Új hozzászólás Aktív témák

  • #58660352

    törölt tag

    Sony XBA-H3

    Első komolyabb fülhallgatóm anno egy Ultimate Ears Super.fi 5 EB volt, amely egyben a mai hibrid fülhallgatók ősének is tekinthető. A hibrid fülhallgatók egyesítik az armatúra típusú és a hagyományos dinamikus fülhallgatók előnyeit. A dinamikus meghajtók a mélyhangok képzésében jobbak, az armatúra típusúak pedig a közép és magas tartományokban. A két technológia egyesítésével jöttek létre a hibridnek nevezett fülhallgatók.

    A hibridek előnye, hogy lehetővé teszik a szokottnál nagyobb méretű dinamikus meghajtók használatát is anélkül, hogy ez a közép és magas hangok rovására menne. A Sony XBA H3 ezt az előnyt maximálisan kihasználja, hiszen a mélyhangok leadását egy 16mm (!) átmérőjű dinamikus membránnal oldja meg.

    Hangzás

    Nehéz dolog leírni, hogyan szól egy fülhallgató, hiszen maga a zenehallgatás szubjektív dolog. Az alábbi pár mondatban megpróbálom összefoglalni az élményeimet: Amint az sejthető itt bizony nincs hiány a mély hangokban, de a közép és magas meghajtók tényleg szépen kiegyenlítik a hangzást. A mélyek teltek és dinamikusak, de nem uralják le a hangképet. Csak akkor nyomulnak, amikor a zene fő motívumát is a mély hangok képezik, egyébként ezzel a fülhallgatóval nyugodtan lehet klasszikusokat is hallgatni! Ilyenkor a mélynyomó szépen a háttérbe húzódik, a közép és magas meghajtók pedig gyönyörűen teszik a dolgukat. Mélyorientált zene esetében viszont elszabadul a 16 mm membrán, aminek csak a lejátszónk hangerő szabályzója szab korlátot. Ha pedig még a hangszín szabályzót is megpiszkáljuk, akkor aztán tényleg nincs kegyelem, mert ez a mélynyomó bírni fogja!

    Tartozékok

    Középkategóriás fülhallgatóról révén szó, a szokásosnál gazdagabb felszereltséget kapunk: 2 készlet cserélhető kábelt, 2 készlet gumiharangot, egy hord táskát, kábelcsiptetőt és még kábelrendezőt is kapunk hozzá.

    Kábelek

    A két cserélhető kábelből az egyik egy mikrofonos távirányítóval van kiegészítve. A csatlakozók stabilan rögzítik a kábeleket és egyben megakadályozzák azok elforgását. A fül mögötti elvezetés egy flexibilis „emlékező” szakasszal van megoldva. A kábelek kialakítása nem hengeres, hanem lapos és a szokottnál szélesebb, a csatlakozók aranyozottak. A robosztus kialakításnak köszönhetően a kábelek mozgásából adódóan nincs zavaró zörgő hang. A mikrofonos távirányító csak 1 nyomógombos!

    Gumiharangok

    Mint minden hallójáratba illeszthető fülhallgatónál itt is kulcsfontosságú a megfelelő illeszkedés, mert a legjobb minőségű fülhallgató is gyatrán fog szólni, ha nem jól illeszkedik. A gyárilag mellékelt gumiharangokkal ezen a téren nekem eddig még nem volt szerencsém - mindig külön kellett megfelelőt vásárolnom. Most először történt meg, hogy erre nem volt szükség, mert a Sony XBA H3 újfajta gumi és szivacs ötvözetéből készült gumiharangja szabályosan "beleszögezi" a fülhallgatót a fülembe. Normál gumiharangból 4 különböző méretűt, a gumi és szivacs ötvözetéből készült változatból pedig 3 féle méretűt kapunk a készlethez.

    Zajszigetelés

    A hallójáratba illeszthető fülhallgatók nagy előnye, a környezeti zajok elszigetelése. A Sony XBA H3 ezen a téren nem jeleskedik, mivel ez a fülhallgató nyitott kialakítású, ezért a mély hangok átvitelét jól látható "bass reflex" nyílások is segítik. Normál körülmények között azért így is jól teszi a dolgát.

    Egyéb tartozékok

    A hord táska a mindennapi használathoz túl nagyméretű, mivel úgy alakították ki, hogy az összes tartozék beleférjen. Hétköznapi használathoz célszerűbb egy kisebbet beszerezni. A kábelcsíptetőt és a kábelrendezőt nyílván nem minden felhasználó fogja használni, de hasznos kiegészítői lehetnek a készletnek.

    Android

    Ma már a felhasználók jó része az okostelefonját használja hordozható zenelejátszóként, ez alól én sem vagyok kivétel. Ennek megfelelően fontos szempont, hogy a fülhallgató mikrofonnal / távirányítóval is rendelkezzen. Ahogy azt már említettem a Sony XBA H3 gyári kábelének távirányítója csak 1 nyomógombos. Személy szerint jobban kedvelem a 3 nyomógombos távirányítókat, mert így a hangerő szabályzáshoz sem kell a zsebünkbe nyúlkálni. Szerencsére a Sony XBA H3 csatlakozása megegyezik a Shure és Westone cégek hasonló körérintkezős szériáival, így én is könnyen találtam magamnak megfelelő kábelt, 3 nyomógombos távirányítóval.

    Értékelés

    A Sony XBA H3 egy kitűnő minőségű fülhallgató, azoknak ajánlom, akik dinamikus hangzást szeretnének a közép és magas hangok feláldozása nélkül.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák