Új hozzászólás Aktív témák

  • Alvarez81

    csendes tag

    Gaggia Baby PID teszt :)

    Eljutottam odáig, hogy kb összeállt a képlet a tamperolás, darálás, mennyiség körében, így gondoltam kipróbálom a hőfokszabályzást.
    18-18,5g, (végre rendes tamperrel - THX to fragola), IMS 2T szűrővel (mert ez sokkal jobb, mint a gyári)
    A szokásos, céges Cuadrán is használt kávé. 94 fokon kezdve, 90, majd 86 fokon is főzve.
    94 fokon kicsit savanykás, gyümölcsös íz, de nem savas, krémes, sötét erős crema.
    90 fokon, eltűnt a savanyúsága, de maradt a gyümölcsös íz, és bejött mellé a csoki.
    86 fokon eltűnt a gyümölcsösség is, maradt a csoki, de megjött mellé, egy finom, általam nehezen leírható íz. talán csonthéjas...
    Az utolsó teszt kb ugyanazt az ízt hozta, mint a céges e61 fejes Cuadra.
    De hiába edddig ez volt a referencia, a 90 fokos enyhén gyümölcsös íz is nagyon jólesett.

    Tehát PID: wow...ugyanannak a kávénak 3 arcát mutatta. Tudom, többeteknek ez természetes... de nekem újdonság, és talán a többi kezdőnek is hasznos, ha leírom.

    Szimpla szűrőteszt 2. felvonás:
    Gaggia 1 vs IMS 1T (68B)
    csináltam 3 kört , 8-9 g között fél lépésenként, 88 fokon.
    Váltogattam hogy melyikkel kezdtem a főzést.
    A mennyiség, és a tömörítés hatására, 9g-mal mindkettő megkűzdött, a 8.5g lett az ideális.
    Egyszerűen hihetetetlen, de a gyári szűrő mindig sokkal savasbb, kesernyésebb, hígabb ízt adott. A 8g-os tesztnél a gyárin kb 20, az IMS-en 25 másodperc alatt jött le, de még itt is sokkal krémesebb, kellemesebb ízt adott.
    Viszont nem tudtam előhozni a fentebb csonthéjasként leírt ízt. Inkább a 90 fokos ízt adta.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák