-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
salapp
addikt
Brikka és Moka Express mellé van múlt év vége óta egy ajándékba kapott Tiamo Slim-em (mint a Hario Mini Mill). Mostanra igencsak széthullott, én olyat nem vennék. Ráadásul a műanyag gyűjtőjére rátapad az őrlemény.
Árban ugyanott van a Rhino, ami fém, talán tartósabb darab.
Skerton azért lehet jó, mert üvegedényes.
Bár szép, nem biztos, hogy annyival többet megér egy Zassenhaus Quito.[ Szerkesztve ]
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
Bazsee71
őstag
Először is grat a géphez! Biztosan sok örömöd lesz benne.
Másodszor: még csak véletlenül sem akarlak elkeseríteni, inkább megkímélni a kezdeti csalódásoktól, így annyit javaslok, hogy valami egyszerű kávéval próbálkozz csak a Minivel, aztán még véletlenül se add fel, mert 100%, hogy nem hozza az elvártat, és nem a gép hibája lesz. Két ismerősöm is próbálkozott vele, de sajnos be kellett látniuk, hogy erre a feladatra kevés a Mini. Kelleni fog egy CM702-es. Egy ismerősöm lehet tovább is lép róla pár héten belül, ha pedig így lesz, azt úgyis megosztom itt a fórumon.
[ Szerkesztve ]
-
dozó
tag
A Hairo Mini mint ahogy fentebb írták nem fogja tudni kiszolgálni a géped, saját tapasztalatból is írom, be lehet vele fullasztani egy gaggiat , de nem ez a lényeg, az őrlő fontosabb mint a gép, ha be jön az ipari méret és dizájn akkor a La San Marco SM90 A, Mazzer SJ, vagy Graef.
[ Szerkesztve ]
-
-
And06
aktív tag
1) a duplaszűrővel érdemes tanulni, mivel a) a szimplát nehezebb húzni b) a gyári szimpla semmire sem jó (LM szimpla kell majd). a PODos szűrőt lehet nehezéknek használni, másra nem jó. PODot podos géppel kell húzni. idővel majd úgyis fogsz venni VST/reneka/IMS trióból valamit, izlés szerint
2) a szűrő méretéhez passzoló kell: 58mm-es (58,35-58,5 is lehet, pl VSThez, gyárihoz mind1) egyesek kikóstolják azt a 0,3mm-t, de tény hogy az 58,35össel nemigen lehet mellélőni és pontosabb. ami fontos, a sik acél talp, fa nyél. később lehet beruházni pl maroktamperre, de most ez ne zavarjon össze.
3) vakszűrő, tersonet, citromsav. vizet ne kezdjük el, mert megint lesz róla 300 hozzászólás 1 óra alatt dióhéjban, mivel valószinüleg a csapviz túl kemény lesz nálad is, érdemes vagy gyantát használni, vagy forrásvizzel (pl norda) itatni.
+1) az őrlőt nem irtad, remélhetőleg van valami, mert annélkül az első három pont semmit sem számit
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Ha megy az angol, akkor a home-barista.com oldalon van nagyon jó leírás az espresso alapokról, gyakori hibákról, stb. Sajnos innen linkelni nem tudom, de könnyen megtalálható az oldalon. Ha nem megy az angol, akkor eszpresszo.com, de itt van pár mára idejét múlt dolog is. Ezen kívül olvasd el az összefoglalót, különös tekintettel a daráló részre. Mini mill és hasonló kézihajtányok sajnos nem elég jók, a beugró a Graef 702. Valaki hirdetett egy használt Iberitalt az Index kávéológián pár napja, olvass vissza ott kicsit, az is ajánlott daráló.
+1 a dupla szűrőhöz. Könnyebben jön a sikerélmény az elején, és az sokat számít. A gyári szimpla szűrő elég esetleges eredményt ad, a podoson meg van egy "c" betű, az semmire nem jó.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
No akkor sorban:
1. Az elején én is csak a duplázást javasolnám, sokkal egyszerűbb. Aztán ha a szimplázás felé húznál, akkor érdemes beruházni - szintén fragolától - egy szimpla tölcsérre és egy 41mm-es tamperre. Egyébként kezdésnek egy IMS B68 2T H24.5 M jelű szűrőt javasolnék, ha jól tudom expolygonnál és danettinél is kapható. Ez még elfogadható áron megy, de már mérföldekkel jobb a gyárinál, kezdőként is fel fog tűnni.2. Tampert írtam korábban, ehhez még annyit, hogy nekem 58,6mm-es normál és Palmtamp van, utóbbit már 58,5-es méretben gyártja fragola. Ha simát veszel, akkor mindenképpen az 58,6mm-est ajánlom, passzol minden kosárba, és nem kell játszadozni, hogy mindenhol megfelelően tömörítsen.
3. Kezdésnek mérőpoharat, 0.01g-os mérleget ebayről, vakszűrőt, fejtisztító kefét, tersonetet, citromsavat és gyantapatront vettem. Utóbbit megbántam, nekem állásában szétnyílt, és kifolytak a golyók, meg furán nyálkás volt mindig a vízcső. Aztán tavaly vettem egy Oscar Blit 90-es tasakot, azóta öröm és boldogság. Közben kétszer kapta szét fragola a gépet, mindkétszer totálisan vízkőmentes kazánról számolt be. 14 hónapja van nálam a gép, de eddig csak egy finom citromsavazást kapott novemberben, nem akarom kínozni az alu kazánt.
-
looser
addikt
"Duplába mennyi kv javasolt?"
14 gramm a "standard" dupla eszpresszó, de nem véletlenül vannak 16-18-22 grammos szűrők. Váci úton a Bean Busters pl. 20g-ból készíti a duplát. Szerintem nem érdemes véresen komolyan venni; amennyi jólesik, ahhoz állítsd be az őrlőt. A tamperolási erővel szórakoztam az elején, mérlegen gyakorolgattam, de visszatekintve inkább röhejes volt :-)
Volt régebben itt egy ábra a tömörítés ereje és kioldódás kapcsán, nem oszt, nem szoroz, persze szükséges tömöríteni. Nekem sima 58-as tampi van adp kollégától, ennél marad egy vékony réteg a falon, sajnos. Szerintem ha teheted, érdemes az 58,4-58,5-ös tampikból választani, egyébként jó a sima 58-as is, bár szerintem inkább a szűrővásárlás utánra halaszd, hogy bele tudd próbálni. Hajrá :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Bazsee71
őstag
Inkább keresd meg fragolát, és rendelj tőle egy 58,6-os tampert, az a tuti. Árban nem sokkal több, de pontos méret.
Az, hogy mennyi, azt a szűrő és a kávé pörkölési szintje határozza meg. Nekem 17-19g között mozog a jelenlegi kosárral (Reneka), utóbbi ha világos kávéval van dolgom. Úgy szoktam próbálni, hogy tömörítek, felhúzom a kart, majd leveszem, és ha a felsőszűrő csavarja nem érte el, akkor nálam jó.
PID nagyon függ magától az eszköztől, beépítéstől, és aztán a kávétól, ezt ki kell tapasztalni. Én 88 °C alá nem szoktam menni, átlag ~92 °C körül mozgok, de ez a Te gépeden nem jelent semmit, tök más kilépő vízhőfok is lehet.
Szűrő nyugodtan lehet használt, szerencsére nem könnyű elrontani.
Leírom az én eljárásomat, nem szemetelés ez itt.
1. Zaccot kiütöm a szemetesbe, elmosom a kosarat és a kart egy ikeás kefével, de van aki erre fogkefét használ.
2. A gépen engedek egy kis vizet (ezt egy pohárba szoktam, hogy ne a tálca teljen), utána egy mikroszálas törlőkendővel (aldi vagy lidl volt nálunk a legolcsóbb) áttörlöm a felsőszűrőt, majd egy kefével (ilyet is kapsz expolynál) átsöpröm a kartömítést is.
3. Ezután vakszűrőzök, majd ismét törlök egyet a mikroszálas kendővel.Most ez így elég macerásnak tűnhet, de kellő rutinnal nincs egy perc az egész.
Én Oscar Blit 90-es tasakot használok, így tartom magam ahhoz, hogy évente max. egyszer citromsavazom a gépet, akkor is híg oldattal. Tersonetes vakszűrőzés ajánlott hetente, én eddig lusta voltam és kéthetente-havonta csináltam, de most hogy Brikkáztam, érzem hogy pár használat után milyen kis vékony film képződik a felületen, így ráállok a heti egyre.
Tersonetezés:
1. Víztartály feltölt.
2. Fél kávéskanálnyi tersonet a vakszűrőbe, 6-7 másodpercig járatom a szivattyút, majd lekapcsolom.
3. 15 perc után megint elindítom a szivattyút 6-7 másodpercre, leállítom, majd leveszem a kart, elöblítem.
4. 2-3. lépést ismétlem 3x.
5. Kiengedek 1 dl vizet a gépből, majd vakszűrőzök, megint egy deci víz, vakszűrő és végül 1 deci víz, megtörlöm a fejet mikroszálassal és kész.Sokféle módja van ennek, de nálam ez a bevett szokás.
sz.zs.: nálam Oscar tasakkal nincs nyálka, Nordával meg nincs tapasztalatom.
-
soldier2
őstag
Erre a választ magadnak kell megtalálnod. 3-4 klikkes lépésekben haladj egyre durvább irányba, amíg egyszer csak átmegy valami (gyorsan, lassan vagy pont jól a szerencsétől függ). Utána finomhangolod egy klikkenként. El fog menni vele 150-200g kávé, de nem tudod megspórolni. Utána már könnyebb lesz egyik kávéról váltani a másikra.
#Sturmanek: én elég kézi daráló pártinak érzem magam, használok is egyet naponta, meg van mini mill is. Azt a reszelést amit a mini millel le kell tudni egy kávé kedvéért a napi rutinba csak átmenetileg lehet beilleszteni.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Csápájev
őstag
Ebben az árban újonnan a Graef 702 -t ajánlom.
Valaki írta,hogy lehet nemsokára AVX-en lesz olcsóbban, de nem találom az oldalt,ahol erről lenne szó.
Nekem ilyen van, elégedett vagyok vele.
Persze nem hibátlan, fokozatos és műanyag és biztos kevésbé pontos,mint egy Mazzer,de sokkal kisebb és olcsóbb.
Általában jó véleménnyel vannak róla. -
fricc_
tag
A minap kutakodtam, és belefutottam ebbe a gőzölés kezdőknek leírásba.
Most gyorsan előkerestem :-)[ Szerkesztve ]
-
nemethsza
tag
Paljoc GetUp!-ját még eddig mindenki szerette, az is, aki életében nem inna mást, mint kotyogósból Karavánt (vasárnap Omniát), sátoros ünnepen meg valami - nem túl flancos nevű - Freit, hogy az unokának is legyen mit mesélni
[ Szerkesztve ]
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
-
soldier2
őstag
Többnyire a németek által preferált átfolyós filterkávéra van pörkölve (nem keverendő a specialty filterrel), presszora nem jó. Biztos van presszóra való is, de amivel eddig találkoztam az borzalmas volt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senior tag
A Hollandert le kell venned a Classic gyári csövéről, de ez csak némi egyengetéssel jön le, utána azt át kell tenned a Silvia gőzcsőre. Itt van róla egy jó videó.
Vagy pedig amazonról rendelsz egy ilyet, ez már át van alakítva, én is ilyet vettem…[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
gpbenedek
csendes tag
A minap egy barátomnak rendberaktam egy gc-t, full gyári állapot. Kérte, h csináljak vele tejhabot, hogy majd otthon legyen honnan elindulnia. Gondoltam, ez izgi lesz; de meglepő módon tökéleteset lőttem vele elsőre. (350ml kancsó) A ranci szebb, szerintem ennyivel több kb.
-
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Yettel topik
- GTA VI
- Autós topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...