Új hozzászólás Aktív témák

  • raven12

    senior tag

    válasz alpihun #18461 üzenetére

    lebeg a híd, azaz menet közben egy kar segítségével (vagy anélkül ;] ) el tudod ernyeszteni a húrokat, avagy meg tudod feszíteni bizonyos kereteken belül, ezért "hajlik" a hang.
    Nehéz ezt szóban elmagyarázni, nézz róla youtube videókat, és rögtön megtudod.

    Azt mondom, ha még nem tudod, mi az, semmiképp ne vegyél floyd rose-os (tremolos, persze nem csak floyd rose lehet tremolo, de ez a leggyakoribb) gitárt, mert sok szenvedés van belőle, nem kezdőknek is:
    1. húrcsere, vagy más hangolásra váltás elég hosszadalmas tud lenni, mert ugyebár a hidat a húrok feszítik, így kell neki előfeszítés, ezt rugók adják meg, amelyeknek lehet az offsetjét állítgatni csavarhúzóval (okos kis mechanika :)) ), meg a számukat is növelni/csökkenteni(ha már nem elég az offset állítása), és tökéletesen be kell lőni mindig, hogy a híd párhuzamos legyen a gitártesttel. Így aztán a hangolás állandóan elmászik és kb. 5-10-szer kell utóállítani mind a húrokat, mind az előfeszítést (ha ismered a gitárod, akkor is kb. 3-szor).
    2. az olcsó licencelt floyd rose-ok nem túl jó minőségűek, lehet baj az elhangolódással, hangkitartással, rezonanciával (a híd berezonálhat).

    Én floyd-os gitárt vettem elsőnek, de tudtam a tortúráról, ami övezi, meg nagyon sok gitárvirtuózt imádok, akik gyakran használják, így nem is volt kérdés, hogy nekem olyan kell, de azóta sokszor kitámasztom a hidat, mert hangolgatom ide-oda, és floyd-al ez egy igazi "pain in the ass".

    Ha esetleg nem teljesen értenéd, amit makogok, ne haragudj, nem a te hibád, gyorsan akartam kiköhögni ezt magamból :D Majd biztosan megérted a dolgot, nézz videót egy floyd rose-os gitár húrcseréjéről, ha érdekel.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák