-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#25510592
törölt tag
válasz Keresztapper #77347 üzenetére
Pedig ebből a kávéital fajtából nőtt ki az automaták piaca, ez a nyomásfokozós, durvább őrlésű, hosszan hagyott germán lötty. De legalább nem forrázott, mint amit a gőzhajtású olcsó karosok (pl. Szarvasi) csinálnak.
off:
Létezik olyan, hogy átfolyó TDS-mérő? Poén lenne mindig adott értéknél leállítani a csapolást, lehet hogy megbízhatóbb eredményt adna mint a térfogatra történő limitálás. -
weinmaker
őstag
Mazzer őrlőt keresnék épkézláb áron. Nem dózerest. Privátban írjatok légyszi ha lenne. Köszi!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Bazsee71
őstag
válasz Nibiru #77345 üzenetére
Meg mondom őszintén, hogy nem értem, amit írsz, és azt sem, hogy miként jön a képbe a szőkülés. Az 1:2 arány azt jelenti, hogy 1 gramm kávéból készül 2 gramm ital. Na most ez presszónak még rövid, inkább ristretto, alatta pedig nem is kérdés.
Az aluparával kapcsolatban talán Csápájev már összerakott egy doksit, de a lényeg, hogy a lehető legáltalánosabb körülmények között készültek a kávék. A gőzcsövön érkező aludarab nekem új, ahhoz már eléggé meg kell gyepálni szegény gépet, csak úgy nem esik szét egy alu nyomástartó edény.
-
qvik27
tag
válasz WiZARD #77348 üzenetére
ma reggel probaltam, amugy biztosra menve, nehogy befulladjon.
roviden: marad
nalam is, meg a nyitott karban is
Bocs Parci:-/
Ja, ha valakinel meg akad, lehet, tartalekolnek is egyet.
Mondanam, hogy szar, de ugye nem illik nyiltan es nagyot hazudni onzo cellal
...btw en ezert is nem meltattam semmire, ami avxbela es holdudvara fecsegett-locsogott.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz beleriand72 #77330 üzenetére
Szegeden Bélától vettem, már alig várom, hogy kipróbáljam.
@Bazsee71: na az jó, ha nem hisztis, na meg az is, ha nem nyeli a kávét számolatlanul.
Még Fragola mesterrel belerakatok egy manométert, meg kap egy ulka szabályozást és azt hiszem tényleg fullos lesz a Silviám és jó időre megállok. Legalábbis az újabb moddig mindenképpen Na meg egy Pavoni azért befigyel még valamikor
Közben hulladék időmben összegeztem a kávézással kapcsolatos kiadásaimat. Nem tudom feltette-e már valaki magának a kérdést, hogy mennyibe is kerül ténylegesen egy espresso a csészéjében. Nos én megtettem, és nekem jelenleg 178Ft-ba kerül egy szimpla, a dupla értelem szerűen mint ahogyan a neve is "mutassa".
Elsőre soknak tűnhet, de ha belegondolok egészen jó az ár. Mondjuk én már beleszámoltam a fentebb említett reneka kosarat, meg a hátralévő moddolás költségét is, amit Fragolával már egyeztettem. És ha nem költök már a gépre, akkor 2 év múlva ugyanez az ár már csak ~120Ft lesz. Az meg egy kapszula ára, nem is a legjobbakból.Azt azért érdemes hozzátenni, hogy én mindenből újat vettem!
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Csak hogy tudd, szegedi kávézókat én is tettem fel, és abból talán a Szia használ AVX kávét egyedül. A másik kettő, akiket feltettem tutira nem. És miért baj az, ha valakit neveznek? Az AVX pörkölőt is én neveztem mert még más nevezte, megnyugtatlak pénz nélkül. Baristát is neveztem, akinek semmi köze az AVX-hez, de szegedi. Én neveztem őket, Te meg nem szavazol rájuk, mert nem is ismered Őket. Te is nevezel valakit, én meg arra nem szavazok esetleg, mert nem ismerem. Még akarok nevezni egy kis szentesi pörkölőt, de egyelőre nem találom őket. Pedig jót tenne nekik is ha többen tudnának róluk. Ez az egész szerintem erről kellene hogy szóljon nem az őrült versengésről. Én nagyon szívesen látnék egy jól összeszedet listát az ország minden kis szegletében működő prökölőről, ha arra járnék, akkor be tudjak térni. Függetlenül attól, hogy itt szavaznak rá vagy nem.
Tényleg van már ilyen lista? Esetleg készülőben?"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
WiZARD
addikt
Nem akarom egyik felet se védeni, de bárki tud bármilyen kávét, kávézót, pörkölőt regelni, bármiféle anyagi támogatás nélkül is...
(mint ahogy én is megtettem)[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
soldier2
őstag
válasz Nibiru #77346 üzenetére
Szét lehet savazni az alukazánt könnyebben mint a rezet az biztos, de odafigyelre a gépre (megfelelő módon lágyított, vagy eleve alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvízzel itatva, nem tömény citromsavas oldattal vízkőmentesítve stb) 10+ évig elmegy egy alubojler is, a kávé alumínium tartalma meg bőven határérték alatti (keress rá a fórumon, Bazsee is írt róla). Sokat olvasol az látszik, de itt nagyon sokan saját tapasztalatról beszélnek, és kilyukadt alubojler stb nem fordult elő normális használat mellett. Az én Babym is közel 10 éves volt mikor vettem, egy évet használtam, majd újabb egy év után ismertem meg Fragolánál és nem volt dráma a bojler belseje (ekkor már 10 év fölötti korról beszéltünk). Ezért mondtam, hogy a számok makacs dolgok, hiába állítod az ellenkezőjét.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #77346 üzenetére
én inkább megfordítanám a dolgot: milyen biokémiai alapokon nyugszik az aluparád, különös tekintettel a mérési eredményekre, amit a többiek belinkeltek? bocs, hogy ezt írom, de eddig is jellemzően sietősen nyilvánítottál sarkos, tényszerű megállapításokat, pedig ha valami, ez biztosan nem ilyen jellegű téma.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
gippazoid
senior tag
válasz jana86 #77299 üzenetére
Szerintem ez nem jó demonstráció.
Mert ha az americano-t is szétbontom, akkor az első csésze egy espresso, a második meg egy nagy adag forróvíz.
Namost, ki inná meg a forró vizet?
A kettő együtt meg eléggé büdös és híg valami (lásd McDonald's hosszú kávé).Nekem és kollégámnak az a fajta hosszú kávé amit írtam, bejön, jó az íze és nem híg valami. Rendes színe van. Sajnos a gépkezelők nem nagyon vágják a témát, csak a gombokat nyomkodják, de a gombokon is valami hülye szimbólumok vannak, nem feliratok. Ebből nem jöttem rá, hogy akkor a gép valójában mi is ad.
Gippazoid Novelties Inc.
-
Leica m 28
csendes tag
OFF
milyen darálót otthonra? Fiorenzato F4 vs Eureka Mignon?
Létezik e jó kónuszos örlő?
köszi!ON
-
gippazoid
senior tag
válasz WiZARD #77370 üzenetére
Akkor egészségedre...
(Zselatint magában nem enne meg senki, de a gyümölcstorta azért mégis fogy, foszforsavat se de a Coca Cola még nem ment csődbe - na mindegy, úgyse tudja senki aki nem kóstolta meg azt amit én iszok naponta, hogy milyen)
[ Szerkesztve ]
Gippazoid Novelties Inc.
-
mutyi
őstag
válasz Leica m 28 #77368 üzenetére
Inkább a Fiorenzato F4 vs Eureka Mignon Specialita amit érdemes összehasonlítani.
Árban azért így is van egy 30-40 % különbség. -
mutyi
őstag
válasz Leica m 28 #77376 üzenetére
Nem tudok objektíven állást foglalni.
Nekem 3 hete a Specilata van. Nagyon jól dolgozik, nálam minimális pangó, halk nagyon, szép és kicsi.
Ellenben nem biztos hogy annyira tartós hosszú éveken át.
Ilyen tekintetben az F4e nano egy robosztusabb gépnek tűnik, de mind a kettő érintős panellal van, ha elromlik,akkor az keményen zsebbe nyúlós.
Szóval ezeket is érdemes átgondolni.
Ilyen vonatkozásban ha nem számít hogy esztétikailag milyen, mennyire kicsi, csinos, modern, akkor lehet érdemes megfontolnod hogy vegyél egy felújított Mazzer SJ-t Fragolától,amit most épp hirdetett a napokban.
Na az ilyen tekintetben egy elnyűhetetlen. -
jana86
csendes tag
válasz gippazoid #77367 üzenetére
Szerintem meg igen. A "szakma" nagy része is ezt gondolja, így is tanítják. De nincs ökölszabály, az ízlés szubjektív dolog. Mindenki szíve joga, hogy úgy készítse és fogyassza, ahogy ő szereti! Ha már hígítani kell, én inkább forró vízzel, mint kellemetlen aromájú túlkivonatolt löttyel. De ezt csak másnak, magamnak bolond lennék hígítani!
-
Leica m 28
csendes tag
tulajdonképpen ezek a dolgok számítanak nekem:
- relatív csendes legyen,
- relatív kevés pangó kávé rendszerrel, ne kelljen átlakítani, meg porszívózni folyton,
- finomállítási lehetőség,
- lehetőleg autómata - félautómata adagolós,
- karbaörlős.A mezzer biztos szuper és világvége+1 nap, de sok kávéval megy jól, ha pár naponta másfajta 250g-ot teszek bele azt kell állítgatni akkor bonyi.
-
nemethsza
tag
válasz Leica m 28 #77379 üzenetére
Van olyan őrlő, amit nem kell állítani (kivéve a szerencsét), ha másfajta kávét teszek bele?
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
mutyi
őstag
válasz Leica m 28 #77379 üzenetére
Szerintem akkor bajban leszel így is úgy is, mivel ok hogy be lehet állítani hogy automata módon daráljon, de én pl nem használom, mivel mindig annyi babot mérek ki amennyi kell az adott kávéhoz.
Tehát csak elindítom és amikor ledarálom akkor majd kikapcsol ha lejárt a programozási idő.
Ha te pár naponta más-más kávékat akarsz beletenni, akkor Specialita jó lehet,viszont az állítási beállításokat valahogy jegyezned kell,különben amikor új kávét teszel bele előbb be kell lőnöd. -
gippazoid
senior tag
válasz jana86 #77378 üzenetére
Most ittam egy ilyet kávét. Megkósotoltam mindenfajta ízesítés nélkül. Teljesen olyan íze volt mintha espresso lenne. Nem volt híg, nem volt büdös, mint pl. a mekis hosszú kávé. Nem volt víz ízű.
Azt találtam ki, hogy lelesem a gép típusát és próbálok valami infót szerezni róla, hogy mit is csinál.
Hátha abból kiderül. Mert lehet hogy dupla kávét nyomnak le rajta, nem hosszút.Gippazoid Novelties Inc.
-
-
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #77354 üzenetére
Azért írtam a szőkülést, mert többen azt írták, hogy az 1:2 arányú espresso a jó, afelett romlik a kávé íze. Ilyesmit én egyáltalán nem tapasztaltam. A szőkülés úgy jött szóba, hogy 1:2-nél még szőkülni sem kezd, azaz aki ott leállítja, az benne hagyja a kávéban az anyagok egy részét.
Alupara:
A gőzcsövön keresztül távozó szemcsék az általam korábban bemutatott oldalon láthatóak és más is. A kazánok és az alu fej kavitációs rohadásától kezdve az alumínium oxid virágzásig egy sor dolog ott van képekben.A lyukas alu kazán egy 10 év körüli, már fogalmam nincs milyen márkájú vagy típusú gépből lett kiszedve. (még az is lehet, hogy Gaggia, csak akkoriban még ilyesmivel nem foglalkoztam)
A kazán nem az oldalán lyukadt ki, az azért durva lett volna, hanem annál a lapos résznél rohadt szét és kezdett ereszteni ahol a fejhez van csavarva. Békéscsaba alatt egy településen használták. Arrafelé elvileg lágy a víz, de hogy milyen vízzel használták a gépet, nem tudom.Nyilván nem lehet akkora probléma egyébként a dolog, mert igen régóta használunk alumíniumból készült kávéfőzőket, a kotyogósokat, vagy a szarvasi borzalmasokat is beleértve, melyekben még a szűrő is alu és se nem hülyült el tőle a népesség, se nem mutatjuk a mérgezés tüneteit. Csak nem volna jó érzés tudni, hogy ez zajlik a gépemben.
-
Jókv
csendes újonc
válasz #25510592 #77393 üzenetére
Ha már ragozzuk akkor teljesen más az amerikai filteres és mondjuk egy német filteres kávé. De ha már filter akkor én maradok a V60 általam már megszokott ízvilágánál.
Bár ennek is van német megfelelője a Melitta. Nekem van 1,2 és 3 alsó kifolyó lyukkal is porcelán Melitta filtertartóm. Igaz ezekkel még nem bűvészkedtem. -
soldier2
őstag
válasz Nibiru #77386 üzenetére
El lehet bénázni bármilyen anyagot, az alumíniumot könnyebben mint a rezet ez tény. Mint ahogy az is, hogy ha pár alapvető dolgot betartasz akkor nem lesz vele gondod sokáig. De ez valahogy nem akarja áttörni nálad a gátat Nem kell alubojleres gépet venned, csak ne általánosíts pár rémtörténet alapján. Ha lesz 140k-ért Silvia akkor egy valós rézbojleres alternatíva lesz, de addig max a Lelit Anna lehet vetélytárs aminek megvannak a hátrányai/korlátai ami a tuningolhatóságot illeti.
#77392) gippazoid: az amerikai "bödönös" hosszúkávénak nincs köze az Americano-hoz, nem espresso alapú. Néznének is New Yorkban ha kérnél egy Americanot.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
yazoo1
tag
Gc gépem már egy ideje olyan hangos, mint egy tank. Ez normális?! Tudom hogy a rezgő pumpa nak van hangja, de ennyire ..pideltetes előtt is az volt,viszont utána csendesebb ,simább hangja volt de egy ideje zajos...
UI.mukodés közben a gőzölő víz csövén lefelé haladó légbubikat látok... nem sokat, de akad 1-1..[ Szerkesztve ]
-
sgery
őstag
Meglett a Gaggia classic gép. Eddig ugye baby twin volt. Valószínűleg beleszoktam a jóba, főleg a gőzölés terén, mivel a dupla kazán miatt az több gőzt adott és egyenletesen. Ez az elején brutál sokat aztán szinte alig. Meg hát ugye várni kell rá, aztán kazánt visszatölteni vízzel - nagy gőzfelhő közepedte... Nem is tudok vele olyan szép habot csinálni, pedig átraktam a babyről a gőzőlfejet.
Külsőre nekem szebb ez a gép, a vizet pedig könnyebb megtölteni így polcba helyezve mint az előzőn.
Lehet előbb utóbb lecserélem valami dupla kazánosra ismét, mert csak tejjel iszom a kávét és a rosszul gőzőlt tej elrontja az egészet
Kávét amúgy jól főz.FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)