-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szszab
csendes tag
válasz fragola.6035 #36049 üzenetére
Nekem azt mondtak ne vegyek duplat mert felesleges, ugyanolyan mint a gyari igy csak azt vettem amit irtal
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #36042 üzenetére
Az a Gaggia dupla szűrő csak arra lesz elég, hogy épp belemelegedj. kell valami rendes dupla, esetleg szimpla is. Ha nem akarsz köröket futni, akkor egyből eredeti VST-t vegyél, 18 vagy 20 grammosat. Szimplából is! Drága, de legalább segít elkölteni a pénzedet.
https://caffe35.webnode.hu/
-
szszab
csendes tag
válasz fragola.6035 #36046 üzenetére
Megvettem, koszi kiserletezek vele... Bar mindegyik elado nagyon ellenezte a szimplazast akarmilyen modon is.....
-
And06
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #36027 üzenetére
úgy értem, az én GB-m értékei nem használhatók más GB-ken!
-
-
Bazsee71
őstag
válasz szszab #36041 üzenetére
Ha jól tudom Expolygonnál VTS szűrőket lehet beszerezni. Én most a Danettinél nézegetem a dupla és a szimpla IMS szűrőket. Ha esetleg van valakinek tapasztalata velük, én is szívesen fogadom.
Egyébként megérkezett fragolától az 58-as tamper, azóta a gyári dupla szűrővel kísérletezgetek. Tényleg kicsit elnézőbb, mint a szimpla, de ezt inkább a kávé ízére mondanám, mint sem a lefolyásra. Első két alkalommal összepacsáltam vele mindent. bacskait fórumtárs javaslata is bevált, több kávéval nem tapad fel a zaccpogácsa a felső szűrőre, illetve kevésbé hajlamos a csatornásodásra.
Bronz vízterítő is érkezett fragolától, azzal annyi a tapasztalatom eddig, hogy visszább kellett vennem PID-en a hőfokot, gondolom kevésbé hűti vissza a vizet, mint az alu változat.
[ Szerkesztve ]
-
szszab
csendes tag
Expoligonnal melyik szurot erdemes vennem Gaggia baby classomhoz. Szimplara gondolok, de ha nem tul draga veszek duplat is ha az javithat a kave minosegen ( nem mintha bajom lenne a gyari duplaval) olvastam az osszefoglalot csak sajnos nem tolti be a kepeket mert az oldaluk jelenleg nem uzemel, valaki le tudna irni melyiket erdemes ami nem tul draga 1-2-3 ezer ft es lehet vele hasznalhato szimplat huzni
-
bl4ze
veterán
válasz varadigabor #36039 üzenetére
Nincs mit.
Mi havi több száz podot veszünk Tőlük az irodába. (Il Moretto, Veronesi, La Genovese vegyesen).:. bl4ze .:.
-
bl4ze
veterán
válasz varadigabor #36036 üzenetére
próbálj meg egy robusztásabbat.
Danetti-től Il Moretto espresso pod olyan. Azon lesz crema rendesen.
Danetti-nél igen nagy a POD választék..:. bl4ze .:.
-
mutyi
őstag
válasz varadigabor #36036 üzenetére
Persze,mivel millió egy dolog befolyásolja, hogy milyen a crema. A kávé fajtája, frissessége.
Tudomásom szerint amiben van robuszta is, azok cremasabbak. -
vendingo
veterán
válasz varadigabor #36033 üzenetére
Akkor nem mindegy mennyi a crema?
Én is szoktam vékony cremas kávékat főzni, nincs velük semmi bajom.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
lagoon79
tag
válasz varadigabor #36029 üzenetére
túl sokat ne várj, de amit javíthat a helyzeten:
- podok utólagos tömörítése
- gépben pumpa cserélése (ha nem az van gyárilag) ulka ex4-re (ez asszem 20 bart képes tolni).nekem a fentiek segítettek régebben valamicskét.
-
mutyi
őstag
Na ma úgy döntöttem,hogy megpróbálkozok egy mintával a kis espressom tetején.
Az eredmény rosszabb,mint vártam,ugyanis hiába a kiöntő, szép lassan próbáltam beleirányítani az espresso csészébe és gyak semmi nem ment a kávé tetejére,minden elkezdett csepegni,folyni a kiöntő oldalán és alján, tehát ment a konyhapultra,de a csészébe nem. ))Szóval a kérdésem,hogy mit cseszek el? Gyorsabban kellene elkezdeni az öntést?
Vagy túl sűrű volt a gőzölt tej? -
vendingo
veterán
válasz varadigabor #36029 üzenetére
Nem a crema a lényeg, hanem az íze.
Ízlett, vagy sem?Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #36028 üzenetére
https://caffe35.webnode.hu/
-
varadigabor
senior tag
Sziasztok!
Megjött Kaligulától a POD-os gép. főztem vele két kávét. Hát egyiknek se lett nagy crema-ja. Covim Arabica gold-ból és Granbarból főztem. Állítani kell valamit rajta, vagy valamit rosszul csinálhatok?
Nagyon amatőr vagyok a kávék terén., csak jó minőséget szeretnék majd árulni.
A képet főzés után kb. 3 perccel később csináltam[ Szerkesztve ]
www.fpvracestore.hu --- FPV alkatrészek hazai raktárkészletről ---
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #36023 üzenetére
Itt már kezd nagy sötétség lenni, nem mennék tovább, mert félek a sötétben.
https://caffe35.webnode.hu/
-
And06
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #36024 üzenetére
na eddig birtam, most én is belevau
igy van, és ezért az első dolog amit mondanak a szakik itt, hogy nem lehet egy másik gép PID értékét átvenni a sajátunkra. -
Kávé Kálmán
tag
A másik kérdés, hogy a használt szenzorok a pid-eléseknél (csak feltételezés!) full kalibrálatlanok. Azaz két azonos gépnél azonos helyre felszerelt szenzor mást-mást mutathat azonos hőmérsékletnél (azonost mutat különbözőnél, ahogy tetszik), miközben esetenként fél fokos eltérések fontosságáról folyik a vita.
Jó dolog a pid. De vannak korlátai. És hidd el, ezzel sokan nincsenek tisztában.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #36019 üzenetére
"Maradjunk annyiban, hogy van 1 dollárért szenzor, ami lassabb és van 1 dollárért ami gyorsabb. Attól, hogy valaki nem ismeri, attól még van."
Persze, hogy van.
Ugyan én nem "egydolláros" szenzorokat használok, de nehéz eltekinteni attól, hogy a szalag mekkora felületen érintkezik a fejjel.
-
Kávé Kálmán
tag
Kedves Parci! Ha vennéd a fáradságot, hogy kétszer olvasod, amit írtam és nem rögtön válaszolsz, akkor felfigyelsz valószínű arra, h nem helyesen, nem arra reagáltál. Magamtól nem idézek szívesen (el lehet olvasni még egyszer). Magadra vetted, amit primér nem Neked szántam. Olyan vitákba nem szívesen szállok be, ahol egymás cerkáit mérik össze a felek . Legyen elég annyi, hogy én se tegnap kezdtem el gondolkozni az eszpresszógépek hőháztartásáról.
Szerinted 10 pidelt gép gazdája közül hány fogja megvárni a MÁSODIK húzás előtt a "hőstabil" állapotot? És honnan fogja tudni, hogy hőstabil? Stopper alapján? Egy bizonyos gépre ez ül, de nem mindenkinek DC csücsül a konyhapultján.
Az, hogy ezen a téren (a gépek hőháztartása témakörben) nagyon sokan a sötétben tapogatóznak még, azt nap mint nap meg lehet a fórumokon tapasztalni. Az instant pid-elés nem segíti (szerintem) a tanulási processzt, hanem sokkal inkább gátolja.
Ellenben, ha néhány hónapig ki-ki (NEM MINDENKI INGE!!!) küzdött volna a PID-eletlen gépével, többet tanult volna. És aztán jöhet a PID. És jobb is lesz tőle a gép.
De itt az az általános hozzáállás, hogy ha valaki a Muka Express-ről vagy a Saeco Via Venetoro-l Gaggia Baby-re akar upgradelni, hogy PID nélkül, az csak egy mihaszna jószág. Szerintem ez téves.
[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz ronin s8 #36020 üzenetére
kinn volt Kálmán úr! olyannyira MINDENHOL ottvoltam, h még vele is sikerült beszéljek! solider-rel viszont sajna nem futottunk össze... Parcit ismerhettem meg egy kicsit, személyesen is!
nekem az abszolút kedvenc a DonCortez volt! de ittam végre Tamástól MOAK-ot, továbbá sz@rrá égetett BlackSheep-et (pedig a Kávé napján, az LM Linea-ból fenomenális volt! de most a gúdlúking oltárán beáldoztak mindent... de gyönyörű is a Faema E61! <3 <3 <3 ) továbbá nagyon ízlett a kétféle LuckyCap filter, és a costa ricai CM olyannyira, h hoztam is egy zacsival a Kalitához itthonra! kitartóan iddogáltam a citromléket sajna továbbra sem az én világom... a Pellini és a Cellini hozta az elvárható átlagost!
az előadások közül Szántó Tibor előadását emelném külön ki! nagyon érdekes volt, gyakorlatilag szinte minden elhangzott infó az újdonság erejével hatott! (és végre kóstoltam is, ill jó volt a Mesterrel személyesen is elbeszélgetni )
a mai nap a párlatok jegyében telt főleg! próbáltam fejlődni, a konyakokból többet megérteni! a Shiszler pálinka standja szintén maradandó élményt adott! (a kedvenc az irsai és a málna volt!) -
ronin s8
senior tag
válasz Kávé Kálmán #36017 üzenetére
Kálmán, jól láttam, hogy nem voltál kint a Bazáron...?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #36017 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy van 1 dollárért szenzor, ami lassabb és van 1 dollárért ami gyorsabb. Attól, hogy valaki nem ismeri, attól még van.
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #36016 üzenetére
trivialitásokat írsz. nem az számít, hogy a pid épp konkrétan mennyit mutat, hanem az, hogy amikor az ennyit mutat és hőstabil a gép, akkor tegnap és ma is ugyanolyan hőfokon készül majd a kávé. nyilván megvárom, amíg beáll az összes komponens (azaz hőstabil, ezt jelenti szegény szó), ez minden gépnél így van.
nyugodtan lehet mindenhatónak tekinteni a pid-et, persze nem abban a versenyben, hogy amint meglátsz rajta egy számot, nyomod a gombot fogalom nélkül, hanem abban, amikor értőn használod. úgy magyarázol, mintha két hete kezdtem volna és fogalmam sem lenne róla, hogy mi történik egy csapoláskor
(azt már le sem írom, hogy jó mérési pontot választva csak segít abban is az a pid, hogy a gép a lehető leghamarabb hőstabil legyen megint, valamint, hogy ne oroszruletten kelljen eltalálni a csapolási hőfokot egy folyamatosan lengedező rendszerben. még a dalla corte is full retek a gyári termosztátjával, 15 fokos hőlengést mért fragola! hiába beton stabil a hőfok csapolás alatt, csak jobb az úgy, hogy ha beállítom a pid-et valamire és elmegyek reggelit csinálni a gyereknek, utána csapolhatok és nem kell fűtési ciklusokra várnom, számolgatnom)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #36015 üzenetére
Próbáltad? Mindkettőt használom.
Persze szenzor és szenzor között is van különbség. Azokkal a szenzorokkal, amiket egy átlagos pid-elésnél használnak (hogy kijöjjön az árból), még az azbesztmaszkban való autóversenyzést is bevállalom :-)))).
Vízre persze nehéz szalagot ragasztani. De, hogy a fejhez tapasztott szenzorokat kenterben veri gyorsaságra a szalag azt szerintem nehéz lesz vitatni. Mer' ugye erről diskurálunk.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
pid (megint kimondta :-)...
A pid-del az esetek többségében a vizet temperálják, ha nem tévedek. Pedig van még néhány komponens, amin a víz kénytelen keresztülmenni, amíg a kávépárnáig el nem jut. Ezek mindegyike kileng. Minden húzás után kileng.
Nem lennék meglepve, ha az átmelegedett szituáció utáni csapolást követően meghatározott számú ponton mérve totál más hőmérsékleteket mérnél, mint az előtt. A pid meg, mint a cövek mutatja a beállított értéket. Ezek nem szabályozott hőmérsékletű pontok. De esetenként simán odavernek a pid-del faszán tizedre beállított hőmérsékletednek.
Történetesen egy Gaggia-nal is ott az út végén egy nem elhanyagolható tömegű fej, ami nem csekély mértékben befolyásolja a kávét érő víz hőmérsékletét.
Nem elbagatellizálom a pid-et, csak nem szabad mindenhatónak tekinteni.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #36012 üzenetére
Egy szenzor még a szalagnál is lomhábban reagál.
Erre azért ne vegyél mérget!
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #36012 üzenetére
eljátszanék ezekkel szívesen, hiszen a pavonival is megtettem/-teszem, de nekem 3-400 ezer forint egy cremináért vagy strietmanért egyszerűen sok, nem ér ennyit az egész. ami a pid-et illeti, hát, ott elég jól kiismerhető, hogy mi történik egy nem rossz gépnél: beállítod, megvárod a hőstabil állapotot, csapolsz. éppenséggel még el is hiszem, hogy a bojlerbe lógatott szonda 85 foka azt jelenti, hogy a víz ott 85 fok, de ennek nem tulajdonítok jelentőséget, csak annak, hogy milyen lesz a kávé az adott beállítás mellett és merre mozduljak. én ezt nem bagatelizálnám, a reprodukálhatóságnak egyik feltétele az azonos hőmérséklet (egy másik az azonos nyomás, pumpás gépnél nyilván ez is adott), amit definíció szerint pid-del a legkönnyebb elérni (hx rendszerű gépnél mondjuk nem).
egy manométerezett strietman amúgy végülis tényleg mindent tudna (pid lóghat a bojlerben, mint hifisnél).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
-
Kávé Kálmán
tag
"a szalag reagál némi késleltetéssel a fejhőmérséklet változására"
Ez tökéletesen így van, de nincs, ami gyorsabb lenne. Egy szenzor még a szalagnál is lomhábban reagál. Tény, hogy tizedfokokat is mutatni fog. De minek :-)?
Neked a kiskaros készségek nem lesznek ezek után közel(ebb) hozhatók. Hacsak el nem hiszed, hogy a Strietman történetesen pid nélkül is tökéletes. A többi kiskaros is az, csak több fáradság kiismerni őket.
Vigyázat! Sommás szubjektív vélemény következik :-).
A PID nem nyújt mindenre megoldást (szerintem). De mutat egy számot, amit változtathatsz. Akár el is hihetsz. Ha a kezelő (egy user, általános, nem Rólad van szó), nem érti a gépe működését, csak egy kacat, amit gépére akasztottak, ami sok esetben meggátolja a gépe alaposabb megismerésében.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #36008 üzenetére
a szalag reagál némi késleltetéssel a fejhőmérséklet változására, így értettem. de a lényeg, hogy nedves álmaimban nem szerepel szalag sehol!
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Ábi
tag
Van valakinek eladó 2 személyes Brikkája?
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Értem én, de addig egy egész mezőny (meg a tesztelők, és a többi kategória versenyzői stbstb) éveken át - úgymond - azbesztszűrőn (merthogy az volt az arcukon) vették a levegőt (elég sűrűn vették, magas terhelés mellett). Nem bagatellizálni akarom az azbesztveszélyt, de a hisztériakeltést (minden témában) nagyon veszélyesnek tartom.
@parci: nincs késleltetés, a fejet méri. Aki tudni akarja, mennyi az annyi (melyik szín, melyik hőfok, az tudja). Az hogy egy pides, pumpás gép komfortosabb, azt nem vitatta senki. Egy pálya-versenyautónál is sokkal kényelmesebb egy S-Klasse
[ Szerkesztve ]
-
W78
csendes tag
válasz Wolfy999 #35888 üzenetére
Az én vízlágyítási megoldásom elég fatengelyes! Két éve csinálom, de nincs vízkő!!!
Végy egy ötliteres flakont és 1 liter vízlágyító gyantát, valamint tesztcsíkokat. Mérd meg a vized keménységét, majd rakj a flakonba annyi gyantát, amíg a tesztcsík szerint lágy nem lesz a víz. Később már tudni fogod, mennyi ml gyanta kell 5 liter vízhez. A lényeg, hogy sokat érintkezzen a gyanta a vízzel, mert Fragola szerint a pici gyantapatronok a tartályba azért nem jók, mert csak rövid ideig érintkezik a vízzel a gyanta és így nincs ideje lágyítani. Korábban faszénen is átszűrtem, de szerencsére elköltöztünk Pestről, és itt nincs mellékíze a víznek (klór). -
szszab
csendes tag
Lidliben volt most bio kávé 2500- kilo áron,lehet, hogy 1-2 üzletben még akad mert én is pénteken vettem és még volt, szüleimnél szarvasi van és késes daráló, egész korrekt dolog jön le ha figyelem, hogy ne darálja nagyon kicsire , Majd holnap reggel tesztelem a Gaggiámba mint produkál
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Ma szétszedtem az EC155-t.
A gőzgomb és a kapcsoló rá volt gyógyulva rendesen, utána már könnyen ment. Gagyibbnak gondoltam volna a belsejét.
Jó kis szerkezet az árában. Hála a korábbi citromsavazásnak szinte patyolat volt belülről, csak a fűtőszálon volt egy min. vízkő. Köszönöm a motivációt a karbantartáshoz. -
Agostino
addikt
a segafredo espresso casa 80 százalék arabika és 20 robuszta keveréket tartalmaz. mivel lefőzős rendszerű alap gépről van szó, igazából szerintem mindegy mit raksz bele, nagy kilengések nem lesznek. szüleimnél az aldi-s hofer barna kávé viszont egészen korrekt ugyanilyen gépben. próbálkozhatsz még kimboval is de ha túl finom az őrlemény, befulladhat a masina.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
3418
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #35997 üzenetére
Balesete 1976-ban volt. Az azbeszt veszélyére a figyelmet csak 1977-en hívta fel a Római Klub. Eztután került tiltásra.
Lehet, hogy emiatt szerencséje volt, mivel az azbeszt nagyon jó hőállósága miatt élhette túl a balesetet.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest