-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
AVX-es etiópból nem tudok normális shotot húzni, crema szinte nincs, de ha mégis akkor hamar eltűnik, tejjel még úgy ahogy iható, de espressoként savanyú és nem a jó értelemben. PY féle yirgánál soha nem volt ilyen gondom.
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #75602 üzenetére
kicsit gyanús innen monitor mögül, a fotelből távokoskodva , hogy csatornásodtak azok a shotok. olyankor szökik fel hamar a pogi hőmérséklete és kell egyre lejjebb mászni a hőfokkal -- mert úgy amúgy a 80 fok elég vékonykának tűnik. persze a kávé világában minden is lehetséges.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
szuszinho
őstag
Nézte valaki, hogy egy GC-nál PID nélküli csapolás közben hogy alakul a hőmérséklet?
-
senior tag
Szóban forgó Red Baggies Aricha nálam is 80-on a legjobb, a lefolyás nyitott karral hibátlannak tűnik, csatornásodásnak a pogácsán nem látom nyomát... csapolás előtt a pumpaszabályzót teljesen letekerem, bekapcsolva a pumpát kiengedem a nyomást a rendszerből, így nagyon lassan fog csak felépülni. Felteszem a kart és csapolás úgy, hogy 7 barig engedem csak el. Így a legfinomabb számomra.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #75605 üzenetére
végülis bármi lehetséges, miért ne lehetne finom akár 80 fokos vízzel is. túl rég ittam ezt a kávét ahhoz, hogy emlékezzek rá.
én 90,5 fokra raktam be a gaggiát, gyakorlatilag fixen (nem emlékszem, hogy mikor piszkáltam utoljára, az elmúlt hónapokban biztos nem).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
MODERÁTOR
válasz Csápájev #75602 üzenetére
Ami még fura volt és eddig nem láttam, hogy pár sec előáztatás után felmegy a nyomás ~9 barra és a csapolás során szépen lassan elkezd csökkenni. (remélem nem a gép szart be) Az őrlővel még játszok, de egyelőre nem találom az optimális beállítást.
Hamar kifogy a zacskó aztán meglátjuk mit hoz az Impresso etiópja.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Ki melyik könyvből, könyvekből szerzett hasznos tudást kávé témában akár magyar akár angol nyelven?
Kávébabok fajtáiról, termőterületekről, feldolgozási módokról, tengerszint feletti magasságokról, ízekről, vizekről, eszpresszó készítési paraméterekről, őrlemény finomságról, víz hőfokról, kivonatolási időről stb stb stb[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
Nálam is az abszolut érthetetlen kategóris.
Próbálgattam, gondoltam egészen extrém alacsony hőn is nyomok egyet és annyira egyértelműen úgy volt a legfinomabb,hogy szóltam s sz.zs.-nek,hogy próbálja már ki 80-on mert úgy tűnik megőrültem.
Múltkor írta ADP,hogy Red B. omniroast pörkölésének alacsonyabb hő kell.
Nem lehet,hogy ezzel van összefüggésben? -
senior tag
válasz SoundON #75617 üzenetére
Ha normálisan rekonstruálnám a csapolási körülményeket, és nem jönne ennyi víz a bojlerből, akkor biztosan nem este ennyit a hőmérséklet. De viszont nézd csak meg, a fej 98 °-os és amikor elkezdem a csapolást, akkor a víz, ami kijön az elején, az 99 °-os.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
SoundON
tag
válasz sz.zs. #75618 üzenetére
...tényleg felugrik egy 0,9C fokot a hőmérséklet a legelső tizedmásodpercben
De csak most látom azt is, hogy egy teás kancsóba csapolod a vizet, szóval az sem 30-50ml ahogy gondoltam, hanem vagy 100-150ml amennyi alatt nem is meglepő a 10C fok esés.
Így viszont semmi értékelhető nem derül ki a videóból csak annyi hogy 98-99C fokról indulsz és hogy nagyon gyorsan nagyon sok víz jön ki a gépből.Nálam az űrgaggián 92,7C PID állásnál kábé így néznek ki a valós hőfokok:
97,7 C a bojler,
89,7 C a fej és a vízterítő között csapolás előtt
92,7 C a tényleges kijövő vízhőfok (az első 30-50ml víznél a kb 30másodperces csapolás alatt)
A csapolás közben, az első 10 másodpervben szép lassan 92,9C fokra emelkedik majd a csapolás végére durván 92,5re esik a tényleges kijövő vízhőfok a fent említett csapolás alatt.
A PID természetesen teljesen más ingadozási értékeket mutat. Az azt, ami a bojlerben éppen van. -
Nibiru
tag
Sziasztok, Kár, hogy eddig nem jutott eszembe itt tanácsot kérni. A helyzet az, hogy nagyjából egy év alatt összeszedtem egy rakás tudást, megtanultam jó espresso-t főzni meg ilyesmi, de a kávékat nem annyira ismerem. Próbálkoztam de valahogy sosem azt kaptam amire számítottam.
A kérdésem azokhoz szól, akik ismerik a kávépiacot. Anélkül, hogy ki tudja mennyi féle kávét vennék és kóstolgatni kezdeném, vagy marketing gyanús kávés teszteket olvasnék, a topiclakók talasztalatára szeretnék hagyatkozni. Olyan kávékat keresek melyek nem pusztán nyomokban, hanem érezhetően és világosan produkálnak bizonyos ízeket. A fás, kátrány és hasonló élmények nem érdekelnek természetesen és azok sem, ahol a savasság túlságosan bántó és nincs mögötte íz. A "citrusos" megjelölést szokták arra használni. Legalábbis amikor nekem azt mondták, hogy citrusos, azokat én inkább egyszerűen csak savasnak éreztem. Tejjel még OK, de espresso-ként már nem jön be nekem.
Az érdekelne, hogy találkozott már valaki olyan kávéval, aminek konkrétan édesfűszeres (vanília, szegfűszeg, fahéj, stb) íze volt, vagy annyira csokoládás volt mintha fekete csokiból főzték volna a kávét, esetleg egyértelműen és felismerhetően szilvás, meggyes, vagy trópusi gyümölcsös íze volt.
Szóval nem az amikor az az érzése az embernek, hogy "ott van az, ha még egy kicsit tovább nyammogsz rajta", hanem amikor ezek az ízek az első korty után határozottan és mellbevágóan megjelennek.[ Szerkesztve ]
-
ZeCse
csendes tag
válasz SoundON #75620 üzenetére
Szvsz, azért ugrik fel kicsit a hőmérséklet, mert a csatornában "szárazon" van a hőmérő szondája és csak igen kis felületen érintkezik a fémtömbbel (a többi felületét levegő veszi körül, ami szigetel), addig a csapoláskor körbeveszi a víz, így jobban át tudja annak venni a hőmérsékletét.
PID-nél a hőm, érzékelőt Gaggia Classicnál a gyári (oldalsó) helyére szokás beszerelni, esetleg ott befúrva a bojler belsejébe 'lógatva' vagy a tetejére befúrva (nem a gőz termosztát helyére)?
Régen minden jobb volt, pl. nem volt facebook sem!
-
Csápájev
őstag
válasz Nibiru #75621 üzenetére
Ilyen kávék szerintem nem léteznek.
Forró csokit kell venni, az csokis
A felsoroltak mind úgy jelentkeznek egy kavenal, hogy érezni bennük, de nem tömény étcsokoládé vagy barack filing
Ráadásul ahány pörkölő annyiféle pörkölés. Ugyanattól, ugyanaz a kávé ,de másik porkolessel pl simán lehet, hogy nem hozza a korábbi ízeket.
Jó lenne megúszni a kávék próbálgatását, de nem lehet. -
SoundON
tag
Igen, ez teljesen jó magyarázatnak tűnik a [link] alatt látható GC hőfok minimális emelkedésére.
sz.zs elmondása alapján a hőmérő k hőeleme a vízterítő egyik lyukába van felrakva, tehát ez nem PID, csak egy hőmérő.A GC gyári alubojlernél az oldalsó lyukba szokták tenni a PID hőelemet,
de szerintem erre is voltak/vannak más megoldások is.
Nem értem pontosan mi a kérdés? -
jolti
senior tag
válasz fragola.6035 #75564 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, meg nem is mértem semmi ilyesmit.
Ha beállítom mondjuk 86 fokra a víz hőmérsékletét ( mint pl. most is van a malabarnál ) a kazánban, -mivel nekem belül van a víztérben a hőelem és pont a felső harmadban- ha beáll a hőstabil állapot, akkor a kazán körüli rézcsőben a víz a hőleadás miatt még a 86 fokot sem éri el. Bár egy jó hőszigeteléssel javítható.
A víztér fölső részben meg biztos (legalább is nálam) nincs 125 fokos víz -feltételezve a hőstabil állapotot és a kiegyenlítődést-, mert akkor azt jelezné pid,-főleg ekkora jelentős eltérést- mivel az is a felső harmadban van, plusz az ecm-ben középen a pipacsőn a furat.
Ha veszek új hőmérőt -mert a régit megszerelte' a gyerek- akkor rámérek, hogy van-e változás azóta. -
adp
őstag
Tud valaki ötletet kávéfőző és egy daráló tárolására alkalmas polc/ komód/ kisasztal stb-re? Méretek nagyon szűkösek egy kis sarokba kell hogy beférjen. jelenleg ez van de ez kilóg egy kicsit meg amúgy is ideiglenes.
méret kb 55*55, ettől nagyon ne legyen alacsonyabb, de valami pult közeli magasság lenne a legjobb[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Van aki végig állta a sort és már otthon is próbálgatta a https://www.pernordby.com kávékat eszpresszóban?
-
tony70
tag
La Pavoni Puccino PCL Kávéfőzőről milyen vélemények vannak? Milyen szürő átmérője?
Ajánlott vagy nem ajánlott kategoria? -
tony70
tag
Vagy esetleg a gaggia new baby ajánlott kategoria? Ez ugyan olyan mint a classic?
-
vendingo
veterán
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Illesvik
csendes tag
Elkészült, így mindjárt más:
-
senior tag
válasz tony70 #75636 üzenetére
Ajánlott a New Baby, de semmiképpen sem olyan, mint egy Classic. A teljesség igénye nélkül: műanyag ház, műanyag opv (később cserélhető fémre, ami állítható), kisebb csepptálca, stb... Kb. 20-25.000.- ft a reális különbség egy ilyen és egy Classic között.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
nemethsza
tag
válasz tony70 #75642 üzenetére
Nem emlékszem tutira, de mintha az új Classicról már kaptál volna véleményt :-(
Nem teljesen értelek... mit vársz? Itt emberek megpróbálnak segíteni. Leírják a - többnyire tapasztalaton alapuló - véleményüket. Ha adsz rá, ha nem, a te dolgod, de ha azt akarod hallani, hogy vegyél új Classicot, írd azt, és válaszolok: vegyél 🙂
En maradok a réginél 🙂"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
senior tag
Anno, mikor elkezdtem „építeni” a saját gépemet, megígértem, hogy beszámolok a végeredményről. Mostanra jött el az, hogy kb. 2 hónap tesztüzem után volt időm befejezni és elnyerte – egyelőre legalább is – végleges formáját. Ami benne van:
Az opv átkerült a pumpára, mert – az én véleményem szerint-jobb az, ha a tágulási előtt már le van redukálva a nyomás és így legalább nem meleg vizet dob el. Az opv után jön egy Sioux Chief tágulási tartály, ez után megy a víz a rézcsőbe. A rézcső elé került a manométer csatlakoztatásához a leágazás. A gyári opv helyére bekerült egy, többek közt a Gaggia Evoban használatos vízbekötő idom. Ez és a fej közé raktam a kétlépcsős szűkítés egyik, 0,6-os elemét, a másik, egy 0,5-ös a kazán pipacsövében van. Így 60 ml / 10 sec a vízhozam. Sestos pid van benne pt100-zal, szerintem nagyon jól viselkedik. Beépítettem még egy pumpaszabályzó dimmert is + egy manométert. Végül a rézcsővel körbetekert kazánt leszigeteltem. Sajnos a végére olyan "rendetlenség" lett odabent, hogy a vízbetöltő tölcsért le kellett vágnom De mivel a gyári víztartály helyett úgyis befőttes üveget használok, ez egy cseppet sem zavar
Az én művem, így is büszke vagyok rá[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
jolti
senior tag
Bemész egy asztalos üzembe és vágatsz le ugyan ilyen konyhai munkalapot, mint a mi most van a konyhában, 550X550-mm-es méretben, meg vágatsz alá 50x50-mm-es gyalult rigli ( vagy stafni, vagy nem tudom felétek hogy nevezik ) fát, lábnak, meg középen összekötőnek/merevítőnek, amire esetleg tehetsz egy polcot. Kívülről, elölről meg felraksz egy f@sza kávés zsákot.
Ha szépen összeilleszted, olyan majdnem, mintha egy egység, a másik folytatása lenne.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy ruhás topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Wise (ex-TransferWise)
- Vicces képek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Főzőcskés topic
- További aktív témák...