-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
Szerintetek ha rendelek kilós pacifiicaffet és kiadagolóm az első felbontáskor 5-6 részre légmentesen záródó zacsiba vagy dobozba akkor sokat veszít az aromából úgy 1 hónap fogyasztási idővel számítva?
Mert azért a kilós jobb áron van. -
Ábi
tag
Ma volt nálam egy kedves fórumos, aki kipróbálta a Pharost és a Caravelt is. Mindkettő tetszett neki. Szerinte könnyebb tekerni a Pharost, mint a Hariot. A Caravel olyannak tűnik méreteivel, mint egy játékszer. Csak 2 kávéra volt ideje, így részletekbe menően nem tudtuk kivesézni a gépeket.
-
mutyi
senior tag
válasz
Archibald200
#37591
üzenetére
Köszi a videot, ez hasznos, mert felülről mutatja végig a teljes folyamatot és ő is Ranchilio gőzcsőt használ.
Holnap teljesen új megközelítésből fogom csinálni, a fogantyút fogva készítem tovább,mint eddig. A videóból is egyértelműen kitűnik számomra, hogy én lényegesen hamarabb befejezem a gőzölést,mert nem bírja a kezem a kiöntő melegét. -
Bear16
csendes tag
válasz
Archibald200
#37591
üzenetére
Máris itt a karácsony 😁
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Archibald200
#37591
üzenetére
Link gombot használva linkeljetek plz.

-
Bear16
csendes tag
Ha valaki gyorsan rendelne egy kézihajtányt...
https://www.kaffee-netz.de/threads/pharos-handmuehle.98679/
180€ ra van ócsósítva

[ Módosította: radi8tor ]
-
jveres
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
#37573
üzenetére
Hogy viszonyul ízben a Caravel az Olympiához?
-
mutyi
senior tag
válasz
weinmaker
#37582
üzenetére
Én értelek és a fő probléma azzal van, hogy ha eddig ment valami éveken át, akkor nehéz átállni egy más technikára,hiszen a régivel nem működik a dolog.
A régi technikám teljesen jó volt, hiszen picit beledugtam a fejet és amikor emelkedett a tej a levegő hatására, akkor szépen lejjebb vittem a gőzcsövet.
De most cincog csak viszont nem emelkedik hiába az a módszer.
Én örülök minden hozzászólásnak,mert próbálom kipuhatolni,hogy hol rontom el. -
weinmaker
őstag
Most komoly? Ugye azt látod, hogy meddig öntötted a kiöntőt tejjel? Na most szépen beviszed a levegőt az elején amennyit szeretnél, és utána engeded lejjebb. Ha szarrá ég a kezed az attól van, hogy túl kevés levegőt vittél be, és túl sokáig gőzölöd, de az attól már nem lesz jobb. Ehhez semmilyen hőmérő nem kell hidd el

De feladom
-
mutyi
senior tag
válasz
weinmaker
#37580
üzenetére
Megmondom miért kellene.
A délelőtti majdnem tökéletes mikrotejhab után a délben készített már nagyon nem volt az igazi.Az a problémám, hogy amíg a régi véggel együtt aránylag gyorsan felhabosította a tejet, most ez egy sokkal lassabb/finomabb folyamat és egyszerűen a kiöntő edényem túlmelegszik, azaz nem tudom tovább tartani.
Azt tanultuk,hogy amikor testhőmérséklet meleg a kiöntő, akkor nyomjuk lejjebb a csövet,majd addig csináljuk,amíg kézben tudjuk tartani a kiöntőt.
Én eddig így csináltam, mert elég volt, de most ez nem működik, a kezem szarrá égetem, de a tejhab még nem elég jó és megkóstolva sem hiszem, hogy 60 fokos lett volna.
Szóval kell valami visszaigazolás, hogy hány fokosan hagyom abba,hogy tudjam, még mehetett volna tovább. -
mutyi
senior tag
Venni akarok egy hőmérőt, amivel a tejhab hőmérsékletét tudnám mérni.
Ki mit használ?
Digitálisat esetleg sima hagyományos kávé/tea hőmérőt? -
-
Ábi
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37573
üzenetére
Köszönöm, hogy kedvet csináltál a szabis képekkel. A Gene után a legjobb döntésem volt a Caravel megvásárlása. Az 50 év csak a vezetéken hagyott nyomot.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Bazsee71
#37478
üzenetére
Méregettem kicsit a gépet, a következő módszerrel. Gyári szűrőtartó, dupla csőrös kifolyóval, dupla szűrővel üresen. Kifolyó egyik oldala letömítve, másikba a hőmérő bedugva. A tű az átmelegedett szűrőtartóról 75 °C-ra melegedett fel, majd a kifolyó víz hőmérsékletét 1-2s alatt vette át, állt be az adott hőre. Így 98 °C-ra állított PID esetén mutatott stabil 90 °C-ot, majd olyan 1 dl után esett 1 fokot.
Próbáltam így húzni egy CM-t, de nagyon keserű lett. Számomra PID 92-93 °C környékén a tuti (nyitott karral). Ebből arra tudok következtetni, hogy nálam nagyon kicsi az eltérés a PID és a valós hőmérséklet között (~4-5 fok), csak eleve hűl annyit a kosáron meg a szűrőtartón, illetve késik annyit a hőmérő, hogy 90 °C mért hőmérsékletnél a kávépogácsával érintkező víz inkább 94-95 °C-os. Szóval vagy nagyon jól helyezte fragola a szenzort, vagy kalibrálta, vagy mindkettő.

Ha van jobb, házilag kivitelezhető mérési módszer, akkor azt is kipróbálnám.
Egyébként aki egymás után több kávét is húzna GC-kal, annak erősen ajánlott a rézcső tuning. Ma átugrott a család, 4 kávé gond nélkül ment egymás után, közben csak annyit szünettel, hogy a szűrőt elmostam, 1-2 percet szárítottam, majd daráltam.

(#37574) adp: én most ismerkedek a PY kávékkal, Pacificaffé-tól pedig a La Piazza-t és a Pin Up-ot próbáltam. Szerény tudásom alapján azt mondanám, ha a PY bejött, akkor az általam próbált kettő közül inkább a Pin Up. A többiről meg majd a tapasztaltabbak nyilatkoznak.
-
adp
őstag
Sziasztok pacificaffet szeretném kipróbálni, mit tudnátok javasolni onnan? Eddig pall yotz kávéit kóstoltam, ahhoz van viszonyítási alapom. Choco medness, spice italy, java mix, ezek mind bejöttek. Van ott valami ehhez hasonló? valaki pár napja belinkelte ezt, hogy akciós, itt figyeltem fel rá
-
Kávé Kálmán
tag
A Caravel nekem is rejtély egyelőre. Idén használtam először intenzíven. Olvastam róla sokat. A home-barista-n többen emlegették, hogy művészet vele kávét elrontani. Ezt akkor én is hülyeségnek tartottam. Aztán szabi alatt kizárólag azt nyúztam és igen. Ha az ember az alapvető dolgokra odafigyel, akkor dúlván odaverős eszpresszókat tud húzni gyors egymásutánban. Nekem ez egyelőre nem állt össze, miért. A korai verziók kidolgozottsága szerintem megszégyenítő a mai otthoni gépek 95% nézve. A szépség, mint az ízlés persze szubjektív, de nekem ez minden idők legszebb "gépe".
-
mutyi
senior tag
válasz
Szyszko
#37567
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, köszi Szyszko a részletes leírást, az egyik legjobb espresso macchiato-t ittam ebben a pillanatban.
Valami isteni lett a kávé és a tejhab pedig eddigi legjobb, legalábbis most tényleg olyan krémes volt,amilyet mindig is szerettem volna. Nulla buborék, csodálatosan tökéletes textúra, áhhhh.
Ízben ez most hozta véleményem szerint a legjobb helyeket. -
Ábi
tag
Kávé Kálmán, mgy!
Létezik, hogy a Caravel sokkal toleránsabb a hőfokkal?
Amíg a Bricolettan (E61) 2 fok már érezhető különbséget eredményez, az az eddigi tapasztalatom szerint a Caravelnél meg sem érződik a káávé ízén.
Az ízek azonos kávénál kevésbé harsányak, de jó, kellemes harmoniát mutatnak a Bricohoz képest.
Nagy előnye, hogy nem kell annyit pancsolgatnom a Caravellel.
Sorozatban lehet vele 3-4 csészényit készíteni, csak bírd bicepsszel.
(Ma már rákapcsoltam a sebességgel és így tényleg sokkal könyebb tekerni kitörés nélkül a Pharost még a világosabb pörinél is.)
Az az élmény, amikor az egyetlen hanghatás a kávécseppek becsapódásából származik, az megfizethetetlen!
Caravel-Pharos jó páros kevés kompromisszummal, annál több örömmel,nem csak utazáshoz!

-
Szyszko
tag
Twinem van, rancilio karral, tuti hogy lehet jo microhabot csinalni. DE lassan egy eve minden nap nyomom, es meg mindig van hogy egyszeruen nem lesz jo. Vagy nagyon hig marad vagy tul habos.
Leirom en hogy szoktam hatha segit.
Eloszor csak egy kicsit rakom bele a kart kb 1cm vagy annyi se, kicsit dontve hogy a forgas meglegyen, elkezd ciceregni ami egybol atmegy olyan hangra mintha papirt tepnel szet. Eresztem lejebb a kiontot ha emelkedik a tej. Ezt addig csinalom amig 30-40 fokos nem lesz a tej (en homerovel csinalom) azutan lejjebb nyomom egy kicsit, de nem nagyon, es a forgas mellett addig hagyom mig a 60 fokot eleri. -
meander
tag
na én meg ezen a combba vágáson röhögtem fel...
egyrészről szemléletes leírás, értem is de mégis olyan mint valami kávés akciófilm, ahol a comb megvágása árán is lefő a kofi 
Nem szívózásból kérdezem, de miért nem raktok ezekre valami motort? Biztos ti is láttatok ilyen videókat... talán olcsóbban meglehetne egy ilyen csúcs őrlemény -
hifis50
csendes tag
Kellően felhúztam a kávéhobbistákat ezzel a csodadarálónak induló valamivel, és nyilván jólesik, ha hivatkoztok rá. De egy kicsit komplikáltabb lett a dolog, mint ahogy az indulásnál látszott. Nem véletlen, hogy a használható mintadarab megszületése is húzódik, mint a rétestészta.
Ami változott ennyi idő után:
Megjelent egy konkurens, (Lyn Weber EG-1), ami jelentősen megnehezíti, hogy a Combatból életképes üzlet legyen.
A nagy Robur kés, amire ez a konstrukció épül, ennél a külső kés forgatása felállásnál a kézi hajtányos fordulatszám tartományban inkább filterkávéhoz jó. Presszóra kell a nagyobb fordulat. Így jött képbe a fordulatszám szabályozás.
Nagyobb fordulaton viszont már a centrifugális erő hatása beleszól a buliba. Ekkor már nem ürül ki olyan flottul a kávétörmelék. Kell 3 -4 rövid újraindíás, hogy eltávozzon minden őrlemény. Ezt lehet automatizálni, de ez mindenképpen egy nem túl elegáns bonyodalom a működésben.
Továbbá általában is igaz, hogy a szokásos 7 - 20g, vagyis 1 adag kávé sokkal lassabban darálódik, mint a szokásos belső kés forgatásánál.
Tehát ez egy nagyon egyedi konstrukció lesz, és ezért most még lehetetlen megjósolni, mi sül ki belőle.
De a tehetetlensége viszi az ügyet, ha lassan is, de 3db próbapéldány elkészül. Ezen dől el, hogy a használhatósága, de főleg az őrlemény minősége, "ízbéli képességei" érdemessé teszik-e, hogy folytassuk a projektet.
Nyárig ez kiderül. -
rallypix
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
#37542
üzenetére
Az Encore az nem ugyan az, mint a Vario. A Vario neve USA-ban is Vario. Az Encore amúgy kúpos őrlő, a Vario kerámia tárcsás. Vannak videók a neten szétszedett Variokról. Ott látszik, hogy miért minimális a pangó őrlemény bennük. Gyakorlatilag csak a kések mellé tud beülni a kávé, máshova nem. Ez kb. 0,3-0,5g, de az gyakorlatilag ott is marad a kések mellett, nem cserélődik (kikaparni is alig lehet néha).
-
mutyi
senior tag
Közben sikerült levennem a vízterítőt, rájöttem a hozzászólásod alapján, hogy nem véletlenül ilyen rövid ez az imbuszkulcsfej, hiszen van nekem készletem amibe bele lehet dugni és máris tudom normálisan csavarhúzóval nagyobb erőkarral eltekerni.
Szóval levettem, beletettem most tersonetes vízbe, had jöjjön le róla a mocsok.
A tömítőgumit levegyem vagy az maradhat és a többi gépben levő részt tisztogassam meg valami ronggyal?
Azt lehet ecetes vízzel vagy azt is inkább tersonettel? -
Ábi
tag
válasz
soldier2
#37547
üzenetére
Nem kerülne a Pharos háromszorosába a HG One, akkor én is azt vettem volna.

(Nálam sajna a pénz is döntő.)
A találkozó kimenetelére nagyon kiváncsi vagyok!A HG One ára körül lehet majd a Combat, na az aztán a "krézii hiend" fordulatszám szabályzós őrlő, ugyan az nem tekerős, de a miénk, mert Hifis csinálja!

-
mutyi
senior tag
Köszi a tanácsot, holnap így próbálom.
Nekem az a vicces ebben, hogy a véggel együtt baromi jó tejhabokat készítettem eddig, ha minden adott volt, azaz kellően lehűtött kiöntő és tej, friss tej, megfelelő mennyiségű tej.
A tapasztalatom az, hogy ezeknek az együttes állása fontos,hogy baromi jó legyen.
Ezzel szemben a véget levéve sem tudtam sosem jót produkálni és most sem az új gőzcsővel, de ennek is kitanulom a fortélyát.
Fragola: Akkor szereznem kell valami hosszú imbuszkulcsot, aminek van foggantyúja is,mert amit vettem, ez ilyen kis lófasz,mint amiket adnak a bútorokhoz is.
A gépet lefektethetem az oldalára? -
így van, változtatni kell a kar és az edény által bezárt szögen, meg az edényt is döntheted a kar irányába vagy épp rá merőleges irányba. nem oldalirányba, hanem függőleges irányba kell forognia a tejnek, úgy dolgozod össze a bevitt levegővel.
egyébként tényleg szivatós dolog ez, csomót bénáztam, aztán egyszer csak meglett. és egyébként azóta sem mindig sikerül úgy, ahogy elképzelem.
-
soldier2
őstag
-
válasz
Deadzone41
#37531
üzenetére
na, épp az ilyen üzleti patkánykodás miatt van kitiltva innen ez az egész birodalom. remélem beszél a miniszterelnökúrral is, hogy rendeletileg tiltsanak be minden alu konyhaedényt és -eszközt is a gaggiák mellett, természetesen ugyanúgy a nép érdekében. hú, de felhúztam magam.

-
mutyi
senior tag
válasz
fragola.6035
#37533
üzenetére
Elmentem Tescoba venni imbuszkulcsot.
De ilyen kis készletke az egész, nem nagyon tudok vele komolyabb erőt kifejteni, főleg mert a gépet sem akarom az oldalára dönteni, gondolom nem tesz annyira jót neki, hiszen víz van a kazánjában.Szóval gondolom jól be lehetnek állva a csavarok, a rohadás azért túlzás lenne,mert még nincs egy éve hogy pidelted és cserélted a tömítőgyűrűjét is.
Valami ötlet,hogy hogyan indítsam meg a csavarokat?
-
Kávé Kálmán
tag
Újabb kísérlet. Előbányásztam a Baratza Encore-t (Amerikában ő a Vario). Az Encore ott a belépő modell. Gondoltam szerelős napot tartunk. Legyünk alaposak. Ha valaki már látott Vario-t belülről visítson (mondjuk valszeg rákereshető a google-vel is).
Üres garattal és őrlőművel startolunk.
18,5 be, 17,6 ki. Az 0,9 elméleti bentmaradót jelent.
Kicsiklandoztam belőle. Ennek nehéz lenne beöntést adni a lasztival, mert a babtartály másként illeszkedik :-(.
Ultra rövid garat, amit meredek lejtő követ. Ha dupláz az ember akkor nem dráma, szimplánál 10% pangó.
-
bbuffy
senior tag
A krézii hiend kézimalom trióból melyik az ajánlott ha cost no object van épp?
-
killerjohn
addikt
válasz
Deadzone41
#37531
üzenetére
Ez a Gaggia vs Lelit vs Catler vs {insertrandomname} érdekcsoportosulás kezd átmenni paródiába

Kinek nem inge, ne vegye magára plíz. -
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
#37533
üzenetére
Ezért várom már azt a tesztet. Nagyon. A fordulatszám változtatása mind a Hifis féle Combat, mind a Spencer Hill féle Mazzer Major esetén ízbéli változásokat hozott.
-
Ábi
tag
válasz
fragola.6035
#37533
üzenetére
Doug bácsit meg kell kérdezni, milyen profilu kést használ. Nem kizárt, hogy legyártatott pár ezret az Italmillel saját paraméterekkel. Hátha válaszol egy ilyen kérdésre.
A pontossággal nincs baj.
Az ízekben is komoly különbséget érezni a mezei 54 mm síktárcsásomhoz képest, így bejáratósan is. (De ez szubjektív)
-
Surda-
őstag
válasz
Deadzone41
#37531
üzenetére
Aggódik a kedves vezető, Kim Dzsong Béla.
Ő csak jót akar a népnek. -
mutyi
senior tag
válasz
fragola.6035
#37532
üzenetére
Köszi Fragola!
-
Deadzone41
őstag
Hallottátok, hogy avx-en tilos lesz alu kazános gépet hirdetni áprilistól?
Állítólag aggódnak az userek egészsége miatt. 
-
Ábi
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37519
üzenetére
Ez érdekes!
Akkor a Mahlgut és a Pharos között nem lehet nagy eltérés őrlemény minőségre, feltéve, hogy ugyan azt a kést rendelik a sok közül, amit az Italmill gyárt. -
mutyi
senior tag
válasz
weinmaker
#37527
üzenetére
Ok,de én most nem arra a vékony fülsüketítő hangra gondolok, mert szerintem te igen.
Én arra,amikor annyira nem teszem bele a végét sem vagyis játszok,hogy épp csak bele érjen, hogy már elkezd úgy szürcsögni, hogy a tej felszínén buborékokat csinál. Szerintem az már úgy nem jó. -
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
#37521
üzenetére
Köszi. Nem felejtettem el. Ha Abi belelendül a tekerésbe, írok. Addig kis szerencsével meglesz az azbesztmentesítés is, ihatsz Creminás kávét
A pides gépet már nem tudom ki ajánlotta fel, de majd utánajárok, ha itt az ideje. -
Ábi
tag
válasz
fragola.6035
#37514
üzenetére
A hivatalos honlapon csak annyit írnak, hogy olasz gyártmány.
H-B fórumon olvastam még az előző szériáról, hogy talán Rossi MC Conical 68mm kések vannak benne.Gyakorlatban úgy néz ki, hogy a mai Sidamonál majdnem 2 tekerés felelt meg 1 gramnak.
Lassú lefolyásra állítottam.
Értelemszerűen a tekerések száma függ a kívánt szemcsemérettől és a pörkölési szinttől.
A pancsolós, bekoptatós Bravos 1,5 tekerés volt grammonként. -
Surda-
őstag
Hérfőn lesz a költészet világnapja. Sok helyen ingyen kávézhat,aki verset mond

-
mutyi
senior tag
válasz
fragola.6035
#37521
üzenetére
Milyen és mekkora eszközzel vehető le a Gaggia vízterítője?
Most levettem a szűrőt meg vízkőtlenítettem is, de a vízterítő baromi köpi a vizet mindenfele meg nem szépen egységesen jön a víz mint régen.
Szóval azt hiszem érdemes lenne levennem a vízterítőt. -
bl4ze
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#37519
üzenetére
ritka ronda egy őrlő ez - no offence!

-
Kávé Kálmán
tag
MIndhárman vásárolják a késeket. A HG1 a Mazzer Robur-ét rakja bele, a Mahlgut és a Pharos az Italmill-től veszi.
Érdemes volt szétszedni az LSM-et, mert lelazult az egyik csavar a háromból. Engem is meglepett, mennyire tiszta. 2,7g-ot vakargattam le. Ebből porszívózással 0,2 körül lett volna kicsalogatható.
Nem a beöntős labdagyártók szekerét tolom :-).
Tisztítás előtt.
Kés le. Alatta volt a legtöbb őrlemény. Ez egy gyenge pont, mert simán kizárható lett volna.
Kapirgálás után:
-
mutyi
senior tag
válasz
weinmaker
#37516
üzenetére
Jól van, akkor próbálkozom tovább. Ezek szerint akkor megy bele több gőz, azaz akkor sűrűsíti jobban, amikor szinte alig van még benne a fej?
Azért gondolom szörcsölnie nem kell, mert amikor épp benne van,akkor már szürcsög, ehelyett inkább a vékony hangon cicogjon,akkor tolja bele a levegőt ugye?Én amúgy annak tulajdonítottam régen is az eredeti esetében a problémát,amikor nem volt rajta a vége csak a kis fekete,hogy nem fújt be annyi levegőt.
-
zolnagy
őstag
Ja, hogy twin. Annál teljesen más a gőzölés, mert egy külön thermoblokk állítja elő a gőzt, nem a bojler, mint a többi gaggianal. A pid semmit nem befolyásol a gőznél, mert amikor rákapcsolod a gőzt, akkor a gő termosztát adja a fűtőszálra az áramot, nem a pid az ssr-en keresztül. Hacsak nincs úgy befogva a pid alarm kimenete erre, mint anno csináltam a classicommal.
A silvanomnál is külön termoblokk van a gőzre. Ott is jót tesz, ha a lekapcsolás előtt indítom a gőzölést. Ha vígasztal, pár évvel ezelőtt nekem se jött össze, pedig így próbáltam, ahogy leírtam. Igazából gyakorolni kell ezt is, aztán ráérez az ember.
-
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
#37514
üzenetére
A Hg-1 Robur késeket használ, harapja is a babot rendesen. 1-1,2g/fordulat. 15-20 másodperc alatt megvan a duplányi adag. Ha a csepegtetést is számolom, akkor 30 másodperc.
-
mutyi
senior tag
válasz
weinmaker
#37510
üzenetére
Elhiszem hogy user error, de épp ezért kértem mások tapasztalatát,hogy írjátok le tényszerűen,hogy ti hogyan csináljátok akkor.
2 éve csinálom napjában többször, szóval tapasztalatom van, viszont ez is azt mutatja,hogy az én technikámmal és tejemmel az eredeti gőzcső a véggel együtt volt eredményes, gondolom mivel azzal kezdtem és ahhoz rögzültek a mozdulatok.
Ezzel szemben az eredetinél levéve csak a rövidet meghagyva és most is semmi vállalható eredmény.Épp írtam,hogy a Silvianal baromira pörög a tej,de akkor sem lesz belőle semmi.

A csőrt én eddig mindig épp csak beletettem, most a Silviánál a kis végét épp hogy teljesen elmerítem a tejbe és végig úgy hagyom.
Az én technikám eddig az volt,hogy meg volt döntve a kiöntő is.Zolnagy: pid-es a gépen, az befolyásolja a fűtés lekapcsolását?
A másik,hogy én eddig is mindig a kávét készítem el elsőre és utána a tejhabot. Viszont ugyebár twin-em van, tehát elvileg nem befolyásolja.
Amit hangban tudok, hogy az eredetinél ha rajta volt a vég,akkor másabb hangja volt már az elején is, ha levettem a végét vagy pl. most is, sokkal magasabb hangon indul a cicergés.
Amúgy én eddig azt a technikát követtem, hogy amíg testhőmérsékletű nem lett érzésre, addig épp csak beletettem a végét, utána meg lementem a közepére a tejnek,amíg tudtam tartani kézben a kiöntőt.
-
zolnagy
őstag
Sztem az első fázist nem, vagy nem jól csinálod. A levegőbevitelre gondolok, amikor csak kicsivel a tej felszíne alá dugod a cső végét, ami ezáltal cicergő hangot ad. Így elkezd növekedni a térfogat a levegőbevitel által. Amikor eléred a megfelelő térfogatnövekedést, akkor már lejjebb kell dugni a csövet, úgy, hogy forgassa a tejet. Nagyobb gőzteljesítményű gépnél nem biztos, hogy a fenti technika lesz a nyerő (minden gépet ki kell tapasztalni), de gaggiaknal bevált. Gaggiánál nálam az is segített, hogy nem vártam meg, hogy lekapcsoljon a fűtés a gőzhöz, hanem a lekapcsolás előtt 10-15 mp-el kezdtem a gőzölést, így az erő nem fogyott el a végére, mert folyamatosan ment a fűtés.
-
Kávé Kálmán
tag
A Pharos, ahogy a Mahlgut is komoly küzdősport. Én sielés alatt két kispárna között szorítottam a térdem közé. Fantasztikus espresso-kat ittam az elejétől a végéig. Egy Caravel is velem volt. Egy Golf-fal utaztunk 3 nem kicsi gyerekkel. Na Parci, ez a legnagyobb ütőkártya egy jó manuál őrlős kávéfanatikus kezében.
A HG1-el, csak az igazán fanatikusok utaznak. Azt igazából komfortosnak nevezném.
De back to pangó őrlemény. Azt mondtam, hogy totál felesleges a porszívózás (látatlanban) gumilabdázás után.
Kíváncsivá tettem magam. Hehe. Most szétszedem a lapoctörésem óta itthonragadt LSM-et. Ezzel 3 évig őröltem szintén (egyszerre újítottam fel 2 szetet) azoknak a vásárlóknak, akik nem akartak szemest. Az őrlés nem választható egy ideje, így felszabadult.
Jönnek hamarosan a képek.
-
Ábi
tag
Neked a Csernus féle Almagyar-Érseki Szölőbirtok kell!

Kávé, bor, lélek harmóniában áll náluk.
Egyébként ilyen szemponból egyetértek veled!
-
Sasu007
csendes tag
Köszönöm, akkor már tudom melyiket vegyem.

Hario mini mill már van, gondolom ha azzal valamivel durvábbra darálom akkor jól működhet. -
soldier2
őstag
válasz
Sasu007
#37502
üzenetére
Más a két kotyogós alapelve. A mokke express "csak" egy jó kotyogó, a Brikka a súlyszelep miatt más karakterű (kicsit erősebb, sűrűbb) kávét ad, némi habbal is a tetején. De kell a jó végeredményhez, a jó minőségű kávé is, olcsó bolti téglával egyik sem fog finom kávét készíteni (drága bolti téglával sem
) -
mutyi
senior tag
Tegnap este átszereltem az eredeti gőzcsőről egy új Ranchilio Silvia V1/V2 gőzcsőre, ugyebár mindenki ezt szokta ajánlani általában.
A következő a tapasztalatom eddig.
Elöljáróban annyit, hogy az eredeti gőzcső esetében is azt vettem észre, hogy ha a fém véget használom (mindig úgy használtam), akkor lényegesen habosabb terméket kaptam. A végén mindig lekanalaztam a tetejéről a habot és utána ráztam össze.
Ha a fém nélkül csináltam csak a rövid feketével a végén, akkor legtöbb esetben szinte semmi sem történt, a tej felmelegedett valamelyest a kiöntőben,amíg tudtam tartani kézben, addig gőzöltem és kész.
Eredmény: minimális krémesség a tejnek,de inkább meleg tej.Az új Ranchilio gőzcsővel ugyanezt sikerült eddig kétszer produkálnom. Szinte minimális mikrohabosodás, a tej langyos, a kiöntő edény már forró volt.
A fura az,hogy most baromi jól megy körbe-körbe a tej.Én mindig ugyanazt a tejet használom, a Lidl laktózmentes tejét.
Véleményeket, ötleteket várnék hogy hol lehet a hiba?
-
Sasu007
csendes tag
Sziasztok!
Kotyogós kávéfőzőt szeretnék venni. A leírásban láttam, hogy az ajánlott az a Bialetti Brikka (Elite).
A gyors kérdésem az lenne, hogy vajon a Bialetti MOKA Express 3 is jó lehet? Csak mert most kedvezménnyel tudnám meg venni, természetesen csak akkor ha szerintetek az is megfelelő.Segítséget előre is köszönöm!
Üdv.:Sanyi -
sóhaj

én tényleg nem akarok senkit meggyőzni, csak a magam szempontjai a kérdés. örülnék, ha jó lenne nekem is egy ilyen kézi, mert az őrlőművét nagyon szeretném, ezért nyilván drukkolok a dolognak (ennyit a csakazértisről...), de az én szememben teljesen extrém, amiket itt írtok. nem írom, hogy röhejes, de ha őszinte akarok lenni és megnézem magam egy reggel a hústűvel a kezemben, hát, de, röhejes. és egyébként nem is élvezem minden részét a folyamatnak, leginkább a darálás részét utálom. azt szeretném, amit a kávézókban, szépen kicsattogtatok egy púpos töltést a szűrőbe, elhúzom a tetejét az ujjammal és kész. ehhez képest esőtánc még az elektromos darálózás is otthon. gyűlölöm.
szóval nincs abszolút igazság, ami középen volna, neked minden bizonnyal tök jó lesz (ezért vetted), nekem meg minden bizonnyal nem (ezért nem vettem eddig sem és ezért reagálom a beírásaitokra azt, amit).
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3600 16GB DDR4 256GB SSD 2TB HDD RTX 2060 Super 8GB RAMPAGE Shiva 450W
- HP Z8 G4 Workstation (gamer célra is) dupla CPU Xeon Gold 6134
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3464, 96% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3366
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő






![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

egyrészről szemléletes leírás, értem is de mégis olyan mint valami kávés akciófilm, ahol a comb megvágása árán is lefő a kofi




