Új hozzászólás Aktív témák

  • Goose-T

    veterán

    válasz benedekco #46431 üzenetére

    A technikai fejlesztés azért elengedhetetlen, hogy el tudd rendesen játszani azt, amit szeretnél. Egyébként a pókgyakorlatokból is meríthetsz ötleteket, például hogy nem szükséges egyenként mászkálni a húrokon szóló közben, hanem át is lehet ugorni egyet-kettőt. A lényege az ezeknek a gyakorlatoknak, hogy bármilyen húrt bármikor le tudj fogni úgy, ahogy szeretnél, és legyen biztos a fogás, ne zörögjön be a húr, ne fogj mellé, ne késsen a kezed, ne tompítson le olyan húrt, amit nem kéne stb. Nagyon sokat számítanak ezek. Arra is jó, hogy kicsit letörje az önbizalmadat, én is úgy voltam vele, hogy azt hittem, király vagyok, aztán jött néhány technikai gyakorlat, és rájöttem, hogy igazából rohadt béna vagyok. Gyakoroltam ezeket, és érezhető volt a fejlődés.

    Még nagyon fontos az, hogy ritmusra gyakorolj (én ilyenekre szoktam). Aztán próbáld az összes ujjadat minél közelebb tartani a húrokhoz, hogy a lehető legkisebb ujjmozdulattal tudd lefogni a soron következő hangot. Meg vannak még ilyen apróságok, hogy például a kitámasztó hüvelykujjadat próbáld a középső és a gyűrűsujjaddal szemben elhelyezni a nyak hátulján. A pengetési technika sem mindegy, ott is figyelni kell sokmindenre.

    Persze lehet mondani, hogy Jimi Hendrix sem csinált ilyeneket, csak nyomta a témáit, mégis milyen királyul gitározott. Meg hogy Steve Vai meg csak teker ész nélkül. A különbség az, hogy Steve Vai valószínűleg bármilyen Hendrix témát el tud játszani úgy, hogy csukott szemmel azt hinnéd, maga Hendrix játssza. Hendrix viszont biztos nem tudott volna eljátszani egy komolyabb Vai-szólót. Persze ettől függetlenül Hendrix is biztos rengeteget gyakorolt, csak akkor még nem voltak olyan módszertanok, mint most, amivel magasabb szintre fejlődhetett volna. Olyan ez, mint a foci. A magyar foci az '50-es években a csúcson volt, csak azóta a jobb helyeken olyan edzési módszertanokat kezdtek alkalmazni, ami itthon ismeretlen volt, a lemaradás hozzájuk képest pedig látható.

    A lényeg az, hogy ahhoz, hogy ki tudd élni a kreativitásodat, elengedhetetlen a technikai tudás, mert az segít benne, hogy le tudd játszani azt, ami a fejedben van.

    Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

Új hozzászólás Aktív témák