-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
thomasrc
tag
válasz zolnagy #128245 üzenetére
Ez nagyon érdekes. Nem lehet, hogy rossz kart küldtek vagy selejtes darab? Expolygon nekem is kevert már össze rendelést a múltban... A fülekre nem emlékszem, hogy hosszabbak voltak-e, de az biztos, hogy rá kellene mennie gond nélkül. Sőt, én egy kicsit tovább is tudtam húzni, mint a gyárit, kb. +2 órával.
Most kíváncsiságból előkerestem a számlákat és jól emlékeztem, hogy az általad linkeltet rendeltem én is, ami nekem jó volt.
1. "Szeged": 700299/N --> Elálltam, mert ömlött belőle a víz.
2. Expolygon: 460016/N --> Ez volt a megfelelő.@Paulie86 tapasztalata ehhez képest merőben ellentetés... Nem tudom az okát, de érdekel, hogy mi lesz a megoldás.
Esetleg tolómérővel meg tudod mérni a szárnyak vastagságát? A gyári kar nálam 6.0mm és az utángyártottnak 5.8mm-nek kéne lennie. Ha a 6.2mm-es változatot kaptad, akkor rosszat küldtek.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Értem, akkor maradok a 18 grammnál. Azért voltam bizonytalan, mert utánaolvasva több helyen is a kisebb dózist emlegetik a könyebb kivonatolás érdekében, de akkor ezek szerint ez úgy értendő, hogy magát a kosarat is érdemes kisebbre váltani, ha megfogadom ezt a tanácsot.
-
thomasrc
tag
válasz SoundON #127748 üzenetére
Valamit félreértesz, mert nem én akarom eldönteni a fotelből, hogy milyenre legyen pörkölve az a kávébab.
Arról van szó, hogy eddig többnyire sötét pörköléseket ittam. Kalmártól is sötétet fogok rendelni, de látom, hogy 12 ezer felett ingyenes a kiszállítás, ezért gondoltam hozzádobok egy 250 grammosat az Etiópból. Mivel ennél ki lehet választani, hogy közepeset vagy világosat akarok rendelni, ezért gondoltam megpróbálnám a világosat, hogy a tartománynak az az oldala milyen (lehet, hogy csalódás lesz, nem tudom...).
Ehhez kértem pár tanácsot, hogy mint világos pörkölés, van-e valami speciális dolog, amire figyelni kell, mert azért lássuk be 250g nem túl sok a kísérletezéshez. Én ilyen alapirányzatról tudok a világos pörköléseknél, hogy magasabb hőmérséklet, kevesebb dózis és érdemes előáztatni.
Amivel nagyon nem vagyok képben az a csapolási idő (hosszabbra vagy rövidebbel érdemes próbálkozni sötéthez képest?), az arány és az előáztatás módja/hossza.
Hőmérsékletnek én 94°C-ot gondoltam első körben és 16 gramm dózist IMS 12/18 kosárban, illetve 1:2-1:2.5 közötti lefolyást (sötétnél 1:75-2:00 között szoktam maradni).
Egyébként a melyiket rendeljem dillemára valószínűleg az lesz a megoldás, hogy most rendelek világosat és ha nem válik be, akkor következő alkalommal egy közepeset. Abban igazatok van, hogy a legjobb lenne egyszerre mindkettőből és akkor könnyen össze tudnám hasonlítaní, de én most így döntöttem, hogy extraként csak 1x250g fér bele a havi büdzsémbe.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz pető bá' #127745 üzenetére
Extra lenne csak a 250g, mert a postaköltséggel így jobban kijövök. Egy ideje gondolkozom már azon, hogy megnézem milyen a világos oldal, de még nem jött össze úgy rendelés, hogy extraként be tudtam venni tenni egyet a csomagba. 1 kg-t azért nem akarok rendelni egyből, mert úgy tudom, hogy macerásabb a világossal dolgozni és hátha nem sikerül belőni.
@SoundON Részben értem, hogy mire gondolsz, de ha maga Kalmár kínálja közepes mellett világosra is pörkölve az Etiópot, akkor ez így miért nem számít "pörkölői ajánlásnak"? Én ezt úgy értelmezem, hogy két külön Etióp termék ugyananabból az alapanyagból, csak egybe van vonva a webshop felületen. Vagy ez itt is olyan, mint anno P&Y-nél a Choco Madness, amit egy időben lehetett kérni sötétebb pörköléssel is (nem az volt a pörkölő "ajánlása", de külön kérésre pörkölt belőle olyat is)?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Világos pörkölésű kávéktól mennyire kell félni? Kávékalmártól rendelnék egy Etiópot próbaképpen és látom, hogy választható világos pörköléssel is (közepes mellett). Van valami speciális dolog, amire érdemes figyelni a világos pörköléseknél az előáztatáson kívül?
-
thomasrc
tag
Ez a jelenség mondjuk valóban fennállhat. Eszembe juttattad a járművezetés oktatómat (Isten nyugosztalja), akinek az volt a szokása, hogy benzinkúton megálltunk, gyors kocsimosás és megkávéztunk a maradék időben szünet gyanánt. Na de hogyan! A kúton fortyogó vízet adtak a pultnál, abba tettünk bele instant kávét, majd az oktatóm egy húzásra le az egészet. Én meg tíz perc múltán megértem elnézést kérni, hogy még mindig nem tudtam nekiállni, mert szétégette a nyelvemet, annyira forró volt.
-
thomasrc
tag
Hm, akkor a 60 foknak ezek szerint forrónak is kell lennie. Megnézem legközelebb, hogy mit tapasztalok hőmérő szerinti 50 fok környékén... Eddig én úgy gőzöltem, hogy a kancsó alját az egyik kezem tenyerébe helyeztem és amikor már éreztem, hogy kezd megtarthatatlanná válni, akkor zártam el. De a hőmérő szerint ilyenkor még valahol 35-40 fok környékén van a hőfok, ami a nagykönyv szerint még kevés, tehát nem tudom mit gondoljak... Vagy a digitális téved nagyot vagy ez az analog hőmérő vagy ez a tapintás alapú technika nem az optimális hőmérséklethez van kitalálva.
-
thomasrc
tag
Csiptetős hőmérővel szokott valaki gőzölni?
Konkrétan szerváltam egy ilyet kíváncsiságból:
https://expolygon.hu/webshop/termek/620208-homero-csiptetosAz első dolog, ami furcsa nekem, hogy a zöld jelölés 65-75 °C között van, holott az általános javaslat az szokott lenni, hogy a tejet 55-65 °C között érdemes tartani.
De ha túl is lépek ezen, valami nem kóser, mert hiába gőzölök a mutató szerint 55 fokig, olyankor már annyira tűzforró a kancsó, hogy megfogni sem lehet. Rámérve egy kínai digitális thermometerrel, az látszott, hogy kb. 10 fokot csal.
Kalibrálás után (a skálát el lehet rajta forgatni) viszont ugyanúgy forró a bögre, ha 55 foknál zárom le a gőzcsapot. Ezek szerint mindezidáig rosszul becsültem volna meg a hőmérsékletet, amikor "érzéssel" gőzöltem és valóban forrónak kéne lennie az oldalának, ahol a tej érintkezik vele?
A másik dolog, hogy kalibrálva ugyan 50-60 fok környékén +/- 1-2 fok eltéréssel egyezik a digitális hőmérővel a mutatott hőmérséklet, de visszahűlve szobahőmérsékletre vagy csaphideg vízzel tesztelve már 8-10 °C eltérés van a két hőmérő között. Szerintem ez nem normális dolog ebben a formában.
Ui.: Az összehasonlítást nyilván úgy értve, hogy mindkét hőmérőt hagytam kb. egy percig állni a vízben, hogy kiegyenlítődjön a hőmérséklet.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
-
thomasrc
tag
válasz WarLock07222 #126999 üzenetére
Nem korrekt oda sorolni, mert általában a HX gépeket a hűtőcsapolás és a túlhevülő fej miatti macera miatt igyekszik az ember elkerülni, a Mara-nál meg pont ezt küszöbölték ki a vezérléssel. HX-re épül, de teljesen máshogy kell használni.
-
thomasrc
tag
Úgy néz ki, hogy mégis megtartom a Mara-t.
Lehetőségem nyílt megtekinteni egy Sage DB-t, hát... Mondjuk úgy, hogy nem nyerte el a tetszésemet. A tapasztalatokat olvasva tudom, hogy nem szokott vele anyagminőségből eredő probléma lenni, de élőben ez az inox-szal borított műanyag nekem gagyinak hat és az kifejezetten nem tetszett, hogy alig van súlya. A kar felhelyezésekor meg kell fogni a gépet, mert a hátsó görgőkön megcsúszik.
Ami erős ellenérzést váltott ki bennem, hogy a gőzcső karikája gumis anyagból van (én azt hittem az teljesen műanyag) és nem is olyan könnyen mozdítható a cső, mint a Mara-nál. Én kételkedek benne, hogy ez hosszú távon nem szakad el. Plusz a felsőszűrőnél is néztem, hogy ott is műanyag van alatta. Ez nem reped vagy vetemedik meg ilyen formában? A sorjás főzőfejről nem is beszélve... Mint amit gyors iramban legyártottak és nyersen ment tovább az összeszerelőbe.
De hogy ne csak negatívat mondjak, funkciók terén meglepően sokat tud és nekem úgy tűnt, hogy azt jól is csinálja.
Tág tartományban lehet a hőfokot állítani (külön gőzkazánt is egy kisebb biztonságos tartományban), állítható az előáztatás, sőt a gombot nyomva tartva manuális előáztatást is tud. A karos gőzindítás kifejezetten tetszik rajta. Tud olyat is, hogy mennyiség alapján csapol, bár nem sikerült megtudnom, hogy ez mennyire precíz (olvasom, hogy volt, akinél bizonytalanul működött, ezért maradt inkább az idő alapú csapolásnál).
Szerintem ez a gép inkább azoknak való, akik single boilerről akarnak feljebb lépni, de nem tudják megfizetni a prosumer DB-ket és a HX is offos nekik. Amennyire én a kínálatot nézem, ebben az árkategóriában van a Sage és a Mara X és ennyi, az összes többi az single boiler vagy HX. ¯\(°_o)/¯
tl;dr: Ha Mara X-ről váltok valamire, akkor az jelen álláspont szerint a Bianca vagy a Silvia Pro lesz, de egyelőre nem érzem úgy, hogy megérné befektetni bármelyikükbe is.
-
thomasrc
tag
-
thomasrc
tag
Sziasztok!
Ha valakit érdekelne egy vadonatúj, még garanciális Lelit Mara X v2-es kávégép, akkor kérem írjon privátot. Tavaly novemberi vásárlás és 380e Ft.-ért válnék meg tőle. Egy dolog van, ami említésre méltó, hogy magas nyomáson néha csikorgó hangot hallatt, de a gyártó szerint az OPV óvatos megzsírzása helyrehozná, csak én bevallom őszintén nem akarom ezért szervizbe postázni, szétszedni meg nem fogom. Egyébként funkcionálisan semmilyen problémát nem okoz, csak kellemetlen a fülnek. Kevert DM vízzel használtam és nyilván átadás előtt szépen megtisztítom és átöblítem terso cleannel a fejet, ahogyan azt kell.
Bocs az offért és igyekszem a jövőben tartózkodni hasonló tartalmak írásától.
Az ajánlat kb. egy hétig él, utána kicsit magasabb áron meghirdetem. Nyilván fotókat fogok készíteni, ha valaki még a héten érdeklődne iránta, nem várom el, hogy vaktában megvegye.
Tamás
[ Módosította: koxx ]
-
thomasrc
tag
Bevált De Tommaso (Pacificaffe) receptje van valakinek? IMS 12/18 kosárral próbálom megtalálni a korrekt dózist, de egyelőre nem akar összejönni... Száraz, "krétás" utóízt hagy maga után a nyelven.
-
thomasrc
tag
válasz #98690560 #122754 üzenetére
Ha letöltöd és kinyitogatod a rejtett cellákat, akkor az eredeti 1000ml-re vonatkoztatott táblázatra gondol, amiből egységnyi szárazanyag tartalmat számol.
Egyébként most elkezdtem nézegetni énis, hogy megértsem a képletet, de szerintem az alsó táblázat két sora hibás.
https://i.imgur.com/SdZWmFC.png
A pirossal jelzett cellákba rosszul van átmásolva az adat a felső táblázatból, nem? Vagy ez szándékos? -
thomasrc
tag
Most jutott eszembe: Egy két hete felbontott OSCAR párnát félreraktam egy nagy tálba vízzel együtt, de most a kevert víz miatt úgy néz ki, hogy nem lesz rá szükségem. Kivehetem a párnát a vízből és hagyhatom kiszáradni? Utána bármikor tovább lehet használni?
-
thomasrc
tag
válasz Toobee #122007 üzenetére
Köszönöm. Igen, tisztában vagyok vele, hogy nem szentírás a 25-30 mp., csak alapesetként az jutott eszembe. Van egy listám, amiben feljegyeztem magamnak, hogy a különböző blendeknél milyen lefolyások váltak be a legjobban, csak most az előáztatás miatt ezeket mind újra ki kell tapasztalnom. Ez a része nem hiányzott a dolognak, de igyekszem a pozitív oldalát nézni: Az előáztatás tényleg jót tesz az ízeknek!
@AbbyFranzen Köszi, akkor a lényeg, hogy ti is a kar felhúzásától számoljátok, előáztatás ide vagy oda. Engem az gondolkoztatott el, hogy például Rancilionál az Auber PID (nekem nem az volt, de láttam róla videókat) az úgy vezérel, hogy először x mp.-ig szünetelti a csapolást előáztatás miatt, majd újrakezdi a számolást és 25-30 mp.-ig csapol, tehát lényegében az előáztatást nem számolja bele a shot idejébe. Mara-nál viszont az előáztatás nem ilyen trükkös, itt folyamatosan építi fel a nyomást, ezért nehéz eldönteni, hogy tulajdonképpen mikortól indul a tényleges csapolás (amikor meglódul a mutató vagy amikor eléri a 9 bar-t vagy kettő közötti pillanatban valamikor...?).
@AeSDé Team Ha nem probléma, lopom én is. Pont kellett egy ilyen formanyomtatvány... Igényes munka lett, gratula!
-
thomasrc
tag
Helyzetjelentés: Beüzemeltem a Mara X-et a napokban.
Azt kell mondjam, hogy pozitív csalódás ez a gép. Régen olvastam valamelyik single bojleres Lelitről, hogy gyenge, vékony lemezből van a borítása, de ennek a típusnak hál' istennek már nem. Vastagságban, szerelésben legalább annyira minőségi, mint a Rancilio Silvia borítása és mivel nem polírfényű, ezért az ujjlenyomatokat sem gyűjti annyira. Nem lotyog sehol, nem élesek a sarkai, stabilan illeszkedik rajta minden (gondolok itt főként a víztartály takarófedelére és a rácsokra). Annak kifejezetten örültem, hogy IMS kosarakat adtak hozzá gyárilag, ráadásul rögtön három méretet is, amiből kettő pont a legelterjedtebb dózisú (14-18g és 18-21g).
Egy dologra hadd térjek ki, amit máshol nem olvastam eddig. A gumitalpak ezen a gépen csavarozva vannak, így egy kicsit értetlenül állok az előtt, hogy máshol azt olvasni, ragasztva vannak. Talán a v2-ben történt fejlesztés etéren is, ez lehet a magyarázat rá, de furcsa, hogy sehol nem láttam még megemlítve.
Amin ezen kívül még meglepődtem, hogy gyárilag ~9.5 barra volt beállítva az OPV az enyémen és csapolás közben pont 9 baron áll meg a mutató, pedig már rá voltam készülve, hogy állítanom kell rajta. A pumpa egyébként nem tudom mondható-e halknak, de tény, hogy másabb és valóban kellemesebb hangja van, mint a klasszikus ULKA-nak. Inkább úgy mondanám, hogy mélyebb hangja van, ezért nem annyira bántó a fülnek.
Ezen felül nagyon tetszik, hogy a csészemelegítő ezen már tényleg csészemelegítő, ugyanis rendesen lobog alatta a kazán és adja a hőt.
A beépített előáztatás is nagyon tetszik, bár egyelőre nem tudom hogyan kéne számoljam így a shot hosszát. Úgy mértem, hogy kb. 10 mp-ig tart az előáztatás, ekkor lódul meg a mutató és éri el a 9 bart, de kérdés, hogy számoljam-e bele ezt a 10 mp.-et a csapolás hosszába vagy akkor indítsam a stoppert, amikor megjelenik az első csepp és onnantól mérve 25-30 mp.? A napokban előáztatással együtt csapoltam 40 mp.-ig, kifejezetten jó lett a kávé, de zavar, hogy ha így számolom, akkor mostantól minden recepthez hozzá kell adnom kb. +10 mp.-et fejben. Viszont ha az első csepptől számolok, akkor az úgy nem konzekvens mérés.
-
thomasrc
tag
Kicsit off: A diecrema.de oldalról rendelt már valaki? Leadtam egy rendelést előre fizetéssel, kaptam is egy értesítést róla automatikusan, amiben szerepel a számlaszám, de kifejezetten nem írják benne, hogy azonnal utaljak vagy várjak megerősítő emailre, hogy igen, van raktáron a termék, lehet utalni. Írtam nekik emailt ezügyben hét elején, de rá sem néznek vagy nem tudnak angolul. A rendelés státusza "nem feldolgozott"... Most nem értem, hogy az utalás megérkeztére várnak vajon? Megbízható az oldal ennyire, hogy meg merjem próbálni az utalást?
-
thomasrc
tag
válasz RetepNyaraB #121644 üzenetére
Értem, és akkor így, ha jól értem, időszakos citromsavazással sem kell foglalkozni, mert nem csapódik ki semmi a bojler belsejére? Vagy azért érdemes évente egyszer-egyszer átmosni?
Egyébként kezdésnek az itt felsorolt recepteket gondoltam kipróbálni, mondjuk kezdve a woc-vel. Puffert nem akarok csinálni, én inkább azt preferálom, hogy palackbontáskor mindig hozzászórom.
-
thomasrc
tag
Vízrecepttel kapcsolatban lenne egy kezdő kérdésem: Ha jól értem, akkor az 5L-es DM-es desztillált víz mellé kell vennem keserűsót és szódabikarbónát gyógyszertárban és ezeket csak simán beleöntöm kimérés és meleg vízben való feloldás után a palackba? Kell figyelni még ezen kívül valamire? Én a kávégép alatt tárolnám a vízes palackot a szekrényben, de olvastam, hogy többen hűtőt ajánlanak. Ill. ha kevert vízzel használom a kávégépet, akkor kell vízszűrő patron vagy oscar párna a kávégépbe vagy anélkül használható, mert nem fog vízkövet okozni?
-
thomasrc
tag
válasz RetepNyaraB #121627 üzenetére
Néztem a hirdetést, de speciel újat szeretnék. Olvastam, hogy a Mara X új verziójában (v2) már van egy plusz kapcsoló, ami kikapcsolja a csapolás utáni felfűtését a bojlernek (gőzöléshez), ami a hirdetett v1-ből nekem lehet, hogy hiányozna. Engem HX gépnél úgy alapból a hűtőcsapolás ténye riaszt el, viszont a Mara nem tisztán HX elven működik az elektronikus beavatkozás miatt és úgy tudom, hogy ennél a gépnél már nem kell játszani ezzel. Viszont ott van a Sage, ami 180e Ft.-al olcsóbb és Dual Boiler, viszont közismert, hogy hajlamos az elektronikai meghibásodásra. Ez itt a nagy dilemmám.
-
thomasrc
tag
Sziasztok.
Lelit Mara PL62X-V2 árkategóriájában van nála jobb darab, amit érdemes lenne megvenni? 480e Ft.-ról beszélünk. Igazából a Mara és a Sage 920 BSS között vacillállok. A Sage dual boileres lenne, de nem túl meggyőzőek a márkáról adott vélemények, gondolok itt a márkára jellemző elektronikai meghibásodásokra... A Mara viszont HX, de valami egyedi vezérléssel, tehát nem teljesen úgy működik, mint egy sima HX gép.
Egy PID-elt (nem full tuningos) Rancilio Silvia-t váltana le.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Sziasztok!
Szeretnék disztribútort és tölcsért venni Rancilio Silvia karhoz, kérdés, hogy milyet érdemes vásárolni? Elkezdtem nézegetni a disztribútorokat, de egy kicsit megdöbbentet, hogy 20 ezer körüli árakkal találkozok és ez csak az alja. Én azt hittem, hogy ezek olcsóbbak. Amazonon látok 8000-10 000 Ft. között is, amik ránézésre hasonlóak, vajon ezek vannak annyira jók, mint a húszezres társaik? Vagy egyáltalán milyen különbségek lehetnek? Esetleg disztribútor helyett valamilyen más megoldást válasszak?
Tölcsér: Eddig házilag eszkábált "tölcsért" használtam, de nem az igazi, mert a szűrő belső felére illeszkedik és hosszan belóg, így mindig kocogtatni kell a kart finoman, hogy kitöltse azt a nagyon vékony üres területet, amit a tölcsér pereme alakított ki. Olyan megoldást keresnék, ami a peremre illeszkedik rá és nem lóg be a szűrő belsejébe (vagy csak nagyon röviden). Ahogy néztem itt is van mindenféle kialakítású tölcsér olcsótól drágáig...
A kettőre együtt olyan 15-20 ezret szánnék rá, de ha csak gagyi kombinációt kapok ennyi pénzért, akkor inkább a tölcsér felé húzok.
Ui.: Esetleg tölcsér helyett még néztem videókban, hogy vannak ezek a fém "poharak", amiknek van egy pereme és az tökéletesen illeszkedik a karra. Őrlés után a pohárra ráteszik a kart felülről és fejrefordítják... Ezt a megoldást sem vetném el, de mi ennek a pohárnak a neve?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz stereofan #116774 üzenetére
Köszi az ötletet, végül középen megfogtam egy fogóval a drótot és kihúztam a szivacs alól, így vágni sem kellett, tehát akár vissza is építhető, ha mégis szükség lenne rá. Nem is értem miért nem jutott ez eszembe eddig...
A késsel kapcsolatban, én tompának érzem az éleket, de nehéz megítélni... Szerintem cserélem, az a biztos. Kérdés, hogy milyen kést vegyek bele? Olvasom, hogy F64 ajánlott bele, de hajlamos azzal megakadni. Én nem akarok ezzel vacakolni, tehát gondolom akkor maradjak a gyári késnél? Vagy a megakadás felesleges riadalom? Ha jól néztem, akkor a gyári Mazzer kés 10k körüli összeg, ami szerintem korrekt. F64 kést hol találok?
-
thomasrc
tag
Engedjétek meg, hogy egy kis helyzetjelentést tegyek közzé.
Szóval, korábban érdeklődtem a Mazzerek iránt. Végül sikerült szereznem egy Mazzer Mini-t, ami a kiöregedett Graef CM702-őt váltja le.Egyelőre ott tartok, hogy kitisztítottam és üzembe helyeztem. Videók alapján megkerestem rajta a nullpontot, ahol éppen összeérnek a kések, ettől 2-3 ricnire tettem egy jelölést alkoholos filccel, hogy annál tovább ne... Az espresso fokozatot egyelőre nem sikerült megtalálnom rajta, mert vagy befulladt vagy túl sok jött le. Még ki kell tapasztalnom, hogy mekkorákat kell állítani rajta. Az biztos, hogy esetemben valahol a 4-es és a csavarmenet között lesz a megfelelő beállítás. A legjobb ami eddig sikerült az 1:3,7 volt. Nem akarom elkiabálni (*kop-kop*), de mintha fényévekkel jobb lenne az őrlemény Graefhez képest. A lefőtt kávé olyan volt, mintha egy teljesen más kávét innék, jó értelemben véve. És hangsúlyozom, hogy ez még kifejezetten egy elrontott espresso volt, 1:3,7 aránnyal... Kíváncsiságból megkóstoltottam a családdal is, ők is hasonlóan el voltak ájulva, hogy ilyen jó kávét még nem ittak itthon... Ami baj, mert alapvetően én vagyok nagy kávés a családban, szóval lehet, hogy mostantól gyorsabban fog fogyni a kávé?!
Más: Csináltam a késekről képet. Szerintem ezek csereérettek, de szeretném, ha megerősítenétek ti is, hátha jobban meg tudjátok ítélni. Mintha én látnék csorbulást az éleken, de lehet, hogy csak a szemem vacakol... (Sajnos nem volt annyi eszem, hogy tisztítás után fényképezzem le, így a rátapadt őrlemény rajta van még a képeken.)
Képek a késről: [Távoli], [Közeli] -- Vélemény?
Illetve a garatnyílás végébe belenézve, egy kicsit zavarba jöttem. Ezen a típuson ez a drótdarab az eredeti antisztatikus megoldás? [Kép] Vagy ez már utólagos moddolás lehet? Azt tudom, hogy a kijelzős Mini-n egy rács van gyárilag, de ez teljesen más. Azon gondolkozom, hogy ki kéne vennem, mert úgy tudom, hogy mögötte feltorlódik az őrlemény, de ezt csak úgy tudom kiszedni, ha azt a sötétszürke ragasztott valamit (talán szivacs) leszedem, tehát magyarán csak roncsolással. Ér ez ennyit? -
thomasrc
tag
válasz Parci #116506 üzenetére
Tehát ha jól értem, akkor amelyik tölcséres és 64mm-s az biztosan Mini E? Azért kérdezem, mert amit újonnan árulnak Mini E-t, azon a tölcsér felső részén látok egy kis kijelzőt és plusz két gombot, míg a hirdetett darálók esetén csak 3 gomb van, kijelző nélkül. Ezek akkor régebbi változatok lennének? Mire szolgál egyáltalán a kijelző?
-
thomasrc
tag
válasz fragola.6035 #116496 üzenetére
Most egy kicsit összezavarodtam. A Mini és a Mini E az két külön változat és a különbség köztük a kés mérete? Azért kérdezem, mert a második linken is 64mm-s kést írnak, de a címében nincs ott az E (gondolom ez az Electronic rövidítése lenne?). A sima Mini-hez 58mm-s késeket látok írva, ezért gondolom, hogy a második link is Mini E lehet...
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #116494 üzenetére
Bocs, nem tudom szerkeszteni a korábbit.
Azon kívül még ezt a két hirdetést néztem:
Mazzer Mini Electronic
Mazzer MiniNagyjából ezek azok, amik így árban szóba jöhetnek, de fogalmam sincs, hogy használtan ezek reálisak-e ennyiért. Nem szeretnék olyat venni, ami alul van árazva és rögtön kiderülne, hogy kést kell benne cserélni...
-
thomasrc
tag
Sziasztok!
Van egy Mazzer Super Jolly hardveraprón meghirdetve. Erre érdemes lenne váltani Graef CM702-ről? Mit kell nézni használt őrlő vásárláskor? Van, amit érdemes tudni erről az őrlőről?
-
thomasrc
tag
Újabban a Silvia elkezdte nálam azt csinálni, hogy bekapcsolva elkezd "sziszegni" vagy nem is tudom hogyan fogalmazzak.
Készítettem róla egy fél perces hangfelvételt: [link]
Az elején a bekapcsológomb csattanása és a PID hallattszik, majd szünet és a végén hallatszódik a lényeg.
A hang valahonnan a bojler felől jön, de nem jövök rá, hogy mi lehet ez. Először azt hittem, hogy vízkő pattog a belsejében, de alapos citromsavazás után is adja ezt a hangot, ráadásul eleve Oscar-t használok, tehát nem szabadna vízkövesnek lennie. Amit pluszban megfigyeltem, hogy ha néhány másodpercig csapolok belőle vízet, akkor elhallgat. Illetve még annyi, hogy a felvétel előtt 8 órát állt (reggel kávéztam, csak akkor nem volt időm vacakolni a felvétellel), de ha többet áll, pl. egy teljes napot, akkor egészen hosszú ideig hallani ezt a sziszegő, pattogó hangot, nem csak néhány másodpercig, mint most a felvételen.
Valaki tudja, hogy mi lehet ez? Baj lenne a géppel?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Ma jött szembe velem:
https://www.youtube.com/watch?v=xlMt2lh_XE4Az olaszok már napfénnyel is pörkölnek.
-
thomasrc
tag
válasz Cathfaern #108025 üzenetére
Köszi, beteszem könyvjelzőkbe ezt is.
Elméleti kérdés. Ha nem tudom eléggé durvára őrölni french presshez a babokat, akkor nem úgy van, hogy gyorsabban oldódik ki, tehát lényegében csak kevesebb ideig kell áztatni ahhoz, hogy jó legyen? Vagy ez így hülyeség?
Amit én néztem receptet az 2,5 dl vízhez 14 g őrölt kávét javasol és ez két csészés adagnak felel meg. Fél percig áztatjuk (= a víz épphogy csak ellepi) az őrleményt kb. 90 fokos vízben, majd hozzáöntjük a maradék vizet is és további 3:30 percig hagyjuk kioldódni.
Egyébként french presshez érdemes külön blendet beszerezni? Szoktam látni, hogy egyes blendeket kifejezetten filteres kávéhoz ajánlják. Ugyanígy french presshez is vannak ajánlott blendek?
-
thomasrc
tag
válasz Zen42 #108019 üzenetére
Ez biztos? Időközben keresgéltem és itt fel vannak sorolva a Graef őrlők is:
https://honestcoffeeguide.com/guides/coffee-grind-size-chart/Mondjuk nem írják, hogy milyen alátéttel értik a fokozatot. De ha ki kell venni az alátétet French Press-hez, akkor ez így tényleg necces lesz.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Bocs, ha volt már:
Ikeás french pressel szeretnék kávét készíteni, csak úgy kíváncsiságból. P&Y Choco Madness van itthon. Hányasra állítsam az őrlőt, egyáltalán számít ez vagy csak annyi a lényeg, hogy minél durvább legyen a szemcseméret? Egyébként Graef CM 702 és 11-13-ason van nálam az espresso szint, ha ez segít. Arra gondoltam, hogy feltolom max-ra... Jó lesz vajon?
Illetve a vízhőmérséklet érdekelne még, hogy itt mennyire kell figyelni erre? Ugye ehhez a kávéhoz 88 fokos PID ajánlott espresso esetén, de French Press az gondolom teljesen más tészta.
+1 Tegyük fel, hogy bejön a French Presses kávé vonal, akkor ez nagyjából azt fogja jelenteni, hogy naponta többször vagy legalábbis néhány naponta tekergetem az őrlő állását. Ilyenkor nem fog belerontani a képbe espresso esetén, hogy a durva őrleményből marad némi lappangó az őrlőben? Ki szoktam pofozni, amennyire tudom, de a tapasztalat az, hogy minimális mennyiség még így is szokott maradni benne.
-
thomasrc
tag
válasz RetepNyaraB #107229 üzenetére
Amit az NR karhoz adnak gyárilag. Annyit tudok róla, hogy 21 grammos, de Seashellből simán benyel 25 grammot is. Valami brutális. Rendeltem mellé egy 12/18 IMS kosarat is, azzal teljesen rendben van a csapolás, de ez a gyári kosár valahogy nem akar még összejönni.
-
thomasrc
tag
válasz RetepNyaraB #107223 üzenetére
Ez lesz valószínűleg, megpróbálok játszadozni vele, de +/- 1 gramm különbség korábban nem okozott jelentős változást. Abban a helyzetben vagyok, hogy szerintem most jó a dózis, mert előtte bénáztam már vele és akkor sehogy nem adta ki a nyitott kar (spriccelt, csatornásodott vagy túl hamar szőkült). Ezen felül érmével is néztem a fejtávolságot és ott is megvan most az ideális helyzet, amikor még éppen nyomot hagy a pogácsában. Tehát ha dózissal próbálok 1:2 arány felé menni, akkor szerintem csak elrontom az egészet, ezért gondoltam arra, hogy talán a Graefen kéne bűvészkedni az alátétekkel, hátha kiadja valahogy. Azt hiszem 2 vékonyat és 1 vastagot adtak hozzá gyárilag, de persze most, hogy kellenének, fogalmam sincs hova raktam el őket.
-
thomasrc
tag
21 grammos kosárral akadt egy kis problémám.
Graef CM702 őrlőm van és most ennél a kosárnál az van, hogy a 14-es fokozaton 1:3 arányt ad ki az őrlemény, 13-as fokozaton pedig befullad és ilyen 1:1.1 körüli jön le.
Meg vagyok zavarodva. Most akkor be kéne tennem alátét még (ha jól emlékszem 1 gyári vékony van most a kés alatt) vagy kivennem, hogy valahogy bevarázsoljak plusz fokozatot a két állás közé? Vagy tök mindegy, mert csak annyi fog változni, hogy például a 14->21-es fokozatnak felel majd meg, a 13->20-asnak? Az a baj, hogy már alig maradt néhány adagra elegendő babom kísérletezni, jó lenne biztosra menni.
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #107023 üzenetére
Megérkezett a csomag Expolygontól.
Az általuk küldött kar ugyanaz, mint amit Szegedről is kaptam, de most ez rendesen illeszkedik hál' istennek. Az egyetlen különbség, hogy ennek a füle nem 6,2 mm, hanem 5,8 mm.
Szóval, ha valaki Rancilio Silvia (V5)-hoz keres nyitott kart, akkor ezt tudom ajánlani, jó hozzá:
https://expolygon.hu/webshop/termek/460016-n-szurotarto-nyitott-ra-we-lascalGyári nyitott kart is tudnak beszerezni, de az számomra horror áron van... Ha jól emlékszem valami 20-25e Ft. közötti összeg került megemlítésre.
Egyébként mindkét helyen Nuova Ricambi kart árulnak, ezt csodálom is, hogy egyik helyen sincsen megemlítve a termékleírásban. A Szegediek által árult NR kar az Expolygonal történt egyeztetés alapján ipari Rancilio gépekhez való (náluk is kapni a 62 mm-es fülváltozatút és azt ipari gépekhez ajánlották), Silvia-hoz ezért nem passzolhatott nálam.
A másik a kartömítés. Rendeltem gyári Rancilio-t és egy kúposat is, ahogyan ajánlottátok. Egyelőre a gyárit raktam fel, azzal tökéletes a szigetelés, úgyhogy egyelőre a kúposat elraktam tartaléknak. A régi tömítésben akkora árok volt már, hogy csak néztem. Szóval ja, lehet, hogy az is hozzátett a szivárgáshoz jócskán.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek, nem csalódtam az itteni közösségben!
(Ha a linkek, üzletnevek hirdetésnek minősülnek, akkor bocsánat, nyugodtan moderáljátok ki.)
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #107034 üzenetére
Közben elővettem a tolómérőt és elkezdtem méregetni. A fül legnagyobb vastagsága az eredeti Rancilio karon nálam 6,0 mm, ez egybevág az Expolygon eredeti Rancilio-s kar leírásával. A linkelt nyitott kar fülére viszont 5,8 mm-t írnak. Vagy ez a 0,2mm különbség nem számít? Egyébként amit rendeltem és rossznak mutatkozott annak a leírásában 6,2 mm van, szóval lehet, hogy itt volt a hiba.
-
thomasrc
tag
válasz hogyaza #107033 üzenetére
Köszi. Ez kép alapján sajnos ugyanaz, mint amit most küldök vissza, bár lehet, hogy ez más márkájú, nem tudom. Ha elvi szinten jó ez a kar, akkor a tömítéssel lehet probléma? Azt tapasztalom, hogy a nyitott kar sokkal nagyobb tartományban csavarható a fejen, mint a gyári Rancilio kar. A gyári Rancilio kar meghúzva szinte egyenesen áll ki a gépből, merőlegesen (egy kicsit jobbra), míg a nyitott kar totálisan jobbra áll, ha meghúzom rajta. Már a feltételkor is egyértelműen érződik, hogy lazábban illeszkedik, mint a gyári kar.
A tömítést egyébként macerás cserélni? Mi a pontos menete?
Szerk.: A zöld szilikon alatt erre gondoltál, jól értem? [link]
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Sziasztok,
Rancilio Silviához szeretnék nyitott kart beszerezni, de sajnos befürödtem az első rendeléssel.
Elvi szinten a termék jó kellett volna legyen Silviához is, de mégsem szorul rá rendesen a fejre. Ha teljes erővel húzom meg, csapolás közben akkor is folyik ki mellette a víz.
Jobban megnéztem és összehasonlítva az eredeti Rancilio karral a következő differencia látszódik a szárnyaknál:
Nem tudom látszódik-e a lényeg, de az eredeti karnál a szárny vége nincsen lecsapva, egyébként minden más egyezik. Ha jobban megnézem a Rancilio-s kar szárnyán a kopásnyomokat, akkor pont a lecsapott részen szorul rá a fejre (ott vannak erősebb kopásnyomok) és ebből arra tippelek, hogy ez lehet a probléma oka a nyitott karnál.
Az üzletet megkerestem a problémával, de azt a választ kaptam, hogy sajnos nem tudják kipróbálni a karokat, így lényegében csak vaktában tudnék ismét rendelni.
A kérdésem az, hogy aki nyitott kart használ Rancilio Silvia-hoz, az tudna nekem linkelni egyet, ami biztosan jól illeszkedik rá? Max. 10-12e Ft.-os kategóriában gondolkozom.
-
thomasrc
tag
válasz Cathfaern #106821 üzenetére
Pancsolt víz mellett ez volt az egyetlen helyileg is elérhető opció felém. Az Oscarral is igazából az a bajom, hogy rendelni kell és mivel rámegy még ugyanannyi postaköltség, mint maga a párna, így nem igazán megérős a mutatvány. Plusz ha precíz akarok lenni, akkor nem tudom mikor ér véget a párna, mert a fene sem számolja hányszor mennyit tölt utána a tanknak.
Verát én úgy használtam eddig, hogy 2-3 havonta citromsavazás. Tisztában vagyok vele, hogy ez is okoz vízkövesedést, de még így is felülmúlja a hagyományos ásványvizeket. Most ideiglenes szégyen nem szégyen, de mezei ásványvízzel töltöm a kávégépet. Azt hittem időleges a Vera-hiány, így gondoltam belefér erre a kis időre, aztán max. citromsavazok addig gyakrabban, de ha igaz a füles, akkor tényleg kénytelen leszek alternatívát találni a várás helyett.
-
thomasrc
tag
Kaptam egy érdekes fülest, miszerint állítólag, hangsúlyozom állítólag a Szentkirályi megszüntette a Nestlé Vera forgalmazását. Erről tudtok valamit? Meg tudja valaki erősíteni?
Az oké, hogy a Vera nem örvend akkora népszerűségnek, mint a Norda itt a topikban, de mifelénk vidéken ez volt az egyetlen alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvíz. Az utóbbi hónapokban már nem is kaptam, de mindeddig azt hittem, hogy csak a beszerzéssel vannak nehézségek a járvány miatt.
Most azt nem tudom, hogy ha a hír igaz, akkor térjek vissza az Oscarra vagy pancsoljak házi vizet? Az Oscarról olvastam korábban, hogy itt egyeseknél fura lett tőle a bojler. Rancilio Silvia gépem van.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdésem lenne.
Van egy Rancilio Silvia-m, ami elvileg be lett állítva 9bar-ra, viszont az utóbbi időkben valamiért nem adja a kávé, ami lejön, ezért hosszas kísérletezés és sikertelenség után elkezdtem gyanakodni rá, hogy esetleg elállítódhatott az OPV.
Mivel nincsen nyomásmérő karom, ezért házi módszerrel próbáltam megállapítani.
A Home-Barista-n találtam egy ilyen metódust. Tehát, felcsaptam a vakszűrőt, elindítottam a csapolást, vártam, hogy a tartályba vezető visszafolyó cső megteljen és egyenletesen jöjjön a víz belőle. Utána fogtam, áthúztam a csövet egy 60ml-es mérőpohárba, ami így 10,54s alatt telt meg. A linkelt grafikonon alapján ez kb. 6 bar nyomásnak felel meg (341,56 ml/perc), ha a középső vonalat veszem alapul. Szerintetek ebből így megállapítható bármi is vagy túl nagy hozzá a mérési hiba?
-
thomasrc
tag
Uraim, Roastopus Seashell-el van valakinek tapasztalata? Milyen hőfokon érdemes nekiállni kísérletezni? Visszaolvasva egy hsz.-ben írták, hogy "igényli a hőt", más véleményt nem látok róla.
-
thomasrc
tag
Úgy rémlik, volt már téma erről, de hiába keresem, nem találom... Rancilio Silvia karom belsején lekopott az ezüstös bevonat. A kérdés, hogy ezzel van teendő vagy használhatom így is? A kávé ízén nem érzem, hogy befolyásolná, de azért nem szeretném, ha a rézből kioldódnának káros anyagok.
Ami még érdekelne, hogy a kopás ellen mit lehet tenni? Minden főzés után rögtön kiöblítem a kart folyóvízben, szóval nem is értem mitől tudott ennyire lekopni a bevonat.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz sz.zs. #88018 üzenetére
Én bevallom propellerkéses darálóval kezdtem, de rosszabb volt az eredmény, mintha előre őröltet vettem volna... Próbáltam kotyogóssal is, nyomásfokozós poemival is és tényleg nem volt jó sehogy sem. Az a daráló tényleg csak darálásra való. Mák és diódarálásra!
Szerk.: Darálás és őrlés szavakat helyrepofoztam. Direkt érzékeltetni akartam, hogy nagy különbség van a kettő között.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Került rá forróvízcsap is, ami miatt jobbrább tolódott az egész fej, illetve kicsit más lett a tálca dizájnja is miatta (lényegtelen különbség). Ha jól veszem ki a leírásából, akkor a PID kijelzője egyben timerként is funkcionál, ami szvsz baromi jó, ha tényleg így van.
Mondjuk az "auto-off" funkciót zöld pipával előadni még mindig furcsa nekem, de hát valahogyan el kell adni az EU-s előírást is...
Ami érdekelne, hogy a PID-et hogyan oldották meg vajon, pontosan minek a hőmérsékletét mutatja?
Szerk.: Amúgy ja, specifikációk szerint került bele külön gőzkazán is, ami miatt nagyobb lett az egész gép is (25x39x42 vs 23,5x34x29 cm).
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Valaki tudja hol lehet beszerezni Perla Rosso vagy ahhoz nagyon hasonló kávét?
Elvileg ez lenne az:
https://pannonkave.hu/kaveink/caffe-perla/
http://www.hazaikave.hu/index.php/termekek/perla-caffe/rosso
https://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1683:perla-caffe-rosso-kavekostolo&catid=43&Itemid=110Szolnokon ittunk ilyet még a nyáron egy kávézóban és azóta nyaggatnak vele, hogy itthonra is kellene, mert nekik jobban ízlik, mint az "én kávém"... Ugyanakkor a fenti linkekből nekem úgy tűnik, hogy magánszemélyeknek nem érhető el a kávéjuk (nem lehet rendelést leadni); emailes megkeresésemre egyáltalán nem is válaszolnak.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Off: Én konkrétan ököllel csapkodom a tetejét, közben előre megdöntöm, hogy a pangó őrlemény kihulljon belőle, de még így is rá kell indítani néhányszor, mert fél-egy gramm mindig bennmarad. Tapasztalatom szerint ez a leggyorsabb módja a pangó kiürítésének... Ezen kívül tartályba őrlök, így nem kell sokat takarítani/ecsetelni a művelet után.
Ui.: Természetesen a CM702-ről van szó, nehogy félreértse valaki.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Kaptam ajándékba egy Najjar márkájú török kávét. A kérdésem, hogy szerintetek ezt el lehet készíteni dzsezva nélkül is valami kis edénykében vagy annak jelentősége van, hogy a dzsezva felfelé szűkül? A legkisebb melegíthető edény, amit találtam az egy régi négyszemélyes kávéfőző kiöntője, de szerintem ez nagyon nagy hozzá. Gondolkodom, hogy mi legyen...
-
thomasrc
tag
Sziasztok,
Csapoláskor kifolyó víz hőmérsékletét szeretném lemérni PID offsetjének beállítása végett.
A kérdés, hogy az alábbiak közül valamelyik alkalmas lehet a feladatra?
Ipari Digitális hőmérő
BBQ Classics Digitális hőmérő és időzítőA problémám az, hogy van egy húshőmérőm, de az olyan lassan reagál a változásokra, ill. olyan lassú a felfutása (több perc), hogy alkalmatlan a feladatra. A BBQ Classics (aka "ikeás hőmérő") tudom, hogy javasolt hőmérő, de a tokozása ennek szétszedhető, hogy fel tudjam vezetni a karba?
-
thomasrc
tag
Kérdés: Ha lefőzés után nem teljesen homogén a pogácsa alja, hanem egyes részein sötétebb, akkor az megégésre utal vagy csatornásodásra?
-
thomasrc
tag
válasz Nibiru #80379 üzenetére
A pörköléssel kapcsolatos technikai részéhez nem tudok hozzászólni, de ha azt nézzük, hogy előbb-utóbb már az űrutazás is elérhető lesz a (vagyonos) civilek számára, akkor mégsem hangzik annyira őrültségnek kivinni az ipart az űrbe. Ha jól értem, akkor az egyik alapító UAE-beli vállalkozó, szóval feltételezem, hogy elsődlegesen arra a piacra szánják majd, ott el is tudom képzelni, hogy az emberek képesek lesznek kisebb vagyonokat kiadni ezért a kávéért. A weboldalukon egyébként 4 hét múlvára hirdetik a pre-sale kampányt, kíváncsi leszek rá, hogy mennyibe fog kerülni grammja.
-
thomasrc
tag
válasz benjonino #80277 üzenetére
Hülyén fog hangzani, de az enyhe keserűséget eleinte én is kevertem a savanyúsággal és futottam vele pár kört, mert hiába emeltem a hőfokot, sehogy nem lett jó. Nem lehet, hogy valójában neked is ez a problémád? A keserűséget onnan lehet felismerni, hogy rajt marad a nyelven, míg a savanyú íz az rögtön elillan. Próbáld csak ki pl. egy citrommal és szerintem meg fogod érteni mire gondolok. Ha ezzel a módszerrel is savanyúnak találod, akkor passzolom a kérdést. Én ugyanezeket a kávékat anno keserűnek találtam, főleg Poemiaval (nyomásfokozó bent volt a karban). A listából csak a Pedrosa-t és az Aldi-s kávét nem próbáltam.
-
thomasrc
tag
Valaki tudna pár szót mondani arról, hogy milyen elven működik a képen látható szenzor? Jobb készülék híján ezzel szeretném megmérni a fejből kifolyó víz hőmérsékletét, de nem tiszta, hogy így direktben alárakhatom-e a 90 fokos víznek vagy az tönkretenné? A mérést egyébként úgy csinálnám, hogy a karban szépen felvezetném és raknék köré valamit, ami a tömörített pogácsát imitálná, hogy ne tudjon annyira gyorsan keresztülhaladni rajta a víz csapoláskor.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz Koczó93 #79499 üzenetére
Kivettem egy alátétet, az eredmény: 8 alatt ristretto* jön le és ihatatlanul savanyú az egész. Ha elkezdem növelni az őrlési fokozatot (durvábbra állítom), akkor olyan 9-től kezd normale lenni és 10-es fokozatnál ez a fura savanyúság is kezd megszűnni és kezd előjönni egy csokis íz, amilyennek a kávénak lennie kellene a leírás szerint. Egyébként AVX Gold blendről van szó. De igazából nem értem, mert ha túl finom az őrlés, akkor pont hogy keserűnek kellene lennie, nem? Vagy ennyire összekeverem a keserű ízt a savanyúval? Holnap megpróbálkozom azzal, hogy még 1-2 fokozatot feljebb állítom, kíváncsi vagyok, hogy javítani fog-e az ízvilágon, csak félek, hogy akkor már túlmegyek az 1:3-as arányon.
* Az egyébként senkinek nem tűnt fel, hogy korábban lungo-ról beszéltem, miközben ristrettot akartam írni, de úgy látom, hogy mindenki értette, hogy mit szerettem volna.
-
thomasrc
tag
válasz 72lakiluk #79501 üzenetére
A tapasztalatotok után ezt furcsállom én is. Habár én nem ragaszkodok ahhoz, hogy grammra pontosan 1:2 arány legyen, csak annyi, hogy maradjon 1:2 - 1:3 között és ez eddig így is volt, lehet, hogy azért, mert túltömörítek (lehet egyáltalán túltömöríteni?)? Ha leveszek 2 fokozatot, akkor lungo folyik le, ha emellé még nagyon finomra veszem a tömörítést (tényleg csak megnyomom picit), akkor még talán lefolyik egy normale, de akkor tényleg figyelnem kell arra, hogy úriember legyek a tamperrel. 12-es alá viszont határozottan nem tudok menni, mert ott még tömörítés nélkül sem hajlandó lefolyni értelmes adag (értsd.: ha le is folyik valami, az nem éri el az 1:1 arányt sem). És mondom, mindez úgy, hogy anno sötét pörkölésű Lucafféval állítottam be és most világos kávéval használom. Nem is értem.
-
thomasrc
tag
válasz 72lakiluk #79473 üzenetére
Bocsánat, hogy közbeszólok, de ez az őrlési finomság bennem is felvetett gondolatokat, mert én is küzdök még egy kicsit a tökéletes espressoval:
Szóval, én a lefolyást még anno sötét pörkölésű kávéval állítottam be (ha jól emlékszem egy full sötét Lucaffé volt), ami CM 702-őn nálam 14-es fokozatot jelent két vékonyabb alátéttel és erős tömörítést. Így pont kijön az 1:2 - 1:3 közötti arány 25-30 mp alatt mindenféle kávéval (az íz más kérdés).
De, ha finomabbra próbálom venni az őrlést, akkor sem tudok 12-es fokozat alá menni, mert befullad az egész és egy deka kávé sem jön le csapoláskor, pedig úgy érzem, hogy nekem is még egy kicsit finomabbra kéne mennem a világosabb kávékkal, mert mintha a kelleténél ""citrusosabbak"" lennének, ami inkább savanyú íz (azt hiszem ezt mondják úgy, hogy "too bright"). Ezt a hibát próbáltam eleinte a hőfokkal kijavítani, de ha nagyon levittem, akkor iszonyat hamar szőkülni kezdett (12 mp. környékén) és még savanyúbb lett, ha nagyon felvittem, akkor pedig jött mellé a keserűség is, de ez a fura savanyúság még akkor is ott volt benne. Most találtam egy olyan hőfokot, aminél a legkevésbé van jelen ez a savanyúság, de még így is zavarónak találom, szóval valami nem jó.
Ti mit javasoltok erre a problémára? Most 10 mp-es előáztatással próbálkozom, egy kicsivel jobb, de most, hogy említettétek ezt az őrlési finomságot, gondolkodóba ejtett és lehet, hogy ezzel is kéne játszadoznom. Csak ugye, mint említettem nem bírok 12-es fokozat alá menni, ti meg itt laza 6-8 fokozat különbséget is emlegettek.
Szerk.: Egyébként az segítene valamit nektek, ha feltennék egy videót a csapolásról (nem nyitott kar) és egy képet a cremáról?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
BÚÉK mindenkinek, s egyúttal szeretném megköszönni a tagoknak az idei évben nyújtott segítségét és hogy jó tanácsaitokkal bevezettetek a kávézás birodalmába! Aztán tartsátok ám meg a jó szokásotokat jövőre is! Találkozunk 2019-ben!
-
thomasrc
tag
válasz norkov84 #79232 üzenetére
Köszi, akkor tényleg jó úton haladok, mert én 101 °C környékén próbálkoztam eddig 16 gramm őrleménnyel. Illetve az alatt is próbáltam már, de akkor már savanyodott. Megpróbálom 105 környékén is, meglátjuk mi lesz.
Egyébként, hogy őszinte legyek, az egész pideléshez nem értek, fragola építette be nekem és rábíztam mindent. Ha jól néztem, akkor a bojler tetején van bevezetve a víztérbe, de ennél többet nem foglalkoztam vele. Első bekapcsolásnál talán 104 °C-ra volt állítva, ha jól emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Csak kíváncsiságból: Akinek pidelt Silviája van és PY Choco Madnessel (is) tolja, az hány fokra állítja a PID-et és hány gramm őrleményt tesz a kosárba? Valahogy nem bírom eltalálni a megfelelő beállítást, pedig már úgy érzem, hogy nagyon közel vagyok... A problémám az, hogy a lefőtt kávé olyan "semleges", egyáltalán nem tudom kiérezni belőle a csokis ízt, pedig minden paraméter jó, egyedül az őrlemény mennyiségén és a hőmérsékleten tudok még variálni.
Ui.: Az kimaradt, hogy a sötétebb pörkölésű CM-ről van szó. Úgy egy hónappal ezelőtt még Poemiaval valahogy húztam belőle egy isteni finomat, de azt azóta sem tudom reprodukálni, tehát a lényeg, hogy maga a kávé az biztosan jó, a technikám hibádzik valahol.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz beleriand72 #78927 üzenetére
Köszi. Naked kar is tervben van, de az majd valamikor nyáron. Igazából Poemianál eddig nem foglalkoztam nagyon a kiegészítőkkel, úgyhogy most jön majd az, hogy be kell szereznem egy rendes mérleget is, mert jelenleg konyhai kismérleggel szórakozok, ami nem tud tizedpontossággal mérni és a mérete is feleslegesen nagy őrleményméréshez. Meg igazából 1-2 átlátszó poharat is elfogadnék a képen látható bögrék helyett, de ez sokadlagos.
A lényeg most az, hogy az alapok megvannak: Őrlő (Graef CM 702), rendes tamper (nem a gyári műanyag), tisztítóeszközök (Tersoclean, citromsav, kefék, vakszűrő), szimpla és dupla szűrő, tejhabosító kancsó és persze a friss pörkölésű kávé.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
A vártnál hamarabb érkezett meg, úgyhogy most elő-karácsony van nálam:
Poemia helyére 1 cm híján nem fért be magasságilag, úgyhogy le kellett vennem a polcot, egyelőre még kérdéses, hogy vissza lesz-e rakva. Egyébként az imént végeztem a tisztítással, kosarakat, kart kiáztattam szépen Tersocleanes oldatban, úgyhogy most már csak arra várok, hogy az Oscar végezze a dolgát a tartályban és mehet az első csapolás...
-
thomasrc
tag
válasz GAgyiXyXy #78014 üzenetére
Egyáltalán nem baj, hogy nem bírod ki, érdekel minden vélemény. Pontosan mi a bajod a full tuning Rancilioval, hogy elcserélnéd egy Glendára, ha nem vagyok túl indiszkrét a kérdéssel? Vagy csak az zavar, hogy utólag kell bűvészkedni vele, míg egy Glenda hozná a tuningolt Rancilio szintjét gyárilag is?
-
thomasrc
tag
Köszi, ránézek erre is.
Többi válaszolónak: Igazából a Rancilio-ért én sem terveztem 200-at kiadni, ezért jött képbe, hogy esetleg használtan venném és akkor árban kb. a Lelit Anna szintjén lennék (most éppen 100 és 120-ért hirdetnek egyet), de mégis egy masszívabb konstrukciót kapnék. Én eleve a Rancilio felé húzok, csak a pid hiánya és a használt vétel okozza a dilemmámat vele kapcsolatban. Ha Lelit Annat veszek, akkor pideltetni sem kellene és az állapota is biztosan jó, értitek.
@mdav88: Konkrétan mit jelent ez? A piddel nem a víz hőmérsékletét állítom és rá kell számolni kicsit a hőfokra?
-
thomasrc
tag
Kérdés: Ti melyiket ajánlanátok a kettő közül?
1.) Lelit Anna PL41TEM (új)
2.) Rancilio Silvia V5 ECO (használt) + utólagos pid-eltetésUtánaolvasva a Rancilio egy masszívabb darab, de nem tiszta, hogy mit akar jelenteni ez az "ECO" (valami butított változat?) és utólagosan kellene pid-eltetnem, ami nem tudom mennyibe fájna (úgy tudom, hogy fragola foglalkozik ezzel, őt kéne megkérdeznem róla?).
A Lelit Anna PL41TEM papír szerint egy jó gép (réz bojler, gyári pid, stb.), de a gyári pid-el kapcsolatban vannak olyan vélemények, hogy utólagos pid-eltetéssel jobb eredményt lehetne kihozni és konkrétan a legelső vélemény ebben a topikban róla az, hogy a váz felépítése egy kicsit ingatag, bár utána következően már senki nem panaszkodott ilyenről. Ami viszont hátrány lehet, hogy az OPV állítócsavarja úgy olvastam, hogy gyárilag be van ragasztva és 12 barra állítva. Egyáltalán kell ezt állítani, jobb lesz 9 barral? A Rancilionál nincs beragasztva?
Köszi a véleményeket előre is!
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz azigazimoris #77829 üzenetére
Azt aláírom, hogy a pogácsán áll a víz utána, de nem tudok vele mit csinálni, mert nincs értelmes szimpla kosaram... Viszont a lefőtt kávé nekem egyáltalán nem tűnik tócsának, van crema a tetején meg minden, de ami a legfontosabb, hogy most teljesen jó volt ízre. Mit kéne tennem akkor, menjek vissza az elvileg jó módszerhez, amiből nem akar lefőni jó kávé?
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77679 üzenetére
Jelentem, hogy sok kísérletezés után lefolyt az első isteni finom, csokis Choco Madness a Poemiából!
Dupla kosarat használtam 7 g őrleménnyel, őrlés 6-os fokozaton és a csapolás előtt végeztem egy hűtőcsapolást, majd felcsaptam a kart és amikor kigyulladt a zöld led, akkor engedtem rá a pumpát. A végeredmény 20 gramm isteni finom "csoki", tehát olyan 1:2,85-ös arány lett végül.
Nem tudom miért, de 14 g őrleményből nem akart lefolyni nekem értelmes íz, hiába javasoltátok így, ezért kezdtem el kísérletezni 7 g-nyi adaggal. Egyelőre most próbálom konzisztensen tartani ezt az állapotot, aztán később megpróbálkozom újra a dupla adag belövésével.
-
thomasrc
tag
Elhiszem, de akárhogyan főzöm le csersavas íze lesz. Igazából már a Lucaffé óta szenvedek a megfelelő hőmérséklet megtalálásával, csak az meg keserű volt. Ez a P&Y világosabb pörkölésű és őszintén szólva arra számítottam, hogy ezzel megszűnik majd a problémám, csak most az lett belőle, hogy keserűből átment csersavasba az íz. A Choco Madnessből kaptam egy sötétebb pörkölésű változatot is, ha ezzel nem jutok eredményre, akkor azzal fogom folytatni.
Az nem lehet egyébként, hogy tömörítési vagy darálási hibáról IS szó van? Eltolódhat emiatt az íze egy kávénak vagy mindenképpen a hőmérséklettel kísérletezzek?
-
thomasrc
tag
Csak nem akar összejönni ez az espresso.
Most P&Y Choco Madness-el próbálkozok (normál verzió), de valamiért erősen csersavas íze van. Graef daráló 13-as fokozaton, így 16 g őrleményből 34 g fő le 28 mp alatt, 12-es fokozaton pedig teljesen befullad, de egyébként az 1:2-es arány meglesz, ha kicsit rövidítek a lefolyás idején, viszont a csersavas ízén ez nem fog változtatni, szinte biztosra mondom. A pohárba lefolyó kávé 65 °C-os. A bojlerre egyelőre még nem kötöttem hőmérőt, de szerintem a 90 °C-nak ott meg kell lennie, mert ha nagyon rövid ideig (5-10 mp) rátolom a gőzfunkciót, akkor utána már egyből gőz jön ki és a crema is rögtön égett lesz. Rövid hűtőcsapolással is próbálkoztam, de akkor már a lefolyás elején szőkülni kezd és szerintem akkor meg azért lesz rossz íze.
Bármi ötlet, hogy merre tovább?
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77489 üzenetére
Ebben a szent percben le is adtam a rendelést a PY Choco Madness-re! És még olcsóbb is, mint a Lucaffé. Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy ezzel mit fogok tudni produkálni.
Egyébként azt mérte már meg valaki, hogy gyárilag hány fokosra melegíti fel a Saeco Poemia a vízhőmérsékletet (vagy másik kérdés: kézi infrahőmérővel le tudom-e mérni én magam? egész pontosan hol kellene rámérnem?)? Ha jól nézem a PY weboldalán 87-88 fokot ajánlanak ehhez a fajta kávéhoz, vajon felmelegedés után kell hűtőcsapolást végeznem?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz azigazimoris #77488 üzenetére
Igen, egy Poemiaval küzdök. Ha lenne rá felszerelésem, akkor megmondanám hány barig megy fel, de mivel nincs, így csak találgatni tudok vagy elhinni a videónak a 10 baros értéket. A kávéból még egy hétre való maradt, ha elfogy, megpróbálok beszerezni egy másfajtát az ajánlott forgalmazóktól.
-
thomasrc
tag
válasz qvik27 #77465 üzenetére
Eh, igazad lehet! A barral én hülye nem is számoltam... 20 másodperces lefolyással tényleg nem lett annyira keserű. Következő lépésben megpróbálom 15 mp.-el is. Különben ebben az esetben is ragaszkodjak az 1:2-es arányhoz? Ha kevesebb ideig csapolok, akkor ugye a jelenlegi beállítások mellett 20 mp. alatt épphogy csak lefolyik 17 gramm (14 g őrleményből), ami nagyon messze van az espresso aránytól, tehát ha tartani akarom, akkor durvábbra kell őrölnöm.
-
thomasrc
tag
Azt hiszem én feladom a Lucaffé-val való harcot, nem tudok belőle értelmes espressot lecsorgatni. Mindent kipróbáltam amit javasoltatok, de egyik sem hozott eredményt, minden esetben egy kesernyés lötty a csapolás végeredménye.
Hűtőcsapolással elmentem addig a pontig, hogy már egyszerre volt savanyú és keserű is. Megpróbáltam azt is, hogy ráeresztettem néhány másodpercre a fűtést (gőz állásba rakva a kapcsolót), így még keserűbb lett és sötétbarna crema képződött a tetején, egyértelműen égett volt, tehát biztosan jó volt az irány a hűtőcsapolás felé. Közben a ml helyett immár g-ban mérem az italt, köszönet mindenkinek aki rámutatott erre a dologra!
Csak azt sajnálom, hogy kidobtam ennyi pénzt a Lucaffé-ra, aztán egy kalap... Na mindegy, nem akarom bemocskolni a márkát, mert még mindig elképzelhető, hogy én csinálok valamit rosszul, tekintve, hogy más még nem panaszkodott erre.
-
thomasrc
tag
Az ún. "double shot" nem 60 ml? Legalábbis itt azt írják, én ez alapján lőttem be az adagot. Megpróbálom 40 ml-el is, de szerintem a kesernyés mellékíz meg fog maradni, tekintve, hogy eddig akárhogy csináltam mindig benne volt valamilyen mértékben.
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77241 üzenetére
Belőttem 14g / 60-70 ml közöttire a lefolyást, tényleg jobb íze lett a kávénak, de még mindig nem az igazi, még mindig érzem azt a kesernyés ízt, de legalább már nem annyira tömény az íze, ahogyan korábban jelleztem a 7g / 30 ml-es felállásnál.
Írtátok, hogy próbáljam meg a hűtőcsapolást, kipróbáltam (leeresztettem egy kávés pohárnyi vizet, rögtön felraktam a kart és rögtön csapoltam 28-30mp-ig) de ugyanúgy kesernyés a végeredmény. Illetve most bontottam fel frissen egy új dobozt a Lucafféból, de még így frissen sem ad olyan igazi, vastag crema réteget. Mit ronthatok el? Darálás, tömörítés tuti jó, azon már nem tudok mit változtatni, mert ha nagyobbra őrlöm, akkor ugye gyorsabb lesz a lefolyása és nem adja ki.
Erről a kávéról van szó (100% arabica, ránézésre sötét pörkölésű):
https://www.eszpresszo.hu/kave/lucaffe/mr-exclusive-250g/[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Fú, köszönöm szépen a sok választ!
Tisztázásképpen annyit szeretnék még írni, hogy én a poemia dupla kosarát használom (aminek az alja nincs beszűkítve) és a karból kiszereltem a nyomásfokozót. Régebben már mintha említettem volna ezeket, de nagyon aktív a topik (hálistennek') és hamar elkeverednek az ilyen apróságok.
Mivel ilyen sokan említitek, hogy próbálkozzak dupla adag espressoval, ezért ez lesz a következő!
#77251 van toth: Ennek a 3 személyes vízcsapolásnak mi lenne a célja? Nekem ez egy kicsit pazarlásnak hangzik. Ha az a cél, hogy dolgozzon a fűtés, akkor én fél órával használat előtt be szoktam kapcsolni a gépet, az alatt szerintem már csak átmelegszik, de lehet, hogy rosszul gondolom.
-
thomasrc
tag
Helyzetjelentés: Lassan eltelt már egy hét és azt hiszem sikerült ráéreznem az őrlő beállítására! Most úgy néz ki, hogy két alátéttel 11-es fokozaton darál megfelelő őrleményt a Graef CM 702 single espressohoz.
Viszont valamiért nem az igazi a lefőtt kávé... Szabvány szerint 30 mp alatt fő le 30 ml, de crema épp csak egy fátyolnyi van a tetején és az íze keserű és tömény (bár 1 kanál cukor a keserűségét mintha elfedné). Nem az az ízvilág, amit én szeretnék. Próbáltam 7 g helyett 9 g őrleménnyel is, de még ihatatlanabb lett a végeredmény.
Merre érdemes szerintetek továbbkísérleteznem? Szerintem az őrlőbeállítás az jó, marad maga a kávé (Lucaffé Mr. Exclusive, kb. egy hete felbontott alu dobozban), a kávégép (Saeco Poemia), esetleg a hibás tamperelés (van ilyen?). Elképzelhető az, hogy ennyire mellélőttem volna a kávé fajtájával? Igazából egyelőre nem is a crema zavar most, hanem ez a keserű íz.
Ui.: Közben lehet, hogy meg fogom próbálni az itt említett duplásat, de nem hiszem, hogy érdemben változni fog az íze.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Saeco Poemia gyári karját használom, annyi, hogy ki van szerelve belőle a nyomásfokozó. Este megpróbálom 9 grammal is, aztán egyelőre ennyi a mai napra, mert nem akarom magam felturbózni koffeinnel. Közben kivettem egy alátétet is a darálóból, ami papír szerint 7 fokozatot finomhangol (és visszaállítottam 20-ról 15-re, így elvileg most olyan, mintha 3 alátéttel 20->22-re tekertem volna), meglátom így milyen lesz a lefolyása.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- TCL LCD és LED TV-k
- LED világítás a lakásban
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Lexus, Toyota topik
- Elite: Dangerous
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest