-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz vikla007 #38381 üzenetére
Nem vagyok nagy szakértő a témában, de ha csapolás végén nyit, és elengedi a nyomást (kar rögtön levehető, nincs nyomás alatt és víz áramlik a csepptálcába) akkor nagy baj nem lehet.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
válasz vikla007 #41729 üzenetére
Szia!
Sajnos az újhullámos kávék általában piszok drágák mindenhol.
Paljoct ajánlom, szerintem messze vele jársz a legjobban!
Aztán,ha már nagyon profi vagy és van kedved/pénzed drágább kávékkal is játszogatni,akkor Casino Mocca, Lucky Cap.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Surda-
őstag
válasz vikla007 #41735 üzenetére
Sajnos ez ilyen, pláne újhullámosnál.
Bármelyik speciality kávézóba mész 3500-4500 közt változik a világos pörkölések ára /200-250gramm és azokkal sem lesz könnyebb
De persze érdemes próbálkozni.
Black Sheep től, Lucky Captol ittam már nagyon finomakat. Itthon viszont küzdős jókat húzni belőlük.
Pl Black Sheep Ethiopia Chelba kávézóban baromi finom volt, érdemes megkostolni, ha valahol az van az őrlőben. Egerben ittam.Nemrég kóstoltam a nitro kávét.
Hát, szerintem semmi különös. Filter kávé csapolva. Nem az én világom.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
válasz vikla007 #41735 üzenetére
Max fél kilót vegyél egy fajtából amíg elfogy kikisérletezed, hogy a legjobb. Amivel nehéz mellélőni az a Paljoc Yirga, Kávékalmár Salvador, Avx etióp kávék (talán a wild forest volt a legjobb). Bontás után egy hétig kb jók, utána már csak keresed az első pár nap kávéját de nem találod. Ez sajnos ilyen minden világosabb pörkölésű kávénál.az említett Casino Moccát ismerem még, nem kezdőknek való, de némi gyakorlattal pár napig isteni kávé lesz belőle.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Gravity1234
tag
válasz vikla007 #43189 üzenetére
Szia nekem a 17,6 gramm >> 35g >>> 30 masodperc eleg rovidnek tunik, dupla esressonak nem mondanam.
Szerintem illene kozel 18g-bol 45-50ml-nek lennie, az a 35g lemerve meg tuti meg 40 sincs.
Ha lassan indul meg, akkor tul finom, plusz a 30 masodperc alatt 35g is szerintem tul lassu, tul finom az orlemeny.Izzel kapcs, (ezt a kavet nem ismerem) de kb generikusan elmondhato hogy ha lefele mesz a homerseklettel jonnek elo a savak. en egyetlen (csokis, kaves izvilagu) kavet sem foztem 94-en, inkabb 90-92, ott mar eleg kavesak, 90 es 90 alatt pedig nekem mindegyik (sok azok kozul amit te is felsoroltal) savas volt.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Surda-
őstag
válasz vikla007 #43189 üzenetére
Szerintem állítsd a darálót úgy,hogy ne kelljen 12mp-et várnod a kv megindulására, az sok. Van egy tippem,hogy meg is ég így a kv.
És bár sokan írják a másodperceket és a millilitereket , én ezeket csak mint zsinórmérték használom.
Azaz,ha azt látom,hogy már nagyon szőkül a kv,akkor nem fogom kivárni a 30mp-et,csak azért,hogy meglegyen a ml...
Jobb egy finom ristretto,mint egy szr eszpresszo.
MOndjuk pont világosabb pöriknél nem teljesen igaz ez, ott azért még engedem szőkülés után is kicsit.
Ezeknél valahogy nem tud 100%osan tankönyvi lenni a lefolyás.
Sehol, kávézókban sem."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
-
Gravity1234
tag
válasz vikla007 #43195 üzenetére
En magam is Flat whiteot iszom legtobbet, mert nagyon szeretem az intenziv izet azzal a kremes de nem habos allaggal. Meg sima espressot. Szerintem a youtube osszes videojat megneztem mar Flat white temaban 90% ban dupla espresso + gozolt tej, nehol dupla ristretto + gozolt tej. A dupla az mindenhol alap, hiszen pont ettol lesz masabb mint egy latte, vagy mas tejes ital, hogy eros, jol erezheto kaves.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Alvarez81
csendes tag
válasz vikla007 #45948 üzenetére
Köszönöm a tippet!
Ez a Kapuczíner pörkölő sajátossága ?
Azért kérdezem, mert eddigi tapasztalatunk alapján a nagyon friss pörkölésnél kellett durvábbra állítani a darálót, és ahogy öregszik a kávé, finomabbra, és a mennyiséget is lehet növelni.
Ahogy írtad, a mennyiség még stimmel is, de hogy finomabbra kell állítani? Ez meglep. Tudja valaki a magyarázatát? -
jveres
csendes tag
válasz vikla007 #46181 üzenetére
Ezt már sokszor kibeszéltük: ha mondok egy számot, abból mire következtetsz? Szerintem semmire nem lehet, mert a te gépparkod teljesen más mint az enyém. Nálam egyébként (hogy mégis mondjak valami okosat ) átlag hőmérsékleten jött be. Ja, hogy mi az "átlag" Mivel én erősen gyümölcsös vonalat kedvelem, gondolom magasabb, mint ha csokisakat innék
-
vicces
addikt
válasz vikla007 #46587 üzenetére
pid és rézkígyó mehet is bele. 1 hónapig én is gyárin használtam, de fragolánál megkapta az upgradet és ég és föld.
elvileg lehet vele hőszörfözni vagy hogy mondják magyarul, de megéri a tuning szerintem. most legalább a kávégépem egy fix, megbizható jó gép a kávézásom körül. a többi meg csak hurkalé úgy általában:)
-
jolti
senior tag
válasz vikla007 #46670 üzenetére
Megmondom neked őszintén, hogy nem lett egy nagy durranás. Vagy csak nem erre számítottam.
Mondjuk biztos, hogy lehet ennél sokkal jobb, hisz ez csak az első alkalom volt. De még majd adok neki esélyt.
Meg szerintem ide ehhez gyümisebb kávé kéne. Ez kesernyés volt egy kicsit. Persze lehet a finomságot sem találtam el. Sőt biztos. Bár jó durvára daráltam.
Igazából én a V60-at szeretném kipróbálni már egy ideje. Sok jót hallottam róla. -
And06
aktív tag
válasz vikla007 #48005 üzenetére
úra próbálkoztam, még 1 fél számmal durvábbra vettem az őrlést (a netes leirások alapján már jónak kell lennie a mazzeren a beállitásnak). illetve tejhőmérővel mértem a viz hőfokát, igy az is közelebb kellett kerüljön a megfelelőhoz. jelenleg igy néz ki a process: mazzeren espresso állás +2,5 szám, 18g kávé, 300g forrásviz. a hőmérő szerint 92-95 fok között öntöttem rá (mindent előmelegitettem). első körben 150g vizet, 40mp után kavar, majd a maradék 150g vizet.
a folyamat ránézésre jobb lett, de izre az áttörés elmaradt, igaz kicsivel az is jobb lett, egyáltalán nem keserü, eddig sem volt az, egy édeskés iz is ott van, de gyümölcs sehol. mostmár a kávéra gyanakszom, annak ellenére, hogy világos pörkölés, mégis espressonak készült.
minden tanácsot szivesen veszek, merre induljak innen? (egyelőre a frenchpressnél maradva).egy konkrét kérdés: a 2személyes press-ben lehet 1 adagot húzni, vagy maradjak a dupla adagnál?
-
Alvarez81
csendes tag
válasz vikla007 #48442 üzenetére
Szerintem nincs. Írtam már, van olyan KV ami ezzel, van ammi azzal jobb , de a különbség hajszálnyi, és tegnap pl mindkettővel ( IMS, LM - nem hiszem , hogy a VST merőben más lenne ) sikerült egy nem túl jót, ma meg olyat, hogy mindkettő jó volt, de az IMS 5ml-rel kevesebb lett adott idő alatt, emiatt jobb is volt picit. ha egyforma lett volna, akkor lehet, hogy LM. De annyira nem tudok profin tamperelni, meg mindig tizedgrammra egyformán darálni, hogy óriási legyen a különbség. Eddig csak 1 olyan kávé volt, ami kifejezetten IMS párti, az a Paljoc LXR, a többségben nagyon picit lágyabb az LM, karcosabb az IMS.
De az meg valamikor jól jön egy kávéhoz. Ma tej nélkül LM, tejjel IMS nyert ugyanabból, kb ugyanúgy (az LM már túl híg lett tejjel, míg az IMS szépen lágyult).[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz vikla007 #52902 üzenetére
Nem kergettem hiú ábrándokat azzal kapcsolatban, hogy valóban tud eszpresszó finomságot, mint ahogyan írják, de azért kipróbáltam....
Hát nem tud, nagyjából egy durvább őrlésű bolti tégla szemcseméretét hozza... 7-8 mp-es lefolyással ( inkább leömléssel) jött le a kávé.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
mdav88
senior tag
válasz vikla007 #54565 üzenetére
Lehet hogy en csinalok valamit rosszul😁 17grammos lm kosarba most 19gr burundi megy bele ugy, hogy eppen csak el tudom szepen simogatni egy domboru elu lapkaval.
Kb ez a helyzet a 12/18gr ims szurovel is. Es gyonyoru izekez produkal a burundi, ami PY oldalan le van irva, tokeletesen kierezheto belole. -
Keresztapper
senior tag
válasz vikla007 #54798 üzenetére
Pécsi Kávét mindenképp, egyébként meg Block Coffee Room, Filter.
http://palscoffeetech.com/
-
adp
őstag
válasz vikla007 #54798 üzenetére
Mult heten voltam a pecsi kaveban. Ott van a kozpontban. Egy lucky cap yirgat ittam. Nem volt kiemelkedoen jo de tok oke volt. kb ilyet en is csinalok itthon a paljocebol vagy a pacificbol.
A baristak elegge kezdoknek/ nem hozzaertonek tuntek. Akartam inni egy filtert is nem tudta milyen pori, mikor megkerdeztem hogy omniroast csak pislogott h az meg mi...
Egy kavet (hala egnek nem az enyemet)mert azert szoltam volt ugy keszitett a csaj h daralt, tamperolt jol megveregette tamperolas utan a kart a tamperral aztan ugy itelte nem jo megint daralt es tomoritett aztan utogetett...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A régi node-okra koncentrál a szankciók miatt Kína
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Windows 11
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Facebook és Messenger
- Autós topik
- Mozilla Firefox
- HP notebook topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...