-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stereofan
tag
válasz Antonio #84495 üzenetére
szia,
gratulálulok, egy igen jó gépet választottál!👍
magam részéről ajánlom a luccafé-t: piccolo & dolce,
mr.exclusive nagyon jó minőség, kicsit kevesebb töltősúllyal.nálam ezek voltak az első helyen amíg meg nem kóstoltam a moak podokat...swing, rock, nagyon bejöttek, mindegyik 7g, vagy kicsivel több, utóbbi arabica-robuszta keverék. itthon a moak sajnos már nem kapható, amazon.de-n van, de a kereskedő nem szállít Magyarországra , moak-tól lehetne rendelni de bődületes a postaköltség...
mivel a moak-ot nem tudtam szerezni, másfelé nézegettem és azóta lett egy meglepetés favorit, mégpedig a perfero egyik podja, viszonylag friss csomagolást kaptam belőle, nagyon ízlik.
amúgy főleg karos gépet használok, de ritkán előveszem a podos gépet is: amikor gyorsan kell, vagy több személynek egyszerre akkor használom. nemrég elvittem a gépet a családi nyaralásra, tökéletesen kiszolgálta a családot...
majd írd meg a tapasztalatokat!
(csapolás előtt érdemes tömöríteni a párnákat)[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
senior tag
-
stereofan
tag
válasz Antonio #84506 üzenetére
igen, valószínűleg a párna költséghatékonyabb, de a lényeg, hogy ne maradjon el a szűrő használata.
a patront a szívócső végére passzol, a párnát pedig külön csak a víztartályba kell helyezni. kérdéses, hogy mennyire lesz nyitott a víztartályod, lehet a párna nem is fér be.
mindkét megoldásnál előre be kell áztatni a szűrőt, a vízmennyiség lágyítása több óra múlva fog megtörténni.
[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
HÁZIGAZDA
-
Seth1
tag
válasz Antonio #84678 üzenetére
Azokról nem sokat tudok, gondolom maga a pod drágább mint egy normális minőségű frissen pörkölt.
Minél jobban beleásom magam ebbe a témába annál nehezebb dönteni. 50 ezer körül akartam egy használt automatát aztán már 100 ezer körül járok (jura ena micro 9).
Átgondolva a dolgokat cappuccinot is tudó gép lenne az ideális.
Kb egy éve már tervbe volt egy normális gép, de akkor is akkora lett a zavar, hogy vettem eg brikkát és gondoltam ezzel befejeztem a témát. Aztán néha amikor iszok valahol egy jó kávét akkor elkezd megint ezen kattogni az agyam, hogy kell egy normális espresso gép.
Sógorom kapszulást használ, de az felejthető élmény. -
nagyúr
válasz Antonio #84684 üzenetére
Szerintem lehet kényelmesen is. Például én nem porciózok, nem fagyasztok, satöbbi. Paljoc hoz friss kávét, van egy kommersz darálóm meg gépem (Catler dual boiler), zéró fáradtság. Nyilván lehetne még jobb kávét húzni, de ennél a kapszulás se sokkal egyszerűbb.
while (!sleep) sheep++;
-
zolnagy
őstag
válasz Antonio #84684 üzenetére
Az az oldal azért eléggé elavult, és félrevezető információkat ad. Például be van kategorizálva az egyes kávékészítési eljárások által adott "kávé minőség", ahol az eszpresszo kiváló, a filteres kávé meg közepes-jó. Ez így totál értelmetlen és hibás összehasonlítás (almát a körtével effektus). Mindkét elkészítési módszerrel lehet kiváló és rossz kávékat is készíteni (függ a felhasznált kávétól, örléstől, hőfoktól...stb.) Aki persze az eszpresszot szereti, az nem fogja mondani a filteresre, hogy kiváló, és fordítva se.
-
grizlisandor
addikt
válasz Antonio #84729 üzenetére
A robusta kávéban lényegesen több koffein található, mint az arabica-ban. Elsőre ez akár kívánatosnak is tűnik – főleg reggelente – , de tény: a koffein keserű ízt hordoz. Számokban kifejezve: a robusta bab 2,7% míg az arabica 1,5% koffeint tartalmaz. forrás(katt)
-
Antonio
senior tag
válasz Antonio #84495 üzenetére
Leírom az első tapasztalatokat, bár ez inkább csak a géppel kapcsolatos, kv-t csak 2x tudtam inni
Megjött a gép +~450 rendelt kapszulával. (La Piccola Sara Vapor)
Sima egyszerű kis dobozban, olyan 60-80 as évekbeli grafikával , ami nem is baj mert előreveteti hogy ez egy régi kis manufakturális cég lehet ami apáról fiúra szál
Nagy felirat jelzi hogy Handmade in Italy ... bár úgy érzem az utolsó simításokat már jóbevándorlómunkásemberek végezhették és nem régen ott dolgozó olaszok ....
Az egész gépezet készülék masszív strapabíró benyomást kelt (jól esik nyomogatni a kapcsolókat, lenyomni a kart) viszont az is megfigyelhető hogy a fém megmunkálás illesztést már nem szakember végezte, kicsit csálén áll itt ott a lemez, viszont az tuti hogy 100 év múlva is úgy fog állni hozzá kell tennem minden 1-2 db fémből van kivágva hajlítva.
De lehet ezt nem is vettem volna észre ha
a csepegtető tálca simán ki-be csusszant volna a helyére, de az istenért nem akart, először azt hittem hogy a szállítás során vetemedett meg a fém stb (bár ahhoz egy elefántnak kellett volna ráülni) . Ekkor vettem észre hogy kicsit mind ha csálén állna itt ott a fém a tálca résznél, de nem ez volt a hiba hanem hogy a vízelvezető szilikoncsövet egy kicsit hosszabbra hagyták (ráadásul 45 szögben vágva) ami úgy beakadt a tálca levehető rácsába hogy alig tudtam kivenni elsőre, illetve az istenért nem tudtam visszarakni, de miután észrevettem a túlméretés csövet egy metszőfogó segített rajta. Így már könnyebben becsusszan a helyére a tálca (szinte be ugrott, szóval még se olyan ferde az a fém).
Feltételezem hogy ugyan így szenvedett a berakással a jósmunkásember is, de ahelyett hogy megoldotta (észrevett/jelezte) volna a problémát inkább beerőszakolta valahogy.
A másik apróság hogy a billeget a gép az asztalra téve , de ezt egy talpra helyezett öntapadós filc (ikea-s bútorlábra való) tökéletesen megoldotta. De ez is olyan kis illúzióromboló apróság,
A leírás 2 percet ír bemelegedésre, de szerintem az még 1 perc sincs és a kontroll lámpa már ki is aludt.
Kv ról nem akarok írni sokat mert még elég kezdő vagyok, és csak 2 öt ittam és mind a 2 más volt ill mind a 2 őt kis tejjel ittam nem tisztán tehát nem nagyon mélyedtem el bennük.
Lucaffé Mr. Extreme (100% arabica) elsőre nekem nagyon könnyű ("lightos") volt nem tudom ez a 100% arabica mivolta miatt, vagy első csapolás (nem volt elég meleg stb) okán.
Lucaffé classic (20/80) reggel ittam ez már zacskóból kivéve illatra is "jellegzetesebb" volt így elsőre ez jobban megfogott.Próbáltam habosítani (nagy "álmom" hogy otthon is tudjak normális már már kávézó szintű cappuccino-t készíteni), de azonkívül hogy megmelegítettem a tejet és kicsit a kezem megégettem sokra nem menetem.
Lehet a hozzáadott toldalékkal, nem is a hagyományos úton kellene csinálni? valakinek van ilyesmivel tapasztalata? a gőz a kis lyukon jön ki a nagy mellett, de még nem jöttem rá miért jó ez így. Egy sima classic fém fúvóka nem lenne egyszerűbb? ha leveszem toldalékot akkor már túl rövid a cső.
Azóta írtam Expolygonnak hogy van-e nekik ehhez csatlakoztatható hagyományos gőzkaruk.
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
Antonio
senior tag
válasz Antonio #84793 üzenetére
És még egy kérdés aztán több butaságot nem kérdezek.
Tényleg csacskaság de inkább megkérdem mind hogy baj legyen később.
ugyancsak feltűnt hogy pl Tersoclean tisztítószerhez (akár tabletta/akár por) odaírják hogy professzionális felhasználásra ... ez csak egyszerűen a kiszerelés méretére utal vagy pl olyan "erősebben maró" anyag is van benne ami esetleg egy otthoni gépet hamarabb kinyírhat?
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
stereofan
tag
válasz Antonio #84796 üzenetére
szerintem a sara-ban is van háromjáratú szelep, de az tény, hogy a karos gépeknél használatos vakszűrős visszaöblítés itt nem játszik.
a tisztításhoz szerintem enyhe citromsavas vizet használj majd, ecetet inkabb ne. a duál termoblokk felépítés miatt, mindkét részen külön kell majd öblíteni (ha jól gondolom ebben két szivattyú, két termoblokk van)
tersonetet/tersocleant is használhatsz de azt csak a kiszerelhető alkatrészek tiszítására (szűrő, kifolyócső, erre szerintem nem mostanában lesz szükség).
érdemes a pod után, üresen lezárva egy öblítést végezni, így tovább tisztán tartható.
a podot tömöríteni ne felejtsd el!
jó kávézást!
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Noroo
tag
válasz Antonio #84800 üzenetére
nem tudom jó tipp-e, de:
nekem a régi Krups XP5240-en az volt a trükk, hogy a víztartályba tettem a vízkőoldót, (leginkább tiszta citromsav) és kávéfőzésre kapcsoltam, simán átfőztem a vízrendszert. (ha kapszulás jellegű a gép lehet preparálnék neki egy üreskapszulát, hogy ne nyígjon a hiány miatt)ha hülyeséget írtam ignoráld.
-
72lakiluk
tag
-
PeterAgos
csendes tag
válasz Antonio #84806 üzenetére
Egy fontos dolog: a POD eleve szűrőpapírban van, tehát töredéke dzsuva rakódik le a fejen, egyéb helyeken. (Aki - én is - használ a karos főzőjéhez AP szűrőpapírt a pogácsa tetejére, az tudja, hogy alig lesz retkes a főző a szűrőpapír-előtti időkhöz képest.)
(#84813) 72lakiluk hozzászólása is erre utal. Tapasztalatból mondom, zsíroldózás felesleges. Akik javasolták, karos gépet használnak, AP szűrőpapír nélkül.
Én a karos főzőm mellett évek óta használom a kis LaPiccola pod-os gépet (sok vendég, utazás, stb.) Néha lepattintom a szűrőt, megtörölgetem, igen ritkán citromsavazok. Ha azt szeretnéd, hogy a háromjáratú is kapjon a savazásból, akkor egy használt POD-ot csomagolj be átlátszó háztartási fóliába, tedd a helyére - ez lesz a vakszűrő. Ezt direkt Neked találtam ki, kipróbáltam, működik :-)
Ha Nordát vagy Verát használsz, felesleges a további patron, vagy lágyító párna. Még ronthat is a víz/kávé ízén.[ Szerkesztve ]
-
PeterAgos
csendes tag
válasz Antonio #84823 üzenetére
A kis géphez nem volt szűrő, de nem érzem hiányát. A karos gépem tartályába tettem eleinte Oscar párnát, de úgy éreztem, hogy "belebeszél" az ízbe. Én kihagytam, Nestlé Vera használat mellett.
Ott egyébként nedvesített, 60 mm-es (aeropress) szűrőpapírral takarom le a pogácsát, a tapasztalat mutatja, hogy így nincs szükség zsíroldásra. Ezért mertem írni, hogy - több éves tapasztalatom szerint pod-os gépnél sem kell...
Még egy javaslat: Én itt szoktam rendelni, mind a négy féléből. Ezek szemes változatáról itt olvashatsz. A Gold Arabica az egyik kedvenc, ha nem a karossal főzök :-)
Korábban kérdezted a bemelegedési időt: igaz, hogy egy perc alatt kialszik a jelzőlámpa, de nem árt 3-4 percet várni azért, hogy a hőcserélő átmelegedjen. -
-
Antonio
senior tag
válasz Antonio #84994 üzenetére
Sziasztok,
Azt tudja valaki hogy aESE POD-ok a zacskóikban hogyan reagálnak a környezeti változásokra pl hőmérséklet?
úgy vettem észre (bár még nincsen hosszú távú tapasztalatom) hogy 2-3 hete mikor az első pod oklat próbáltam szép kemények tömörek voltak a pod ok. mostanra mintha kicsit "felpuhultak" volna. Lehet az oka hogy mondjuk a mini "spájzban" ahol vannak kicsit melegebb volt az utóbbi hetekben ... ?
Így most tenyérrel "tömörítem" csapolás előtt, ez jótékony hatással van a lefolyásra
Kérdés: mivel a tömörítést szeretném kulturáltabbá tenni gondoltam rendelek egy szűrő kocsarat La piccola sara hoz (mert 44-es vakszűrő nem létezik) és tömörítésnél abba raknám pod -ot feltételezem ez megtartaná az alakját és nem laposodna mikor nyomom, de ehhez kéne vennem egy normális tampert.
viszont se Magyar se egyéb EU-s weboldalon nem találtam 44-es tampert.
Most vagy alibabáról rendelek kitudja milyen minőségű/megfelelő méretű (?) 44-est
[link]de ha nem akkor 41-es ill 45 ös a 2 két legközelebbi elérhető méret.
ti melyik méretet vennétek? vagy alibaba?Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
stereofan
tag
-
stereofan
tag
válasz Antonio #85304 üzenetére
szerintem a kivehető "alsó" szűrőt, a kifolyó csövet, illetve amibe rögzítve van, érdemes évente legalább egyszer kiszerelni és úgy zsíroldózni, ez nem igényel nagy szerelési munkálatokat.
érdemes ránézni néha az alsó szűrő aljára, meg arra ami az alatt van.
ha öblítesz "csapolás" után akkor tovább tisztább marad.
neked melyik gőzcsővel van szerelve? a sima hegyes végűvel,
vagy a védőgumis műanyag végűvel?itt lenne külön gőzcső, meg alkatrészek nagy választékban
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
stereofan
tag
válasz Antonio #85308 üzenetére
ok, látom már.
ez a csavaros rögzítés nagyon hasonló a spinel gép hajlított gőzcsövének, rögzítéséhez, talán passzona is a gépedre, az ára sem húzós szerintem.
nem jársz esetleg Veszprémben, rá tudnánk próbálni (a spinel magasabb gép)
vagy levegyem és mérjek?minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest