-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
von toth
tag
válasz thomasrc #77241 üzenetére
Szerezz egy mindenképp nyomásfokozó nélküli kart (vagy kimókányolod de arra készülj fel hogy vissaztenni nem tudod)és mindenképpen hűtsd le a bojlert, tehát ha megvan a hőm. visszajelző lámpa, akkor 3 személyes adagot kell csapolni, úgy, hogy nincs fent a kar, tehát öblítesz. Aztán felcsatolod a kart nagyjából elszámolsz 10-ig és lehet csapolni. Ha alul megjelennek az első cseppek, (mármint kávé ) akkor leállítod további 3 mp-re és újraindítasz a kellő mennyiség eléréséig. Szimplázni nem tudsz vele, olyan szűrőt nem fedeztek még fel ahhoz a karhoz.
-
adp
őstag
Nagy bajom nincs egyikkel sem, anyamek is brikkaznak az expobar daraloval ami toled jott, ha hetvegen ott vagyok akkor en is azt iszom
viszont vilagos kofival nem mukodik tul jol a dolog, utazashoz ketseg kivul a legpraktikusabb dolog, jovo heten jon is velunk nyaralni[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz thomasrc #77241 üzenetére
Én hasonló gépet használok. Amit írtál abból arra következtetek, hogy szörföznöd kellene egy kicsit, hogy megtaláld az optimális hőmérsékletet a kávéhoz. Az én tapasztalatom az, hogy a világos pörkölésűek többsége imádja, ha a fej és a portafilter is át van melegedve és nincs szükség hűtőcsapolásra sem.
A sötét pörkölésűek viszont meghálálják,a hűtőcsapolást, a viszonylag alacsonyabb vízhőmérsékletet.
Ja és sose "áztass elő" sötét pörkölésnél, mert az az idő is számít. A kazán ugyanis azonnal elkezd fűteni a hűtőcsapolás után, és akkor ugyanaz az eredmény, a végére már égett (keserűbb a normálisnál) lehet a KV.
És még valami. Nem ismerem a Poemia szűrőit, de elég gyakori, hogy a szimplából más ízű kávé jön le, mint a duplából, még akkor is, ha minden más optimális, azaz pl. jó a szimpla szűrő formája, azaz normálisan tömöríthető és nem 58mm-es kosárról beszélünk. Az alapvető különbözőség oka az, hogy a szimpla szűrő másképp melegszik mint a dupla. Kevesebb fém, kevesebb kávé = hamarabb felmelegszik.Bevallom, én is a szimplával kezdtem megtanulni, ennek az volt az oka, hogy egyedül kávézom többnyire.
A helyedben viszont a duplával kezdeném és ha az már jó, akkor mozdulnék rá a szimplára. -
-
Nibiru
tag
válasz yazoo1 #77222 üzenetére
Senki nem válaszolt neked, mert a kérdésedben benne van, hogy nem érted a különbséget kávé és kávé között. A lényeg, hogy amiről te írsz az vagy egy french press, vagy egy aeropress. Azok az eszközök a kávézás egy másik világa. Espressot értelemszerűen nem lehet csinálni velük, de ott nem is az a cél. Ahogy a cold brew, a filteres, vagy a mokka (kotyogós) esetében sem. Nem csak az espresso létezik, de ha azt akarsz inni, 5 ropiból nem fogod megúszni.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Fú, köszönöm szépen a sok választ!
Tisztázásképpen annyit szeretnék még írni, hogy én a poemia dupla kosarát használom (aminek az alja nincs beszűkítve) és a karból kiszereltem a nyomásfokozót. Régebben már mintha említettem volna ezeket, de nagyon aktív a topik (hálistennek') és hamar elkeverednek az ilyen apróságok.
Mivel ilyen sokan említitek, hogy próbálkozzak dupla adag espressoval, ezért ez lesz a következő!
#77251 van toth: Ennek a 3 személyes vízcsapolásnak mi lenne a célja? Nekem ez egy kicsit pazarlásnak hangzik. Ha az a cél, hogy dolgozzon a fűtés, akkor én fél órával használat előtt be szoktam kapcsolni a gépet, az alatt szerintem már csak átmelegszik, de lehet, hogy rosszul gondolom.
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
(Én nem tudok segíteni, titeket kérdeznélek)
Adott egy GC, amit megpróbáltak PID_esíteni. A gyári termosztát helyére nem ment be plug&play a k-szonda. Vissza akarták rakni a gyárit, sikerült "beletörni". Innen nem volt visszaút, kifúrták a betört részt, felfúrták a k-szondának a helyet, ami működik is. A kérdés azonban az lenne, hogy a szonda legvége "túllóg" bojler falán (azaz egy vízzel teli bojlernél a vízzel érintkezne) vagy a bojler faláIG ér csak beletekerve? -
senior tag
válasz mézespálinka #77258 üzenetére
Nem érintkezik vízzel, az gyárilag egy menetes zsák furat. Remélhetőleg nem fúrták túl a lukat, és nem fog átszakadni…
Ezt ugye nem szakember csinálta?!Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Mexbacsi
tag
Sziasztok!
Ismerősöm szeretné meglepni a párját egy automata kávéfőzővel. Használtat nem szeretne és a keret 90k. Van javasolt típus ennyiért?
-
stereofan
tag
válasz mézespálinka #77250 üzenetére
biztonsági szelep kapható ha arra gondolsz, 3000 Ft. a fenti súlyszelepről nem tudok.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
590227
aktív tag
LIDL Etióp Anderacha.
-
gippazoid
senior tag
Sziasztok!
Mik a "tudományos" ml értékek a különböző kategóriákra?
- ristretto
- espresso
- dupla espresso
- hosszú kávéÉn a hosszú kávét szeretem, bent a cégnél rendes presszógépen főznek ilyet, nem tudom mennyi lehet a mennyisége, egy nagyobb capuccino-s csészét kb. félig tölt meg a gép.
Tehát ez nem az amerikai stílusú, forró vízzel felengedett espresso-ból kotyvasztott hosszú kávé.Otthon hasonlót a dupla filter megtöltésével és olyan 60 ml kávé leeresztésével tudok elérni. Ez viszont dupla kávé lenne?
Gippazoid Novelties Inc.
-
jana86
csendes tag
válasz szaki1986 #77191 üzenetére
Esetleg próbáld meg azt is, hogy az első csapolás előtt is feltett szűkarral engeded ki a vizet, és szárazra törlöd után a szűrőt. Ugyanis a második csapolás előtt a nedves szűrőt törlöd szárazra, ami persze nem lesz teljesen száraz, az első csapolás előtt pedig az, ha előtte nem nedvesíted és törlöd.
[ Szerkesztve ]
-
Keresztapper
senior tag
válasz gippazoid #77277 üzenetére
"Mennyiséget" mindenképpen csak úgy tudsz jó minőségben előállítani, hogy vagy több alapanyagot használsz, vagyis, ahogy említed, duplát készítesz, vagy pedig az általad említett "eszpresszóból kotyvasztott" módszert használod, ami egyébként fényévekkel jobb megoldás, mint a sokáig engedett, túlkivonatolt kávé.
http://palscoffeetech.com/
-
senior tag
válasz Keresztapper #77279 üzenetére
Pont ezt akartam írni, hogyha adott mennyiségű kávéhoz ugyanannyi forró vizet teszünk, az sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint hogyha a kávét engedjük dupla annyi ideig. Tehát az Americano szerintem a hosszú kávé “titka”...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Nibiru
tag
válasz yazoo1 #77276 üzenetére
Aeropress-t én is használok, de csak ha úton vagyok, vagy valami űbersavas kávét kapok ajándékba.
Valóban lehetséges egy vékony cremaszerű valamit alkotni vele bizonyos körülmények között (friss kávé, magas robusta arány, sötét pörkölés, apróbb szemcseméret, nagyobb adag és nagyon finom szűrő esetén, kattanásig végignyomva a dugattyút) aminek egy részét én is a youtube-ról lestem el anno. De attól az a kávé még nem lesz espresso, csak egy finom erős kávé. És nem csak a mennyiség miatt.
Egy friss olasz blendből, jól elkészített espresso tetején szinte zselészerű crema van, ami hosszan megtartja a cukrot. Olyat egy aeropressel, ha megszakadsz sem tudsz produkálni.
És míg az espresso-nál a crema színe, állaga, vastagsága. vagy az esetleges hiánya sok mindenről árulkodik, addig az aeropress-nél nem feltétlenül arra törekszik az ember.
Ha netán aeropress-t veszel, azt tanácsolom, hogy keress egy kávét ami ízlik, találd meg azt a vízhőmérsékletet amin a legfinomabb az ital és maradj meg annál. Nagyon drága kávéval pedig finoman szólva nem gazdaságos, legalábbis ha magamból indulok ki. Az aeropressbe ugyanis hajlamos vagyok az íz fokozása érdekében sokkal több kávét beletenni, mint a karos gépbe..
A helyes hőmérsékletű víz eléréséhez szükséged lesz még egy hőfokszabályozós/hőmérős vízforralórat, vagy egy olcsó IKEA-s hőmérőre amin szonda van. Utóbbi utazásnál sokkal praktikusabb.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz gippazoid #77277 üzenetére
ristretto 15-20ml
espresso 25-30/doppio 50-60ml
hosszú: 1espresso +forró víz, de ennek a mennyisége nagyon változóDe sztem már nem adnak 60ml-t doppióként az újhullámos kávézókban. Az 1:2-es arányt figyelembe véve 18-22g örleményből 36-44g kávé. (Ha hülyeséget írok a többiek majd korrigálnak )
-
Nibiru
tag
A klasszikus lungo nem egy hígított espresso, hanem egy kb 1 perces, folyamatos, nagyjából 150 ml-es csapolás eredménye. Ettől a lungoban sokkal több a koffein és keserűbb is, bár a nagy hígítás miatt ez nem vészes.
Ma már lehetne olyan lungo-t is csinálni ahol pl. 92.5 helyett pl. 85-re van beállítva a gép a folyamat alatt, így nem ég meg a kávét, de nem tudok róla, hogy valaki is így csinálná, pedig ha jól tudom van olyan LM gép amin fejenként lehet hőmérsékletet állítani (javítsok ki vki ha rosszul emlékszem) -
GAgyiXyXy
aktív tag
Azért mert ez egy ilyen topik. Itt gyűlölni kell az AVX-et, akkor jófej vagy, ha nem, akkor feketeseggű. Pedig az AVX egy cég, nem egyetlen ember, sok alkalmazottal, széles választékkal, jó árakkal a kávézás minden területén. Ezek után gondolom az "elvtelen" kávékorzót is útálni kell majd, mert szponzorai közé fogadta az AVX-et és ezzel feladta függetlenségét (az itteni elvek szerint). Ne legyen igazam....
És jön a nyílzápor...[ Szerkesztve ]
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Nibiru
tag
válasz szuszinho #77285 üzenetére
Kicsit sok, de ha szabványos idő alatt jön le, akkor igen. A legjobban akkor jársz, ha lekapcsolod mikor szőkülni kezd, mert akkor már csak koffeint és vízet csapolsz. Az espresso lényegében egy hígított ristretto, plusz még némi koffein. Nem mindegy, hogy a 20-25 ml után még mennyi vizet engedsz ki. Ilyen kis mennyiség is számít.
-
-
weinmaker
őstag
Nem korpásodik a hajam. Nem pénz kérdése. Megkerestek, hogy ássuk el a csatabárdot, mert nincs értelme az ellenségeskedésnek. Mondtam, hogy rendben, nézzük meg, hogy tudunk együtt működni. Se több, se kevesebb. Aki akar az úgy is azt hisz, amit akar. Szíve joga. Kár is ezzel tovább foglalkozni.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Nibiru
tag
Maximálisan egyetértek, az americano, valóban egy mosogatólé. És én lungot sem iszom, részben pont amiatt amit írtál. Nem véletlenül ment ki a divatból.
Csak a tények kedvéért írtam le, hogy lehetne akár jó is azok számára akik a kevésbé intenzív kávékat kedvelik, miközben nem vetnek meg egy kicsit több koffeint az italukban. -
Keresztapper
senior tag
válasz Nibiru #77286 üzenetére
Isten ments, hogy a lungo vázolt receptúrájával vitázzak, de akkor már több értelme van - otthoni környezetben - állítani az őrlőn és durvább szemcsemérettel operálva növelni adott idő alatt a kihozatali arányt.
Én minden esetre
a) nem készítek senkinek hosszú kávét,
b) ha mégis, akkor felcsapok egy frankó eszpresszót vízzel.http://palscoffeetech.com/
-
Keresztapper
senior tag
-
bl4ze
veterán
válasz weinmaker #77292 üzenetére
Ennek a több éve hangoztatott mondataid, kijelentéseid sőt "hitvallásod" merőben ellent mondanak, szerintem Te is tudod miről beszélek.
Még tavaly is véres szájjal fröcskölt és pocskondiázott Béla (=AVX) pld a Kávékorzó díjakra, szavazásra.... Elmondott mindennek Téged és a gründolt platformot + formációt.Erre mit ad isten, éppen a szavazás előtt sikerült "kibékülni" és elásni azt a bizonyos csatabárdot.
Ne haragudj, de Nekem ez hiteltelen, és elvek feladása kategória, bocsáss meg ezért, ez a véleményem, és megsúgom nem csak Nekem..:. bl4ze .:.
-
jana86
csendes tag
válasz gippazoid #77277 üzenetére
"Én a hosszú kávét szeretem, bent a cégnél rendes presszógépen főznek ilyet, nem tudom mennyi lehet a mennyisége, egy nagyobb capuccino-s csészét kb. félig tölt meg a gép.
Tehát ez nem az amerikai stílusú, forró vízzel felengedett espresso-ból kotyvasztott hosszú kávé."Voltam egszer egy home-barista tanfolyamon, ahol megmutatták, miért érdemes inkább forró vízre engedett eszpresszóval készíteni a hosszú kávét (americano-t). Hosszú csapolás közben kb. eszpresszónyi mennyiségenként kicserélték a csészét a kar alatt, így az 1. csészébe került a lejött eszpresszo, a 2.-ba a második eresztés, a 3.-ba a harmadik. A 2. és főleg a 3. csésze tartalmát külön látva biztosan nem akarnád meginni azok tartalmát.... Szóval a forró vízzel kotyvasztott americano kap még egy szavazatot tőlem - ha már mindenképp hosszú kávé kell. ( Bár van olyan budapesti specialty kávézó, ahol kerek perec ki van írva, hogy náluk nincs americano! )