-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#93794560
törölt tag
válasz beleriand72 #76343 üzenetére
A Slayer még játszik? Azt hittem, már abbahagyták.
-
mutyi
őstag
Aki esetleg hasznalt mar Eureka specialita es fio f4e nano daralot az melyiket ajanlana jobban olaszos izvilaghz otthoni hasznalatra,napi 2-3kavehoz?
-
SlayerSub
tag
Holnap Székesfehérvárra megyünk kirándulni, tudtok a városközpontban jó kávézót mondani?
köszi -
GAgyiXyXy
aktív tag
Nagy kérdések ezek, gyanítom már el is döntötted, csak a megerősítést várod. Pedig itt csak elbizonytalanítanak, mint most én is. Miért nem csaptál le az itt napokban feltűnt f64evo-ra? Nagyon jó vétel lett volna. Nekem is..De számomra is mások a preferenciák, így nem kellett, pedig baromi jó vétel lett volna.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
SierraFox
tag
Hasonló döntés elött álltam pár hónapja. Az Eureka Specialitára lett volna pénz, szebb is, kompaktabb is mint a Fio. De nekem nem tetszett az örleményállítási mechanika amit használnak (az alsó -forgó- kést állítod fel-le). (Az Atomot próbáltam.)
A Fiorenzatóké sokkal jobb szerintem, az atombiztos megoldás.
Végül aztán vettem egy használt Mazzer Mini E-t, raktam bele F64 Evo késeket, és az Eureka ára alatt maradtam.A régi mignonhoz képest látszik, hogy az újaknak sokkal kevésbé rögösödik az örleménye.
Szerintem a mignon az egy otthoni daráló, aminél az volt a cél, hogy szép, kicsi, könnyű és csendes legyen. A F4 nano meg egy kisebb kávézóban is használható másodlagos darálónak. Nem véletlenül kétszer akkora a súlya a mignonhoz képest. -
Nibiru
tag
válasz qvik27 #76350 üzenetére
Basszus, de igaz, tényleg. A kerületi sebességig nem jutottam el eddig gondolatban, pedig elemi fizika.
A kérdés számomra akkor megmagyarázva. A kerületi sebesség és a megfelelő mintázat a lényeg és annyi.
Egyedül a kerámiakések működését nem értem még mindig. Azok nem is annyria őrölnek mint inkább trancsíroznak elképzelésem szerint. -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz SierraFox #76355 üzenetére
Én is hasonló döntés előtt állok. Nekem _otthoni_ daráló kell. A legfontosabbak amit teljesítenie kell:
1 0-hoz közelítő pangó. Ne kelljen ütni-vágni, seperni, körtepumpázni, stb. hogy kiadja azt, amit beleadtam.
2 Szép, habszerű, csomómentes örlemény közepes és attól picit világosabb pörkölések esetén. Ne kelljen utána még vuduzni.
3 Egyszerű használat, mivel a felségem is használja.
4 Egy adagos örlésre alkalmas.
5 Jól nézzen ki.
6 Kompakt felépítés.
7 Homogén örlemény.
8 Megbízható működés.
9 Halk működés (és ebbe beletartozik a használó hangja is, amikor nem akarja kiadni ami benne van )Nekem ezek a fontosak, így gyakorlatilag az itt preferált dromedárok szóba sem jöhetnek. Így nálam jelenleg csak a Hedone, a Niche Zero és a Eureka Spezialitata azok, amelyek képbe kerültek (várok más javaslatot).
A Hedone nejemnek nem tetszik (az árát nem is tudja), nagynak is találja, így az is kiesett, bár az ára is már-már sznob kategória, így a kezdeti lelkesedésem alábbhagyott iránta rendesen. De majd egyszer...
A Niche Zero irányába meg bizalom nincs (nem a daráló felé, hanem az üzleti modell felé), már azzal kezdik, hogy elkérik a kártyaszámot és közlik, hogy egy szavam sem lehet ha a pénzemért nem kapok semmit, jól gondoljam meg. Tudom start-up, meg minden de már átalakulhattak volna "rendes" céggé, hiszen kész, sorozatban gyártott termék lett belőle (valaki felvilágosíthatna). Ha pay-pal-al lehetséges lenne fizetni már megrendeltem volna.
Eureka Spezialitata a harmadik befutó, árban egyértelműen nyerő, de az első két pontban a leggyengébben (de elfogadhatóan) teljesít. Na meg az a fránya elektronika..
De hogy miért is akarok darálót cserélni? Mert a jelenlegi darálóm az első pontot nem tudja és a feleségem ettől elég ideges tud lenni....És az nagyon nem jó
Szóval...van bajom nagy"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
mutyi
őstag
Valóban csak nehezebb a döntés a vélemények után.
A helyzet az hogy elvileg a Minon Specialita-ban már kiküszöbölték a pangó őrleményt a sima Mignon-hoz képest.
Azért nem vettem meg a használt F64-et,mert az már sokkal nagyobb mint az f4e nano vagy a Specialita.
Egyszerűen hiába csúcs gép,ha helyben elveszi a fél konyhát.
Nem tudok dönteni, de a specialita 100-ból meglenne,mert az áfát visszaigényelném, az f4e nano viszont olaszból lenne 140-ért. Szóval itt van 40 difi és nem vagyok benne biztos hogy 40-el többet megér a dolog. -
GAgyiXyXy
aktív tag
"Valóban csak nehezebb a döntés a vélemények után." És az arr is jó, hogy később tudd magad ostorozni miért döntöttél rosszul Az információ ugyan hatalom, de egyben átok is lehet..
Ha nem olvasnád a topikot már régen ott lenne a specialitat a pultodon...És boldogan használnád.."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Bazsee71
őstag
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz meander #76363 üzenetére
Narancsos Vagy robur ízű. Vagy romános
Szóval nyitott vagyok ezen a téren, mivel ízlelésem korlátos. És úgy gondolom, hogy számomra nem rosszabb, vagy jobb lesz a kávé, hanem másabb. Olyan nüansznyi eltérések lehetnek, amelyeket én észre sem veszek. De abban biztos vagyok, hogy a drágább/nagyobb/batárabb daráló finomabb is, már ha én dolgoztam meg érte
A másik, meg hogy lehetőségem sincs kóstolni melyikkel milyen, de én bízom a gyártókban meg a fórumokban, hogy egy bizonyos szint felett nem süllyednek egy bizonyos szint alá (Eszterházy Péter után szabadon).
Mondjuk padlót fognék tutira, ha a kedvenc kávémból egy savanyú löttyöt kreálna a daráló, de ezt meg kizártnak tartom, mert érzésem szerint akkora hatással nincs ízre."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
zoknee
csendes tag
GC tulajok!
Milyen szimpla és dupla szűrőt érdemes manapság venni, ha ki akarom cserélni az egyszerű gyárit és az utángyártott LM szimplát? És persze hol érdemes?
Köszönöm -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz fragola.6035 #76368 üzenetére
De cuki vagy
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
HÁZIGAZDA
válasz GAgyiXyXy #76366 üzenetére
szerintem mindenki elhiszi, hogy érzésed szerint akkora hatással nincs az ízre a daráló.
lehet, hogy olyan kávét iszol, ahol tényleg nincs.
lehet, hogy rosszul érzed.
lehet, hogy adott két daráló között tényleg nincs akkor különbség.dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet nem egyértelmű fogalmazásomra amiből az derült ki számodra, hogy a daráló szerintem nem számít. Ilyet még sugallni sem akartam, hiszen miért akarnék akkor darálót cserélni? Sajnos sokszor elkövetem azt a hibát, hogy nem egyértelműen fogalmazok és azt is, hogy feltételezem akik olvassák, értelmezik, akkor azt nem áthallással, direkt félreértelmezéssel netán rosszindulattal teszik. Tudom nálad ilyenekről szó sincs, valószínűleg nem volt lehetőséged a több hozzászólásomat együtt értelmezni. Így vonhattad le és adtad finoman tudtomra és tetted közzé azt a következtetést, hogy én hülye vagyok. De ez jól jött ki, mert ezen itt sokan nevettek, örültek, derültek. És a legtisztább emberi érzés a káröröm, mert abban aztán tényleg semmi irígység nincs.
Inkább kérdeznék. A kony késes niche zero és maga a kony között milyen ízbeli eltérés jelenik meg a kávé ízében? És az miből adódik? És melyik lesz a jobb, finomabb?"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Bazsee71
őstag
válasz GAgyiXyXy #76372 üzenetére
"Narancsos Vagy robur ízű. Vagy romános "
Szerintem itt ment félre, mert erősen gúnyolódás gyanús. Pedig hidd el, van diffi bőven. Pl. a Majorral nem volt jó a CasMo, a K30-cal pedig nem tudok citromlevet. Ez a daráló téma a legkeményebb dió, a kicsik sajnos mind kompromisszumosak.
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #76375 üzenetére
Igen, az őrlőkre vonatkozóan teljesen egyetértek azzal, amit írsz. Valami hasonlót vélek én is, nyilván kevesebb tapasztalattal. Abban is jókora találgatás megy, hogy milyen összetételű (nagyságra homogén pl.) őrleményből jönnek ki jobban a kívánt ízek, abban is, hogy milyen mintájú és típusú késekkel lehet ilyen őrleményt legjobban előállítani.
Persze vannak mindenféle mondások, hogy a nagyobb jobb, meg hogy a síktárcsás jobb, és azt is tudjuk, hogy a komolyabb gyártők több kutatást végeznek, többet próbálkoznak, és precízebbek, és komolyabb a minőségbiztosítás is náluk, de nincs tudomásom arról, hogy valaki komolyabb összefüggéseket tárt volna föl. Nyilván vannak okosságok, de ezeket szerintem még csak ökölszabályoknak sem lehet nevezni.
Tiszteletben tartom mindenkinek a tapasztalatait, de nem gondolom, hogy ebben a kérdésben érdemben ki lehetne matekolni a komoly válaszokat, még ha a peremfeltételek nagy részét elég jól meg is lehet mondani.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Nibiru
tag
válasz GAgyiXyXy #76366 üzenetére
Utóbbi néhány napot külföldi fórumok olvasásával meg kések nézegetésével töltöttem. Egyelőre össze vagyok kissé zavarodva. Inkább az látszik kibontakozni, mintha a kúpos vs. lapos amolyan ízlelésbeli különbség volna, ami itt is megmutatkozik abban, hogy miközben a Kony-ról beszéltek mint egyik "Istenről" közben ott a K30, a másik. Olvasmányaim alapján igazi összehasonlításba nem is lehet belemenni egy kúpos és egy lapos késes daráló között, csak a lapos a lapossal, a kúpos a kúpossal mérhető össze, mert eleve kétféle őrleményt produkálnak ami meghatározhatja a kávé ízvilágát is miközben a konzisztenciabeli különbség csak hajszálnyival tér el, ha egyáltalán észrevehető. Ugyanakkor mindkét fajtának meg vannak az előnyei és hátrányai.
A Niche-ben nem lehetett lapos késeket használni, ez az alacsony fordulatszámból és a nulla pangó őrleményből mint célból következik.
Úgy hiszem egyébként, hogy a motor fajtája (pl. fázisszám) is számít egy szinten. Szóval izgalmas és szerteágazó téma ez.Eddig egyébként arra jutottam, hogy otthonra egy jó kúpos késes daráló jobb választás lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Jókv
csendes újonc
válasz #93794560 #76351 üzenetére
Játszik bizony, de milyen szépen [slayerespresso]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #76375 üzenetére
így van, ez csak a legutóbbi komment, amin hat és fél órán képtelen voltam abbahagyni a szemeim könnyesre kacagását, de előtte is folyamatosan mentek a hasonlók, és valljuk be, ami ennyire vicces, az századszorra is vicces. próbáltam én is felérni a humorkolosszushoz, de belátom, hogy ehhez kevés vagyok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
stereofan
tag
ha már a darálókról van szó: a kisebb mazzer mininél 58mm-ről nagy munka átalakítani 64mm-re? ha jól látom alsó és felső késtartót cserélni kell. vagy inkább maradjak egy eredeti 182D késnél? most egyszerűbb utángyártott kések vannak benne. ennél a gyári is csak jobb lehet.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #76377 üzenetére
a kúpos daráló picit megengedőbb a pontatlan gyártással szemben, mint a síktárcsás. ha ez utóbbinál nem tökéletesen párhuzamosan futnak a tárcsák, megette a fene az egészet. úgyhogy ilyen értelemben igen, a kúposok talán picit kevésbé kockázatosak lennének, de:
- komolyabb késsel, késprofillal nincs igazán megfizethető kúpos daráló
- síktárcsásból jóval nagyobb a kínálat, a használt is
- a fenti eszmefuttatás csak egy elmélet, aztán nézz meg egy iberitalt és egy mazzer minitén amúgy drukkolok ennek a nisé zérónak, mert a legjobb dolog lenne a világon, ha lenne egy kony-val egyenértékű őrleményt adó, de otthonra tervezett cucc 200e ft-ért. sok, sok, de igazából nem. egyszer kell kifizetni, és onnantól a havi akár 10 ezer forint kávé mind jobb lesz.
de akit nem riaszt el a nagy méret, egy fragola-féle zm késes royallal örökre kipipálja ezt a témát.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
-
qvik27
tag
válasz stereofan #76381 üzenetére
Azt nem tudom, de:
A motornak van egy névleges fordulatszáma, és ezt meg az eredeti kés átmérőjét stb. "tervezték össze". Ha kicseréljük a késeket másikra, az átgondolt kompozíció megbomlik.
Itt konkréten:
- a motornak két oknál fogva nagyobb forgatónyomatékot kell tudnia kifejteni: a nagyobb tárcsa több kávét vesz fel egyezerre + a tengelytől való nagyobb távolság miatt a "teherkar" nagyobb. Szóval a meglévő motor nem feltétlenül örül egy megnövekedett terhelésnek.
A másik, hogy a nagyobb tárcsa miatt a konkrét őrlés sávjában nagyobb lesz a kések közti sebesség (kerületi sebesség), és a beépítendő késprofilt nem feltétlenül ehhez a megnövekedett sebességhez tervezték. --> Lehet, hogy jobban fogja melegíteni a szemcséket, mint amennyire kívánatos. Ha ez a hatás jelentősebb, meg is változtathatja az eredeti pörkölt szem ízvilágát, konkréten "olaszosabbá" teheti. Persze itt annyira nagy különbség nincs.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
bluesfan
tag
válasz qvik27 #76386 üzenetére
Mindazonáltal, hogy értem ezt a logikát, fragolának volt kísérlete az alapból szintén 58 mm-es Fio F4E Nano-val, amibe sikeresen bele tudta applikálni az F64 (talán EVO) késeit és úgy emlékszem, jól működött a dolog. Talán stereofan kolléga ezzel kapcsolatos gondolatát is ez az eset indította.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #76386 üzenetére
a második fele szerintem vakvágány.
van egy tengely, amit forgat egy motor és van rajta egy kés. tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy a tengely nem imbolyog, a motor meg bírja. akkor marad egy fordulatszám és a kés(profil). a mazzer kicsi darálóinál talán állandó a fordulatszám, úgy rémlik.
szóval, ha bírja a motor (és a tengely), akkor más hátrány szerintem elvi síkon nincs.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
qvik27
tag
Azt nem tudom, hogy mi vak, mi nem, de a tény tény, hogy nagyobb átmérőnél azonos fordulatszámnál a tárcsák szélén nagyobb a sebesség. Azt, hogy ennek mekkora lesz az érezhető hatása, nem igazán lehet ennyi alapján matekolni, de kb. olyan, mintha a azonos méretű tárcsánál ugyanolyan arányban növelnéd a fordulatszámot. Az említett példában ez kb. 10% lesz.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #76389 üzenetére
na de minden kést a saját (darálója) kerületi sebességéhez terveztek, máshogy nehéz volna. ha a mini (58 mm) és a mini-e (64 mm) fordulatszáma azonos, akkor egy minibe rakott mini-e kés pont ugyanolyan lesz, mint a gyári mini-e, HA a motor bírja.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
balage0000
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Belépő szintű kávégépet keresek, Illy Y7.1 kapszulás leváltására, hétközben napi 2-3, hétvégén 5-6 kávéhoz, elsősorban medium roastokhoz, tej nélkül. Őrlő már úton van (Niche Zero), kávégép terén a Caravelre esett a választás. Van ezekkel valakinek tapasztalata? HB-n csupa jót olvasok róluk, csak a verzió a kérdés. A v1.x alkatrészei látszólag masszívabbak, de úgy látom, hogy a föld vezeték nincs bekötve, szóval mindenképp el kell majd vinnem átnézetni és esetleg kábelcserére. Felfűtés időigényesek tűnik, szóval külön melegíteném a vizet hozzá, vagy hagyok neki elég időt.
Francesconál néztem, de sajnos épp nincs eladó gépe. A jelenlegi használt gépek eladói ebayen valamiért le akarnak beszélni a vásárlásról, azzal az indokkal, hogy ezek a gépek nem valók napi szintű használatra, gyűjtőknek valók, célzottan nekik hirdetik, illetve nem csinál jó kávét...
Nyilván nem az a cél, hogy magamat (és az asszonyt) szívassam vele és nem akarom leégetni se a házat, de így látatlanban úgy érzem, hogy egy kis karos géppel alapvetően nagyon boldog tudnék lenni és árban is barátságos. Zárt boileres karos gépeket már egy ideje elvetettem, CT1 kissé húzós árban, még használtan is.Köszi előre is a hozzászólásokat!
Üdv.:
Balázs[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz balage0000 #76392 üzenetére
Zárt bojleres gépekkel mi a gond?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
balage0000
csendes tag
válasz soldier2 #76395 üzenetére
Kuktától és társaitól megmondom őszintén kicsit tartok...
Túl sokat olvastam az utóbbi időben Pavonikból hibás sapka miatt konyhaplafonig fellövellő forróvízsugárról és hasonlókról, ami kicsit elvette a kedvemet. Az a baj, hogy nem csak én fogom használni, másra is tekintettel kell lennem és minimalizálni akarom a sérülésveszélyt.Tudom, tudom.. akkor nem a 70 éves gépeket kéne nézzem.
-
Koczó93
őstag
Van egy eladó Hg1 ha valaki kézi hajtányra gerjed, nézzen szét
-
norkov84
tag
Ma voltam Dorogon a Határ csárdában, ahol Pacificaffé pin up volt a kínálatban. És még jól is készítették el, ajánlom, ha valaki a környéken jár.
-
Bazsee71
őstag
válasz balage0000 #76396 üzenetére
Szerintem teljesen alaptalan a félelem. Kotyogót robbanni már én is láttam, de zárt rendszerű bojleres gépről még csak nem is hallottam.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Netfone
- GoodSpeed: SAMSUNG Galaxy Buds FE (SM-R400NZAAEUE) a 9 éves SONY SBH20 utódja (nálam)
- E-roller topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A személyre szabott reklám lehet a streaming következő slágere
- Vallás
- Nintendo Switch
- További aktív témák...