-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Egyelőre laikus, de a jó kávé ízét, illatát, aromáját, és élvezetét kedvelő, és arra vágyó, valamint egyre lelkesebbé váló kávézóként kérdezném a következőt (a család sosem kávézott, tehát kávéfőzőt sem használt eddig):
Számít-e, hogy az egyszerűbb de nem a legeslegolcsóbb kategóriájú eszpresszó gépek (25-30k HUF körül) felső, beépített vízszitája, vagyis a kerek lyuggatott fémlap, amit látunk amikor a levett kávétartónál/kávészűrőnél alánézünk milyen? Vagyis hogy az mekkora lukakkal rendelkezik? Ha igen, hogyan befolyásolja a kávé minőségét? Mondjuk pl. a Szarvasinak nagy lukai vannak(~1mm), a 10-20 ezer közötti árkategóriában olyan közepes(0,6 - 0,8), de ahogy néztem a magasabb árfekvésűek elég aprócska lyukakkal vannak gyártva(0,3 -0,5mm).
Mondjuk a szarvasi átmérője is a triplája a többiének, de az egyébként is egy külön "állatfaj".
Fontos-e az, hogy az adott lap hogy van rögzítve? Van amelyiknek a közepén egy bazinagy csavar, de van amit a pereme fog, tehát egyenletes a felszíne. Esetleg a domborúság-homorúság-kúposság befolyásol-e valamit?Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #872 üzenetére
Mivel az előző hsz-nál úgy tűnik bekapcsolva hagytam az invisible módot, dobok egy következőt. Bár a kérdés még áll.
A másik. Szerintetek milyen őrlési eredményre számíthatok ezzel a jó öreg (kb 40 éves) acélkúpos kézi darálóval? Szétszedtem amennyire lehetett, kipucoltam amennyire lehetett, összeraktam, tettem egy tűhegynyi olajat a nem őrlő, de egyébként súrlódó részekre, mert szárazon fémesen forgott, most összerakva üresen teljesen vajpuhán megy.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
De, csak nem ártana hozzá szereznem egy kávéfőzőgépet
Viszont addig nem akartam gépet venni, míg nem kristályosodott ki, hogy milyen lehetőségeim vannak. Szűkös keret, szemeskávétól mentes régió, nem olyan egyszerű ám itt beszerezni akár egyetlen szem kávébabot is. Ezért kezdtem a legfontosabbal, egy darálóval. Aztán majd jöhet a kávé (ha tudom hogy hol tudok venni) és a gép.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Először magam daráltam késes darálóval a belevalót, természetesen vegyes szemcsemérettel, ami mint megtudtam nem oké. Aztán én nem csak 1x kevertem meg az elején, hanem 2-3x a 4 perc alatt. Aztán pedig a mennyiségek/arányok sem voltak az előírás szerintiek, csak szemre, meg ízre próbálgattam. A végén meg előre darált kávét használtam benne, ami nem jó, mert túl apró szemű.
Viszont azóta nem bontottam új, szemes csomagot, mert meg akarom vele várni amíg megveszem a presszógépet. Azután kipróbálom a darálót is, és ami nagyszemű lesz, az megy a french-be, az apró meg már a presszóba.
Hozzáteszem, amikor sikerült jó arányokat eltalálni, akkor valóban egész kellemes eredmény volt. De én főleg tejjel ittam. Úgy mondanám, hogy más tejeskávékhoz képest szélesebb spektrumú volt az ízvilága.
Ősidőkben nagyapámnál ittam elektromos alulmelegítős alu nyomásos főzős kávét, az volt a legmarkánsabb. Aztán albérletben Szarvasival nyomtuk. Később párat főztünk kotyogóson. Most a cégnél Lavazza Blue kapszulás van. Otthonra meg vettem a french-et. És most már erős volt a késztetésem otthonra egy presszógépre.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
Pásztó-Hatvan-Aszód-Gödöllő -(Örs Vezér tere) vagy -Gödöllő-Mogyoród-Fót-Budakalász
vonalon illetve körzetben hol lehet relatíve frissnek mondható szemes kávét beszerezni?Ha lehet közelebb az elejéhez. Örs illetve Budakalász már a max.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Mr.Csizmás #918 üzenetére
Thököly-Hungária sarok környéke? Ez kicsit konkrétabban mit jelent? Üzlet, maszek, privát?
(Mondjuk ez már pont kicsit túl van a távolságon amire számítanék de meglátjuk)
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz emesej89 #921 üzenetére
Jobb híján megpróbálom lefordítani neked.
Csak háztartási (konyhai) vízkőoldót használj (citromsav alapút). Néhány háztartási boltban, Smatchban, néha Tescoban, vagy gyógyszertárban kapni direkt étkezési citromsavat. Általános javaslat kb. 1 nagy evőkanálnyi c.s. feloldása 1 liter vízben, ha a gép víztartály kapacitása legalább ekkora. NE használj ecetet!
Innen a használati utasítás alapján:A vízkőmentesítéshez tedd a következőket:
- Helyezz egy 1 liternél nagyobb kapacitású edényt a forróvíz/gőz fúvóka alá. A csepptálcát is tedd fel a helyére.
- Töltsd fel a víztartályt az előre elkészített citromsavas vízzel.
- Tartsd nyomva a MENU/OK/MEMORY gombokat 5 másodpercig.
- Nyomd meg ugyanezt a gombot annyiszor, míg a kijelzőn a "REFILL" felirat megjelenik
- Fordítsd el (nyisd ki) a forróvíz/gőz tekerőkapcsolót. A vízkőmentesítési program elkezdődik. (A használati utasítás 25. oldal) bal felső ábráján lévő jelek váltakozva villogni kezdenek és villognak a vízkőmentesítés ideje alatt. A vízkőmentesítés ideje alatt a gép nem reagál a gombok megnyomására. Amikor a vízkőmentesítés program lefutott, a "REFILL" felirat megjelenik a kijelzőn.
- Öntsd ki a készülékből kijött használt vízkőtelenítőt az edényből és a csepptálcáról, és tedd vissza a fúvóka alá!
- Öblítsd ki a gép víztartályát, és töltsd meg tiszta vízzel. A "REFILL" felirat villog. 12 perces várakozási idő következik. A 12 perc letelte után a "REFILL" és "RECOVER" feliratok váltakozva villognak, és a víz a forróvíz/gőz fúvókán át távozik.
- Amikor a víz kiürült a tartályból, zárd el a forróvíz/gőz fúvóka kapcsolóját. A vízkőmentesítés befejeződött. A gép előfűtött, és visszakapcsol normál üzemmódra. Töltsd meg ismét a tartályt tiszta vízzel.Kb. Ennyi
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
0 tapasztalatos ámde utánaolvasott kezdőként a következőt vettem ki úgy 10-20 órányi kávézással kapcsolatos netes irodalomból :
A nyomásfokozó a szűrőben mesterséges cremát hoz létre azáltal, hogy a nem tökéletesen tömörített, nem tökéletesen homogénre darált, nem teljesen friss és nem teljesen espressónak való méretre őrölt kávén áthaladó vizet nem engedi át azonnal a kávén, csak bizonyos túlnyomás elérése után a szűrőn belül. (fokozó nélkül pont ugyanúgy előkészített kávé híg lenne mert hamar átfolyna a gyenge tömörítés és más miatt) Állítólag valami trükkel "habosítja" a lefolyó kávét. Magánvéleményem az, hogy valószínűleg a kávéőrlemény között lévő levegő az elején a vízzel együtt távozik, de később mintha ez a "hab" képződés erőteljesen csökkenne. Talán ezért lehet, hogy a meztelen szűrőkről készült videókon a főzés végén is látható némi krémképződés, a nyomásos szűrőknél meg nem.
A nyomásfokozó azt mondják segít elsimítani a kezdők és a kis költségvetés (értsd alacsonyabb kategóriájú eszközökkel elkövetett) hibáit. Kb. mint a 4 évszakos gumi. Kicsit télen is jobb, mint a nyári, meg nyáron is jobb mint a téli. Cserébe a nyomásfokozó nélkülivel neked kell megfelelően (egyenletesség, méret) őrölni friss kávét, megfelelően tömöríteni és kellően hő- és nyomásstabil géppel főzni.
Ugyanakkor szerintem egy frissen, egyenletesre és megfelelőre őrölt, nem öreg kávéból, a típusnak megfelelően kikísérletezett mértékű tömörítéssel lehet jó kávét főzni, amin a mesterséges mellett a rendes crema is jelen van, tehát így ami sokkal jobb, mint az öreg, egyenetlen kávéból főzve, amin csak mesterséges crema van de nem lesz olyan jó, mint a drága eszközökkel lefőzött.Aztán majd a szakabb értők úgyis megmondják.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Csak a rend kedvéért csinálnál egy képet a szűrőtartó karról
1)üresen,
2)szűrővel,
3)szűrőben a kávéval letömörítés után,
4)a zuhany(felső fix szűrő) állapotáról mielőtt beletennéd a szűrőtartót.
Hogy lássuk.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Hát.. fura:
1) Miért lóg ki annyira a zuhany? Összehasonlítva pl. ezzel, ahol az általam ismertekhez hasonlóan mélyebben ül.
2) Miért van akkora hézag a szűrő és a tartó között? Elvileg nem kéne, mert a szűrők általában pontosan illeszkednek a tartó pereméhez.
Így teljesen érthető miért nem ment a helyére, és nem tűnik rendeltetésszerűnek ha a kávé nekiszorul a zuhanynak...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Fura, most hogy megjött az én gépem is, nekem is felér a tömörített kávé teteje a felső zuhanyig, sőt, bele is nyomódik teljesen, úgyhogy ha nem akarom hogy ráégjen, akkor forrón le kell takarítani róla a ráragadt kávét. Igazából az egyadagos szűrőnél, ha a kávé a belső gumigyűrű fölé ér, akkor már beleér a zuhanyba. Mondjuk nálam a szűrő teljesen beleesik a tartóba, így nincs hézag. Mindegy, tegnap este örültem, hogy áttisztult párszor a gép, lefőztem 1-2 kávét régi öreg őrölttel, fűtögettem, gőzölgettem tejet, tesztelgettem, tisztogattam, majd ma vagy holnap még kísérletezgetek a kávé mennyiségével is.
Kolléga majd esztergál nekem fasza kis tömörítőt, aztán úgy jobban tudok ügyködni. Mert kicsit úgy érzem híg még a dolog. Ha meg még beizzítom a kézi darálómat is...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Így most a sokadik kávé után kezd körvonalazódni, hogy mit igényel a gép. Úgy érzem, hogy a Tchibo Espresso Milano -nak megfelelő finomságú őrlés megfelelő lesz (nem leszólni a kávét, gyakorolni jó) a tömörítéssel még játszom, de sokkal nagyobb erőt igényel, mint amire az előzetes leírások alapján számítottam. Kb. úgy érzem, hogy a tömörítést (hibáit) egyáltalán nem kompenzálja a nyomásfokozó, noha egyelőre jobb híján a gép gyári műanyagját használom (hamarosan készül az esztergapadon a rendesebb tömörítő is) A kávé öregségét szerintem szintén nem kompenzálja, az íze attól öreg marad (néhány kanál régi, őrölt, bontott, durvaszemű volt korábbról) és világos habja lesz ugyan, de....inkább nem. Viszont a jól eltalált tömörítéssel 4-6 percig is "életképes" cremát tudtam gyártani, és a kávé íze is egész kellemes lett.
Sajnos az egyadagos szűrővel továbbra is bajom van. Nem lehet annyira lenyomni, hogy ne szoruljon neki erősen a zuhanyszűrőnek, viszont így csúnyán hozzáragad, és hiába törlöm le kefével, utána ha eresztek melegvizet, az őrölt szemcsék ott vannak a csésze alján. Kicsit úgy érzem, mintha az egyadagosnál nem is kéne a pereméig tenni kávéval, és onnan tömöríteni, de ha csak a gumiperemig teszem (ami már eleve hozzászorul a felső zuhanynak) akkor meg nem lehet letömöríteni. Illetve úgy lehet hogy falsot is kap. Kétszemélyes szűrővel minden jó, letömöríthető, nem nagyon ér hozzá (csak főzéskor mikor megdagad)
A tejhabosítóval még bajlódom. Megfelelő edény híján eddig csak küzdöttem, és most a 2,8-as zsír is keresztbetesz. Sajna ez sokkal agresszívebben habzik fel az elején, és nem nagyon lehet utána szabályozni. Ja, és születik kb 2 centi kőkemény hab, 1 centi aprószemű, igazi tejkrém, alatta meg marad 3-4 centi forró tej.
Sebaj, folytatjuk...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #966 üzenetére
Alakulok.
A kávé már a géphez és a kávéhoz képest kifejezetten jó, a krém cirmostigris, szép barnásdrapp, stabil, kanalazható és visszaterülő.
A tejhab viszont minden alkalommal más És sokszor túlkeményedik. A habosító műanyag rátét meg kezd menettelenné válni, elég gáz hogy műanyag menetes. De ha eltalálom akkor abszolút cukormentesen fogyasztható vidám ízű a cappuccino is. A latte arttól meg nagyon távol vagyunk egyelőre, de tölgyfalevelet bármikor tudok csinálni ráAláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ráadásul intenzívebb a cappucino íze is, ha a két csésze két bögre megoldás helyett a két csésze kávét egy bögrébe teszem, és arra csinálom meg a tejhabot.
De a hülye tejjel még mindig szenvedek. Van amikor sikerül tökéletes mikrohabot csinálni, van amikor meg hiába küzdök, borsónyi buborékok születnek meg a maradék forró tej. De ha beledöglök is kikísérletezem hogy ezzel a jelenlegi helyzettel hogy tudom kihozni a stabil maximumot...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Igyekszem azonos hőmérsékleten gőzölni, vagyis temp surfing'-ezni, és ennek ellenére sem azonos az eredmény. Persze tudom, hogy gyenge a gépünk(stabil gőzkapacitás szempontból), de ha nem jönne össze soha a jó, akkor elsimerném. Ám mivel néha sikerül, ezért csak a stabilitást szeretném elérni."szarabb" tejjel is volt már kiváló tejhab, és drága, hideg, 1,5%-os tejjel is ócska eredmény.
Amikor bedugul a 3 lyukból kettő, akkor rossz, ha szelel legalább 2, akkor jó. (Mármint a Delonghi féle speciál habosító rátéttel.)Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Musicbox #1057 üzenetére
És ezért ad nekünk a liba: tepertőt..
Tegnap egyébként kipróbáltam a kézi darálómat. Sajnos elsőre nagyon porszerűre sikerült. Féltem hogy nem lesz elég apró, ezért jól meghúztam, de a liszt méretű szemcse nem tűnt ideálisnak Később mikor már szemcseszerű volt, lefőztem egy adagot, de sajnos a korábbi előre őröltnél megszokott tömörítési erővel 30 mp. alatt nagyon erősen küzdve is csak két kanálnyi lé jött le, úgyhogy állítottam rajta még vagy 2 fél tekerésnyit. Sajnos most így eléggé szór a szemcseméret, nagyobb darabkák is keverednek közé, és kevés por is van benne, úgyhogy alighanem kell egy őrlő, azonban a lepróbált kávé megfelelőnek tűnő idő alatt megfelelően képződő krémmel, kellő mennyiségben jött le (itt a megfelelő a gép képességeinek megfelelőt jelenti) erős volt, kellemes ízű, masszív cremával.
Ha már benne voltam a kísérletezésben, házi teljes tejjel toltam a tejhabot, kicsit furán sikerült, de nem volt rossz. Viszont így a cappuccino..nem semmi ízű volt.[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz sesshou #1141 üzenetére
Van. Én a Crema y Aroma, a Dolce és a Tierra változatokat kóstoltam már. A CyA számomra a legharmonikusabb, a Dolce kicsit semlegesebb, a Tierra meg erőteljesebb. Mindegyik iható, de tudni kell milyen mennyiségű vizet főzöl át rajta, mert kolléganőim a cappuccino-csészébe főzés miatt rendszeresen kihígítják, és akkor kicsit olyan állott-ázott ízű tud lenni. Kellően rövidre főzve finom, de még tejszínnel is. Persze a friss eszpresszóhoz képest lejjebb van, de az instantokhoz, meg a gőzösekkel főzötthöz képest határozottan finomabb.
Cégnél van, az árakat kicsit sokallom. A gépét is, meg a kapszulát is. (100k HUF, 100 HUF/db) Pláne, hogy a gépet béreljük, cserébe havonta 10k-ért veszünk 100 db egységdoboznyi kapszulát. De hozzá kell tennem, hogy ezek kedvezményes árak, mert a szolgáltató régi kapcsolatban van a céggel, és a snack-kávé automatákat is ő intézi.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Nem a darálás közben keletkezik a széndioxid, hanem a pörköléskor, ami azonnal elkezd távozni a kávé szemből, de a darálással ráadásul teljes mértékben felszabadul az az alapvetően a szemben belül bezárt óriási porózus felület, ami addig magába zárta a széndioxidot.
A CO2 nem szorítja ki az oxigént, csak a pörkölés utáni pillanatokban még nincs benne csak CO2, amit lassan felhígít a levegő. Ha nem kap levegőt a csomagolásban, akkor adott túlnyomás eléréséig a CO2 távozik a kávéból akár szemesen akár darálva. Utána (jól zárt csomagolás esetén) beáll az egyensúly (többé-kevésbé) Ha a kapszulát nagyon enyhe CO2 túlnyomás alatt zárják, akkor relatíve jó marad, de ez általában nem így van. Minden más esetben veszít az aromából.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Miért árul "relatíve" jó nevű kávés cég előre csomagolt őrölt kávét? Ki veszi meg?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Én azt az ötletet tartom jónak a kvázi kezdő kávézóknak (mint én), hogy vesz egy csomag relatíve jobb minőségű, eszpresszónak szánt finomságúra őrölt kávét, kivesz belőle egy késhegynyit, kiteszi egy fehér tányérra, szétszórja, megnézi messziről majd közelről is, erősen memorizálja, és ezután összehasonlítja azzal amit korábban látott, vagy amivel menet közben összefut.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ok, arra gondoltam, hogy ha valaki megnézi az 500Ft-os Karaván meg mondjuk egy 1200 Ft-os Lavazza vagy Sega szemcséit, akkor már láthatja a különbséget. És ekkor még nem tartunk ott ahol majd fogunk.
Hozzáteszem nekem kézi darálóval sikerült olyan apróra őrölni, hogy a 30k-s karos kisgép elméleti 15 baros szivattyúja 15 másodperc alatt 5 (!) fekete cseppet tudott kipréselni, és már féltem hogy leég. Tehát az 1M Ft-os gépek lehet hogy áttolják a 0-s liszten is a vizet, de a low-cost háztartási készülékeknél nem szabad túlzásba esni. Tudni kell az ideálisat. A géphez ideálisat.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #1144 üzenetére
Most revideálom magam.
A Lavazza blue bármelyik kapszulása csak és kizárólag tejszínezve, cukrozva elviselhető.
Fasza krém megy a tetejére, szóval olyan "fancy" kávét ad, szemre jó, meg illatra is nagyon jónak tűnik, de most párszor játszottam magamnak a "főzési" idővel, vízmennyiséggel, de nem tudtam annyira ristretto-sra engedni, hogy ne híg, felvizezett ízű, állagú, sűrűségű legyen. Pont mintha a rendes espressot felönteném ugyanannyi vízzel. És akkor is ilyen, ha 5 másodpercnyikávétfolyadékot engedek csak ki. Meg is találtam a megfelelő jellemzőt: zacc-ízű kávét csinál.
Mondjuk az előző postom óta lefőztem jó pár (párszáz?) adagot a Delonghi olcsó karosommal, kezdve a 30 éves kézi tárcsás darálóval egyenetlenre őrölt, Omnia Silk-től, haladva a Tchibo-Sega-Lavazza irányába, ahol egyelőre tartok, de karakterét, erejét, összetettségét, hatását tekintve azt kell mondjam, hogy a Blue kapszulásai erősen nem érik meg az árukat, még úgy sem, hogy ez nekem ingyen van. Az 1 hónapja nyitott zacskójú előre őrölt Segafredo Intermezzo sokkal finomabb kávét adott ki.Hát ez van. Tényleg az a helyzet, hogy ez csak egyirányú út.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz zozoka49 #1348 üzenetére
Ha a sima víz mindig minden esetben átmegy rajta, a kávén viszont nem, akkor én két dologra tudok gondolni: vagy nagyon túl tömörre van tömörítve a kávé, vagy nagyon apró porszerűre van őrölve. Esetleg maga a vízszivattyú ment tönkre. Tehát így ez már 3.
Legutolsóval nincs mit tenni, javítás/csere.
Előző kettő esetén ki kell próbálni a kisebb erővel való tömörítést, vagy egy valamivel durvább szeműre őrölt kávét.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz zozoka49 #1350 üzenetére
Mivel daráltad? A késes egy részét biztosan lisztté őrli, amik eldugítják a nagyobb szemek közti csatornákat és beáll.
De még a tárcsással is lehet túl lisztes..Ha a sima illetve a vízkőoldós víz átmegy rajta, akkor nemigen azzal van a baj.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Valaki meg itt az EEA250-ével próbál meg 2 kávét lefőzni egymás után kétszer..
Azért halljuk meg azokat is, akiknek egyelőre csak egy 30k-s gép jutott, és örüljünk együtt, hogy már nem kell (vagy ha jó lenne nem kéne) szarvasival égetnie a kávét, és hogy elvileg egy kicsivel feljebb lépett a létrán.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Örülök hogy felpörgött a topik, csak kezdtem éppen pont azt érezni, hogy aki még nem jutott el a hobbikávézásig, csak egy elfogadható kávét akar inni, az nem fog tudni hozzászólni mostantól, vagy mondjuk választ kapni a kérdésére, mert ő nem lát bele a csúcskategóriás gépek és a velük való kávézás világába, aki pedig már eljutott egy szintre, az már talán nem lát le a kiskávézók problémájáig.
Volt pl. egy probléma, amire nem talált megoldást sem a szerviz, sem a felhasználó, sem a többi topiklakó, akik jó része viszont a negyedét sem érti annak, amiről azóta beszélgettek. Mondjuk én talán a felét De aki már eljutott a kotyogóstól az E61-ig, az lehet, hogy többet tud segíteni, mint a szerviz, vagy mondjuk én, aki csak egy hasonló kategóriájú szivattyús géppel próbálkozom egyelőre.
Nem rosszindulattal írtam amit írtam, csak felhívtam a figyelmet, hogy ne menjünk el arrafelé, ami elől ide menekültetek.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Tescoban, Smatchban, ritkán Sparban szokott lenni vagy 10 g-os zacskós citromsav (olyan mint a sütőpor) de néha van 300 g-os tégelyes is. Előbbi 35-40 Ft körül van/db, utóbbi 350 Ft körül/tégely.
Nekem a kis karos szivattyúson 1 teljes tartályt(~1l) át kell szivattyúzni öblítés gyanánt, mert addig még mindig savanyú víz jön ki belőle. A tartály ürülése után újra átnyomok pár decit, és onnantól kóstolgatom a kijövő vizet. Ha már nem érzem savanyúnak, akkor jó, ha nem, akkor folytatom.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Állítólag a forralás elveszi a magas ásványianyag-tartalmát. Mondjuk a kalcium-karbonátot elhiszem (ez ül ki vízkőként ugye a forralóra), de a többit vajon? Na, HCO3, stb?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Érdekes ezt látni, hogy olcsó karos eszpresszós kezdőként 10-ből 9 ember valami Saeco-t néz ki..
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #2103 üzenetére
Oké, én pl. egy DeLonghi EC155-t vettem, 29k-ért, (ráadásul 1 hónapot vártam rá) pedig megnéztem 4 féle Saeco-t, sőt, boltban (sima Euronics, meg társai) csak a Saeco-kat ajánlották, de kicsit úgy érzem, mintha semmi más nem lenne, csak a Phil termékei. Pedig vannak...
Számomra a Saeco-k csillogó, fényes felületű, ujjlenyomatgyűjtő fancy készülékeknek tűntek, ilyen szempontból jobban tetszett a puritánabb DL.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Smith Ügynök #2106 üzenetére
Mivel összehasonlítási alapom nincs, pontosabban nem kategórián belül, ezért úgy kell értékelni.
A korábban kóstolt kotyogós/szarvasi/stb. kávékhoz képest más kategória. Azoknak is volt egyféle romantikus hangulata, de nyilván csak addig, míg jobbat nem kóstoltam.
Miután megtanultam a tejhabosító használatát (40-50 próba után), így már azt mondom, hogy jó kávéból egy átlag kávézó számára kitűnő cappuccinot tudok vele csinálni. A kávé is értékelhető, de rengeteg tényező befolyásolja, és az olcsósága, kis hőstabilitása, más működési elve miatt nem veszi fel a versenyt egy 100-500k-s géppel készült kávéval. Ugyanakkor kísérletezéssel el lehet érni azt a szintet, ami miatt az ember továbblép. Már érzem a különbséget a frissen őrölt, a frissen bontott előre őrölt, a régen bontott őrölt, a podos, a kapszulás, a szarvasis és a kotyogós kávé között.
A gép maga meghálálja a törődést. Ki kell ismerni, mikor mit csinál, de ha jól bánnak vele, akkor szerintem tökéletesen kielégíti ezeket a kezdő igényeket. Én szöszölök vele. Temp-surfing, előáztatás, meg effélék, amit a nagyok tudnak, de attól még nyomásfokozós karral, kis teljesítményű géppel dolgozom. Ha nem várok el tőle többet, mint amit tud, akkor képes még meglepni is. És 100-150 főzés után lehet játszani a kávéval, és minden paraméterrel.A tejhabosítót szokni kell, a vízkőmentesítés szükség esetén nagyon fontos, de ha ezek OK, akkor szerintem egy hálás kis gép. Rajta nem múlik egy jó (nem kiváló, de jó) kávé. Friss őrlés, megfelelő méret, megfelelő mennyiség, (megfelelő tampering a nyomásfokozótól függetlenül), megfelelő víz, megfelelő idők, és szerintem megéri a pénzt.
Solac-ot én hanyagolnám, nem az a márka, amihez minimális szinten kötnék kávézást, inkább csak 'ócsó'.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Smith Ügynök #2106 üzenetére
Ja, ez a Solac csak POD-os. Így összehasonlítani a karos géppel nem tudom.
POD-ot eddig egyszer próbáltam, de az nem ér, mert spanyol üzleti úton kimutyizott nyaralás alatt volt, akkor meg még a sz.r is édes voltAláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz DrRicsi #2185 üzenetére
Ez nekem úgy tűnik hogy azért lehet, mert túl erősen volt ráhúzva a szűrőtartó, és egy idő után a gumi már eldeformálódik, nem képes tömíteni. Sajnos kísérletezéssel el kell találni mennyire kell meghúzni, hogy ne eresszen, de ne is nyírja ki a tömítést. Viszont ilyen állapotban már nem biztos, hogy használható. Ugyanakkor én megpróbálnám lecsavarozni a felső szűrőt, kiszedni mindent amit lehet, és megnézni a gumi állapotát, esetleg kicsit igazítani rajta. Aztán megint kipróbálni.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Azt próbáltátok már, hogy mondjuk egy főzésnél 3 külön pohárba engeditek le a kávét? Mondjuk az első néhány másodpercnyi fekete sűrű az elsőbe, a második kremásabb a második, és a kicsit hígabb, a végefelé a harmadikba. És külön megkóstolni hogy melyikben mi dominál? A home-barista.com-ot olvasgatva merült fel hogy kipróbálom mit érezni így.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
Ha egyszer rámszakadna a bank, akkor Iberital Challenge vagy Ascaso m.i2?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Csak azért, mert a kis kézi darálóm egyre jobban szór. Sajna lassan közelít egy késeshez.
Megszitáltam, kiszedtem az extrém porszerű és az extrém frenchpress méretű részt (kb 55-60%), és a maradék elég jó espresso alap, de ekkora hulladékaránnyal nem éri meg a dolog. Ezért a beszerzési terv.
A megszitált felét erősebben tömörítettem, mint a korábban szitálatlan vegyes szemcseméretűt, és míg utóbbi így is alig csorgott le (ezért aztán mostanában már szinte csak lesimítottam), a szitált adagon átsuhant a lé az erősebb tömörítés mellett is.
...Ha valaki nem értené az egyenletes szemcseméret jelentőségét...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz tariattila #4941 üzenetére
Egyelőre nem a svájciak, csak ezek a kisebb takarékszövetkezetek..
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #5168 üzenetére
Ki lehet próbálni, csak utána se 3járatú, se szivattyú...
Értelme meg pláne nem sokAláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz adpeter #5246 üzenetére
Ezen már én is agyaltam (időkapcsoló), mert a Samu klímánkat már be tudom kapcsolni Wifin keresztül, de ahhoz mindig áram alatt kell lennie. Az időkapcsoló funkció mellé tenném a fogyasztásmérő funkciót is.
A fenti időkapcsolóval simán lehetne távirányítani a háztartást. Smart house. Létezik már tőlünk nyugatibb meg japánabb/koreaibb vidéken.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Most egy érdekes kérdés, mert nem tudom mennyire szentségtörés. Ki issza cukorral, és ki cukor nélkül a kávét? Ha más és más, akkor melyik típust hogyan?
Én pl. régen mindig cukorral ittam, néha olyan délamerikaiasan szirupsűrűségen, de mondjuk az ugye nem is kávé volt, de mióta a kis karos megvan, gyakorlatilag sosem tettem bele. A cukor mellett tényleg nem érzem ki, ha keserűbb, vagy savanyúbb, hogy javítgassak a lehetőségeimen belül.
A cappuccinot meg egyértelműen cukor nélkül, a tej ott megadja a cukrosságot, ha jól lett gőzölve.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Szóval ismételten rápróbáltam a Lavazza Blue-ra (Dolce kapszula) igyekeztem eszpresszó mennyiséget leereszteni, de a mennyiség hiába jó, a lejött cucc savanykás, 2-3 ml-el hosszabban meg már bőven keserű, viszont a rövidebb savanykásnak is kb. 30 perces tartós keserű utóíze van, szóval passz. Esetleg tejjel, kicsit cukrozva elmegy. Annyiból jó, hogy melós, tehát (nekem)ingyen van :)
Aki teheti kerülje, saját részre nem ajánlom, csak ha valaki mindenképp tejezné, cukrozná. Vagy akkor sem :)Aláírás (nem kötelező megadni)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Háztartási gépek
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Főzőcskés topic
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- World of Tanks - MMO
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...