-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
soldier2
őstag
válasz Alvarez81 #44926 üzenetére
Már írtál, míg szerkesztettem a hozzászólást. Olvasd el a második részét. Milyen kávéból készül az ital? Mert a gép jó, a daráló elmegy (jó az is, de ebben a mennyiségben nem bírja sokat majd), legtöbb helyen a legfontosabb dolgon, a nyersanyagon spórolnak.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
soldier2
őstag
válasz Alvarez81 #44945 üzenetére
A lényeg, hogy van "rendes" alapanyag. Olaszos bárkeverékhez vsz bőven jó lesz a Gaggia, leginkább az újhullámos világos pörkölésű kávékkal gyűlik meg a baja. A Graef 702 nem azanos belsejű az Iberitallal, de teljesen jó kezdő daráló (a Mini millnél sokkal jobb). Ha nem tévedek épp hirdet valaki egyet (vagy Iberitalt, már nem tudom) nézd meg a kávékorzó hirdetéseinél. Szintén érdemes lehet nézelődni az AVX apróhirdetések között, néha fel-felbukkan egy.
Pacuha: majd kipróbálom ha lesz még, egyelőre van itthon kávé, és Kalmárnál már majdnem egy hónapja postázásra vár egy Cremina tömítés, és mivel egyre jobban csöpög a dugattyúszár mellett, így a következő rendelés onnan lesz.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #44957 üzenetére
A saját tapasztalás a legjobb, de egy ilyen gép nem olyan megbocsájtó, mint a nyomásfokozós kar. Hamar kimutatja majd a foga fehérjét, és kiszámítható darálót fog követelni.
Szerk.: arra van valakinek tippje, hogy a Majoron a joker álláshoz képest mennyit tekerjek, hogy nagyjából a filter tartományba kerüljek? Lassan kipróbálnám Kalitával.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz Alvarez81 #44985 üzenetére
Korábban én is vettem egy Mini Millt a Brikka mellé, de mióta beállítottam egy Obel Juniort a helyére, már csak utazónak használom a Hariot. Nem hittem volna, hogy egy kotyesznél is ekkora ízbeli különbséget hoz egy jobb őrlő.
Presszónál viszont hasonló a kontraszt az Obel vs. F4ENano viszonylatban. -
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #45104 üzenetére
Sok jó kávét velük!
A CM702-esnél az adagonkénti darálást ajánlom, majd 1 ráindítás, 2-3 paskolás, és kint is van a kellő mennyiség. Ha elsőre nem találsz a skálán megfelelő fokozatot, ne keseredj el, olvass utána az alátétezésnek. Könnyen megeshet, hogy két fokozat közé esne az optimum, ilyenkor a kávé mennyiségével tudsz kicsit korrigálni rajta.
Szerk.:
nexus6: inkább keresd itt a fórumon kaligula-t vagy fragola.6035-öt, nálunk volt az utóbbi időben podos gép, kategóriákkal jobb, mint a krups, igen jó áron.[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
válasz Alvarez81 #45196 üzenetére
Graef mikor érkezik?
Nem tudom annak utánaolvastál-e,hogy szimplákból csak akkor fogsz tudni jót húzni,ha veszel 41es tampert és tampersegédet vagy megtömöd annyira a szimlpa szűrőt,hogy jól be tudd tömöríteni a közepét. Nálam ez 12-14g ezzel a szűrővel."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #45320 üzenetére
A hozzászólásokat olvasgatva nekem ebből annyi jön le, hogy a tamper és a kosár tűrése nincs összhangban. Ha ez így van, akkor a videón látható jelenség nem a kosár hibája.
No de, nem akarok én senkit győzködni, csak szimplán megosztottam az írásokat amiket találtam, illetve, hogy melyik mellett és miért tettem le a voksom. Van itt nagyobb misztérium is, mint a zertifikät.
-
levytee
csendes tag
válasz Alvarez81 #45324 üzenetére
Renekába 58,7 tamperem lett jó, a strada 17gosba pedig 58,4 esetleg az 58,5 lehet jó (ezt akinek van megerősíthetné),nekem az 58,3 van és van egy kis kottyanása.
Érdekesség,az indexen már feszegettem,de a mai két főzetnél a őrlön nem kellett állítanom a gyári rancilio és a renekához képest. Az ízekben még nem foglalnék határozottan állást,de az első főzetnél én is éreztem kesernyésbe hajló lecsengést,de ez a másodiknál már nem volt.Nem főztem át, lehet megittam valami kis műszerolajat. :-)
[ Szerkesztve ]
levytee
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Alvarez81 #45359 üzenetére
Ha valakinek nem számít a hangerő, és az ár akkor szerintem inkább Iberital/ lelit/ imat stb-t vegyen , mert szerintem szebb az őrleménye.
Nagyra tartom, ha valaki így méreget, analizál, de az ilyen kijelentéssel azért finomabban bánnék!
