Új hozzászólás Aktív témák

  • Banis

    kezdő

    Sziasztok!

    Segítségeteket szeretném kérni laptop választásban. A jelenlegi laposom (HP ENVY 15-k071ng) kezd már kicsit megfáradni, ezért úgy gondoltam, hogy ideje lenne lecserélni. Gondolkoztam a PC összerakásban, de az árak (ott is) eléggé elszálltak + munkahely miatt szükséges, hogy hordozható legyen a gép. Alapjáraton egy mid-range gépben gondolkoztam, de észérvekkel meggyőzhető vagyok.

    (1) Mikor lenne esedékes a vásárlás?

    Nem feltétlen sürgős, ha van olyan gép a láthatáron amire érdemes várni, simán belefér. Alapból nagyobb leárazáskor terveztem venni (Ausztriában/Németországban talán a Black Friday nem annyira lehúzós), de egy "kihagyhatatlan" akció esetén hamarabb nyugdíjba vonulna a HP. :D

    (2) A gépre szánt összeg forintban? (mindenképp add meg, a “minél olcsóbb” nekünk nem mond semmit)

    400-450k körül gondoltam, de mint írtam, ha egy kis + költséggel elérhető a jobb minőségű lapos...egye fene! Munkahelytől is függ, ha kifizetnék (legalább egy részét), akkor persze változhat az összeg, de ezt jelenleg nem tudom.

    (3) Felhasználás? (irodai programok, játék, programozás, fotószerkesztés, renderelés, tervezés, stb., ezek munka vagy hobbi/tanulás szintjén)

    Főként meló + játék. Melóhelyen nagyrészt ppt/excel stb-k gyártása megy, de előfordulhat, hogy komolyabb programokat is kell futtatnom majd (kémiai számítások, gépek automatizálásához szoftverek, alapszintű programozás stb). Játékok terénz pl Warzone. AAA-s játékokat nagyrészt PS-en fogom tolni, de jó lenne, ha pl FPS-eknél a jelenlegi 20 FPS-em ( :)) ) kicsit megugrana, ha a haverokkal játszunk, szeretném azért a jövőben, ha normálisan futnának a játékok.

    (4) Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel?

    Ahogy írtam, főként gépen főként FPS-ek + olyan játékok, amelyek co-opban játszhatóak, illetve PS-re nincsenek. Felbontás nem szükséges, hogy 4k legyen, de persze jó az, ha szép. Inkább az FPS az ami ilyen játékoknál talán számítana.

    (5) Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS?

    Méretben nincs nagyon kitétel, normális méretű legyen (jelenlegi 15.6-os). A többihez megmondom őszintén nem nagyon értek, beböföghetem az OLED-et, de nem valószínű, hogy ilyen árkategóriában találni olyat. Lényeg, hogy elfogadhatóan szép legyen és ahogy többen írtátok korábban: ne verjen át a gyártó. Esetleg a válaszidő lehet még fontos (?).

    (6)Kijelző képminősége, színhűsége milyen legyen (pontatlan max:60%, közepesen pontos max: 90%, nagyon pontos 95% vagy felette)

    Közepesen pontos/ nagyon pontos.

    (7) Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is?

    Napi szinten vinném be a melóhelyre (4 perc séta :D ). De előfordulhat, hogy hosszabb úton elővenném (filmnézésre pl). Főként itthon + irodában használnám (játékra csak itthon).

    (8) Hűtése az árkategóriához méltóan (közepes, jó)

    Ez talán egy fontos kitétel, hogy jó legyen, főleg game közben. Lényeg, hogy az élettartamot / teljesítményt ne rontsa egy pl 4-6 órás Warzone kör.

    (9) Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.)

    Windows/semmi. Lehet itt az ideje egy jogtiszta windowsnak, de ha semmi, akkor azt is megoldom. :DD

    (10) Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége, optikai meghajtó kell-e?

    Optikai meghajtó nem fontos. SSD-re mindenképpen szükségem lenne, HDD elhanyagolható, de lehet érdemes kombózni őket. RAM-ból 16 gb lenne az ideális, de lehet elegendő lenne a 8? Későbbiekben talán lehet bővíteni.

    (11) Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…)

    HDMI jó lenne, ha lenne, valamint az anyag- és szerelésiminőség is egy + pont. Az sem árt, ha az akksi idő nem 3 óra. Más jelenleg nem jut eszembe, amit fentebb ne írtam volna le.

    (12) Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával)
    Leginkább új gépek jöhetnének szóba. Ausztriában élek, így nem csak Mo. jöhet szóba.


    Kicsit hosszú lett, lehet "magasak" néhol az elvárások. De jelenleg talán a mid-range (tudom-tudom, ez relative :DD ) kategória egyik best-buy-át keresem. Amint írtam, meggyőzhető vagyok, ha tényleg megéri többet rááldozni, de azért ez a tartomány a cél.

    Illetve melyik boltok számítanak megbízhatónak, hol érdemes nézelődni? (tudom, árukeresőn :)) )

    Köszi előre is a segítségeteket! :R

Új hozzászólás Aktív témák