőstabil víz van, tehát a kis gépekre jellemző szőkülésre nem kell számítani. Az ára alapján arra felé lehet, mint egy új Silvia, vagy egy használt Catler 9010(??) ilyen összevetésben mi a véleményetek erről, vagy ezekről a gépekről.
...és ha régi vitákat, sérelmeket korbácsolnék fel, akkor elnézést, nem az volt a cél, de végül úgyis eldöntitek majd, hogy hozzászóltok-e.
-
meander
tag
Belefutottam egy videóba, amin átlátszó szűrő tartóval főzik a kávét. Láttatok már ilyet? Szerintem baromi jó....
[link] -
meander
tag
válasz meander #33628 üzenetére
Mi a véleményetek egyébként arról, hogy mekkora terület maradjon a tamperelt kávé felülete és a felsőszűrő között? Itt kicsit furcsának hat, hogy a bejövő víz "szétcsapja" a pogácsa tetejét. Másrészről viszont a vízterítés nem tud érvényesülni ha túl közel van, pl. hozzáér. Olaszpresszo.hu emlékeim szerint azt írja, hogy akkor jó, ha visszavéve a kart finoman látszódik a pogácsa tetején a felsőszűrő mintája, de ez a fentiek miatt nekem nem tűnik jó ötletnek?
Mi a véleményetek? -
meander
tag
válasz adriankoooo #33994 üzenetére
...és utólag hogy értékeled mi volt a titok?
-
meander
tag
válasz simi.esp.28 #34278 üzenetére
Simi, kell foglalkozni ezzel az üggyel? Az enyém is túlmegy 5 fokot. Ha igen, akkor átküldöd nekem is a pü-t? Köszi
-
meander
tag
válasz simi.esp.28 #34280 üzenetére
na ma megnéztem... 9-10 perc alatt áll be a mért érték a beállítottra. szerintem ebből olyan 4 perc lehetett a túlfutás, visszaállás. Ezek után adok még neki 10 percet, hogy stabil legyen. Érdemes foglalkozni ezzel?
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #34339 üzenetére
...komoly! Köszi. Kíváncsi leszek én is, hogy a rézcső tuning mit mutat. Az e61 HX gépeknél mekkora egy ilyen "bump"? Mert azt ugye egyesek pozitívnak látják...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Merida összteleszkópos kerékpár
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás