-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
őstag
Ma vettem IMS 12/18g-os dupla kosarat.
Reggel fogom tesztelni.
A kérdésem a következő lenne: ha egymagam iszok többségében, akkor ha 12 grammot teszek bele, hogyan érhetem el, hogy a legjobb lefolyást kapjam?
Mindenképpen olyan őrlési finomságot válasszak, hogy a 12 grammból 25-30 mp alatt jöjjön ki egy single espresso vagy valami más trükkje lesz? -
ussseal
tag
Köszi, mindenképpen figyelek majd, egy éve Venust használok és eléggé sok baj volt vele (meg úgy alapból is elég pocsék kávét főz sajnos), úgyhogy emiatt megtanultam, hogy nagyon figyelni kell az anyagra meg az illesztésre is.
Azért is merem az ismerősömre bízni, mert tapasztalat alapján az olaszok szerencsére elég háklisak a kotyogósukra, meg általában a kávéra. Egyszer egy észak-olasz kávézóban akkora sallert kapott szegény pincér a mellettem lévő asztalnál a vendégtől, hogy nekem fájt, mindezt mert más kávébabra váltottak a kávézóban és erről nem szóltak a törzsvendégeknek.[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Nekem is IMS szűrős brikkám van és azt vettem észre, hogy időnként elmarad a pukkanás. Szoktam takarítani, de csak sima vízzel öblítem át. A felső szűrőt átnézve, hajlamos nagyon gyorsan eltömődni az apró lyukak miatt (kb. 30-40 főzet után). Keményebb ecsettel próbáltam rajta segíteni és mintha ez lenne a hiba okozója, ritkábbak lettek a túl gyors "lefolyások". Pedig az őrlemény és a kávé nem változnak. A vízgőz által okozott felületi feszültség, illetve vákuum nem mindig jön létre (gyorsan), ami megfogja a súlyszelepet a kellő nyomás kialakulásáig. Ha látom, hogy már az elején hirtelen folyni kezd, nem alakul ki a szigetelés, egy pici ideig rásegítek, lenyomva tartom a súlyszelepet, különben nekem is langyos lesz a vége és mokkás. Sajnos nincs két egyforma főzet, de gondolom ez mindenhol így van, bármivel is főzünk kávét. Még majd megpróbálom a gyári szűrőt, hátha kevésbé tömődik el. Az őrlemény pedig nem túl finom, búzadara méretű, ennyi azért kell neki.
[ Szerkesztve ]
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Elkezdtem az ismerkedést az eszközeimmel Sikerült eltalálni a csapolási időt és a darálás finomságát, azt hiszem, viszont a darálások végén vettem észre, hogy jó adag kávé maradt a darálóban. Erre majd oda fogok figyelni, és kikocogtatom a maradékot.
A gőzcsőről levettem a műanyagot, és úgy gőzöltem. Nem is lett rossz, de szeretném a GC gőzcsőjét Rancilio Silvia típusúra cserélni. Látom, hogy kétféle kapható, az egyiket reszelgetni kell. Működésben van különbség a kettő között?
Eddig nem volt tapasztalatom a tömörítéssel, de a műanyag tampert is szeretném lecserélni, illetve beszerzek IMS szűrőket is. A duplához ez jó lenne?
-
Bandus99
őstag
Sziasztok
Automata kavefozovel kapcsolatban volt kerdesem, atiranyitottatok egy masik forumba, de az kb halott forum.
Most megint kerdeznek, igaz nem ajanlott keszuleket, hanem az orlovel kapcsolatban.Ugy tudom az ajanlott a keramia örlő viszont a kinezett Delonghi kavefozonek rozsdamentes acél.
Ez akkor felejtős? Nem szabad megvenni?Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben
-
mutyi
őstag
válasz Keresztapper #74717 üzenetére
Épp most olvastam pár cikket az olaszpresszo.hu oldalon és nem tudom hogy, de eddig teljesen elkerülte a figyelmem az a tény, amire most világosodtam meg, amit Te is épp írtál, hogy nem szabad a kosarat alultölteni.
Szóval eddig azt hittem szinte minden apróságra figyelek,de ez elkerülte a figyelmem, hogy a kávé felszíne szinte érjen hozzá a felsőszűrőhöz, mert akkor lesz a legjobb eredmény a kávé és a kiáramló víz között.Melyik méret a legtökéletesebb az IMS 12/18-as dupla kosarához? Nekem 58-as van,de tudom hogy ez kicsi, 58.3, 58.4 vagy 58,5 a legjobb? Nyilván ha megszorul az gáz.
Pár lényegtelennek tűnő dologgal kapcsolatban kérném ki a véleményeteket.
Én minden kávé készítés után enged ki egy kevéske vizet hogy a felsőszűrőre ragadt zac lejöjjön. Jobb esetben csinálok egy vakszűrőzést.
Mindig szárazra törlöm a felsőszűrőt mielőtt friss kávét készítek.
A portafilterből mindig kiveszem a kosarat, jól elmosom, a portafiltert is jól átöblítem forró vízzel hogy a két lyukon a régi kávé ne nagyon maradjon benne, viszont ezt sosem törlöm szárazra, csak a kosarat,amit beleteszek.
A kérdés, hogy amit leírtam, van-e hibás lépés és rontok-e bármit is az új kávém minőségén vagy ezek annyira nüansznyi dolgok,hogy semmit sem veszek észre belőle?Pár napja vízszintbe tettem a gépet, azt vettem észre,hogy durvábbra kellett állítanom 1 fokozattal a gépet,mert lassabb lett a lefolyás.
[ Szerkesztve ]
-
ZeCse
csendes tag
Én 58.3-as tampert vettem [link], nekem bevált. Ráadásul van a tamper palástján egy körbefutó csík, ami segíti a helyes kávé mennyiség "beállítását", vagyis ha tömörítéskor ezzel egy szintben van a szűrő/kosár pereme, akkor fog éppen hozzáérni a kávé a félsószűrőhöz.
Régen minden jobb volt, pl. nem volt facebook sem!
-
mutyi
őstag
Tehát a körbefutó csík épp látszódik a kosár tetejénél, mintha a vízfelszín lenne?
Most készítettem el magamnak 4 év után az első dupla espressomat az új IMS-el 16 grammból és nem vagyok tőle elájulva.
A gép vízszintbe került, ráadásul eddig a gép tetején néztem a vízszintet,de ez rossz ötlet volt tőlem,most a telefont a felsőszűrőhöz tettem és úgy állítottam be és szemmel láthatóan most a jó. Ha üresen kezdek csapolni, látszódik hogy szépen csepegve,egyenletesen jön a víz belőle.
Szóval 16 gramm kávé az ims-be, a felsőszűrőig nem ér fel a kávé,mert feltettem a portafiltert és nem hagyott nyomot.
A lefolyás szép volt, több is a crema mint eddig,tartósabb is,ellenben sokkal testesebb, erőteljesebb kávét kaptam,mint amikor normál esetben két csészét dugok alá és szimpla espresso lesz.
Nekem ez nem ízlik, túl durva és ütős, nem érzem azokat az ízeket,amiket eddig igen.
Két opció lesz:
1. 16 gramm kávé két csésze és az egyik kuka.
2. mégis veszek egy 6/9-es single ims kosarat + egy 41-es tampert és magasítót és megnézem azzal is.
Így nem pocsékolok el 8 gramm kávét naponta 2-3 alkalommal, ami napi 16-24 gramm, azért az nem kevés. -
Keresztapper
senior tag
Vagy változtasd a kivonatolási arányt úgy, hogy 16g őrleményből ne 32, hanem mondjuk 40, vagy akár 48g italt készítesz. (1:2, helyett 1:2,5, vagy 1:3) Ebben az esetben a darálót kell durvább irányba állítanod. A végeredmény így hígabb, kevésbé testes lesz.
Amikor most levetted csapolás után a kart, akkor látszott a pogácsán a felsőszűrő, vagy a csavarjának lenyomata?
http://palscoffeetech.com/
-
mutyi
őstag
válasz Keresztapper #74725 üzenetére
Nem látszódott a levétel után a csavar helye.
Ellenben picit vizes volt közvetlenül levétel után a pogácsa,de nem állt rajta,csak szívós,de nem olyan szép száraz. Egyben kiesett.
Most hat a dupla adag koffein...
Mi lenne ha levinném a 16 grammot 15 gramm körülire és a finomságot állítanám?
Akkor nem kevesebb koffein oldódna ki? Vagy az a jobb megoldás amit te javasolsz, hogy marad a 16 gramm, de durvábbra őrlöm és akkor több kávé folyik le,ellenben kevésbé lesz testes? -
soldier2
őstag
"A vízgőz által okozott felületi feszültség, illetve vákuum nem mindig jön létre (gyorsan), ami megfogja a súlyszelepet a kellő nyomás kialakulásáig" ezt kifejtenéd? Honnan lenne vákuum a gépben a kávékészítés alatt, amikor a melegedő víz is tágul, és a felszabaduló vízgőz is emeli a nyomást?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
lorcsi
veterán
válasz Keresztapper #74719 üzenetére
mi az ami tönkremegy benne először?
-
Keresztapper
senior tag
Pont az előbb mondtad magad is, hogy kosarat nem töltünk kevesebb őrleménnyel, mint ami kell bele. A javaslatomat meg leírtam. Amúgy a koffein miatt nem aggódnék ennyire. Egy jó áztatós német kávéban biztos van rendesen, de egy duplába tuti nem halsz bele.
Milyen kávéval kísérletezel amúgy?
http://palscoffeetech.com/
-
mutyi
őstag
válasz Keresztapper #74730 üzenetére
Paljoc Choco Maddness van terítéken.
Háát azóta is érzem a hatását, mivel ez már délelőtt a második volt, amiből az utóbbi a dupla. -
qvik27
tag
válasz norkov84 #74733 üzenetére
Haat, azt nem tudom, h kinek mitol lesz hevesebb a szivverese, de ket dolgot viszonylag alapos szakmai iromanyokban olvastam tobb helyen:
1. arabica kavekban kb. fele annyi a koffein, mint a robustakban - a chocomad arabica.
2. a koffein picit kesobb es lassabban kezd kioldodni, mint az izanyagok stb.
Ha ristrettot rovidebb fozesi ideju kavebol csinalsz, akkor elvileg egy dupla ristretto nem igazan lehet nagyobb dopping egy ettermi bufes robusta espressonal.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
senior tag
Nem minden kávénak áll jól a hosszabb kivonatolási idő ( más lesz az íze) ezért érdemes lehet kísérletezni azzal, hogy nem változtatsz az őrlési finomságon / lefolyási időn, hanem americano szerű italt készítesz. Először mondjuk úgy, hogy annyi forró vizet teszel a csészébe, mint amennyi a kávé lesz. Aztán a vízmennyiségen változtathatsz majd ízlésed szerint.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
Graef CM 800-ról szeretnék feljebb lépni, de nem igazán tudom mi lenne a jó választás. Full tuning GC mellé lenne, árban olyan 100 ezer körül áldoznék rá (mindegyh. új v. használt).
Sajnos a Graef-ot nem tudom olyan finoman állítani mint szeretném, illetve 2 egymás után készített kávénál már szerintem nem tudja tartani az adott őrleményfinomságot (legalábbis ennek tulajdonítanám a kb. 10 mp-es különbséget a két lefolyás között), gondolom felmelegszik kicsit a gép.Szóval mit ajánlanátok?
Nézegettem Mazzer Mini/Major/Super Jolly-t, Fiorenzato F4 EVO-t, Eureka Mignon-t, stb.
Mindenképpen fokozatmentesen állítható gépet szeretnék, illetve lehetőleg karbaörlős kialakításút.Előre is köszi a segítséget!
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Ide is bedobom hátha van valakinek valami ötlete.
A héten vettem egy Burundi Kayanza-t és egy kis segítségre lenne szükségem.
Eddig akármit csinálok vele nem adja ki. Olyan mintha egy savanyú "fű lé" lenne.
A géppark egy Mazzer Major és egy pides GC. Oszlató nincs csak wdt-zek.
Jelenleg 94 fok a PID beállítás.
20 grammról indultam most már 22,5-nél járok.
A lefolyás normálisan indul de kb a felétől kezdve elkezd össze -vissza csapkodni és fröcskölni.
Időre és mennyiségre ( 1:1,5 arány 25mp kb 30-35g "kávé") megvan a dolog de a többi nem stimmel.
Kérdés, hogy min változtassak, hogy valami ihatót produkálják belőle. Csavarjam fel még jobban a hőt?
Köszi. -
Deer76
aktív tag
Ha valakinek van tapasztalata: a rozsdamentes acél Bialetti Kitty (4 személyes) kotyogóm csak hígabb kávét tud készíteni, nem lesz olyan, mint az alumíniumban. Gondolkodom, hogy cseréljem-e le inkább Moka Expressre. Van valakinek tapasztalata? Nem tudom magam rávenni a 4 személyes Brikkára, mert túl sok kávét kér (250g kávé kb. 10 napra elég) és max. 2 személyre lenne jó. (Egy főre van 2 személyes Brikka itthon.)
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
Rush77
aktív tag