-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qvik27
tag
válasz soldier2 #75447 üzenetére
En ugy tapasztaltam, hogy a savgazdagabb kavek vilagosan teljesen gusztustalanok tudnak lenni tejjel, mintha a tej megsavanyodott volna.
Masok meg tudnak finomak lenni. Pl. a Pacific malabar teljesen jo volt tejjel.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
SoundON
tag
Mazzer SJ porszívós, késleszedős takarítás után teljesen elmászott az állító tárcsa számozása, vagyis a kések közötti távolság.
Már többször takarítottam ugyan így mégsem tapasztaltam ilyet.
Eddig 2,3-2,5 között daráltam a presszóhoz, most meg 1,9-2,2 között jön ugyan az az őrlemény finomság.
Ez hogy lehet? Kell ezzel foglalkoznom vagy szokjam meg így?
Valakinek hasonló tapasztalata volt már?[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz sz.zs. #75457 üzenetére
Nekem azért fura ez, mert eddig soha nem volt eltérés tisztítás előtt és utáni tárcsaállás között.
Szerencsére továbbra sincs semmi gyanús hang vagy bármi ami jelezné hogy probléma lenne, de
három dolog miatt ezért nagyon zavar ez:
1. Nem szeretném ha az őrlőnek később baja lenne.
2. Nem kevés kávé van a fagyóban mindenféle klassz tételekkel, amikhez szépen fel volt írva a tételhez legjobban sikerült őrlő állás, ami eddig szépen működött bármikor kivettem 1-1 20grammos pakkot.
3. Ez utóbbit persze újra lehet értelmezni és számolni ha a kések helyzete így a tárcsa állása a további használat során már nem változik.Talán annyi hogy most külön figyeltem arra hogy jó erősen meg legyenek húzva az alsó kést tartó csavarok.
Ettől lehet ez a 2-3 tizedosztásnyi eltérés? Ha igen akkor viszont eddig nem húztam meg eléggé, de ami még szebb, hogy akkor gyárilag sem volt maximumra húzva az alsó késtartó csavar, mert az őrlő vadi új volt és eddig végig szinte huszad osztásra ugyan azokkal az értékekkel dolgozott mint a legelején.Persze szinte kizártnak tartom hogy a gyárból is lazára húzva jött volna ki, így továbbra sem értem mi lehet.
Ha valakinek van erre ötlete vagy pontos magyarázata kérem szépen ossza meg.
Előre is köszi.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #75458 üzenetére
Csak az alsó kés 3 csavarját tekertem ki és vettem le az alsó kést, hogy rendesen át tudjam kefélni. Az alsó késtartót nem vettem le és a felső kést is csak tartóstul emeltem le a rugókról, hogy azt is át tudjam kefélni.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz SoundON #75461 üzenetére
A nullapont sem ott van, ahol eddig volt?
A késcsavarokat gyárilag valószínűleg nyomatékkulccsal húzzák meg, célszerű ezt később is azzal meghúzni.
Egyáltalán szerintem teljesen indokolatkan a késeket levenni.
A hozzám kerülő pontatlan Mazzerek pontatlanságát szinte kivétel nélkül az indokolatlan és túlzott takarítás okozta barmolások okozzák.
Egyébként szerintem csak valami a kés alatt marad, ha újra leszeded és kitisztítod, akkor jó lesz.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
mdav88
senior tag
válasz Peti...(16v) #75463 üzenetére
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #75464 üzenetére
Köszi a tippet.
A 0 pontja most szinte pontosan 0,75 értéknél van ezekkel a 33M gyári késekkel. Eddig tudom most maximálisan eltekerni a tárcsát, azaz bezárni a két kés közötti távolságot, ameddig a záró csavar is engedné, tehát ha kitekerem a csavart se tudnám jobban összezárni. Én azt látom, hogy szerintem most 'tökéletes' ez a 0pont ha a csavar záródását veszem alapul. Ezidáig biztos hogy nem tudtam ennyire betekerni és mindig volt egy minimális rés a végpont és a csavar között. Ez talán érthető is ha valóban az van hogy most jobban meghúztam az alsó kés csavarokat, amik így 10ed 100ad milliméterekkel lejjebb húzták a kést, így a tárcsát is jobban rá kell tekerni a teljes záráshoz ami kb 0,2-0,3 értéket jelentett most mínuszban.
Szinte biztos vagyok hogy a kés alá most sem került semmi mert nagyon figyeltem rá. Meg azon gondolkodtam, hogy ha mégis csak alá került volna valami, akkor az az értékeket pont másik irányba vitte volna el. Ha a kés alá kerül valami, akkor az alsó kés feljebb kerül és a 0pont, vagyis a teljes zárás is feljebb kerülne azaz 0,2-0,3 értékekkel megnövelte volna a zárási értékeket.
Persze lehet hogy rosszul gondolom, nem tudom.
Ezen a fotón talán látszik is mennyire koppon van a tárcsa csavar.
Én nem értek hozzá, de azt gondolom hogy ebben az esetben egy teljesen meghúzott késcsavar jobb mint egy kevésbé meghúzott ameddig a menet és a csavarfej nem sérül.
Kérdés hogy szerinted most van jól vagy eddig lehetett jól?
Szerinted szedjem szét és lazábban húzzam meg azokat a csavarokat hátha pont visszaáll az régebbi állapot? -
SoundON
tag
válasz Peti...(16v) #75463 üzenetére
utólagos matrica
-
hunyó
újonc
Sziasztok!
Új vagyok a fórumban, bár sokat olvastam, és kerestem már benne. Az eszpresszózásban is kezdő vagyok, de nemrég löttem egy ECM Casa Seconda típusú gépet és berántott a gépszíj...
A gép Jolti fórumtárséra emlékeztet, de nem azonos (szóval Casa Seconda nem egyenlő Casa II). Most raknám össze egy alapos szétszedés, tisztítás, rendberakás, rézcsőtuning után, és töröm a fejem, hogy mennyire térhetek el a tervezői szándéktól. A kazán tetején - a központi furatot, meg a fűtőbetét kivezető furatait leszámítva - egyetlen átmenő furat van, az a gőzcsőé. Van másik három pici menetes zsákfurat, abból egyikrre ment egy test, egy másikra valami termisztorféle (?).
Tehetem-e vajon a vízbevezetést felülre egy 90°-kal elforgatott T-idommal úgy, hogy a vízszintes szár a gőzé, felülről meg jön a víz? Amúgy minden nélkül iszom jelenleg is a kávét, tehát a gőz nem tűnik fontosnak.
Egyelőre abban gondolkodom, hogy a félliteres rézkazán, meg a 4,5 m-es rézcső felülről bevezetve kellő hőstabilitást ad egy duplához. A PID dolog is foglalkoztat, de ugyebár, ahhoz már végképp kevésnek tűnik az egy furat...
[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
Szia!
Én is most lőttem egy ilyen gépet, de még rendbe kell tenni. A tervezői szándéktól simán el lehet térni, de hogy az a koncepció hogyan fog működni a gyakorlatban, majd a tapasztalat megmutatja. Jolti is fentre tette a vízbeömlést, így kevésbé zavarva a fej hőstabilitását.
A ntc termisztor működése, és úgy alapvetően a gicar panel egy ilyen gépbe hót felesleges, ezt belátták és a casa 2-től ki is iktatták a dolgot, nem is értem miért alkalmazták ezt a megoldást. Igazából nem tudni hogy milyen hőfokokra van ez beállítva, mert ugye a gőzt is ez vezérli.
Ami a géppel kapcsolatban javasolt, az általad említett fenti vízbeömlés mellett, hogy a pid szenozrját ne a kazán tetejére, hanem lehetőleg a víztérbe lógasd.
-
-
hunyó
újonc
válasz fragola.6035 #75473 üzenetére
Joltinak bejött tudtommal. Vagy nála kisebb a kazán?
-
PetAd
tag
Sziasztok!
Milyen tapasztalatok vannak a budapesti hobby barista tanfolyamokkal kapcsolatban? Szeretnék találni egyet, ami nem teljesen kezdőknek szól, de nem is egy sok napos (és drága) barista tanfolyam és ami főleg eszpresszó központú. Olyan valakinek keresek ilyet aki az alapokkal tisztában van és kicsit el is mélyült az eszpresszózásban.
Eddig ezeket találtam, de ezekről nem találtam máshol információt:
https://www.coffeehub.hu/barista-tanfolyam/home-barista-tanfolyamok
http://homebarista.hu/kurzusok/
http://www.barexpert.hu/barista-tanfolyam/1-napos-gyakorlas-baristaknak
-
SoundON
tag
válasz sz.zs. #75475 üzenetére
Nem tudom hogy a szakirodalom szerint mi a 0pont de én azt az értéket értettem alatta, amikor álló állapotban, kézzel, az állító tárcsa eltekerésével teljesen összezárom a két kést. Tehát amennyire csak tudom óra járásával ellentétesen elforgatom a tárcsát és amikor már nem tudom tovább forgatni, összezárni, na szerintem az a 0pont, amit a képen látható csavar is jelöl, fixál. Ez nálam jelenleg a tárcsa 0,75 állása.
Ha az alsó kést kézzel forgatom és 2,0 állástól elkezdem csökkenteni a távolságot, tehát folyamatosan 'finomabbra veszem az őrleményt' akkor kb 1,3-1,4körül kezdem hallani hogy a kések nagyon finoman összeérnek. Lehet ez az igazi 0pont, nem tudom.
És mivel ezek az értékek kéz a kézben járnak nálam mindkettő elmászott ez biztos.[ Szerkesztve ]
-
Nordbert
újonc
Közben már megrendeltem mini slim plust, későn néztem rá a topikra. Hát remélem nem nyúlok vele nagyon mellé. Rendeltem hozzá kávét is a Pacificaffe-tól (La Piazza, Indian Monsooned Malabar, Ethiopian Yirgacheffe)
Alig várom hogy kipróbálhassam őketTöbb helyen olvastam hogy a frissen pörkölt kávé a legtutibb.
Mennyi ideig nincs jelentős minőség vesztés a bontatlan kávéban?Köszi a választ!
-
qvik27
tag
-
iatti
aktív tag
válasz Nordbert #75478 üzenetére
ezekkel a legkisebb darálókat azért lehet tekergetni,yoütube-on van fent pár video.igaz láttam olyat is,hogy villanyos csavarhúzóval tekerte.a kávékat nem apróztad el a brikka mellé,én indításnak lagost vettem náluk,de az is már érezhetően jobb mint a bolti tégla.tiszta robi,de hajnal 3-4 felé indításnak jó.
-
#25510592
törölt tag
válasz fragola.6035 #75479 üzenetére
Van ilyen nullázási lehetőség Graef 702-nél is? Alátétezéssel most 9-esen őröl jót. Hogy koppan-e 0 felé kés a késen, még nem próbáltam.
-
tony70
tag
Jó reggelt mindenkinek!
Valaki meg tudná mondani, hogy az új Lavazza reklámban milyen kávéfőző van?
https://youtu.be/dBwMof3k14U[ Szerkesztve ]
-
beleriand72
tag
Monterosa-t kóstolta már valaki? Vélemény?
Mindig eltervezem, hogy onnan rendelek, csak mikor sűrgős, kimegy a fejemből. Most épp Kapucziner lett a befutó :-)[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
tony70
tag
Köszi, akkor itt nézelődök!
-
qvik27
tag
válasz beleriand72 #75491 üzenetére
szerintem hasonlo a ketto. Porkolesi stilusban is, minosegben is.
Bar Monterosat regebben ittam.
Ha egy picit ujhullamosabb poriket is szeretsz, szvsz P&Y jobb portfolioval rendelkezik, es boven talalsz velemenyeket itt a Forumon is.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
vrob2
csendes tag
Sziasztok,
Egy éve lett PID (Sestos) beépítve egy régebbi Baby-be és az utóbbi egy-két hétben az vettem észre hogy 6-7 fokot esik a PID szerint a hőmérséklet egy duplánál.
Mitől lehet, merre keressem a hibát?
-
HÁZIGAZDA
paljoc black lxr és spicy italy is tök jó, egyik sincs túlpörkölve az én ízlésemnek sem. savas-hálás kofik.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Lightyear - befektetési app
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Politika
- Milyen okostelefont vegyek?
- Stellar Blade
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Android szakmai topik
- További aktív témák...