-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
-
SoundON
tag
válasz norkov84 #76652 üzenetére
Köszi Ja értem, legalább is azt hiszem értem.
Szóval van a PIDet vezérlő, felülről befúrt hőelem a bojlerben és van egy ami alul, a fejhez lett röviden befúrva.
De ha jól sejtem ez nem érintkezik vízzel, tehát igazából nem a ténylegesen kilépő pogácsára érkező vizet méri ahogy azt írtad, csak a fej hőmérsékletét. De az biztos, hogy a léte valóban segíthet jobban megfejteni kitalálni hogy kb hány fokos lehet a pogácsára érkező víz.
Jól sejtem?[ Szerkesztve ]
-
pjb
csendes tag
Sziasztok!
Böngészve írásaitokat, a Bialetti Brikkától eljutottam a Bialetti Mukka Expressig...illetve a Forever Miss Combi Duo-ig.
Ez utóbbi kettőről kérdeznék: van annyival jobb a Mukka Express, mint amennyivel többe kerül? Új Miss Combit találtam már átszámítva 6000 Ft-ért + posta....Előre is köszönöm segítő válaszotokat!
-
kovik1989
csendes tag
Sziasztok!
Van egy pár éve használtan vásárolt, és folyamatosan karban tartott Saeco Odea Go automata kávéfőzőm. Most körülbelül háromnegyed évig nem használtam. Mielőtt eltettem, szervízben rendbe tetettem. Gondoltam jobb így, mert ha előveszem minden jól fog működni. Na hát ez nem jött össze
Pár napja kezdtem el újból használni, de nagyon híg kávé jön le rajta. A kávépárna amit kidob a gép elég nagy szemcsés, amolyan french press őrlésű (de lehet még nagyobb is), a pogácsa is csak szétesik a jól összeállt helyett. Próbáltam állítani az őrlés finomságát, de gyárilag csak három állás van a gépen. A kávé adagolónál van az állító tekerője, és ha leveszem a kávé adagoló borítását akkor elvileg tudom tovább tekerni hogy durvább vagy finomabb legyen. Namost ezzel próbálkoznék, viszont a gyári három álláson túl nem tudom finomabbra állítani. Egyszerűen nem lehet kisebbbre venni. Persze erőltetni nem akarom, nehog eltörjek valamit.
Nem tudom az számít-e, de első két főzéskor a darálás után a gép amikor tömörítette volna az őrölt kávét, akkor csak kidobta mintha valami nem lenne oké. Viszont azóta szépen főzi a kávét, szépen darál, csak a kávé szemcsemérete nem jó.
Van ötletetek mi lehet a gond? Vagy mit tehetnék?[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Beszereztem 500g catalyst etióp yirgát, kíváncsi vagyok milyen lesz az impressohoz képest. Az illatában van némi difi.
-
hogyaza
csendes tag
válasz sz.zs. #76656 üzenetére
Mert ha ide tennéd a höelemet,a víztérben az egekbe szökne a hömérséklet.
Szerintem ez akkor lenne lehetséges,ha arányaiban elosztva,de egyszerre lenne fűtve a fej,a víztér,és a kazán fala.
Pl. 50% fűtené a palástot,35% a vízteret,15% meg a fejet.
Csak ezt így összehangolni..... -
soldier2
őstag
válasz hogyaza #76662 üzenetére
Az ötlet nem annyira új, 3T rendszernek hívják, és a Catler 9010-en kívül nem nagyon van ilyen gép hatszámjegyű összegért. Ez volt a menő pár éve, majd jött a nyomásprofil, a "saturated group" stb. Ettől persze nem lett rossz a rendszer, csak nem belépőszintű gépekben találkozol vele.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
SoundON
tag
válasz hogyaza #76663 üzenetére
Köszi, ilyen karom nekem is van és már én is mutattam...
Sajnos nem túl profi a kivitelezés, de a lefolyás mennyiségét is tudom vele szabályozni így a célra tökéletes.
De én nem erről beszélek...
Én azt szeretném, ha a vízterítőm és a felső szűrőm közé, a víztérbe tudna kerülni egy 1mm-es rozsdamentes persellyes, gyors reagálású K hőelem. Ez nem vezérelne semmit, csak mérne és mutatna. Ráadásul van egy felesleges, félig használhatatlan kamu Omronom erre a célra.
Lehet nem lenne túl sok a haszna, de boldog lennék ha minden csapolás közben látnám a valós pogira érkező hőmérsékletet is, ha már a nyomást és a kijövő kávé súlyát is látom[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
-
-
SoundON
tag
válasz hogyaza #76669 üzenetére
...ezt a mondatot és szóösszetételt norkov84 írta le, én arról csak fényképet kértem, mert már leírva is furcsának és ellentmondásosnak találtam.
Én ezt mondtam:
"Egy ideje én is gondolkodom, hogy az űrgaggiamba tennék valahova egy 1mm hőelemet, valahova a vízterítő és a felső szűrő közé valahogy...
Ha megoldható lenne én is nézegetném a pogácsára érkező víz pontos hőfokát minden csapolásnál, de közben nem szeretnék szétcseszni semmit."FIGYELEMESEBBEN OLVASUNK MÁR!
Ne kelljen már minden leírt mondatot 5másik kommentben elmagyarázni, mert kurva fárasztóTök jó ha válaszolunk és írunk egymás hozzászólására, de előtte pontosan olvassuk és értelmezzük azokat.
köszi
-
senior tag
hogyaza: Lassan írom, hogy megértsd SoundON nem leellenőrizni szeretné a kilépő vízhőt egyszer-egyszer egy ilyen karral, hanem minden csapolás alkalmával kontrollálni!
SoundON: lövésem nincs, hogy ez hogyan lehetne megvalósítható, de tetszene!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
norkov84
tag
válasz SoundON #76670 üzenetére
Igen, mert én nem nézegetem, csak használom a gépet. Mivel nem én csináltam, és nem emlékszem mindenre, amit Ákos mondott, mikor vettem, így szimplán rosszul emlékeztem.
Az viszont szerintem biztos, hogy elég közel van az itt mért fejhő a kilépő vízhez, legalábbis csapolás előtt nézve, kb 40 perc bemelegedés után. Nekem ennyi elég, hogy tudjam, mire számítsak. -
bluesfan
tag
-
SoundON
tag
válasz norkov84 #76675 üzenetére
Igen, ilyesmi eltéréseket írtak korábban is a Silviaknál.
És az a nem mindegy, hogy amikor a csapolásnál a 110C fokos víz rámegy a 94C fokos fejre, akkor a csapolás első pillanatában a pogácsára sacc/kb 102C fokos víz érkezik, ami rommá is perzseli az egészet...
...a továbbiakról meg már csak találgatni lehet hogy a 5-10másodperc után mi történik, hiszen a fej már 104fokos, a bojler meg már elkezd hűlni a bele érkező rézcsöves kicsit hidegebb víztől, de közben a pid bekapcsol, a lefolyás meg egyre csak felgyorsul így az egész sok tényezős reakció is stb stb stbEinstein legyen a talpán aki ki tudja számolni mi történik odabent
Na pont ezért szeretném én is látni az űrGaggiaClassicomban, hogy valóban mi folyik csapolások közben a kávéra.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #76683 üzenetére
Ha a leírtak igazak, "Sok. 110 PID-nél volt 94 a fejhő." és ez a csapolás előtti állapotra vonatkozik, akkor nem nagyon lehet barátságosabb a helyzet
-
-
norkov84
tag
válasz fragola.6035 #76683 üzenetére
-
soldier2
őstag
válasz SoundON #76684 üzenetére
Saját példa: olypia cremina, bojler kb 120C, fej 75-80 C. A kar felemelésekor a 120 °C-os víznek rommá kéne perzselni a kávét, mégsem teszi. Olyan kávéval még nem sikerült találkozni ahol a megégetés ne lett volna kiküszöbölhető a fej hőmérsékletének a csökkentésével (a csapolás hőmérsékletét elsősorban ez befolyásolja).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Mano66
senior tag
válasz SoundON #76682 üzenetére
Ha nincs Silvia-d inkább ne írtál volna semmit.Most az enyémen PID 122 fokon.A fejnél mért 90,1 fok.Kávé P&J Locavore blend. Krémes nagyon finom.El kell fogadni,hogy a Silvia teljesen más mint a GC.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
-
qvik27
tag
válasz SoundON #76682 üzenetére
Einstein azért talán nem kellene hozzá - de nem értettelek félre
Hőtani értékekből, mérésekből és összefüggésekből egész jó közelítéssel lehetne kalkulálni, főleg PID nélküli esetben. Ha már PID is van, akkor bele kellene venni a mérési helyen vett hőmérséklet változást és a PID viselkedési karakterisztikáját - ez meg ugye függ a tanítástól.
Két dologban majdnem teljesen bztos vagyok:
1. A meglehetősen nagy hőmérséklet különbség a fej és a bojler között nem egészséges;
2. Temperáló csapolásokkal a kávékészítés előtt ezt a különbséget jelentősen lehet csökkenteni: a fej melegszik, a bojlerben pedig keveredik a víz.Szóval én biztosan nem kergetném 98°C fölé sehol a víz hőmérsékletét, hanem inkább a homogénebb hőmérséklet eloszlásra törekednék.
[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Szerintem nem tud 1,5l víz menni egy csapolás alatt a fejre.
A pumpa vagy szivattyú karakterisztikájából lehet látni vagy számolni a max mennyiséget, ami adott idő alatt odaáramolhat.
Persze igaz, hogy a fejnek is van egy hőkapacitása és a beleáramlott vízmennyiségnek is. Ezekből és a hőmérsékletek különbségéből lehet számolni egész jól az átlaghőmérsékletek (fej, benne lévő víz) alakulását.
Ez az egész viszont:
1. csapolásról csapolásra változik, ha egymás után csináljuk,
2. Semmilyen értelemben nem nevezhető hőstabil állapotnak.
Inkább arról szól ez hőmérséklet belövős dolog, hogy egy térben és időben is inhomogén rendszerben tapasztalati alapon kiválasztjuk azokat a körülményeket, amik közt a pogácsára áramló víz hőmérsékete elfogadható határok közt mozog.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
SoundON
tag
Valóban ez az egész csak okoskodás a részemről az amúgy nagyon szimpatikus Silviaval kapcsolatban
De hogy a 94fokos fejre érkező 110fokos vízből nem lesz hidegebb mint az amúgy is magasnak mondható 94 fok az egészen biztos. Ez zanzásítva a mondandóm! Ennyi
Ez a 94fok még a legvilágosabb pörkölésű kávék közül is csak nagyon kevésnek áll jól, legalábbis tapasztalatom szerint.Parci:
ez a 1,5liter víz, meg a 10g fejet nem értem, ez se így se fordítva nem értelmezhető ( 1,5kg fej 10g vízFragola:
visszatérve a "rommá perzselése"
sajnos tudom milyen amikor 95-105fokos víz érkezik a kávéra,
viszonylag hosszan, 1,5évig részem volt benne,
már nem is emlékszem mért is ...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A régi node-okra koncentrál a szankciók miatt Kína
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Windows 11
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Facebook és Messenger
- Autós topik
- Mozilla Firefox
- További aktív témák...
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Mata összteleszkópos kerékpár
- DJI Mavic Mini Fly More Combo