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
paljoc
tag
válasz Alvarez81 #45391 üzenetére
Na, látod a nagy precízségben véletlenül rossz gombra kattintottál a válasszal, ugyanis Tobee-nak volt fura, én pont azt írtam hogy nekem egyáltalán nem fura! /oké, befejeztem /
Hogy tőlem is legyen témába vágó: ma Manetti kofit kóstoltam a Cady Trade-nél és tök jó volt!! Nem tudom milyen típus volt, nem volt extra sötétre pörizve, de azért klasszik iskola ránézésre, pont emiatt talán meglepő savakkal, rendben volt.
[ Szerkesztve ]
-
Agostino
addikt
válasz Alvarez81 #45382 üzenetére
nekem is graef 702-es őröl otthon, sajnos valóban el tud kummantani egy kevés őrleményt. általában karba őrölök egy plusz vezetővel, hogy ne szóródjon szét. a bent maradt kávét úgy tessékelem ki, hogy ugye a graef őrlemény kiadó csövére - biztosan van rá szakszó, de nem tudom - egy gumis, íves csonk van vezetésként ráhúzva. annak a vége a gépből kijövő fél centis műanyag kiugróra ül rá. ha erre a gumis részre a tamper tenyérbe illő részéve rákoccintok - vagyis fordítva használom a tampert, ott sima kerekded - akkor ez a kicsi de határozott ütés kitessékel általában mindent. ha oldalt ütögetem vagy hátul, nekem nem szokott ugyan ilyen hatásfokkal működni, ez a kicsi kocc pedig mivel a gumis felületet éri, magát a gépet sem tudja megkarcolni vagy ilyesmi.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
mutyi
őstag
válasz Alvarez81 #45637 üzenetére
Nekem egy Graef Cm800 van.
Ezt a 0.3-as alátétgyűrtűt honnan szerezted?
Nekem teljesen gyári,viszont így két év elteltével azt tapasztalom, hogy a régi 9-10-es espresso beállítások helyett egy fél éve már csak 1-2-es beállításokkal tudom ugyanazt elérni, ráadásul már nem tudom hányszor csavaroztam ki és tettem arrébb az őrlőn amit lehetett.A kérdésem az lenne,hogy vegyek másik fejet bele vagy valamit nem jól raktam anno össze,hogy ennyire nem akar már nagyon finom darálmányt készíteni?
-
mutyi
őstag
válasz Alvarez81 #45867 üzenetére
Így van, nálam a csavar kitekerésével majd a kosár forgatásával lehet állítani.
Én már kétszer állítottam rajta, másodjára szerintem eleve kettőt léptettem.Igen, ha nem jól tesszük össze,akkor bizony nagyon durvára darál,párszor már megjártam vele és elég idegesítő a drága kávét dobhatom ki.
Szóval nálam az a pontos szitu, hogy egyszer teljesen szét akartam szedni, azaz elkezdtem kicsavarozni azokat a csavarokat amelyek a darálós részt odaszorítják,csak mivel nem tudtam azt a műanyag felső részt leszedni,törni nem akartam, ezért ráhagytam és elkezdtem visszacsavarozni.
Na ezután baromira állíthattam mindent, olyan nagy szemek voltak. Majd itt a fórumon kiderült,hogy azokat a csavarokat kell sokkal jobban visszatekerni, ugyanis azért nem lett olyan a darálás finomsága,mint előtte.
De sajnos még így sem sikerült annyira visszatekernem,hogy a kosárból kivett csavart és kettőt forgatva rajta,hogy ne 1-2-esen kelljen használnom.Ötlet,aki már szedte szét fullra a cm800-at?
-
Surda-
őstag
válasz Alvarez81 #45802 üzenetére
Nekem soknak tűnik ez a hőmérséklet különbség.
Javítsatok ki,ha tévedek, de minden egyes kávénál ki kell tapasztalni,hogy milyen hőmérsékleten jó a lefolyása. Ilyenkor mogyoróbarna a crema, ez a neki megfelelő hőmérséklet.
Piddel 1-2 fok eltéréssel lehet próbálkozni,de általában már itt érzékelem,hogy megégettem vagy kevés volt neki ez a hő.
Olyan szerintem nincs,hogy 94-en és 86-on is jó.
Ha a crema nagyon világos, vajszínű,akkor hőhiányos a kv. (automatáknál a legtipikusabb hiba)
Ha nagyon sötét,bereped,akkor megégett.
Amivel lehet játszani az a darálás finomsága és a tamperelés erőssége.
Így más ízek jöhetnek ki.
Sőt, ha valami bántót érzel benne,akkor pl tudatosan lehet arra játszani,hogy gyors legyen a lefolyás és ilyenkor előfordulhat,hogy nem oldódik ki belőle az az íz,ami számodra nem jött be.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
mutyi
őstag
válasz Alvarez81 #46013 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy hiába adott minden a jó kávéhoz, nagyon könnyen el lehet cseszni.
Erre gondolom másoknak is van számos esete.
Nem elég tiszta a gép, nem elég meleg a fej vagy a portafilter, nem lett kellően tamperelve, rosszul lett a mennyiség lemérve, döglött a kávé, hűvös a csésze, nem jó a hőfok.Szóval sok tényező ha összeáll, akkor meg fasza minden.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Alvarez81 #46008 üzenetére
PID nélkül csak vaktában lövöldözni lehet.
Hogy más ízű lenne az ital pid nélkül a különböző szűrőkkel? Igen, még azonos szűrőkkel is, attól függően, hogy a bojler hőmérséklete épp hol tart, leszálló vagy felszálló ágban van. Ha nincs kontroll, lövésed sincs hol tart a bojler. Szerintem pid nélkül kb. semmi értelme bármire is költeni.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
-
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #46053 üzenetére
Csak magamat tudom ismételni, tudtommal általánosságban a magasabb hőfok adja a kesernyésebb ízt, nyírja ki a savakat, és kölcsönöz olaszosabb, csokisabb ízvilágot egy kávénak (már ha olyan a pörkölés). Azon meg külön csodálkozom, hogy 6 °C eltéréssel mindkét kávé iható volt. Nálam vagy összerántja az arcom, annyira savanyú, vagy már rendesen keserű, ha ennyit eltérek az optimumtól. Kettő között félúton próbáltad? Mert ha éppen ott van a nirvána, akkor tudom csak elképzelni, hogy +/- 3 °C még nem vitte el az italt. Én rézcsöves, PID-es, réz vízterítős, ipari felsőszűrős GC-t használok, egyelőre Reneka szűrővel.
boba06: egy CM800-as is kb. Catler 8030 digi kijelző nélkül, szerintem ezekben mind hasonó/egyforma őrlőmű van. Én akkor már inkább a Graef-et venném 40-ért, 2 év gari van rá itthon. A Fred meg ráadásul fokozatmentes, és vizuálisan is nyomon követhető a beállítás.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #46056 üzenetére
Elsőre nálam is megy a nagyolás, de én azt tapasztaltam, hogy a csokis/gyümis vonal nem a hőfokon, hanem már a pörkölésen dől el. Onnantól lehet a hőmérséklettel játszani, hogy savanyúbb vagy keserűbb, de ugyanaz a kávé a hőfoktól nem lesz echte gyümis vagy csokis.
Mert rendben van amit írsz, hogy az újhullámos/gyümölcsös kávék kérnek magasabb hőfokot, a sötétebb pörkölések/olaszos blendek pedig alacsonyabbat, de akkor két különböző pörkölésről beszélünk (persze van kivétel, pl. ilyen lehet a Malabar). -
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #46066 üzenetére
Azt hiszem értem, hogy mit nem értek. Nem kevered véletlenül a keserűt a savanyúval? Én így jártam, azért merek erre gondolni. Ha így van, akkor helyére kerül minden az írásodban.
adp: a gyors teszt alapján nálam is ez volt a konklúzió. Marad a Reneka, mert ha elkezdek a világos pörkölés felé mocorogni, akkor szerintem kihozhat új ízeket egy adott kávéból, de most egy időre átnyergelek a Strada-ra.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Alvarez81 #46082 üzenetére
Érdekes ez a Kapucziner Skybury. Kimentem a szélsőértékekre, és 94 fokon érezhetően keserű lett, megégett, de lenyeléskor megjött megint ez erőteljes citromlé íz. 84 fokon meg szimplán ízetlenebb, savanyúbb lett. 88-90 fokon viszont nagyon kellemes csokis íze van, és sehol a korábban is említett citrom. Nagyon kevés tejjel elépesztően tejcsokis. Viszont eléggé kényes a tömörítésre, nem sikerül mindig kihoznom a legjobbat belőle. Egy fokozattal kell finomabbra őrölnöm, mint szoktam, viszont nem kell 8.5, elég a 7.5-8g is. Duplaszűrös teszt később jön. Spóroltam, és inkább kis adagokkal próbáltam ki a hőfok igényt.
-
soldier2
őstag
válasz Alvarez81 #46456 üzenetére
"Az hogy "WDT-zek " gondolom jobban hangzik, minthogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt" - nem jobban hangzik, hanem könnyebb leírni ezredszer ha valaki be akar lépni az otthoni espresszózás klubbjába (és nem akar visszaolvasni több hónapnyi hozzászólást). Nem beszélve arról, hogy ha csak annyit írunk, hogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt", akkor jön a kérdés, hogy mivel, meddig, jobbról balra, vagy balról jobbra, stb. Míg ha beírod a youtubera, hogy "coffee, wdt" akkor megkapod a választ .
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Univerzum: Az S23-at is megbabonázta a Galaxy AI
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Gaming notebook topik
- OTP Bank topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Politika
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Mata összteleszkópos kerékpár
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek