Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kávé Kálmán

    tag

    válasz Parci #36018 üzenetére

    Kedves Parci! Ha vennéd a fáradságot, hogy kétszer olvasod, amit írtam és nem rögtön válaszolsz, akkor felfigyelsz valószínű arra, h nem helyesen, nem arra reagáltál. Magamtól nem idézek szívesen (el lehet olvasni még egyszer). Magadra vetted, amit primér nem Neked szántam. Olyan vitákba nem szívesen szállok be, ahol egymás cerkáit mérik össze a felek :D . Legyen elég annyi, hogy én se tegnap kezdtem el gondolkozni az eszpresszógépek hőháztartásáról.

    Szerinted 10 pidelt gép gazdája közül hány fogja megvárni a MÁSODIK húzás előtt a "hőstabil" állapotot? És honnan fogja tudni, hogy hőstabil? Stopper alapján? Egy bizonyos gépre ez ül, de nem mindenkinek DC csücsül a konyhapultján.

    Az, hogy ezen a téren (a gépek hőháztartása témakörben) nagyon sokan a sötétben tapogatóznak még, azt nap mint nap meg lehet a fórumokon tapasztalni. Az instant pid-elés nem segíti (szerintem) a tanulási processzt, hanem sokkal inkább gátolja.

    Ellenben, ha néhány hónapig ki-ki (NEM MINDENKI INGE!!!) küzdött volna a PID-eletlen gépével, többet tanult volna. És aztán jöhet a PID. És jobb is lesz tőle a gép.

    De itt az az általános hozzáállás, hogy ha valaki a Muka Express-ről vagy a Saeco Via Venetoro-l Gaggia Baby-re akar upgradelni, hogy PID nélkül, az csak egy mihaszna jószág. Szerintem ez téves.

    [ Szerkesztve ]

  • Kávé Kálmán

    tag

    válasz Parci #36018 üzenetére

    A másik kérdés, hogy a használt szenzorok a pid-eléseknél (csak feltételezés!) full kalibrálatlanok. Azaz két azonos gépnél azonos helyre felszerelt szenzor mást-mást mutathat azonos hőmérsékletnél (azonost mutat különbözőnél, ahogy tetszik), miközben esetenként fél fokos eltérések fontosságáról folyik a vita.

    Jó dolog a pid. De vannak korlátai. És hidd el, ezzel sokan nincsenek tisztában.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák