-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
A 8.5 éve használt Vario-ban ma megvolt a kerámia késpár cseréje :
Az eddig (is) kedvelt Mokambo Decaffeinato-ból a második shot (első ment a lefolyóba) olyan durván nagyot szólt a marcipános étcsokis szaloncukor Íz, hogy a fal adta a másikat
Szóval 8.5 év használat után nem volt rossz döntés a késpár csere
.:. bl4ze .:.
-
qvik27
tag
-
Jókv
csendes újonc
válasz simi.esp.28 #75341 üzenetére
Köszi!
A muki ezt írta:
"Semmi gond! Ez a váltó is használható 1 fázisú motorhoz. A motort beköti mint rendesen 1 fázisúnak és csatlakoztatja a váltó kimenetén az U és V sorkapcsokra. szabályozni is tudja kb. 25 -és 60 Hz között. De ha a felkért szaki nem boldogul vele természetesen visszavásárolom."Na akkor én most vissza is viszem, mert inkább bízok a te Major ismeretedben, mint az övében
-
qvik27
tag
válasz freaghill #75323 üzenetére
Hirtelen nem találom, hogy mi miből van rajta.
Az indukciós lapok a ferromágneses anyagokban keltenek örvényáramokat, ettől melegszenek maguk az anyagok. Tipikusan ilyenek az acélok. Valamilyen kis mágnessel elég jó eséllyel meg tudod állapítani, hogy fog-e melegedni, vagy sem.
"Szabad-e?" Baja valószínűleg nem lesz, csak nem fog melegedni. Arra viszont érdemes figyelni, hogy amit vonz a mágnes, az valószínűleg melegedni fog, pl. a "pöttyös fémbögre" füle - szóval óvatosan :-)
Konkréten: én megnézném egy mágnessel, hogy vonzza-e az alsó rész. Ha igen, melegedni fog az indukciós lapon, ha nem, akkor valószínűleg nem. Egyébként szokott lenni egy spirál-szerű piktogramm a leírásban, ha "jó indukcióshoz".10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
mdav88
senior tag
Nemrégiben rendeltem fűkaszához gázkart:
"Nem szerettem volna hosszabban belemenni, de legyen. Az első látogatásom alkalmával vittem magammal a kérdéses sérült alkatrészt, hogy mire van szükségem, sőt a helyszínen még rá is mutattam egy komplett bérelhető darabra, hogy pont ugyanilyen kell. Ezek után csak továbbra is ragaszkodtak hozzá, hogy mondjak egy típusszámot, ami alapján rendelnek. Egy szakembernek élből látnia kellett volna, hogy itt eltérés van, mint Stihl márkakereskedés, fel kellett volna tűnnie, hogy nem gyári alkatrészt kérek. Vagy figyelmetlenségből, vagy nemtörődömségből rendelték be az alkatrészt."
Mikor mondtam hogy az 1200ft összértékű cuccut ugyan vegyék már vissza, közölték, hogy mit képzelek. Mondtam nekik hogy rendben, nekem belefér, csak várják meg mire újra megyek(helyben csak ez az egy ilyen bolt van, és rendszeresen jártam dolgokért), vagy hogy bárkinek is ajánlani fogom őket. (azóta érdekes módon csupa jó értékeléseket kaptak - ismerősöktől, hogy az 1.5 csillagos étékelésüket felhúzzák - szánalmas.)
Szóval ez a vállalkozási morál ma Magyarországon.
-
iatti
aktív tag
-
iatti
aktív tag
válasz qvik27 #75366 üzenetére
mind a két csőnek külön lyuk van.a vízszintbe állítás is befolyásolhatja a kifolyást,de szerintem az lényegesebb hogy a hő pont középen érje az alját.ha nem egyenletes a hőközlés,akkor lehet az,hogy vagy a jobbos vagy a balos pohárba megy több.de nálam ez nem gond,úgyis összeöntöm egy adagnak.
-
qvik27
tag
Ha egy víztérben végződik a két kifolyó, akkor közlekedőedény, és az a releváns.
Az, hogy hol melegszik jobbancsupán a belső áramlásokat és a víz hőmérsékletének a homogenitását befolyásolja (bár azt hozzá kell tenni, hogy a réz, az alumínium elég jó hővezetők, szóval gyorsan melegszenek mindenütt, ha "rosszul" is fűtöd), de ez nem fogja felborítani azt a fizikai törvényt, hogy a folyadékokban a nyomás azonos magasságban mindenhol egyelnő.
Billentsd meg egy kicsit az egyik szarvacska felé, és melegítsd jól, vagy vízszintezd ki a szarvacskákat, és melegítsd akár egy oldalról!
Persze a kifolyókban ugyanolyan könnyen kell, hogy áramoljon a lé![ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Őőőő...
Hát nálam eddig ez áll a harmadik helyen.
1. Szalacsi bácsi és a Fogarasi Árpád műve, ami a vízbű veszi ki a zoxigént;
2. Polgár Jenő: "az ki van zárva, mert nem tudom" válasza a "Mit gondol, mitől dőlt össze a ház?" kérdésre;
3. ez.
(Persze van egy aduász is, de az személyes élmény volt.)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
WertyUio
újonc
Sziasztok!
A minap kaptam kézhez első kávégépemet, egy Rancilio Nancy-t. Egyelőre még nem főztem vele kávét, mert az őrlőm még nem érkezett meg, de addig is szeretném kitapasztalni a funkcióit. Ezek többsége elég egyértelműnek tűnik, de arról pl. fogalmam sincs, hogy a három narancssárga gomb fölötti fekete tekerő mire szolgál. Fel tud valaki homályosítani ezzel kapcsolatban? Előre is köszönöm.
-
SoundON
tag
KERESEK eladó, bejáratott LIDO E-T kézi őrlőt alu színben,
továbbá szintén használt SSP eszpresszó késeket SJhez.
Ha valakinek mindkettő eladó az csomagárat is adhat,
de ha van aki lebeszélne bármelyikről is, az se tartsa magában -
Jókv
csendes újonc
Amikor két héttel ezelőtt ennek a Tanúsítványnak a megszerzésén munkálkodtam, egy fiatal csoporttársam megkérdezte: Te beszélsz angolul? Sajnos nem, válaszoltam én. Jött is az ő azonnali válasza: Akkor neked nem sok jövőd van a barista szakmában!
Ott fogalmazódott meg bennem az alábbi gondolat:
„Ha egyszer beállok a pult mögé, akkor hozzám ne azért térjen be a vendég, mert hét nyelven beszélek, hanem azért, mert a kávé amit számára készítek, az hét nyelven beszél.” -
Mate
nagyúr
Sziasztok!
Használs saeco automata kávéfőzőt szeretnék venni. Tudnátok ajánlani megbízható boltot illetve típust?
Előre is köszi!
-
SlayerSub
tag
Tudnátok ajánlani még olyan gépet mint a Lelit Anita, egybe legyen örlő és a föző. Az ára is legyen hasonló, többet nem szeretnék kiadni rá. Szeretnék egy ilyesmit venni, de legalább több tipust megnéznék.
-
jveres
csendes tag
Először is gratulálok a tanúsítványhoz!
Annyiban vitáznék veled (azt leszögezem, hogy én csak a pálya széléről szólogatok be de remélem nem gond), hogy ha a barista szakma átalakul és a kávé készítést egyre inkább gépesítik, akkor bizony a baristának sokkal inkább az lesz a feladata, hogy beszélgessen a vendéggel, ehhez pedig adott esetben már nyelvet(ket) kell beszélni.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz jveres #75386 üzenetére
Jogász, gyógyszerész végzettséghez is jár a "cím" és tudományos munkával is megszerezhető. De bármelyik irányból is jött nagy váltás az biztos.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
WiZARD
addikt
válasz zoknee #75388 üzenetére
Ha már a képzés a kérdés, akkor én a Madal-os képzésről tudok beszélni.
Tavasszal voltunk a feleségemmel. 4 nap, első nap elmélet (hol termelik a kávét, különböző feldolgozási eljárások, pörkölés, stb), második nap őrlő állítás, ismerkedés a kávégéppel, nap végén némi tejhabosítás, öntögetés, harmadik nap egésznap gyakorlás, latteart alapok, negyedik nap még kis gyakorlás, filterezés, vizsga.Szerintem alapnak nem rossz, de nyilván sok gyakorlás kell, hogy valaki barista legyen, és élesben, egy pörgős kávézóban dolgozhasson.
Pár éves otthoni kávézás, fórum/internet olvasgatás után nagyon sok újat nem tanultam. Ami új volt nekem az a gőzölés (mármint egész más volt a La Marzoccon, mint ami gőz otthon jött a Gaggia-ból), és a latteart-ban sokat segített. Illetve picit be lehetett gyakorolni, hogy hogyan lehet "egyszerre" megcsinálni 2-5 különböző kávét.A meglévő tudásommal, és ezzel a tanfolyammal, aránylag nyugodtan (vagy csak vakmerően? ) vágtam bele a saját kávézóba, úgy érzem eddig sikerült jól helyt állni, és úgy gondolom, hogy mindenki jó kávét kapott (még ha nem is feltétlen szépet) eddig szerintem. Feleségem is meg tud csinálni mindent, ha én elszaladok valahova.
(Asszony neve előtt is ott a Dr., ő jogász, 2 éve még más terveim voltak nekem is, és MBA-re jártam. Most se az az életcélunk, hogy a pult mögött álljunk túl sokáig...)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
zoknee
csendes tag
válasz WiZARD #75390 üzenetére
Mi kb a két évvel ezelőtti helyzetedben lehetünk Feleségem most gyesen, de nem akar feltétlen visszamenni az állami szférába. Én meg nem alkalmazott mérnökként képzelem el az életem, legalábbis itthon. Kell a B terv, ha már ez egy jól működő hobbi.
Anno én csináltam Tamp&Pull latte art traininget, az is rendkívül hasznos volt, és otthoni körülmények között kb fél év gyakorlás kellett még a szép Latte Arthoz azután, hogy elméletben már megvolt a tudás.(Hol van nektek most kávézótok? Kissé nem vagyok up to date a fórumban, az apává válás sok időbe kerül, de megéri)
-
mzso
veterán
Helló!
French press-ből lehet ≧1,5 literest kapni?
Más:
Melyik kávé fajta(fajták) vannak a legfinomabbra darálva? Mit keressek ha finom őrlésű kávét akarok?
-
WiZARD
addikt
Tudomanyos fokozat, azonos szint, nincs ilyen megkulonboztetes, szoval ebbol nem lehet felismerni.
[link]helyesiras - szoval rosszul irtam, kicsivel kellett volna a mondatbanSoha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- További aktív témák...