-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #75850 üzenetére
a régi gc-ről, az új vacak lett.
audrey = silvia (fej és bojler tekintetében).
a gaggia a rézcsővel (és pid-del, de az szerintem minden gépre "kell") ezektől mind jelentősen ellép, egyszerűen atom hőstabil egy dupla erejéig. ezen felül a vízterítése, ami még fontosabb is, mint a hőstabilitás is jó. az ergonómia szubjektív, de abban is jó szerintem nagyon. viszont a kávé minőségét ez a két dolog befolyásolja, a hőstabilitás és a vízterítés (meg a nyomás/vízhozam működése a csapolás alatt).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
levytee
csendes tag
sziasztok,
Egy kis tanácsot szeretnék kérni, akinek van benne tapasztalata. Tejhabosító kancsóból mekkora méretet javasolnátok 1 max. 2 capu elkészítéséhez? Illetve rozsdamentes, vagy a teflon bevonatost?
levytee
-
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Nibiru #75854 üzenetére
A kis Lelit vízterítése nekem szebb mint a Silviáé, az érdekelne ha azon lehetne javítani. A Silviám nekem is rézcsövezett , azt lehet, abba mindent bele lehet pakolni. Még egy ulka szabályozás érdekelne bele, meg egy manométer.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #75854 üzenetére
"A vízterítőt ki lehet cserélni másikra"
ki, rosszabb vízterítésű gépeknél el is szokott fogyasztani a hardcore user 3-4 fajtát, mielőtt feladja. én megcsináltam ezt a silvanóval és a dalla cortével is.
a rézbojlereseknél (pedig milyen nagy! és réz!!) most írta fragola, hogy miért nem jó ötlet rézcsövezni. eleve jellemző rájuk az emelkedő hőkarakterisztika csapolás alatt (a rancilio kisgépek talán kivételek, ezt nem tudom), ha ehhez képest még forró vizet is kap, pláne az lesz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
qvik27
tag
válasz Nibiru #75854 üzenetére
en nem csoveztem, de azt azert jo latni, h a csoben is viz van, es igy vagy ugy, de azt is ugyanaz a futoszal melegiti. Szoval ha egy nagyobb bojler-kisebb teljesitmenyu futoize paros van egy gepben, az novelni fogja a histabil allapotig szukseges idot.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
adp
őstag
válasz sz.zs. #75861 üzenetére
en 1-2honapja vettem tole akkor rendes cipzarasban adta, mondjuk en szemely szerint paljoc tasakjait szeretem a legjobban, szetadagolni is meg fagyiba eltenni is, abbol van olyan ami tobb mint egy eves, fagyasztoba hasznalom duplan csomagolasra es fullos meg mindig
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
Nespresso-Krups XN 1005 Inissia kávégépet nem láttatok valahol ahol még 19900 a 15ezres utalvánnyal? Hó végéig tart az akció asszem.
Illetve milyen tapasztalatok vannak homemade kapszulákkal?
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
qvik27
tag
válasz Nibiru #75859 üzenetére
Nem, nem "ez az ára" Ez egy megoldás, ami megfelelő használat mellett és bizonyos keretek között jó-nagyon jó-atombitangjó, vagy hívja mindenki, ahogy szereti.
Amit Parci írt korábban, ott van a megoldás: ki kell találni rendesen a rendszert, ebbe beleértve a melegítés könnyen számítható értékeit (teljesítmény, hömérséklet különbség, vízmennyiség, idő), és ami nagyon is releváns, a hőmérséklet mérésének megfelelőségét (pl. a mérési helyet), a belső áramlásokat, az alkalmazott eszközök jellegzetességeit (hőelem, termisztor), a szabályozó rendszer összes tulajdonságát, és ezekből lehet kialakítani egy jó rendszert, ha tudjuk, hogy mi mire hogyan hat. Ha nem így van, abból furcsa eredmények születnek - nem hoznék példákat.
A külső csövezésnek persze megvan az a diszkrét bája, hogy ha egyszer már átmelegedett az egész, akkor a bojlerbe - ahol a hőérzékelő van - a cső űrtartalmának mértékéig szinte a kívánt hőmérsékletű víz áramlik, hisz a csőben kb. egyirányú az áramlás (~a hideg víz "tolja maga előtt" a meleget). Ha a cső űrtartalma elég egy dupla vízigényéhez, a csapolás alatt bitang stabil lesz a hőmérséklet.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #75864 üzenetére
így van, ezért tudja egy csövezésre alkalmas gép csövezés után hozni a sokkal, sokkal drágább gépek hőstabilitását. hirtelen nem is tudom, hogy ha nem a gaggia lenne így pimpolva, akkor mi az a következő gép, ami ugyanilyen jó alap lenne rá.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
qvik27
tag
Azért az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy ha valaki ezt el- vagy kitalálta így, a dolog:
- egy csapolásra igaz hőstabilitás szempontjából, illetve
- egy PID befolyása erősen több szempontú, és nem is feltétlenül előnyös.
Utóbbihoz: egy nem tipikus körülmények között "szocializált" PID könnyen lehet, hogy butaságokat fog csinálni tipikus esetekben.
Szóval azt akarnám mondani ezzel, hogy az "egy shotos" atomstabil megoldásnál egy jól elhelyezett hőmérő és egy kapcsoló kell, nincs szükség okos berendezésre, ami alkalmas időben kapcsolgatna, hogy a bojlerből kimenő vízhőmérséklet közel állandó legyen. Csak zavarna. Meg kell várni a csapolás után a következő "nyugalmi hőmérsékleti állapotot", és biztosak lehetünk abban, hogy egy csapolás idejére ismét jók vagyunk.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Réz-alumínium kapcsolat.
Csináltam néhány fotót:
1. galvánelem feszültsége citromsavas oldatban (Cu-Al)
[link]
Ennél a konstellációnál nem tudtam mérhető áramot produkálni, dehát a réz elektróda felülete nagyon kicsike. Ha találok valami nagyobb rézdarabot, lehet, bemártom azt is egy ilyen oldatba, aztán rámérek.2. Cu-Al galvanikus kapcsolatban, tiszta vízben, kb. 40 óra elteltével:
[link]
[link]
...ez meg nem annyira tetszene, ha a saját rendszeremben volna....és hát kellene egy megoldás... Szvsz itt jön képbe a nem galvanikus (fémes) kapcsolatok lehetősége. Pl.: be lehet tenni egy darab (nem gagyi) műanyagot a rézcső és az alu bojler közé, illetve csillámmal szigetelni az elektromos kapcsolatot a rézcső és az alubojler között (a csillám jó hővezető, de nagyon rossz elektromos vezető - gyakorlatilag szigetelő); és a nagyon eltérő elektródpotenciálokból adódó lehetséges problémákat egyszerűen kiküszöböltük.
Szerintem érdemes így csinálni - nincs benne nagy varázslat.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Per Nordby "plus minus 20° espresso":
[link]
Kellemes, bár nekem kissé savas, különlegesnek nem éreztem. Kedvesem az ebből készített tejes kompozíciót a "kicsit savanyú" jelzővel illette.
Véleményem szerint a P&Y Ab. Mocca vagy a Casmo Aricha ízben is, árban is jobb. (3750 HUF/250g).10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
soldier2
őstag
válasz paljoc #75870 üzenetére
Ha jól látom itt a termoblokk a fej tetején van. Jobb ötletnek tűnik mint a Hkönig megoldása, ahol a fejtől 10 cm-re helyezték el, így soha nem fogja a fejet felmelegíteni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
OPiiPO
addikt
Nincs valakinél véletlenül elfekvőben egy eladó Gaggia Classic (vagy hasonló kategória) ? A héten hirdetett mindkettőt elvitték előlem a Jófogásról
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Csápájev #75868 üzenetére
Köszi a választ. Saját tapasztalat?
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Nibiru #75858 üzenetére
A Silviával azért két-három duplát is lehet húzni ínyenceknek, nem fog lehűlni, de túlfűteni sem. És gőzölni is lehet, ami nem utolsó szempont vendégek esetén. Nem kell várniuk félórát capura. Nem rossz gép az, masszív darab. Régebben még itt is dívott a "van benne anyag abból baj nem lehet" nézet, mára kiderült, hogy baj
Más: Pénteken megnéztem, sőt kipróbáltam a hedone honne darálót. Első látásra szerelem, éredekes szerkezet, gyönyörű örlemény, 0 rög, 0 pangó, engem lenyűgözött. Piszok jól mutatna a pultomon (nekem ez is fontos). Az alap anyaghasználat brutális, mérete ideális, nem nagy otromba, formátlan ipari valami. A felépítése, kidolgozása alapjaiban tényleg a profizmust tükrözik, de néhány megoldás, mint pl. a bab beöntő lezárása (itt nincs babtartály, ezt az otthoni verziót egy adagra tervezték) elég gagyi, egy plasztik lap. A burkolatok megoldása szintén a gagyi kategória közelebbről megnézve, bár anyag van benne, az nem kétséges. A funkciolanitását tekintve nálam a tökély, ideális lenne, kivétel a finomság állítás azt nem is értem igazán, profinak tűnik, de szerintem nehézkes. Bár lehet valamit félreértettem. Várok még, biztosan tökéletesítik a körítést. Ennyi pénzért elvárható szerintem. Nagy duzzogva azért így is elfogadnám ide a pultra. Ja, és nagyon tetszik a karbaölés megoldás, bár azt is tudom, hogy minden ötletet úgy loptak össze és egybegyúrták, megcsinálták olyan románosan. De legalább megcsinálták.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
qvik27
tag
-
qvik27
tag
Értem én, értem, csak erősen úgy sejtem, hogy ha a hőmérséklet érzékelő jó helyen van és jól van kialakítva, akkor bőven elég egy P, max egy PI szabályozó (a D már nem tesz hozzá érdemben), ha meg nincs jó helyen, akkor meg így se, úgy se jó.
Ettől persze még lehet PID, miért ne; főleg, hogy ilyet árulnak, ezt használjuk, és pont.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz qvik27 #75883 üzenetére
Hát igen, a pletykák szerint sok benne a ctr-c ctr-v. De akkor is pöpecül összerakták, teljesen vállalható a kinézete, mérete, súlya olyan tekintélyes, mintha az örökkévalóságnak készülne. Nagyon szemezek vele. Nem olcsó, de drága, viszont pont olyan és azt tudja ami nekem fontos.
Fixmiki: nem merem leírni..
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
SoundON
tag
válasz qvik27 #75871 üzenetére
Mivel a kévé napján az egy-másfél órásnak tűnő sorok győzedelmeskedtek rajtam, így nem tudtam kóstolni ezeket a Per Nordby kávékat sem. Nem volt türelmem ennyit sorban állni egy 'ingyen' presszóért. Viszont nem hagyott nyugodni és elmentem megnézni őket a Hold utcai piacra, ahol a bázisuk van.
Sor nem volt, kedvesek voltak, minden kávé ott volt amit a kiállításon náluk láttam, kaptam némi infót is és 2percen belül bele tudtam kortyolni a díjnyertes El Gambalache eszpresszójukba amire nagyon kíváncsi voltam.
Hát nagy kár, hogy ennyi utána járás után végül nem könnyeztem meg.
Nem volt rossz, de a 350grammos zacsit (amit végig a kezembe fogtam míg ittam a kávét ) végül otthagytam a pontosan nem emlékszem 9500Ft körüli árcédulájával együtt.
De örömömre a kedves barista lány megkérdezte hogy ízlett-e. Ez nálam egy nagy nagy 5ös
Így hát elmondtam neki is, hogy finom volt, de semmi szuper extrát nem éreztem amit ennyire fel kellene hájpolni vagy túl kellene árazni. Olyasmi volt mint egy közepesen sikerült CM Kenya ami viszont harmad ennyibe kerül és nem utolsó sorban jómagyar.
Mivel kedvesek voltak biztos hogy máskor is megyek majd kóstolni az aktuális pöriket, hátha lesz majd amibe beleszeretek. Ez nem volt az.Ja és aki szereti a Caravan kávékat az nézzen be Budapesten a Nádor utca 14be, mert most a 250gos zacsi megvételekor egy másik 250gos kávét kap ajándékba ugyan abból. Ha jól láttam volt 3fajta eszpressszó meg 3
fajta filterpöri. Az Aldo Parducci - El Salvador presszóra brutál finom, az tuti!Köszönöm a figyelmet!
Mára ennyi -
Nibiru
tag
válasz GAgyiXyXy #75881 üzenetére
Sokat olvastam a Silviáról és ha nem folyton másra menne el a pénz, azt vennék, nem GC-t. Egy kis tuning a Silvián azért lesz, de az más kérdés. Hogy mikor azt még nem tudom. Mindig van valami esemény a családban. Esküvők, unoka születés és borulnak a prioritási listák. Nem mintha ezeket nem élvezném.
-
soldier2
őstag
válasz qvik27 #75883 üzenetére
Az vsz én voltam az alapötlet persze a Hg1, de megoldották a motoros hajtást. Érdekes egy szerkezet, kár, hogy a tengely rögzítését ha lehet még rosszabbul oldották meg (távol a késtől). Ettől még játszanék a gondolattal, hogy vegyek egyet ha nem lenne egy hasonló elven felépített masina már a pulton.
Fragola: esetedben duplán rizikós a dolog, nem elég, hogy összerománozódsz, még össze is szegedeződhetsz
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz soldier2 #75893 üzenetére
A késekről. A hedonban mintha öszvér kés/kések lennének. A kúpos előtöri a babokat(?), utána megy a síktárcsák közé vagy valami ilyesmi. Erről tud valaki valamit? A románosra: látnátok a szilikon szíjhajtást, mintha ragasztópisztollyal volna összehegesztve, kicsit eldolgozva és jó az.... Na azt gyenge láncszemnek érzem, az szakadhat és cserélheti az ember. Egyébként engem ez a koncepció meggyőzött. Aztán lehet ha otthon használnám huzamosabb ideig kijönnének a gyerekbetegségek, de Tibi már huzamosabb ideje használja és imádja.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
qvik27
tag
válasz SoundON #75890 üzenetére
Hát igen... Nekem is hasonló élményeim voltak. A barista hölgy kifejezetten kedves, közvetlen, és úgy tetszik, imádja az egészet.
Per Nordby +-20: amikor kinyitottam a tasakot, és megszagoltam, az első benyomásom az volt, hogy olyan, mint anno a Monterosa Yirga - persze ez már nem tegnap volt, hanem akor, amikor még a Memories-ban összefutottam Erberling Judittal... Ízre persze nem annyira lehet ilyen távlatból bármiféle összehasonlítást tenni. Az akkori és mostani benyomásaim alapján viszont a Monterosát keresném inkább.
Egyébként a By Beans árul Le Piantagioni kávékat is, azokból eddig kettő a kettőből ízlett jobban, mint a +-20. A Harenna pl. egy nagyon testes, szinte földes, sűrű, nem "üde", ízgazdag kávé.Másik: ma megkóstoltuk az Impresso brazil sweet collection-jét. Ez viszont rendben van öliggé. Kedvesem első mondata a tejeskávéjára (~flat white): "Úúúú, ez nagyon finom! Hú, ez simogat!"
Aztán persze toltam belőle egy pucér duplát. Finom, édes, vannak savai, de nem "lógnak ki" az ízharmóniából, a savak inkább bogyósokhoz hasonlítanak, nem citrusos. (A webshopjukban nem láttam ezt.)
[link] - ...miért nem sikerül "köpésmentes" pucért csinálnom a 15g-os VST-vel?...10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.