-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
krx21
nagyúr
Sziasztok!
Eddigi Krups XP5280 főző és Krups GVX242 kávédaráló után vettem egy Catler ES8012-es gépet!
Legalább olyan szép mint a képeken! Sajnos azt vettem észre, hogy szerintem a darálója nem elég finomra készíti a kávét, még a legfinomabb fokozatban sem... Bezzeg a olcsó krups daráló, ami szakmai oldalak szerint nem tud eszpresszó finomságút darálni, "csutkára" téve olyat darál, hogy a gép át sem tudja préselni a vizet... Ehhez képest csalódtam a Catler darálójában, mely maxon végzett darálás után is sietve főződik le...
De nem nyugodtam bele... Bevittem a szervizébe és beállíttattam sokkal finomabbra... Most elégedett vagyok vele... Nem tudom, hogy csak nekem volt ilyen problémám vele, vagy csak én vettem észre és a többi is ilyen gyárilag... Valaki ismeri ezt típust? Más tapasztalat?
Egyébként messze a legszebb amit valaha láttam otthoni főzők közül... Masszív nagyon...
4 szűrő van hozzá melyből kettő extra fojtású a durvább vagy gyári őrléshez... A szabadabb átfolyású szűrőhöz kell a sokkal finomabb darálás, amire a "tuning" előtt képtelen volt...
Én eleve mindig dupla eszpresszót iszok, a tipikus 30-50ml-es nekem kevéske...[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Az általam használt Krups GVX242 daráló egész jó... Őrlőköves... A késest felejtsd el, az maximum mák darálására jó...
Meg az automatákat is... Abszolút alsó kategóriás kávékat csinálnak... Főleg a 200.000Ft alattiak...
Gyenge darálók és főzők zörgő automatikával sok meghibásodással... A munkahelyemen is van egy Saeco:, néztem a zaccot és ez szerintem olyan durva, hogy ez nem is darál, hanem apróra tör maximum... -
krx21
nagyúr
válasz tariattila #988 üzenetére
Valószínűleg megmaradt régről, mert a legősibb darálás tényleg őrlőkövekkel készült...
De persze nem kőből van... -
krx21
nagyúr
Kérdésem, ha dupla eszpresszót készítek akkor is kb.25mp-re kell törekedni?
Vagy ilyenkor ez 50mp? -
krx21
nagyúr
Tényleg! Akkor megyek felveszem az összeget!
Nem értem a következtetésedet... Kávés berkekben köztudott, hogy az automaták nem csinálnak jó kávét...
A sok-sok százezresek lehet már nem olyan rosszak... Összevetve a karos, sokkal olcsóbb gépekkel...
A 200.000Ft alatti gépekre utaltam a példában, szerintem csak Te gondoltál arra, hogy én majd fél millióért veszek gépet... Kisebb szövegértelmezési problémád volt szerintem...
De ha úgy volna, sem lenne túl egészséges a reakciód...[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Érdekes tapasztalat: Omnia, Segafredo, Lavazza stb...sok kávét daráltam és próbáltam főzni és mindig nagyon kellett darálni és tömni, hogy megfogja a kávé a vizet...
Nos, sikerült szereznem kiskereskedelmi forgalomba nem kapható caffé perté bar oro kávét (80/20), melynél azt állítják, hogy 2 hetente friss pörköléssel rendelkeznek a szállítmányok...
Egész más... Kisebb őrlésnél is úgy folyik, mint a méz... Nem tudom, hogy a frissessége, vagy az általános minősége teszi, de érezhető minőségi különbség van a közértben kapható kávékhoz képest... -
krx21
nagyúr
-
krx21
nagyúr
válasz Impressa #1020 üzenetére
Van automata gép ami jó kávét csinál... Persze, de horror áron... Ami nem nagyon drága, az bizony igen gyenge... Ezeknél a gépeknél az automatizálást fizeti meg az ember, pedig a karbantartásuk és a használatuk, nem sokkal egyszerűbb, mintha ha van az embernek egy karba daráló és főző komlója...
Az automata gép meg egyenesen a baristák ellensége... Egy barista nem készít kávát, hogy ne tekintse meg az őrleményt, hogy ne maga tömörítsen érzésre...Kérdés: a Tesco-ba kapható ioncserélt lágy víz (200ft/5L) szerintetek, jó kávé főzésre, fölég a gép kímélésére végett, a vízkő miatt???
-
krx21
nagyúr
válasz jookomak #1027 üzenetére
Hát lehet, hogy igazad van: ittam belőle és hát nem valami jó az íze...Sőt van benne valami keserű...
Bevásároltam belőle vagy 12 litert egy kávégép szerelő tanácsára... Nem kellett volna...madmike: Igen, a profin elkészített espresso cukor nélkül is édes!
[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Szerintem lehet abba is meleg tejet önteni és az elkészítés komfortja nem összemérhető...
Az elméletet tekintve biztos igazad van... De próbáld ki, hibátlan... Szerintem....
Persze nem ugyan az, bár nekem a hab "csak" dekoráció és mindig a kávára koncentrálok.[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Persze nem ugyan az, a karamellizációt nem éred el, de mindig kemény sűrű habot érsz el, mindenféle probléma és gond nélkül... Nem a legprofibb de problémamentes és garantált a siker... Ennyire nem foglalkoztam a habbal mint Te... Nekem megfelelne, mert utálom a szörcsögő trutyizást és tej is tele megy vízzel...
Aztán lehet, hogy még nem ittam jó cappuccino... Talán azért mert mindig espresso-t kérek... -
krx21
nagyúr
válasz stangli #1046 üzenetére
Nekem is volt Nespresso-m... Vannak kifejezetten finom kávéik... A rendszer is jó, de rettenetesen túlárazott!
Én is próbálkoztam ilyesmi utántöltéssel, több kevesebb sikerrel...
Akkor már egy "rendes" felkaros gép...
Számoltad már ki, hogy Nespresso rendszerben mennyiért veszed a kávénak kilóját???
Vegyük az átlagárat: 120Ft... Egy kapszulába 5gramm kávé van...
1Kg kávé 24.000 Ft-ra jön ki!
Ez az üzlet benne! Ezért váltam meg tőle.. Ráadásul én mindig duplát iszok, na az ,mindjárt 240Ft/kávé...[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Hát igen, én is ha iszok egy duplát, akkor bizony a kanalat teletömöm és tamperolva van tele...
Ráadásul a nespersso kávéi sem 100% arabika... Tehát messze nem nevezném a legdrágább kávéknak...
Ráadásul, mivel hogy eleve darált állapotban van, ezért nem lehet tudni, milyen adalékanyagokkal van hígítva...
Bár ilyen árkategóriánál már pofa kellene hozzá... De hát az árazásnál is volt arc...
A darált kávé "hígítása" nem titok, sőt szinte általánosan alkalmazott eljárás! Már a darált kávé ára is gyanús, az azonos tömegű és típusú szemeshez mérten... Jó helyről tudom, hogy van olyan darált kávé ami csak 50%-ban kávé!! a többit árpa maláta és hasonló őrlemények teszik ki!
A szemes kávét is majd vegyítik, csak még nem volt pofájuk kávészem formájú kitöltő anyagot gyártani! -
krx21
nagyúr
válasz -HajTömeg- #1091 üzenetére
A meglévő gépedet és a Bialetti-t nehéz összehasonlítani, mert az egyik felkaros, a másik meg kotyogós...
Egész más műfaj... A felkarosod egy viszonylag belépő kategória, a Bialetti pedig a kotyogósokból az egyik legjobb! De a kotyogós más kávét főz... Jobban áztatja, esetleg forrázza a kávét mint egy jó espresso gép.
Tehát a kotyogós az más világ, aki megszokta és érti, hogy kell jól eltalálni a mennyiségeket az arra esküszik... Ha a szomszédom kávát főz, az illatából megmondom, hogy kotyogósa van... Ha rosszindulatú akarnék lenni azt mondanám, hogy ázott zacc szag van... Tehát én már nagyon megszoktam a felkaros espresso gépeket, melynél a nagy nyomás, rövidebb főzési idő a lényeg és nem utolsó sorban, a 92-95C közötti hőmérséklet, amivel főz, ellentétben a túl forró 97-100C-os kotyogóval...
Viszont egy jó felkaros gép, jóval nagyobb költséggel jár... A lefőzött kávé minősége nagyságrendekkel javul, ha saját darálót használunk, sőt a folyamatban nagyobb szerepet kap a daráló, mint a főző! Ráadásul a gyárilag darált kávé szemcsemérete, nem alkalmas espresso kávé főzésére nem beszélve arról, hogy különféle egyéb őrleményekkel hígítják...(fentebb részleteztem...)
Én a Te helyedben egy nagyobb nyomású, jó ár/érték kategóriájú felkaros géppel próbálkoznék...
A megnevezett főződ áránál 2x drágább felkaros sem túl drága, ha belegondolsz, hogy a kávé milyen drága, és a főző szerepe a minőségben szintén nagy...
(Érdekesség: 2kg kapszulás kávéból, remek felkaros espresso gépet lehet venni...) -
krx21
nagyúr
válasz -HajTömeg- #1095 üzenetére
Ajánlani nem mernék olyat amit nem próbáltam... Nekem még megvan a régi Krups XP5280 gépen és elégedett voltam vele...
A mostani igen drága gépem nem sokkal jobb kávét készít, ha a darálást leszámítjuk... Vannak ajánlott, bevált típusok, melyeket én nem próbáltam...
Ha érdekel a kávé, úgy általában, egész jó írásokat olvashatsz ezen az oldalon! Még gépeket is ajánlanak... Ami biztos, hogy minden gépnél és kávánál rá kell jönni, hogyan lehet elérni a legjobb eredményt... Ezért ha egy gépből rossz kávával kínálnak, még nem biztos, hogy a gép a rossz... Milyen darálást szeret, mennyit tegyek bele, mennyire tömörítsem és milyen vízmennyiség menjen át rajta... Ami még érdekes lehet, hogy inkább azokra a véleményekre hagyatkozz akik espresso kedvelőek, mert vicces lenne ha borszakértőnek vallaná magát az aki kólával issza a bort... Vagy épp egy nescafé nyelő azt mondaná a kiváló esperessodra, hogy "fúj, hát ez nagyon keserű, hogy lehet ezt a mérget meginni!"
(volt rá példa... )[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
válasz -HajTömeg- #1098 üzenetére
Ha körbenézel van az 55-ért is... Ha jó a manual adagoló, akkor 35-ért is...A darálója a krups-nak meg 15 körül. egész jó.... Ha engedheted, akkor egy darálót is szerezz be előbb utóbb... A frissen darát kávé illatához semmi nem fogható!!!
-
-
krx21
nagyúr
Egy kis kedvcsináló...
Szerintem ez a főzet túl sok... A színe sem olyan sötét mint aminek lennie kellene... De neki ízlik, legalábbis úgy csinálnak... -
krx21
nagyúr
válasz -HajTömeg- #1119 üzenetére
Caffé Perté... Ismerős által, ilyen kávé kiskereskedelmi forgalomba nem kapható, csak vendéglátó ipai helyiségek vásárolhatják... Két hetes frissességet közértbe, sehol nem garantálnak, ha jól tudom...
[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #1142 üzenetére
Ez azért nem igaz! A jobb fajta kapszulás rendszerek tényleg jó kávét készítenek... Minden szempontból igyekeznek a kiváló espresso feltételeinek megfelelni. A gyárilag darált adagok, frissességet tartó légmentes kapszulákban foglalnak helyet. Egyedül az árral van a baj! Ha kiszámolja az ember, hogy ilyen kiszerelésben a kávénak kilója kb.25.000 Ft
Minden kávét úgy kell csomagolni, mint a konzervet, hogy minél hosszabb ideig friss lehessen!
Nem csak a kapszulásat...[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Azért az autómákban sajnos nem szokott túl jó minőségi daráló lenni...A legtöbb esetben az ölremény nem elég jó a megfelelő esperessó minőséghez...A darálónak nagyobb szerepe van a főzőnél!
A kapszulákban meg majdnem olyan kávé van ami frissen van darálva, hisz légmentesen van tárolva és a darálás következtében a kávéból széndioxid keletkezik, ami önmagát tartósítja... A széndioxid gyakorlatilag kiszorítja az oxigént...
Mondom a jó minőségű kapszulással nem lenne gond, csak az ára![ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
válasz BlacKSouL #1158 üzenetére
Nos, a pörkölés közben keletkezik a szén-dioxid legnagyobb része, de egyáltalán nem csak kizárólag akkor...
A darálás, sőt még a espresso főzési folyamat közben is... Méghozzá annyira, hogy el is várjuk, hogy képződjön, hisz ennek a következménye a mindenki által részletesen vizsgált crema...
Crema íze jellegzetesen savanykás ízű a benne levő nagy mennyiségű oldott széndioxid, azaz a szénsav miatt... -
krx21
nagyúr
válasz -HajTömeg- #1212 üzenetére
Nem túl jó ötlet.... A kapszulás gép, csak kapszulához jó igazából...
-
krx21
nagyúr
válasz -HajTömeg- #1228 üzenetére
50-es sorozat van már régóta...
-
krx21
nagyúr
válasz -HajTömeg- #1230 üzenetére
Nekem van egy XP5280 Elektronikus-ből egy... Én elégedett vagyok vele... (talán eladó is..)
-
krx21
nagyúr
-
krx21
nagyúr
Én úgy látom, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mögött nem a környezetvédelem áll, hanem az csak ürügy...
Az igazi motiváció az, hogy az egyébként veszélyes hulladékot gyártó multik, így visszakapnak a nyersanyagból valamennyit! Szerintem ez az egésznek a mozgatórugója! A környezetvédelmi részét (persze ebben is van igazság) meg előadják nekünk, hogy szinte akarjuk is csinálni! Minket tesznek felelőssé, hogy a multik környezetszennyező anyagokat bocsájtanak ki... Ez olyan, mintha a szennyezett levegőt légtisztító berendezésekkel akarnánk javítani, közben az autók füstjével meg nem foglalkoznánk! Nevetséges nem? A problémát a gyökerénél kell kezdeni, a többi csak felületi kezelés... Gyorsan lebomló anyagokkal dolgozni már megoldott, de ez olyan mint az olaj, addig szennyeznek vele, míg el nem fogy, vagy míg meg nem fullad mindenki, mert így kényelmes...Kalandor: ok
Kávé! Az jó!
[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
válasz -HajTömeg- #1293 üzenetére
Az őrlő, mondjuk elég fontos... De azért lehet készíteni egész kellemes kávét, olcsóbb készülékekből is...
Hagyományos karos eszpresszó gépet válasz... -
krx21
nagyúr
válasz -HajTömeg- #1296 üzenetére
Azért lesz különbség! Az őrlőt meg ráérsz később is megvenni...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xbox tulajok OFF topicja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hivatalosan is bemutatkozott a Kingdom Come Deliverance 2
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Rövid teaser trailert kapott a Dragon Age: Dreadwolf
- Fotók, videók mobillal
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- További aktív témák...