-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cotagg
tag
Sziasztok, ha már szóba került tud esetleg valaki Norda vizet Gyôrben? Szívesen kipróbálnám, de csak webshopban találok. Próbára jobb lenne, ha helyben találnék valahol. Köszi.
-
cotagg
tag
Notneutral csészék beszerezhetôek valahol itthon? Vagy egyedül az angliai forrás van?
-
cotagg
tag
Hogy néz ki ez a Fragola-féle maroktamper? Illetve milyen méretekben készül?
Másik: vennék a La Pavonihoz egy tömítôkészletet, de ha már, akkor kellene szilikonzsír is. Ezek a németek adnak a csomagban hozzá, de fogalmam sincs jó lesz-e ez nekem, vagy próbáljak inkább Loxealt venni. Elvileg Expolygonnál van, de honlapról nekem nem derül ki van-e kis kiszerelés vagy bödönnel kell venni. Ez a német link:
https://www.espressoxxl.de/SERVICE-SET-XL-VERSCHLEISSDICHTUNGEN-FUER-LA-PAVONI-EUROPICCOLA-PROFESSIONALE-NEUES-MODELL-60-mm-BRUEHRUPPE
Köszi a segítséget...
-
cotagg
tag
válasz Toobee #58724 üzenetére
Atommal kapcsolatban ezeket ajánlom végigolvasni, fôleg a németet, itt rengeteg infó és tapasztalat olvasható:
https://www.kaffee-netz.de/threads/eureka-atom.100161/
http://coffeesnobs.com.au/grinders/45512-eureka-atom.html
Röviden: nagyon csendes, elég gyors, nem szemetel, nincs sztatikus feltöltôdés (az új fém ráccsal szerelt modellekben), minimálisan rögösít (gyakorlatilag semennyire). Viszont kell, hogy fel legyen töltve a babtartály és akkor az idôzítô is viszonylag állandó mennyiséget produkál. Adagonkénti kimért darálás viszont felejtôs.
-
cotagg
tag
válasz Csápájev #58754 üzenetére
Hát sokan vannak, egész komoly gépparkkal, akik fullra feltöltik a babtartályt, beállított idôvel darálnak majd a portafiltert mérik le. Aki így csinálja, az boldog vele. De ha van egyszerre 3-4 fajta kávéd amit válogatsz, vagy csak szereted elôre mérni az adagot még a darálás elôtt, akkor nem oké...
Azért érdemes elolvasni a linkelt fórumot, ott sok ember személyes tapasztalata összegzôdik. Ne csak az én véleményem álljon itt, tessék kétkedéssel fogadni.
[ Szerkesztve ]
-
cotagg
tag
válasz sortiefish #58888 üzenetére
Ezt a Mülleres rongyot ajánlom kipróbálásra:
https://www.dropbox.com/s/bio1l8rfz4q2ldj/IMG_0365.jpg?dl=0
Kicsit megnedvesítve minden újlenyomatot leszed fém felületekrôl, semmiféle vegyszer nem kell hozzá. Nem tudom mi a trükkje, kézbe fogva sima rongynak tûnik, nem a szokásos microszálas cucc. Sokadik mosás után is hibátlanul mûködik. Egy probát simán megér.
-
cotagg
tag
válasz Toobee #58968 üzenetére
Korai példányokban még mûanyag volt az a kis fésû és valóban el tudott tömôdni, késôbb cserélték fémre, az elvileg orvosolja a problémát. Szerintem a tiedben már fém van.
Amúgy lehet, hogy túl finom ôrleménnyel eltömted a kivezetô "csúszdát", nézzél bele. Többet jártak így a kezdeti beállításoknál. Pl ôk is:
https://www.youtube.com/watch?v=JrchXJrXVsM
[ Szerkesztve ]
-
cotagg
tag
Csak a rácsot természetesen. Ha leveszed a rácsot, akkor a csôr végén sztatikusan töltött örlemény jön ki, ami aztán tapad mindenhez, ami csak a közelébe kerül. A rács arra való, hogy ezt megelôzze. Természetes, hogy az eltávolításának ez a következménye nem? Feltéve, hogy okkal rakták oda. És nem minimális töltôdésrôl beszélek, amit a szûrômagasító tölcsér megfogott volna. Tényleg nem nagyon tudom mit mondhatnék még errôl…
-
cotagg
tag
válasz simi.esp.28 #60459 üzenetére
simi.esp.28 Ha a gyári tömítéseket rendelem, akkor is javaslod a dugattyútömítés cseréjét évente? Szóval a Pavoni által biztíosított tömítés lehet bármivel jobb, mint az Expolygonos vagy kb ugyanaz?
Ezeket a kék dugattyútömítéseket tesztelik páran, de hosszútávú tapasztalat még nem nagyon van.
-
cotagg
tag
válasz simi.esp.28 #60464 üzenetére
Köszi, így érthetô!
-
cotagg
tag
Sziasztok, tanács kellene, hátha valaki tudja pontosan mi történik. Van egy alig egy éves La Pavoni Professional gépem. Ahogy melegszik fura édeskés, fémes szagot áraszt először a kazán felől, aztán ahogy forrósodik át a fej felől is érzem. A kazán nem vizköves, látszólag rendben van, a víz, ami kijön a gépből tiszta. Nem esett bele semmi a kazánba, a benne lévő víz tiszta marad, nem rozsdás stb. A fejet már szétszedtem, megtisztítottam a dugattyút, újrakentem, semmi gond nem volt ott sem. A gép a szagot eltekintve tökéletesen működik. Egyszer 4-5 hónapja már jártam hasonlóan: vízkőtelenítést sikerült túltolni és 'feloldani' a kazánban a rézoxid réteget, ami a természetes védőréteg. Akkor nagyon erős, fémszaga volt jó ideig a gépnek, míg a rézoxid réteg újra nem képződött. Azóta visszasózott RO vizet használtam. Az az elméletem, hogy ez nem volt jó ötlet, talán a visszasózás nem volt elegendő és az 'éhes víz' szépen kikezdett valamit, ami ilyen szagot áraszt, bár jelét ennek nem látom. De az is lehet, hogy totál rossz irányban tapogatózom. Kézenfekvő lenne egy tisztítás / vízkőtelenítés, de nem szeretnék úgy járni, mint legutóbb, hátha ez csak rontana a helyzeten. Tudja valaki mi törénik valójában?
-
cotagg
tag
Hát összeáll, de nem az első pillanatban és a perem rögtön el fogja vezetni egy részét. Szerintem. Na meg pont láttam ilyen problémát pár hónapja, amikor valaki single kosárhoz tervezett, szűkebb kivágású naked kart akart használni dupla kosárhoz. És hát csöpögött neki. Persze lehet, hogy ott a kosár hozzá is ért a kar aljához és ez okozta a problémát. Mindenestre akárhogy játszom végig a fejemben a dolgot, a vége mindig csöpögés.
-
cotagg
tag
válasz mtgabor007 #64538 üzenetére
A lefolyótisztítás, hogy megy a zaccal?
-
cotagg
tag
Sziasztok, Molykote 111 itthon elérhetô valahol? A kis tubusos kivitel érdekelne. Vagy ha esetleg van valakinek vödörnyi és adna el belôle az is tökéletes
-
cotagg
tag
válasz norby_42 #65623 üzenetére
Itt meg tudod nézni gyártási év szerint, hogy pontosan mire van szükség:
http://www.francescoceccarelli.eu/Faidate/diy-lapavoni.htm
Amúgy, amit belinkeltél jónak tûnik, ha teljes grouphead felújítást akarsz. Ha a kazánrészt is felújítanád, akkor hiányos.
[ Szerkesztve ]
-
cotagg
tag
válasz norby_42 #65628 üzenetére
Szûrótartó tömítés:
http://kavegepbolt.hu/spd/5051838/Szurotarto-tomites-o-60x50x5-5-mmDugattyútömítés:
http://kavegepbolt.hu/Tomites-o-44x36x5-5-mmO-gyûrû:
http://kavegepbolt.hu/O-gyuru_pavoniAz o-gyûrû gondolom a fej és a kazán közötti tömítés, nem tudom erre van-e szükséged. De ha felhívod ôket és elmondod pontosan mi kell, szerintem segítenek.
Illetve én meggondolnám, hogy Kávékalmártól vegyek szilikon tömítéseket:
https://www.naked-portafilter.com/shop/naked-espresso-gears/
-
cotagg
tag
válasz A_ScHuLcZ #65948 üzenetére
Olyat válassz, amelyiknél minden manuális (kapszulabetöltés, csapolás indítása). Van olyan ahol kapszula betölése után egy motor indítja a kapszula lyukasztását és használt kapszula ürítését is - ez baromi lassú és van olyan utángyártott kapszula, amivel nem bírkózik meg. Van olyan, ahol a csapolás indítása automatikusan indul el miután betetted a kapszulát, baromi idegesítő ez is. Én a beépített tejhabosítót is hanyagolnám, ha nem tartod rendben folyamatosan (minden használat után) rémálom a tisztítása. Egy különálló automata habosítóval jobban jársz, olcsóbb is lesz.
A Colonnánál az Inissia-t ajánlják. Én ezt választanám vagy a Pixie-t. Az itthon árult Inissiát egy időben a Szarvasi gyártotta és több olyanba futottam bele, amik egy év múlva eresztették a vizet mindenfelé. Ellenben azok a Nespresso gépek, amiket én használtam sosem eresztettek évek múlva sem, és mind nyugat felől jöttek... Ha van lehetőséged megnézni merre készültek a jelöltek, akkor szerintem tedd meg.
-
cotagg
tag
Apró segítséget kérnék: Juper Jollyhoz jó minőségű kés rögzítő csavarokat hol tudok venni? Mi a pontos méret: M4 x 11? Köszönöm.
-
cotagg
tag
válasz Peti...(16v) #66256 üzenetére
Én is használtam ilyesmit, egész jól mûködik, de a Londinium toolja jóval vékonyabb fémeket használ, sokkal jobb a 'hatásfoka'. Gitárhúrokat használnak mostanában sokan, én nem próbáltam, de érdemes lehet:
-
cotagg
tag
válasz von toth #66249 üzenetére
Igen szörfözni kell. A fejen ajánlott mérni a hômérsékletet (önatapadó strip vagy valami digitális hômérô rögzítésével). Kitapasztalni, hogy milyen fejhômérsékletnél érdemes a csapolást elindítani és ahhoz ragaszkodni aztán.
Illetve ha nagyon régi a gép, akkor elôfordulhat, hogy a gép alján lévô pressurestat nem a megfelelô állásban van, akkor azt lehet állítani, de ténlyeg csak ha muszáj és tudod mit csinálsz.
[ Szerkesztve ]
-
cotagg
tag
válasz von toth #66265 üzenetére
Bekapcsolva kell használni. Kikapcsolás után nagyon gyorsan visszaesik a nyomás és így nem jut elég víz a fejbe.
Az az általános tapasztalat, hogy egymás után 2 adag kávét el lehet vele készíteni. Bár az elsô kávé elkészítése után a fejhômérséklet jelentôsen megnô, mégsem fogja megégetni a kávét. A nagytömegû rézfej még ilyenkor is kellô mértétkben vissza tudja hûteni a kazánból érkezô 120-130 fokos vizet.
Persze azt is megteheted, hogy az elsô kávé elkészítése után kikapcsolod a gépet 5 percre, majd visszakapcsolod és pillanatok alatt eléri újból a szükséges nyomást. Illetve két adag között szokták még a nyakrészre rakott vizes törölközôvel hûteni a fejet.
A rendszer úgy mûködik, hogy a kazánban lévô vízet felmelegíti 120-130 fokra. Ez szép lassan átmelegíti a fejet. Amikor feltolod a kart a forró víz kitölti a fejet, ami rögtön vissza is hûti az ideális hômérsékletre. Azt kell kitapasztalnod, hogy mi az a fejhômérséklet, amikor érdemes a csapolást megindítani (mikor tolod fel a kart). Ez némileg eltérô érték lehet minden készüléknél. Függ a gyártás évétôl (fej méret, réz vagy mûanyag duggattyús stb), meg attól is, hogy a fejen hol méred a hômérsékletet (hátul a nyak közelében értelemszerûen jóval magsabb, mint az elülsô részen).
