-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nimda
addikt
válasz Bazsee71 #58774 üzenetére
Értem, köszi, most eltekintve az olcsó kotyogósok gyártási hibáitól, igazából erre voltam kíváncsi.
gb4400 Nemrég volt alkalmam egy üzletben kibontogatni vagy 4-5 féle gyártótól 1 személyes kotyogókat, hát borzalom ahogy azokat forgalomba engedik.A sorjákon át, az illesztési hibákig minden előfordult, mire találtam egy viszonylag normális darabot, ami rendesen zárt és a belső felépítése is rendesen meg volt munkálva.1000 ft-ot megért a dolog, de mindenképpen ki fogok próbálni egy Moka Express-t is, mert nekem is fontos az állandó lefőzött minőség.Amúgy imádom ezt az ízvilágot, egyelőre nem is váltanék presszóképes gépre.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz Deer76 #58783 üzenetére
Én biztosan a 2 személyest választom, az eddigi 1 személyesek kevés kávét főznek (nekem).
ronin s8 az enyémben szilikon tömítés van, de lötyög a felső szűrő, összerakva persze jól zár.Eleinte kb. 4 adagot főztem le vele, amit persze megitattam a lefolyóval, mire mertem inni a főzetből.Van itthon egy 4 személyes is, nem alu, de már bejáratott kotyogó, teljesen más ízű a főzete.
-
Nimda
addikt
Úgy döntöttem kipróbálom a 2 személyes brikkát, a moka helyett (ronin s8 videója is közrejátszott ebben).Az alábbiak közül melyik üzletet ajánljátok?
Jelenleg két olyan helyen árulják, ami megbízhatónak tűnik, egyik a kávékalmár, itt kicsit drágább, és a kávéboltban, ahol most akcióznak.A Graef 702 statikusságára próbált már valaki megoldást találni?Vizes kézről olvastam, de valami elegánsabb megoldásra gondolok.A drágább gépeknél ezt hogy oldják meg?
-
Nimda
addikt
válasz sortiefish #58987 üzenetére
Az avx-en csak 4 személyes van, az túl nagy nekem.
Köszi, ezeket kipróbálom, de próbálok ötletelni valami beépített megoldáson is.
-
Nimda
addikt
válasz #93794560 #59517 üzenetére
Megjött a GAT kotyogóm, ami elsőre feltűnt, hogy a felső szűrő sokkal sűrűbb és kisebb lyukakkal van kialakítva.A meglévő kotyogómhoz darált kávét használtam fel, de erősen fröcskölt lefőzés közben, nem indult meg szépen a folyás, kis lángon is.Jól sejtem, hogy az őrlemény túl durva ehhez a kotyogóhoz?Vagy a töltési mennyiséggel kell játszanom?Egyelőre nem próbáltam így ki, mára pihentetem a dolgot, de gondoltam megkérdem, hátha van ezzel tapasztalatod.
-
Nimda
addikt
válasz #93794560 #59598 üzenetére
Közepes lángon főztem, aztán miután elkezdett fröcskölni már az elején, levettem, de még így is köpködött.Azt a kávét próbáltam ki, amit a többi kotyogóhoz szoktam, ezeken viszont jó a lefolyás.Ezért gondoltam, hogy a sűrűbb lyukú felső szűrő miatt, más finomságú darálmány kell.A Graef gyári alátétekkel, 21-es fokozaton van darálva a kávé, de lehet vissza kell vennem pár fokozatot.
-
Nimda
addikt
azzal már nem akartam rabolni az idejüket, hogy milyen kávé van a darálóban
Én viszonylag elég sűrűn járok a Köki Costaba, de voltam a Westendben is.
Sokszor ők sem tudják, legalábbis nekem ezt mondták, de volt aki azt mondta, titkos a keverék.Csak egyszer volt, hogy megkérdezték, milyen pörkölésűt szeretnék, ezt azóta sem lehet választani
Én sosem érzem ki ezeket az ízeket, lehet velem van a baj, az is igaz, még sosem voltam "igazi" kávézóban -
Nimda
addikt
válasz soldier2 #60131 üzenetére
Nagyon sok függ attól is, hogy ki van a pult mögött.Szoktam figyelni őket, sokszor gyorsan összecsapják még akkor is, ha nincs vendég a kávézóban.Ettől függetlenül nekem ízlik a kávéjuk, jobban mint a Starbucks, ahol ittam már barna löttyöt.
A hétvégén a párommal elsétálunk a Deák tér környékére, ismer valaki a környéken normális kávézót?
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Aki régóta ismeri a cm702-t, kb. mekkora élettartamra lehet számítani?Illetve a kések hány kiló kv-t bírnak ki kopás nélkül?
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
válasz soldier2 #61008 üzenetére
A magyar használati nem írja, h mekkora adagot lehet egyben ledarálni, de azért nem fekszem rá a gombra, tartok szüneteket.
Wolfy999 igen, érzem a különbséget, de a párom nem érzi sajnos.Majd ha beruházok egy presszóképes gépre, na majd akkor lesz ízorgazmus
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Teljesen szétkaptad az alsó részt? most olvasom
Én csak kitörölgettem ronggyal a babtartályt és daráltam vele döglött kávét, had tisztuljon egy kis kávétól
A felső részt azért lekaptam, átnéztem, próbálgattam hogy lehet söprögetni majd a pangó kávét.Viszont a műanyag elemeken vannak elnyírások, gondolom a nem pontos megmunkálásból fakadó "javítások".Amúgy tökéletesen működik, illeszkedik, nem lötyög (kivéve a felső kés egy picit)
Közvetlenül a forgalmazótól vettem.más: az alátéteket hogy lehet leszedni? ez olyan szinten rá van csavarozva, hogy meg sem mozdul. rendesen megfogni meg nem lehet a kúpot, hogy ne forogjon el, ha csavarni akarom.
és az az "L" alak alátét az jó az ott?Hogy oldottad meg a leszedését?Nekem nem megy, hiába jobbos a menet, illetve semelyik irányba nem mozdul, nekem is elforog a motor.Nem mintha most alátéteznem kellene, de később jól jöhet.Az az L alakú alátét gondolom a terelést szolgálja a kések felé.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz zenwalk #61941 üzenetére
Nem tudom gyárilag mennyi alátét van benne, de nekem pl. 20-as fokozat a kotyogós.+ - 1 fokozat, kávétól függően.Ha van bolti téglád, nagyjából be tudod lőni, bár én attól egy picit durvábbra darálok.Tisztítani elég csak kipofozni belőle a maradékot, a babtartályból szintén.
-
Nimda
addikt
Hi!
Mivel a pacificcafésok szabin vannak, a héten sajnos nem lehetséges tőlük rendelni. Tud valaki egy iható bolti kávét "gyorsba" amíg újra elérhetőek lesznek? Kizárólag arabika, nem erős, szemes, vagy őrölt érdekelne, kis kiszerelésben, brikkához.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
válasz WiZARD #73578 üzenetére
Én mikor betévedek egy kávézóba, mindig cukor nélkül kóstolok. Általában sosem jó a produktum, csak keresem az ízeket, de nem találom. Jó, persze nyilván nem jó helyen keresem, vagy nekem más a nyelvszerkezetem, csak reménykedem, hogy hátha most végre érzem azt, amitől mások elalélnak. Aztán megy bele egy pici cukor, valóban pici, meg egy kevéske meleg tej. Ez utóbbi csak azért, hogy elnyomja a savasságát, illetve kiemeljen bizonyos ízeket. Egyszer az életben talán eljutok oda, kóstolok olyan kávét, amihez valóban nem kell semmi "adalék", bár az igaz, hogy nem mindenkinek jelenti ugyanazt a kávé íze. Otthon simán megelégszem egy brikkás la piazza-val. Viszont ha beülök valahová, akkor már magasabb a léc. Gondolkoztam is, hogy akkor vajon mi a fenének akarok én presszót inni? Elmondom hogyan is néz ez ki: A magamfajta nyitott ízkeresők, először beülnek egy közeli costaba, gondolván mert ezt mindenki ismeri, nagy baj nem érhet. Majd szomorúan tapasztaljuk, hogy a csinos barista lányok minden igyekezetük ellenére nem főznek jobb kávét a szomszéd néni kilötyögős omniájánál. De legalább szélvész gyorsak. Na jó egyszer úgy véletlenül megcsapta az orromat valami gyümölcsillat féleség, de azóta sem. Körbe is néztem, nem e rágicsál valaki banánt. És itt meg is áll a történet, vagy ha még elég szomjas valaki, átmehet a starbucksba, ahol méginkább csalódni fog. Nem tudom hol rontják el, de mindig valami keserű ristrettót adtak crema nélkül, magas árcédulával. Innentől fogva feladjuk (már aki nem olvassa a topikot ugye). Marad az otthoni leves, és egyeseknek a három cukros történet, biztos ami biztos alapon. Majd örömmel könyvelem, el, hogy otthon jobbat főzök a kotyogósommal. Legalábbis mást biztosan. Szerencsére azt már megtanultam, hogy nem dőlök be a plázás reklámoknak. Maradt még jónéhány kávézó amit még ki fogok próbálni (cukor nélkül).
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Pontosan azt. Én még szimpla presszózni nem nagyon láttam ott senkit. Ez afféle dumálós, menő trendi helynek számít, főleg a fiatalok körében. A costának is van egy hangulata, kár, hogy a személyzet is mindig változik (itt nálunk), ahogy a kávé minősége is. Nemrég mikor kifogytam a la piazzából, gondoltam veszek ott szemest, hátha jobbat főzök belőle. Az ára miatt nem mertem kockáztatni, mert csak átmenetileg kellett volna. Inkább maradtam egy lavazzánál, gyorsan elfogy úgyis. Na az ilyenek tej nélkül ritkán ihatók, mondjuk nem is presszózom otthon.
-
Nimda
addikt
Nekem is IMS szűrős brikkám van és azt vettem észre, hogy időnként elmarad a pukkanás. Szoktam takarítani, de csak sima vízzel öblítem át. A felső szűrőt átnézve, hajlamos nagyon gyorsan eltömődni az apró lyukak miatt (kb. 30-40 főzet után). Keményebb ecsettel próbáltam rajta segíteni és mintha ez lenne a hiba okozója, ritkábbak lettek a túl gyors "lefolyások". Pedig az őrlemény és a kávé nem változnak. A vízgőz által okozott felületi feszültség, illetve vákuum nem mindig jön létre (gyorsan), ami megfogja a súlyszelepet a kellő nyomás kialakulásáig. Ha látom, hogy már az elején hirtelen folyni kezd, nem alakul ki a szigetelés, egy pici ideig rásegítek, lenyomva tartom a súlyszelepet, különben nekem is langyos lesz a vége és mokkás. Sajnos nincs két egyforma főzet, de gondolom ez mindenhol így van, bármivel is főzünk kávét. Még majd megpróbálom a gyári szűrőt, hátha kevésbé tömődik el. Az őrlemény pedig nem túl finom, búzadara méretű, ennyi azért kell neki.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
válasz szuszinho #74818 üzenetére
Én nem fogyasztanék ivóvízként desztillált jellegű vizet. Igaz, ha ezt választod, kaphatsz hozzá egy ún. visszasózó patront, de akkor majdnem ugyanott tartanál, mintha csak 1 szűrőset vennél, csak komplikáltabb a dolog és drágább. Ha valaki nem akar palackozni, ez is egy megoldás lehet (amit linkeltem). Az árát is gyorsan visszahozza. De akár kávéhoz is bátran kipróbálhatod
adp ezért raktam off-ba.
-
-
Nimda
addikt
válasz soldier2 #96300 üzenetére
A magyar emberek többségének akkor jó a kávé, ha sok a víz.
Ez jellemző, főleg olyan (esetleg munkahelyi) körökben, ahol a mennyiség jobb a minőségnél.
A munkahelyemen korábban, egy Jura géppel csinálták a kávét (büfé), ami teljesen vállalható presszó mennyiséget és cremás, testes kávét főzött.
Később lecserélték egy csillivilli nevenincs fém dögre, csupán azért, mert az megcsinálja a kappucsinót magától, de a presszója egy barna híg fos, ízre pedig mint egy granulált Nescafé.
Megreklamáltuk, de a többség a vizes kávét tartotta többre (mondjuk a kávégép teljesen alkalmatlan volt a Jurához hasonló kávé készítésére) az erősebb intenzitású, de kevesebb kávéval szemben.
Sajnos mi vagyunk a kevesebben, akik nem képesek ráérősen szürcsölni a barna híg levet 3 cigi mellett, ezért hatalmas megkönnyebülés volt, mikor egyéb más problémák miatt, rövid úton megváltak a büfétől.
Jelenleg egy karos, karbaörlős cucc működik, ami még a Juránál is jobb kávét főz. Az élet apró örömei[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz zolnagy #125341 üzenetére
Szia, én a napokban vettem egy Dedicát, amihez éppen ma jött meg ez a kar és ez a kosár. Tökéletesek, én 16g kávéval etetem és 30g (+-1g) adagot lőttem be vele. Tamper kérdésben nem tudok segíteni, a gyári fémet használom hozzá, ami sajnos elég keskeny.
A nyitott karhoz jár egy kosár is, kb. akkora mint a fenti IMS.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS