-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
L4D1K
őstag
Sziasztok.
Vásároltam egy Julius Meinl President kávét. Őrléstől függetlenül bármit teszek, nem épül fel nyomás és gyakorlatilag átzubog a víz a pogácsán pár mp alatt. Lehet régi a kávé? GC, ims 18g, PID 94C, CM702 5ös fokozat.
# ANTAL Tuning #
-
L4D1K
őstag
válasz sz.zs. #77153 üzenetére
Köszi, én is erre gyanakodtam...
Más kérdés. Jelenleg egy gyári Gaggia szűrőtartóm van illetve egy ims szűrő hozzá. Ha szeretnék más kart, kisebb szűrőt etc kipróbálni, maradnom kell a Gaggia markánál vagy más cég is gyárt karokat hozzá? Elég tájékozatlan vagyok ebben a témában.
[ Szerkesztve ]
# ANTAL Tuning #
-
Nibiru
tag
Ha valakit érdekel, a LIDL-ben jövő hétfőtől lehet majd kapni megint a "fadobozos" kávékat.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz sz.zs. #77157 üzenetére
Miért mondod? Próbáltad egyáltalán, vagy csak a Lidl miatt írtad?
Én azért várom nagyon mert több doboz, sajnos már lejárt kávét nyitottam ki az Uganda Erussi-ből és igen finom meggybombák voltak. Annak ellenére, hogy jóval túllépték a lejárati időt, sőt az egyiket heteken keresztül egy forró autóban hurcibálták, nem döglöttek be sem ízben, sem lefolyásban. Milyen lehet ez akkor, ha friss? Erre vagyok kíváncsi. És ha már, akkor a kenyait is kipróbálom. -
qvik27
tag
válasz Nibiru #77159 üzenetére
En pont ugandait kaptam ajandekba. Igaz, csak a munkahelyi saeco espressoval probaltam, de hozott olyan izeket, amilyeneket sehogy sem szabadna, ellenben nem hozott olyanokat, amilyeneket egy Kapucziner ugandai ugyanilyen gepen mar hozott.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Nibiru #77162 üzenetére
Bar nem nekem szolt a kerdes, de adok egy valaszt en is.
Mult honapban kaptam, sztem. nem jart le meg.
A porkoles city+/full city koruli ranezesre.
Illat es egy atlagos szem szetragasa alapjan az volt a sejtesem, hogy nem jo minosegu kavet tul gyorsan porkoltek ilyen szinure. Mintha meg eretlen lett volna a bogyo szuretkor, vagy nem szaritottak ki rendesen. Belul ereztem vmi savanyu nem jo izt, ennek a kicsit tulporkolt kesernyes valtozatat a mag szele fele.
Ilyen volt kb. az ital is.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
soldier2
őstag
válasz Nibiru #77159 üzenetére
Egyre inkább az az érzés erősödik bennem, hogy alapvetően más kávékat tartasz jónak mint a fórumozók többsége, így tehetsz vele egy próbát, hátha bejön a kenyai is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
*Mukeey*
addikt
YT link
Kis péntek ebéd utáni cappuccinozás😎iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5
-
*Mukeey*
addikt
Eureka-n nehéz beállítani az időzítőt, inkább mérek mérleggel. Meg sokszor más kávét iszok, mindig hozzá kalibrálni egy örökkévalóság lenne. Most csak azért tömörítettem így, hogy a videón lehessen látni valamit belőle, de a yt így is megvágta a kép széleit.
[ Szerkesztve ]
iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5
-
*Mukeey*
addikt
válasz Keresztapper #77169 üzenetére
2018/9.hó, lehetett volna játszani még az őrlővel, sztem az volt a gond, kicsit gyorsan is folyt le(kb 22mp). De a Mignont őszintén megmondom, hogy nem szeretem, nem őröl a legjobban. De ez van itthon, melóhelyen a Mazzer mini fényévekkel jobb.
iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5
-
*Mukeey*
addikt
Ims dupla van most a karban, meg a lefolyója egy LM-ről van átrakva. Ez most 17g volt, multkori Yirga 18.5g-ot is elbírt, úgy adta ki. Talán lehetett volna ez is 17.5 meg egy halványan finomabb őrlemény, de így is 3.ra tudtam elfogadhatóra állítani, már nagyon kávéztam volna😂
Ja amugy tök jó kis gép, itthonra perfekt tesztelgetni.
iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5
-
leslie76
újonc
Sziasztok,
Én is megírom a tapasztalataimat a fadobozossal kapcsolatban. Nekem sem vált be. Mindig ajándékba kapom, mindig adok neki esélyt, de egyszerűen nem jó. Közvetlenül felbontás után sem túl kívánatos az illata, a kinézetével még elvagyok. Nem túl sötét, nem szemetes. Aztán -bár hiába nem járt még le- nem tudtam értelmes lefolyást produkálni. Gyorsan jött le, szinte semmi crema. Pedig egy szűkített Silviával készítettem, ami CasMo és PY kávékkal igen jó eredményt ad. Természetesen próbáltam játszani hőfokkal, őrlésfinomsággal, mennyiséggel, de semmi. Így bevittem a kollégáknak a darálós Saeco-ba. Ők örültek neki. De lehet hogy csak azért, mert így később kellett venni bentre kávéthttps://www.facebook.com/magyarlacy/ https://www.instagram.com/magyarlacyphoto/
-
Nibiru
tag
válasz soldier2 #77166 üzenetére
Lehet, de ebben az esetben nem valószínű. Viszont a hozzászólásokból kiderült számomra, hogy ezeket a kávékat minden évben, vagy akár szállítmányonként is más minőségben és erősségben pörkölik, így már korántsem olyan vonzó. Inkább költök rá dupla annyit, vagy veszem meg 100g-onként a kávézókban amit már kóstoltam és bizosan tetszik.
-
senior tag
-
Bazsee71
őstag
Ma beüzemeltem egy Jura S70-est, a kések újak benne. Őrlemény legfinomabb álláson, mennyisége a plafonon, és egy száraz etiópból olyat tolt, hogy csak pislogtam (persze a helyén kezelve) . Pedig a víz is elég visszafogott volt, alig kapott Mg-t.
Az biztos, hogy a Nespresso ehhez képest kanyarban sincs, de még a legjobb Brikkás kávém sem. -
cigam
félisten
Köszi! Igazából nincs rá nagy keret, (max. 20k) Így a kapszulás/pod-os kivitel tűnik elérhetőnek, és nem kell vele annyit szöszölni. Vagyis a gyors praktikus egyszerü is szempont, és a kapszulások/podosok pont megfelelőek lennének. Még spórolnék is velük, hiszen nem kéne megállni minden reggel egy kávéra valahol.
Ezért engedek minőségből. Pl. ma is egy 2in1 Jacobs-ból készítettem kávét(cappuccino-t) a melóban, és nem volt vele nagy baj. Szóval nem akkora gáz, ha nem egy prémium minőség, amiről itt általában szó van. Sőt! Nem biztos hogy tetszenének azok a kávék amikről itt megy a diskurzus.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
fefe9
tag
Ha az idő nem szorít, és van lehetőséged gyűjteni hozzá, egy személyes vélemény/tapasztalat/ajánlás:
szeptember óta használok ESE POD rendszert egy kis La Lollina géppel (30k újonnan 40 db ajándék poddal).
Innen vettem: Lollo Caffé weboldal.
Itt egy teszt fórumtárstól: Teszt.Én Saeco Poemia-t használtam előtte, nagyon alap darálóval, nyomásfokozóval, ezt váltotta. Számomra ezzel megvan ár-érték arányban a legjobb szett, tudom, hogy ez nem az igazi eszpresszó élmény, de nekem az anyagiak és az időszükséglet szempontjából ez volt a legjobb rendszer.
Van mellette Dolce Gusto a páromnak a tejes cuccokhoz, nem rossz, de az ESE POD szvsz. jobb.Hangsúlyozom, ez saját tapasztalat.
--- https://flic.kr/ps/37w6iv ---
-
Csápájev
őstag
Aki miskolci és tudna segíteni Gianni Frasi kávé beszerzésében legyen kedves írjon rám privatban.
-
cigam
félisten
Nem szorít az idő, csak gondoltam valamelyik karácsonyi akcióban kávégép is lesz jóárasítva. Szimpatikus, mert még általam is megfizethető, és pod-os. Lehet rosszul kerestem, de eddig csak 2-3x drágább gépeket találtam.
Köszi a tippet!Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
Egy kérdéssel fárasztanálak benneteket: miért lehet az, hogy két egymást követő csapolásnál 7 mp-es különbség jelentkezik a lefolyásban? Leírom részletesen a menetét, hogy mit hogy csináltam, hátha ti tudtok vmi magyarázattal szolgálni.
A gép egy full tuning GC (mínusz rézbojler), a daráló egy Mazzer SJ, a kávé pedig PY Choco Madness, üvegedényben légmentesen lezárva tárolva.
Szóval, kimértem 17 g-ot, beraktam a darálóba, majd kimértem a köv. adag 17 g-ot és lefedtem a mérőpoharat (hogy azalatt a 3-4 perc alatt mire sorra kerül ne kapjon nagyon oxigént). Első adag darál -> WDT -> Puck Perfecter -> Palmtamp. A kávépogácsa tetejére nedvesített szűrőpapírt rakok -> 2 mp-re benyomom a pumpát, hogy egy kis víz kijöjjön -> 4-5 mp-t várok -> gépbe berak -> nyomászszabályozó maxon (hogy ne legyen semmi változó a nyomás felépülésében) -> lefolyás 25 mp alatt 34 g. A képen ez látható bal oldalt.
Kar kivesz -> zacc kiüt-> csap alatt átöblítem a szűrőt majd szárazra törlöm -> újra darálás -> DWT, puck perfecter, stb. minden teljesen ugyanúgy -> átöblített szűrőpapírt ráteszem -> megint 2 mp üres csapolás -> gépbe berak -> lefolyás ezúttal pedig 32 mp alatt 34 g. Azaz 7 mp-el lassabb. A végeredmény a kép jobb oldalán. Mindkét esetben kb. 6 mp-nél jelent meg a kifolyócsőben a kávé.Látható, hogy az első csapolás szebb, sötétebb barna cremát eredményezett. De a vicc, hogy megkóstoltam mindkettőt és szerintem hajszál híján ugyanaz volt ízre mindkettő .
Az előző darálómnál (Graef 800) amúgy pont fordítva történt hasonló esetben a lefolyás, ott mindig a második csészénél volt gyorsabb a lefolyás (és ízben is volt rendesen különbség). Gondoltam felmelegszik a gép egy kicsit és nem tudja ugyanazt a szemcseméretet tartani két darálás során. Most viszont a Mazzerrel ez nem hiszem, hogy előfordulna.Szóval lövésem sincs mi lehetett a változó ami miatt ennyire eltérő lefolyás jött össze. Tudtok vmi racionális magyarázattal szolgálni?
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
mutyi
őstag
válasz szaki1986 #77191 üzenetére
Szerintem az a baj,hogy nem vártál elég időt a második csapolásig, azaz nem tudott a gép kellően felmelegedni újra. Én mindig várok a Gaggia Baby-vel legalább 5 percet a következő csapolásig,mert hiába mutat 1-2 perc múlva már a pid-em beállított hőfokot, a tapasztalataim azok, hogy kell neki az 5 perc, mire újra átmelegszik.
Ebbe beleértem természetesen a portafiltert és a kosarat is.
Szóval Szerintem miután lehúztad az elsőt, csinálj mindent úgy ahogy írtad, kivéve hogy a kosarat kitakarítod, esetleg elmosod jól és felteszed melegedni,majd 5 perc múlva kezded el darálni a kávét és a többit.
Nekem amúgy a színéből is az jön le a bal oldalihoz képest,hogy hőhiányosabb az bal oldalihoz képest a jobb oldali, azért világosabb a crema.[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz Koczó93 #77193 üzenetére
Szerintem nem azt érti,amit írtál, hanem hogy amíg nincs felrakva a kar,addig egy kis vizet kienged.
Ha a kar fent van a kávéval és úgy kapcsolja be a gépet néhány mp-re,akkor épp olyan rosszat csinál,mint amit én csináltam 1-2 évig abban a hitben,hogy ez előáztatás.
Ugyanis itt többen jeleztétek,hogy ezzel a nyomás elmegy és utána már nem lesz olyan,mint kellene. -
szaki1986
tag
Igen, az lehet, hogy a PID szerint már újra beállt a hőfok de közben mégis hőhiányos. Azt mondjuk pont nem néztem, hogy a PID szerint mennyit esett a hőmérséklet a két csapolás során, legközelebb majd ezt is megnézem, és kicsit több időt fogok várni.
Viszont ez befolyásolhatja a lefolyás sebességét?(#77193) Koczó93: ahogy mutyi is írja, a kar felrakását megelőzően engedek ki egy kis vizet. Nem tudom van-e ennek vmi értelme, de sok videón láttam ezt, szóval már megszokásból is csinálom . Az előáztatással most direkt nem akartam játszani, hogy biztos ugyanazok legyenek a körülmények mindkét esetben.
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Trollok komolyan
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- War Thunder - MMO Combat Game
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- További aktív témák...