-
cotagg
tag
válasz levior #66266 üzenetére
Szerintem ez alapvetôen két külön dolog. Amit linkeltél az egy "egyengetô", ami inkább arra jó, hogy sima, vízszintes felületet készítsen elô a tömörítéshez, a pogácsa mélyebb rétegeiben nem csinál semmit. A drótos megoldás a szemcseeloszlást egységesíti, pl. megakadályozza, hogy a fine részecskék megüljenek a szûrô aljában a durvább darabok meg a tetején, ami a kioldódás szempontjából nem szerencsés. Hát legalábbis ez az elmélet
-
cotagg
tag
válasz von toth #66270 üzenetére
1996 és 2006 között használták a teflon dugattyút, elôtte és utána rézbôl készült. Ha teflon dugattyú van a gépben érdemes rézre cserélni, nem nagy összeg és csere kompatibilis. A teflon idôvel deformálódik és eltörik, állítólag hôstabilitás szempontjából is problémás.
Leírva bonyoltulabb a használat, mint amilyen a valóságban. Van egy tanuálisi folyamat, de ahogy rutinná válik vele a kávékészítés nagyon magától értetôdôvé és egyszerûvé válik.
-
cotagg
tag
válasz norby_42 #66274 üzenetére
Nálam csapolás után a fejhômérséklet szép lassan visszaáll a stabil üzemi hômérsékletre (hûl), ami úgy 10 fokkal kevesebb, mint amit csapolás közben mérek. Ez egy millenium gép (2016-os), lehet, hogy a pre milleniumnál másképp mûködik, mert ott a fejet a gôz melegíti elô, nem a víz. De ott is nehezen értem mitôl melegedne tovább a fej, meg meddig... Elméletileg a pressurestat feladata, hogy ezt szabályozza. Vagy olyan géped van, amiben még nincs pstat?
[Szerk] Megvan, a te géped 80-as évek eleje, jól rémlett. Az valószínûleg egész máshogy mûködik akkor. Meséld majd el légyszíves, ha gépközelben leszel.
[ Szerkesztve ]
-
cotagg
tag
Lenne egy eladó, felújított Super Jollym, SSP késekkel (coated, red burrs).
- októberben vettem felújítva, új gyári késekkel, maximum fél kg kávé ment át rajta
- karba örlô
- új csapágyakkal
- rendbe rakott kábelezéssel
- alumínium betöltô tölcsér adagonkénti kimért daráláshoz (emiatt babtartály nincs hozzá)Azóza vettem hozzá SSP késeket (a piros, bevonatos verzió) 56 ezer Ft-ot fizettem érte (220 USD). Az SSP késekkel 5 db kávét készítettem.
Amennyire meg tudom állapítani hibátlanul mûködik a daráló. Kiváncsi voltam milyen egy Super Jolly, de nem az én világom.
Egy ponton sajnos leütöttem az új fényezést, fotókon jelölöm.
Egyben szeretném eladni a Super Jollyt az SSP késekkel, így együtt 130.000 Ft-ot kérnék érte, szerintem ez korrekt ár még akkor is, ha esetleg a Jollyhoz hozzá kellene nyúlni.
Gyôrben van, a személyes átvételt preferálnám, nem szívesen kockáztatnám a postázását.
Ha valakit érdekelne inkább privátban jelezze, köszönöm!
Próbáltam mindent lefotózni:
[link] -
cotagg
tag
Van egy Lelit PL72-m. Tudom és látom, hogy a SJ egy minden szempontból komolyabb daráló. Nem akarok nagy hülyeségeket írni és flame-et generálni, úgyhogy a tévedés jogát fenntarva: a Lelit a La Pavonival számomra izgalmasabb ízvilágot hoz, sokkal jobban elôtérbe kerülnek a gyümölcsös ízek, míg a SJ-val "mélyebbre hangolt" kávét kapok, inkább a csokis ízeket domborítja ki. Lehet, hogy hosszú távon ez változna és csak a tapasztalataim hiánya okozza, de egyelôre lusta vagyok többet foglalkozni a dologgal.
-
cotagg
tag
Persze tisztában vagyok ezekkel, valószínûleg játszanom kellene a beállításokkal. És presze nem véletlenül gondolkodtam az SJ-n, sajnos látom, hogy a Lelit belsejében vannak aggodalomra okot adó alkatrészek. Meglátom lesz-e valaki, akit érdekel egyben a dolog. Ha nem, akkor lehet, hogy marad és majd játszok vele, amikor lesz idôm és türelmem.
-
cotagg
tag
válasz Deadzone41 #66583 üzenetére
Ez jobb híján mûködik:
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/20242588/
Kicsit lehet, hogy mozogni fog és zörög örlés közben.