-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
Vízhozamot még nem mértem.
A takarítás heti rendszerességgel meg.
Puly Caffos fejtisztítás, vakszűrőzés, beáztatom a karokat, kifolyókat, kosarakat min 20-25 percre puly caffos vízbe.
Ezt heti egyszer megcsinálom és még mellette minden nap az utolsó használatkor egy sima vakszűrőzés. -
szaki1986
tag
-
fragola.6035
aktív tag
-
senior tag
válasz Rush77 #76052 üzenetére
Most megnéztem, nálam annyi kávéval lett jó a lefolyás, hogy a tömörített pogácsára ráteszek egy 100 forintost, felteszem a kart a gépre, és még éppen nem hagy lenyomatot a pogácsán az érne. Tehát ha neked mondjuk a 17 gramnál még hagy nyomot, akkor addig csökkentsd a mennyiséget amíg éppen hogy csak nem hagy…
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #76050 üzenetére
Igaz, ez is még hozzájön, de ezt én nem éltem meg akkora problémának, talán a kicsi, 52-es kosárméret miatt. Nekem sincs OPV-m, egy kis Delonghi EC156b-t használok régi, 145-öshöz való kosarakkal. de már érzésből megy, megszoktam. Mondjuk beletelt egy kis időbe meg néhány cikornyás káromkodás is volt az első időkben, de nem annyira a tamperolás, hanem pl. amiatt, hogy fogalmam sem volt, hogy olyasmi, mint a levegő relatív páratartalma vagy a hőmérséklete akkora eltérést kell jelentsen a darálón. Teljesen azt hittem, hogy elromlott. XD
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz #25510592 #76050 üzenetére
A legrosszabb ilyenkor a tömörítéssel játszani. Sokkal jobb ha inkább 0,5g-al csökkented a kávé mennyiségét.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
qvik27
tag
válasz Rush77 #76022 üzenetére
Szia,
Elméletre kérdeztél, így fogok egy picit okoskodni. Nekem általában bejönnek ezek...
- A grammokról: tapasztalom is, meg logikus is, hogy a sötétebb pöriknél kevesebb kell, és kissé durvábbra kell hagynom - világosabbaknál fordítva, értelemszerűen. Persze fajtafüggő is, meg úgy sejtem, eljárásfüggő (mosott-száraz...). Szóval az újhullámosabb kávéknál nem aggódom a nagyobb adagok miatt.- A második kép a pogácsáról nekem azt mutatja, hogy a pogácsa mintha nem érné el a felső szűrőt. Ilyen esetben megszűnik a felső szűrő kvázi kiegyenlítő hatása. Egyszerűen az lesz, hogy keletkezik egy vízréteg a pogácsa tetején, ebben az esetben pedig ott fog menni a víz, ahol a legkönnyebb, hisz a nyomás pedig mindenhol ugyanakkora lesz a vízrétegben. Ha eléri a pogi a felső szűrőt, akkor a lyukacsok miatt egyenletesebb lesz az áramlás a pogácsa keresztmetszetében, így kevésbé fog csatornásodni.
- Őrlemény finomsága: ha túl finomra őrlöd, növekszik a kivonatolás, de ez azzal is jár, hogy a nagyon finom szemcséket bizony el tudja hordani a folyadékáram. ...és ahonnan sokat elhordott, ott csatorna lesz, és várhatóan ott fog legkönnyebben és leggyorsabban áramlani a lé. Ezeken a helyeken spriccel.
Szóval én azt javaslom, hogy tegyél bele, amennyi ahhoz kell, hogy elérje a pogácsa a felső szűrőt száraz állapotában; őrölj kicsit durvábbra, és akár alkalmazz 5mp-es előáztatást!
Egyébként a sweet collection nekem nagyon ízlik! Pucérral húzva elképesztően ízgazdag!
[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Nibiru
tag
válasz soldier2 #76060 üzenetére
Az általam használt 52-es kosárméret egy sor szempontból sokkal barátságosabb mint az 58-as. A szimpláim mindig jól sikerülnek, sosem kell játszanom a mennyiséggel, szimplánál pl. már rég nem is használok mérleget, csak az adagoló kanalat. A tömörítés erejét pedig nem tudom mennyi, csak úgy ösztönösen csinálom, mindig ugyanúgy és inkább állítok a szemcseméreten, ha szükséges.
A vastagabb pogácsa miatt akár még ferdén is tömöríthetnék kicsit, annak sem lenne annyira számottevő hatása szerintem, míg 58-nál az "halálos". Nem véletlen, hogy olyan nehéz 58-ason egy jó szimplát csinálni, ahol jó esetben egy kisebb méretű gödör van a nagy szűrőn, de még az sem az igazi.Jó lenne, ha gyártanának 48-53 mm között valami igazán profi kis gépet. De a kávézók is jól járnának vele szerintem.
-
soldier2
őstag
válasz Nibiru #76064 üzenetére
"Jó lenne, ha gyártanának 48-53 mm között valami igazán profi kis gépet." gyártanak, 49 mm-el. Itt figyel a pulton. Kár, hogy újonnan a megfizethetetlen és aztar.hadtk.rvadrága között van valahol, használtan meg ritka mint a fehér holló. Olympia cremina persze ennek is megvannak a nyűgjei, nem egy pides gép egyszerűségével kezelhető. De a Dalla Corte is kisebb kosárral dolgozik mint 58mm. A gond, hogy a magasabb pogácsához más ízprofil társul,ez az én esetemben már ad számottevő eltérést, ami nem mindig jó (jobban összemosódnak az ízjegyek).
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nibiru
tag
-
Nibiru
tag
válasz soldier2 #76065 üzenetére
Nincs bajom azzal, hogy egy gépben pumpa van. Az Olympia Cremina ilyen értelemben nekem már túl manuális. A La Pavoni, vagy a Rox jut róla az eszembe. Jó játék mind, de kínszenvedés.
Az ízprofil megváltozására bevallom nem gondoltam eddig, érdemes lenne kipróbálni mennyire érezhető a különbség. -
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #76067 üzenetére
Az első kérdésed nem értem. Fel kell helyezni a kart. Ha nincs benyomódás a pogácsában akkor túl messze van, ha van benyomódás, de nem merül el az érme az a jó, ha pedig elmerül akkor túl van töltve a kosár, ennyi.
A másodikra a válaszom, hogy amcsi oldalakon olvastam ilyeneket, meg youtube-on is láttam, de nem könyvjelzőztem be. De közben eszembe jutott, hogy nem 10, hanem 5 centes volt.
Amit viszont könyvjelzőztem, az ez volt. Ezt a rizses alternatívát máshol nem láttam és szerintem jobb mint az érmés. -
qvik27
tag
válasz sz.zs. #76063 üzenetére
Pl. Makk Károly meg mást ír.
[link]
[link]
Ez utóbbit logikáztam ki magam is, és alá is támasztottam. Az meg, hogy folyadékokban azonos magasságban mindenütt ugyanakkora a statikus nyomás, fizikai törvényszerűség, mint ahogy a többi is, amit leírtam. Le is lehet modellezni pl. egy alkalmas szimulátorral.
Akárhogy is, a pogácsa felső képén az látszik, hogy nem érte el a felső szűrőt, és kisebb-nagyobb kráterek vannak rajta.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #76072 üzenetére
érdekes kérdés ez, mert szerintem a pogácsa felszíne csapolás után nézegetve csak felszínes (bocs ) infót ad: sok múlik azon is, hogy a háromjáratú pontosan mit csinál, marad-e víz rajta a csapolás leállításával például.
mindenesetre én sem töltöm úgy, hogy szárazon koppanjon a felsőszűrőn, nálam is ott a vízréteg. olaszpresszó cikkeit olvastam anno.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Milu_PH
csendes tag
Sziasztok!
Greaf CM702 ajánlott?
Ez teljesen megfelel a budgetemnek.
Sok jót olvastam róla.
Ez valóban expresso képes?
A Lelit Anna-hoz használnám, sötét pörkölésű kávéhoz.Köszönöm!
Milu
-
#25510592
törölt tag
-
Bazsee71
őstag
válasz qvik27 #76072 üzenetére
Lusta vagyok visszaolvasni, de Zsolthoz csatlakoznék, nálam is az vált be, ha alap állapotban nem ér hozzá a felsőszűrőhöz, és a csapolás végén is csak éppen, vagy egyáltalán nem hagy nyomot a felsőszűrő. Ezt tartom logikusnak is: előkészítünk spec eszközökkel egy szép, egyenletes felületet, amit utána nem célszerű szétnyomatni a felsőszűrővel.
Parci írásából eredően nem tartom túl jó indikátornak a pénzérmét. Az, hogy majd a csapolás végén hol helyezkedik el, mennyire fedi kávé, túl sok tényezős. Pl. az önmagában is elviszi, hogy csapolás után mennyivel veszed le a kart, az otthagyott vízről nem is beszélve. Nekem bevált, hogy megnézem csapolás előtt és után is, bár ha túltöltöttem a kosarat, azt már elég korán jelzi, finoman és alaposan összespriccel mindent a pulton.
Milu_PH: Kezdésnek szerintem a legjobb vétel, alapvetően triplázni kell az árát, hogy lényegi előrelépést tudj tenni.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Nibiru #76007 üzenetére
Azért ez sem ennyire fekete-fehér, konkrét típusok esetében lehetne ilyen egyértelműen kijelenteni, vagy ott sem. Nem egy olyan acél kés van, ami tovább bír(hat)ja, mint a kerámia, és könnyebben is törik. Ha pedig kavics kerül a gépezetbe, akkor legfeljebb a vak szerencsének köszönhető, ha nem nyírja ki a profilt.
-
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #76078 üzenetére
Na, már értem, hogy mi volt a gondod a pénzérmés teszt-tel. Elnézést, ha félreérthető voltam. Nem a pénzérmével együtt csapol, annak úgy tényleg nem volna értelme.
Az érme csak beállítási mankó ahhoz, hogy megtanulja valaki az optimális töltést, hogy ne feszüljön neki a pogácsa a diffúzornak, maradjon egy minimális hézag, de ne túl sok. Ez a hézag aztán kitöltődik magától amikor a pogácsa megduzzad. -
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #76078 üzenetére
Hadd reagáljak hármótok reakcióira egyben!
@Bazsee: szétnyomni semmiképpen, épp csak elérni, vagy olyan pici rést hagyni, hogy néhány sec alatt a duzzadástól elérje a szűrőt. Igaz, hogy nagyon gondos és hozzáértő előkészítéssel jelentősen csökkentesz nem kívánt eseményeket, sőt, tán így lesz több előny, mintha a felső szűrő moderálná az áramlást, de "repedések" jönnének létre a pogácsában az említett szétnyomódás következtében. Itt a homogén áramlást igyekszünk elérni, legalábbis elérni a lehető legkevésbé inhomogén állapotot a csapolás idejére. Ha valamit elrontunk, kevés lesz, hogy a többit elég jól csináljuk.
@sz.zs.: a hit meg a bizalom kérdésében nem szeretnék vitatkozni. Én csupán alkalmazom a korábban tanultakat. (Bevallom, nagyon sok próbálkozástól és bosszúságtól kíméltem meg magam ezzel.) Az -ugye- gyakran kiderül, hogy ki mit választott gépnek stb., de az, hogy miket vett figyelembe a döntésnél, már ritkábban, az pedig, hogy miket dobott el mint lehetőségeket, és ezeket milyen döntési érvek alapján, már nagyon ritkán.
@Parci: "felszínes": Zseniális
Komolyra: azért elég sok minden valószínűsíthető a kép alapján, amellett, hogy egyetértek abban, hogy csupán a felszín képéből nem lehet következtetéseket levonni. Pl. ha csak a kép volna, és nem lenne Rush77 által jelzett jelenség, nem írná, hogy csatornásodás van. Itt azonban nem következtetünk, hanem okokat keresünk: a csatornásodás van. A Rush77 által leírt előkészítések nem árulnak el semmi olyat, ami kiváltó ok lehetne, nem így a pogácsa felső felszíni képe. Abban viszont lehet magyarázat, jelesül az, amit írtam. Az, hogy a háromjáratú, vagy bármilyen izé, ami elveszi a vizet egyszercsak, hagy egy kis ráfolyást a kar levételekor, szvsz. nem léhyeges kérdés, de a kép nem is az ilyen hatás jegyeit mutatja.
A teljesség igénye és magyarázat nélkül:
A szélesebb, sima felületű "teknők" azt mutatják, hogy az áramlás ott gyorsabban indult, a finom szemcsék ("hordalék") arra sodródott, aztán kvázi eldugult a könnyebb áramlás csatornája, és a hordalék megült a teknő felszínén. A keskenyebb, durvábbban szemcsézett felületű gödröcskék viszont arról tanúskodak, hogy a finom hordalék ott könnyebben áthaladt - ott tehát nagy valószínűséggel kialakult egy csatorna, ami tipikusan pontosan úgy viselkedik, ahogy Rush77 leírta a jelenséget: amikor a hordalék nagyrészt kiment a csatornából, a folyadék szuszpenzió sokkal könnyebben áramlik --> spriccel.
Ha ilyenkor meg tudjuk vizsgálni a pogácsa feletti áramlásokat, kb. azt tapasztaljuk, hogy a felsznnel párhuzamos összetevők a kis csatornabejáratok irányába megnőnek -persze visznek némi finom hordalékot-, ettől a teknők melletti kiemelkedések felszíne durvább -- szóval a a kivonatolás nagyon nem lesz egyelnetes. Ezt a jelenséget tudja moderálni egy apró lyukú felső szűrő.
Aki akarja, gondolja át, akár próbálja ki - persze jól, pogácsaroncsolás nélkül-, én ezzel zártam a kérdést.
És egy kis reklám: a Keresztapper féle "puck perfecter" elég nagy előrelépés tud lenni pl. WDT-hez képest is.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #76079 üzenetére
Elképzelhető, hogy létezik olyan acél kés ami tovább bírja, de hogy könnyebben törne mint egy kerámia, az fizikai képtelenség. Az acél kés profilja károsodhat vmennyire egy kőtől, vagy kavicstől, ennek mértéke a kő és a kés anyagától függ. A lényeg, hogy az esetek többségében még ezt is túléli az acél, míg a kerámia túl rideg ahhoz.
Egyébként meg otthonra tök mindegy szerintem, hogy ki mit választ. Bármilyen kés is van az őrlőben az egy igen tartós alkatrész, ráadásul nem is drága, ha pótolni kell. De azért alapszabály hogy olcsó vacak kávébabot ne vegyen az ember, mert nem csak kavics lehet benne, de az íze is csapnivaló lesz.
A melegedés a kerámiánál meg azért nem probléma, mert otthon az ember nem őröl le egyszerre annyit, hogy ez gondot jelentsen. -
qvik27
tag
válasz Nibiru #76007 üzenetére
Ez azért egy többtényezős történet. Csak néhány nem lényegtelen jellemző:
- az őrlés akkor melegít jobban, ha a szemek/szemcsék tördelése mellett nagyobb mértékű a csiszatolás (vacak vasreszelő-profi vasreszelő próbán sejthető), szóval a jó kés kevesebb hőt termel őrlés közben;
- a kés csak azt a hőt tudja elvezetni, amit átadnak neki, ez pedig az érintkezési felületen megy végbe - ha a kávészemcse hővezető képessége nagyon rossz, ő maga nem lesz képes gyorsan felvenni vagy átadni hőt, szóval leginkább megy máshova: kések, levegő...;
- nehezen gondolnám, hogy az őrléskor keletkezett hő az őrleményen a csapoláshoz közeli hőmérsékletet vagy annál magasabbat produkálna, szóval az íz változása emiatt nem szignifikáns.
- A folyamatos használat során fellépő alkatrész melegedés viszont a fémeknél (kés + kapcsolódó fém alkatrészek) hőtágulást okoz, ami akár tizedmilliméterekben is mérhető - amely befolyásolja már az őrlésfinomságot.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Keresztapper #76087 üzenetére
Amikor a Vario-t vettem, az eladó úriember ilyennel egyengetett, ott láttam először. Amikor kértem, hogy hadd nézzem meg, az ember első reakciója az volt, hogy "az nem eladó" :-)
No, gondoltam, ezt akkor megnézzük alaposabban Megnézztem, a véleményemet leírtam korábban, aztán lett ilyenem, és be is jött.
Hát ennyi. Méltatást érdemel az eszköz is, a konstruktőr is.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
SlayerSub
tag
Normális kávégép kategóriában mennyire jellemző, hogy Blackfriday/Holiday season alkalmával lesznek jó ajánlatok? Vagy itt ilyenre felesleges várni?
-
bluesfan
tag
válasz qvik27 #76089 üzenetére
Én is maximális elégedettséggel használom Keresztapper disztribútorát, de a fő előnyét az őrlemény felszínének elegyengetésében látom és nem a WDT-vel való viszonyában. Azt én továbbra is elvégzem(10 sec.) egy egyedi, direkt e célra gyártott, spéci mikrokütyüvel, amivel szinte a pogi teljes keresztmetszetében át tudom keverni az őrleményt egyengetés előtt. Nálam a kettő együtt ad kiváló eredményt.
-
-
#25510592
törölt tag
válasz soldier2 #76065 üzenetére
A "magasabb pogácsához más ízprofil"-hoz:
http://www.coffeecuppers.com/Espresso.htm
Röviden, a pogácsa magassága a meghatározó paraméter a kioldott aromák tekintetében.
-
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #76098 üzenetére
Kapszulával meg lehetne oldani a tesztet.
A normál kapszula keresztmetszete ilyesmi:
,--------|
/ |
-- |
-- |
\ <===
'--------|Meg lehetne hosszabbítani a víz útját ilyen belső kiképzéssel:
,--------|
/ ----, |
-------- | |
-------- | |
\ ----' <===
'--------|Ugyanakkora térfogat csak más átmérő/hossz arány.
-
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen NAS-t vegyek?
- A Watch7-tel debütálhat a Samsung vércukormérője
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Házimozi belépő szinten
- PlayStation 5
- LG 34GS95QE-B: OLED paneles, ívelt gamer monitor
- Teljes verziós, ingyenes mobil játékok és alkalmazások
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- Eladó Garmin Venu 3 okosóra Árcsökkenés
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz