-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Nem szoktuk egyenértékre váltani a kávét.
Az más dolog, hogy több az anyag a saját kávéban, de aki ennyi pénzből keres a párjának valamit, az tényleg csak kotyogó vagy Nespresso. Utóbbi sem csúcs, de a többi kapszulánál azért jobb. Meg gyárt már hozzá a Jacobs is, jó áron tűrhető eredménnyel (persze kategóriájában).
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok!
pár hete megvan már a DeLonghi Dedica, kezdem érteni, hogy miről beszélhetnek páran. néha sikerül (játszi könnyedséggel) olyan szar kávét főzni, hogy ejj. hétvégén a páromnak a cappuccinoba, két kis kanál cukorral még hagyján, ott vajmi kevés különbség adódik. ha viszont egy főre főzök, a "jobb" kávéból, már a tömörítés mértéke is számottevő különbséget tud adni. ilyenkor úgy érzem, hogy ebből még lehetne is valami :d
idén egy Graef daráló vagy belefér, vagy inkább nem, de addig is: ez egy nyomásfokozós portafilter. érdemes ehelyett másikat vadásznom ehhez a géphez? mi lenne az előnye? kisebb nyomás, lassabb lefolyás és gyakorlatilag ennyi? persze a lefolyó kávé mennyiség szabályozható valahogy a gépen is, de tegyük fel, hogy megvan az adagom. akkor egy egyszerű 9bar-os filter miért jobb?
köszi előre is, ha kapok okosítást
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz Keresztapper #74855 üzenetére
akkor felteszem a kérdést, ha aktuális lesz a daráló is.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
szuszinho
őstag
Tudnátok ajánlani kávékat a német amazonról?
-
qvik27
tag
-
qvik27
tag
Háát, ezt így nem mondanám általánosságban. Neked így kellett változtatnod -lehet.
Nyomásfokozónál elvileg lazán érdemes hagyni az őrleményt, a nyomás kialakulásáért egyrészt a nyomásfokozó szelep felel: ez fejt ki ellenállást a folyadék áramlásában. a hagyományos karoknál nincs ilyen, ezeknél a tömörített kávépogácsa fejti ki az ellenállást, így ebben az esetben pontosabban kell előkészíteni, a rendszer nem tolerálja az előkészítési hibát.
A kávé természetesen más lesz, még akkor is, ha az őrlemény ugyanolyan finomságú. Mások a kivonatolás körülményei és az áramlások is jelentősen.
A tapasztalat meg azt mutatja, hogy jobban ízlik, a hagyományos.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
szuszinho
őstag
válasz sz.zs. #74860 üzenetére
Tisztában vagyok ezekkel, nem is ebben kértem tanácsot. Egyébként, nem gondolnám, hogy döglött. Nagy eséllyel többen rendelnek a jó kávékból, mint egy itthoni pörkölőtől.
Rendelek egyéb dolgot, de nem érem el a 29 eurót. Ezért, ha van valami jó kávé normális áron, hozzácsapom.
-
-
WiZARD
addikt
válasz szuszinho #74865 üzenetére
Itthoni pörkölőtől (CM, PY) nem kaptam még pár napnál régebbi pörkölésű kávét... (de olyan volt már párszor, hogy tegnapi pörkölésűt kaptam, amit még pihentetni is kell)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
#25510592
törölt tag
Érdekes, mert én meg még Nespressoból nem ittam értékelhetőt, csak csípős égett löttyöket. Nincs kapszulás gépem, csak nyaraláskor, vendégségben, stb. próbáltam. Bizonyára kávéfüggő, de nehéz 5 grammokból összehozni még egy risztrettót is, ezért csodálkoztam, hogy Nespressot ajánlotok, a DG-ban legalább 7-10 g van. Instant kávé csak a Mocha meg a Café au Lait kapszulákban van.
Visszatérve az utántöltős kapszulára, végülis akármilyen kávéval lehetne tölteni, nem feltétlenül legolcsóbb bolti hulladékkal. Viszont egy rozsdamentes kapszula +10e, egy őrlő is lenne +20e, összességében ennyiből már lehet venni egy használt Saeco Talea Ring-et.
-
MODERÁTOR
válasz #25510592 #74871 üzenetére
Pont ma reggel próbáltam ki a melóhelyi nespresso gépen az utántöltést. PY etióp yirgája került bele cca. 5,5gramm. Igaz nem fém kapszulába raktam hanem gyári nespressót töltöttem meg, de ilyen ihatatlan szarhoz rég volt szerencsém, vizes, íztelen lett. Úgy, hogy az otthoni gépen rohadt jó kávékat főzök ugyanebből. Úgy tűnik nem való kapszulába világos pörkölésű gyümölcsösebb kofi.
-
Bazsee71
őstag
válasz #25510592 #74871 üzenetére
Anno én is nekifutottam a DG kapszuláknak, pont azon felbuzdulva, hogy abban több kávé van. Hát nem nyert, akkor már inkább a Nespresso az 5,5 grammjával.
Utóbbival volt egy utántöltős próbálkozásom is: irgalmatlan macera, kiábrándító eredménnyel.
Egyébként egy jó automatát én is többre tartok a kapszulás gépeknél. A Jurák elég jól konfigurálhatók, aki nem fanatikus, annak öröm és boldogság.
-
Rush77
aktív tag
Nespressoból az öcsém mostanában a Pascucci kapszulákat használja amikben 7g van.
Én is kipróbáltam és szerintem jobb mint a nespresso saját kapszulái. Nem érzem benne azt a bántó mellékízt amit a legtöbb nespresso kapszulában érzek. Elég korrekt cucc.[ Szerkesztve ]
-
T 1000
aktív tag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem: adott egy Saeco Xsmall kávéfőző. Mostanában azt vettem észre, hogy a zacctartályba kukkantva a kávé pogácsa nagyon lágy, szinte szétfolyik. Régebben tömött, enyhén kemény pogácsa volt benne, most meg szétmállós a pogácsa. Van tippetek mi lehet a gond?
-
#25510592
törölt tag
válasz T 1000 #74883 üzenetére
A napokban olvastam pont egy Xsmall hirdetésben hogy szép a pogácsa ami kijön belőle.
Nálam akkor főzte a legjobbakat az Xsmall amikor kicsit folyt a zacc, risztrettónyi adagok folytak át a legfinomabbra állított őrléssel ami még nem fullasztotta be.
De ha a zaccpogácsa fontos, akkor lehet gyártani vele szépeket, úgy hogy jó hosszan átengedjük rajta a vizet, és nem túl finomra állítjuk az őrleményt. Csak meginni ne kelljen ami kijön a csőrén ilyenkor... -
qvik27
tag
Igenis, ertettem. Meg is tettem, esugyanarra jutottam. Ezzel egyutt, valoban nem fogalmaztam egyertelmuen.
A csere utan nem kell feltetlenul finomabbra orolni.
Ami viszont biztos, az az, hogy sokkal pontosabban kell beloni az elokeszitest, es azt pontosan vegrehajtani.
Ezen fog mulni a minoseg.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Jókv
csendes újonc
Igen, de ez attól függetlenül egy csepegtetős szerkezet. Még az üzletben sem tudtak igazán tapasztalati dolgokat mondani róla. Mivel jelenleg Pesten vagyok, csak a jövő héten fogom tudni otthon kipróbálni. Viszont ha valaki tud hozzá filterkávét ajánlani azt megköszönném.
-
Bazsee71
őstag
Ha jól sejtem, akkor ez úgy működik, mint az Iwaki. Ha be tudod szerezni, akkor CasMo vagy 42 filterrel futnék neki, amelyik éppen olcsóbb. Csak mert ezek a cold brew eljárások eléggé elmossák a kávé jellegzetes ízeit, közel sem domborít úgy, mint egy forró vizes felöntéssel. Ettől függetlenül simán elkortyolgattam, ami kijött belőle.
Ha ez is csepegtet a kávéágyra, akkor helyezhetsz rá egy AP papírt is, így nem mossa szét, szép egyenletesen terít.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
Volt utóbbi időben többször szó Vario-ról : vett már bele valaki (cserélt) kerámia késeket ?
Hol lehet a legjobb áron beszerezni ?
8.5 év után lehet cserélnék, ha normális áron megvásárolható. Infó akár privátban is jöhet, ha bárki vett/cserélt már. Thx.:. bl4ze .:.
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #74891 üzenetére
én maradnék a jégre öntött kofinál, szinte azonnal megvan és a "nagyok" szerint még a legjobb, bár kb már pörög le a jeges szezon így az ősszel nyáron ittam pár norda jeges v60-t és basszus érződött mikor nem a bp-i vizes jégkockával toltam
én nekem ez jött be: 100g jég, 150g 85 körüli víz, 15g valamivel a normál v60-nál finomabbra őrölt kávé, 2:30 alatt felöntve[ Szerkesztve ]
-
Jókv
csendes újonc
Lényegében a Shizoku hasonló az elv alapján működik mint az Iwaki. Egy pici lyukon keresztül csepeg le a víz. Lehet csak vízzel vagy víz + jégkockával is csinálni. Akkor a lefolyási idő megnő. A csomagban van 25 darab kör alakú papírszűrő ami a Hario Syhon méretével megegyezik. Ez kisebb mint az AP. Ez kerül az őrlemény tetejére.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #74894 üzenetére
haat igazabol annyi hogy nem teljesen filter pori volt, Gál Miki ajanlotta meg az alacsonyabb hot mert O is omniroastot porizik hogy lentebb a hovel jobb
amugy probaltam kevesebb jeggel tobb melegvizzel, de valahogy ez jott be, amugy 90fok korul sem volt sokkal masabb[ Szerkesztve ]
-
SlayerSub
tag
Sziasztok, nagyon szeretek kávézni, szeretem a szertartását, és megadni a módját. Ennek ellenére mindidáig, bevallom, ez gondolom itt sokakat megbotránkoztat , édesítővel és kávétejszínnel ittam az espressot.
Na most ennek vége, étkezési szokásaim megváltozása végett se tejterméket se édesítőt nem fogyasztok.Szeretném ha tudnátok ajánlani olyan kávét, aminek jó az ize full feketén. Tudom ez a, "jó az íze" elég bő, de amennyire tudom mi, európaiak előnybe részesítjük a krémesebb ízt. Most dallmayr classic darálódik a gépben, nekem az túl keserű, lehetne krémesebb. Az ár talán nem annyira téma, mert napi 1 kávét iszom max, szóval elvagyok egy negyedkilóssal is elég sokáig.
(Gépnek egy átlagos automatám van, gondolom nem ez a legjobb módja a gourmé kávé készítésnek, de ez marad)köszi
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Elden Ring
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- E-roller topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- World of Tanks - MMO
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Merida összteleszkópos kerékpár