-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Paulie86
tag
Az asszony és/vagy barátnő is tudjon espresso szerű italt magának könnyen készíteni problémakörre én is tudom ajánlani a dolce gusto újratöltő kapszulákat. Emlékszem a tavalyi bazáron is említettem ezt Krajcsi-nak.
Munkahelyre évek óta használom. 8.5- 9 grammot mérek ki előző este egy ilyenbe : [link]
Viszonylag ennyi időre jól tartja a frissességet. Daráló persze kell a történethez, Kingrinder K4-et használok egy ideje már. Az újratölthető kapszulákból időközben rájöttem, hogy a fémből készültek nem jók, elviszik a hőt, tehát műanyagot kell találni. Ez persze foodsafe műanyag nyilván...Az elkészítés csak annyi, hogy a kis tároló kaniszterből áttöltöm, utána én használok wdt-t is, majd rátömörítek 40 mm tamperrel, . [link]. Próbálom szintben egyenesen... A peremét letisztítom, hogy jobban zárjon a gumigyűrű a fedelén, lecsuk és mehet is.
Az eredmény nem teaszerű, van crema, az őrlemény finomsággal lehet játszani ugyanúgy. Mindenféle pörkölés is volt vele, és ihatatlan még a világossal sem lett. Egy elmegy szintet mindig tudott hozni úgy, hogy az irodába alkalmazkodni kellett a lehetőségekhez.
Ami tapasztalat még, hogy volt már úgy, hogy visszanyomta főzés közben a tetejét, ki lehet fogni egy ilyent is közülük, de a tömítőgyűrűjével kell akkor korrigálni, vagy cserélni. Jelenleg amit használok, már megmondani sem tudom mióta van szolgálatban a melóhelyi kávézáshoz, szóval bírják ezek hosszú távon is. -
Paulie86
tag
Röviden akartam kérdezni tőletek víz témában. A karácsonyi szabi alatt több vizet elhasználtam és a lustaság erőt vett rajtam annyira, hogy nem a receptek szerint só+szódabikarbónát mértem ki, csak pár deci DM vízhez hozzáöntöttem épp ami otthon volt Szentkirályi, vagy ilyesmit addig amíg 80-100 ppm körülit mértem. Más összetétel, több féle ásványi anyag, de a gépnek jó végülis ez is? Ízlelésben nem vagyok nagyon finomra hangolt amúgy sem, a kávé számomra így is jó maradt. Inkább a bojlerre gondolok, hogy jó-e neki ez?
-
Paulie86
tag
-
Paulie86
tag
válasz iatti #128308 üzenetére
K4 : 55-ös állás. CM Kolumbia.
Dögnehéz volt (Comandante-hoz képest sokszoros erőkifejtés), de csak 45 mp-ig tartott. 18 gramm. Ezt melóba viszem, holnap kiderül, de szerintem ez túl finom szemcse még...
Tartományban hatalmas különbség a fentebb említetthez képest.
Itthon classic-abb kávém most kifogyott, de én ahhoz is terveztem ezt majd.
Használatban a külső állításnál annyi lehet csak, hogy néha rossz helyen ráfogsz és elállítod. -
Paulie86
tag
Jól látom ezeket az árakat a Kingrinderekre Alin???
[link] -
Paulie86
tag
válasz #98690560 #126627 üzenetére
szintén amúgy egy részletesebb vízzel kapcsolatos teszteléses cikkből az volt a tapasztalás, hogy inkább ajánlott mint a szódabikarbóna. Ízben is más..., és jobb állítólag.
A recept kalkulátor excel dokukban külön kiválasztható, ha alapanyagnak ez van használva.[ Szerkesztve ]
-
Paulie86
tag
Egy egyedi app nem tudná megjeleníteni az átfolyás profilt, aminél az okosteló egy állványon ráirányulna a mérlegre(amin van timer) és felismerné a kamerája az idő és gramm értékeket? Aztán egy grafikonon ugyanúgy megjelenítené a feldolgozott adatok alapján. Egy qr kód is pillanatok alatt megy pl.. csak gondolkodóba estem, persze én nem tudok leprogramozni ilyen appot.
-
Paulie86
tag
válasz Tomace91 #123326 üzenetére
Nekem eléggé megtetszett ez a legutóbbi kínai koppintása a Lagom Option-O 64-esének :
[link]Az európai piacon viszont szerintem még nem sűrűn található meg. A DF 64 típus is nagyon népszerű lett a usereknél, szóval szerintem ez se lehet rossz mint utána következő modell.
Az otthoni gép témához :
Szerintem a sok konfliktust az szülheti, hogy egyszerűen a home usereknek nincs kompromisszummentes gép elérhető áron, valakinél valami "feature" biztos nem tetszik, vagy nem elég ami van. Otthonra az E61 pl. a most trendi energiafelhasználás terén is pazarló szerintem, és sok vizet is elhasznál. A manuál készítéssel meg úgy gondolom hosszú távon én nem barátkoznék meg.
Én a Silviával randizok már szerintem 5. éve. Elvagyok vele, annyi, hogy a PID-el mért értékkel kell matekozni, ez szerintem nem annyira nagy probléma. Az eltolt fej miatt nem tudom shot közben mennyire marad stabil a hőmérséklet, de 30 percnyit mindig adtam neki bemelegedni. Nyílván ez is zabál akkor sok áramot előtte, de ez sajnos vele jár. -
Paulie86
tag
Sziasztok!
Aki jó áron akar még Kingrinder K4 vagy K6-ot, az amazon-ról most igen kedvezően van szerintem...
-
Paulie86
tag
Kicsit túltolták már ezt az adagolás / oszlatás témát az eszközöket illetően. Bár igazság szerint én még mindig keresem a legkényelmesebb, leggyorsabb, legkevesebb macerával járó módszert, ami egyben a legjobb eredményt is adja. Az már biztos, hogy nekem legalábbis kell magasító tölcsér és disztribútor eszköz, a folyamat viszont kb. 4-5 lépés így is. Mostani ötletem, hogy a blind shaker-nek akartam adni újabb esélyt.
-
Paulie86
tag
válasz Bazsee71 #95722 üzenetére
Meg tudom erősíteni, hogy ilyen ez a szűrő. Állásában felhullámosodik, de egy használat visszasimítja, hogy miért csinálja ezt passz... a Reneka nem ilyen mindenesetre. A kidolgozása engem spec. nem zavar. A renekánál egyszerűbben lehet viszont szerintem kipuceválni.
-
Paulie86
tag
válasz bbuffy #92087 üzenetére
Nos, nekem van egy ilyen adagolós poharam Aliról. Egyet kell tudni róla, hogy elég lötyögős, tehát nem illeszkedik nagyon az 58-as kosárra patentosan, talán 2 mm a difi, de ettől még kezelhető. Úgy gondoltam ezzel kényelmesebb lesz a rutin, de nem sokat javított. Miután átfordítom, egy kis rázással mondjuk eloszlatom belül még a kávét, ugye a pohár itt segít ha még rajta van, de a lötyögés miatt nem a legstabilabb a történet, vigyázni kell nehogy leessen közben. Aztán persze ettől függetlenül el kell még simítani a kávét így is, aztán jöhet a disztribútor. Ez se rossz módszer, de én jelenleg lehet jobban preferálom a magasító segéd+fogpiszkálóval való átkeveréses előkészítést. Valamennyivel az utóbbinál jobbnak tűnik a lefolyás is.
-
Paulie86
tag
válasz Peti...(16v) #90663 üzenetére
volt egy másik videója is erről a kis eszközről, ahol szemléltette a dolgokat :
[link]
+ összehasonlította a hagyományos eloszlatókkal. Egy biztos, nem olyan egyszerű témakör ez, hogyan is lehet megfelelően elérni a jó kávépogácsát mielőtt rázúdul a nagy nyomású víz. Minden esetre vannak akkor újabb ötletek is. Viszont mindenképpen érdekes ez is szerintem... -
Paulie86
tag
Mik vannak??
[link]
ez már kész agyrém... -
Paulie86
tag
Üdv Mindenki,
Találtam egy ilyen kínai pumpát, ennek a mérete annyira nem lehet vészes, nem? Fogalmam sincs miért, de ezt pont kihagyták a leírásából...
[link] -
Paulie86
tag
válasz sz.zs. #84021 üzenetére
A kevert vízzel kapcsolatban, az volt nálam legalábbis a tapasztalat, hogy pár nap után mintha megposhadt volna, már volt szaga. 2 litert csináltam, feltöltöttem a tartályt és úgy hagytam benne. Ezután visszatértem a Verához, azzal nem volt baj sose, ha bent maradt.
Nálatok is így van ez? Úgy kellene, hogy használod a vizet, aztán utána vissza kell dobni a hűtőbe? -
Paulie86
tag
válasz jana86 #82506 üzenetére
Van összefüggés pedig szerintem mert ezek a nagyon finom szemcsék az őrlemény között valószínűleg mind túlkivonatolódnak, plusz jobban égnek meg főzéskor, a tigriscsíkkal látod is, hogy lejut az italba, a crema tetején megtapadnak. Nem csak a hosszú idővel lehet túlkivonatolni, a különböző szemcseméretek is lényegesek. Ezért nézik a darálóknál mindig az eloszlást.
-
Paulie86
tag
Ezzel a tigris csíkozódással kapcsolatban kérdezném csak, hogy ha ilyen a produktum, az miért ad okot arra, hogy etalon az ital?? Ez honnan eredt, azon kívül, hogy jól nézett ki mindig? Az a csíkozódás nem a túl finom szemcse ami átjut a szűrőn, ami egyben valószínűleg túlkivonatolt részt is ad az italba? ... akkor ez jó?
-
Paulie86
tag
Érdekes videó... Ilyet csinált már valaki? Ilyen tesztre bevallom még sosem gondoltam. Kérdés mennyire elég ha közben kikanalazol némi mintát?
Ugye ahhoz hasonlít ami legutóbb volt post, amikor 3 fele osztották az italt, ez kicsiben más.
[ Szerkesztve ]
-
Paulie86
tag
válasz thomasrc #77332 üzenetére
Plusz ez a kávé már vélhetőleg nem friss sajnos. Pedig jók ezek az olasz szemes kávék, csak nagyon nehéz frisset szerezni belőlük nálunk a forgalmazóktól, neten vásárolva kb. mindig lutri, hogy épp mikorit kapsz. A kávé amit linkeltél ha jól számolok visszafele tavaly októberi, ami akárhogy is dobozolva, védőgázazva már elveszt minden jó aromaanyagot. A fórumon is ajánlott pörkölőktől kell vásárolni és akkor kávé részről tényleg kizárod a hibalehetőséget...és náluk pár napos vagy hetes frissességre számíthatsz.
Ezen kívül még valószínűleg már elég finomra daráltad amiatt, hogy nem a legfrissebb, ehhez hozzájön, hogy sötét pörkölés...minden bizonnyal tehát túlkivonatoltad.
[ Szerkesztve ]
-
Paulie86
tag
válasz qvik27 #76895 üzenetére
Igazából sötétebb fakó barnák a babok, de nem olajosak amúgy egyáltalán, abszolút nem fényesek... Azt terveztem, hogy holnap szerzek még valami olyan kávét is, ami eddig klappolt nálam, aztán meglátom, mi nem stimmel itt. Érdekes, mert eddig sötét pörkölésű kávékkal nálam semmi ilyen extrém furcsaság nem volt, és pont ez a jokernek mondott fajta, ami problémás lenne??
-
Paulie86
tag
Üdv,
Egy Monsoon Malabar kávét sikerült beszereznem hirtelen Media Markt-ból (sok "m" betű ) , a meg nem nevezett hely kávéja ugye.... a lényeg az, hogy okt.- 15 a pörkölés, de elég bajlódós idáig és nem tudom mit lehetne vele még tenni? Már a határokat feszegetem annyira finomra darálom és így is gyorsan folyik át, a végeredmény pedig bőrösödő és buborékosan hamar eloszló krém. A hővel is olyan szinten lennt vagyok már, hogy ennyire alacsonyra kb. még sosem állítottam. Ízre sem mondanám jónak, sima kotyogóssal is megpróbáltam, az íz ott sem volt az igazi... Egyelőre úgy gondolom hagyom még pihenni akkor, jobbat nem tudok. Nektek voltak ilyen tapasztalatok ezzel a fajta kávéval? Fórumon visszaolvasva azért olvastam hogy voltak hasonló jelenségek vele... -
Paulie86
tag
-
Paulie86
tag
válasz Sic.Transit #75565 üzenetére
Én még 1,5 éve vásároltam és azóta használom ezt a PID-et a V5 Silvia-hoz, elég stabil és viszonylag sokféle szabályzást is tud. Szerencsére akkor én még azt az időszakot fogtam ki, amikor még korrekten vitte az üzletet, de mindenféle fórumon az a visszhang, hogy nem a legjobb a vásárlói kapcsolattartás, meg úgy az egész ahogy hozzáállnak a mecoffee-s PID-ek eladásához. Az hogy kifizeted és még csak el se küldik az elég nonsense valóban.....
Amúgy tényleg probléma ez, mert Silvia-hoz nem is tudom manapság melyik a legjobb PID választás??
-
Paulie86
tag
válasz lorcsi #69568 üzenetére
Otthon kimérem amennyi kell, 2-nél nem szoktam többet inni munkában. 18 grammot leőrlöm és elviszem,jól lezártan. Helyben már szemre felezem el. A DG Piccolo gép többet hoz ki így minőségi kávéval feltöltve, először miután rápróbáltam, erős kételyekkel persze meglepett hogy egész jó ízek is kijönnek. Utána macerás kicsit kiszedni, eltisztítani, de megéri, az tuti... Viszonylag olcsó alternatíva lehet amúgy ez is a budget usernek, ha a gépparkkal nem akar messze szárnyalni.
-
Paulie86
tag
Újratölthetős kapszulás megoldásnak én ezt javasolnám :
Próbáltam, jó kávéval, megfelelő őrleménnyel, egy kicsit tamperrel rásegítve egész tűrhető ital jön ki. Ez a kapszula meg fogad olyan 9 grammot is ahogy eddig tapasztaltam... Nálam melóhelyen ez lett a megoldás a lehetőségekhez igazodva.
-
Paulie86
tag
Sziasztok,
Eladóvá vált Gaggia Classic masinám, 2013-as évjáratú, legalábbis akkor vásároltam. Megvan minden gyári tartozéka természetesen, doboza is, és amivel kiegészítettem egy naked és egy külön másik szűrőtartó + kar, ezek is benne vannak a pakliban tehát. A gépen nem moddoltam, teljesen alap állapotban használtam ezidáig. A karbantartások megvoltak vele, amit most az eladás előtt tettem még, hogy új kartömítést és felsőszűrőt raktam bele. Egy olyant néztem hogy a gőz köpköd-e alumínium szemcséket esetleg, hát ilyen nincs abszolút... szóval az alu paranoiát ezzel letudtam. Képet egyelőre nem készítettem még, de semmi izgalmasat nem tudnék fotózni mint egy jó állapotú classicot, ha szükséges lövök párat. Árban pedig 54.000-ért ajánlanám.
köszönöm és keressetek fel ha érdekel.
üdv
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest