Új hozzászólás Aktív témák

  • Sokimm

    senior tag

    Sziasztok!
    Van itthon egy amcsi (semmi dokumentáció nincs róla, még a rajta levő szám alapján sem, de azért megosztom egy fotón, micsoda is) DC brushless motorom, amit szeretnék beröffenteni, de nincs rajta az enkóder. Viszont találtam itthon egy merci csillagba elhelyezett (nem tudom miből lett kiszerelve, magát a szenzorokat mentettem meg anno) hall szenzor készletet, ami tökéletes lenne a 3 fázisú szervó motorhoz, csak a tengelyre kéne tennem valami mágneses izét, ami generálja a jelet a hall szenzoroknak.

    Nah a kérdésem, hogy biztos sok mindent láttatok már (motorok szétszerelése), és nem emlékeztek, hogy melyik elektronikai eszközben van valami használható mágnes, amit egy 13.000 (reményeim szerint ennyit bír majd a szervó motor) RPM-es fordulaton még fenn marad a tengelyen? :)

    A dvd olvasók is szervók, de ott a mágneses mozgó rész a legkülső rész. (minél beljebb vagyunk (van hely), annál kevésbé félő, hogy lerepül bizonyos sebesség felett :D), Szóval valami olyan szervo motor mágnest keresek, ami közel van a tengelyhez, de az 5.8mm es tengelyre még fel tudom fúrni.

    Képek, az értelmezés gyanánt: A dvd olvasó servo-ja sajnos pici (a nyákon lévő hall szenzorokhoz képest), ezért ha felfúrnám a tengelyét, akkor is új nyákot kéne csinálnom a szenzoroknak (ez is megoldás), de akkor már érdemesebb lenne a dvd motor nyák-ját használnom (aztán abból olvasni adatokat) nem?

    Szóval a kérdés: 5.8mm tengelyű a nagy USA motor, amire kéne valami encoder jellegűt építenem (mivel venni 10.000.- lenne (ahogy láttam a neten). Szóval láttatok valami ilyen jellegű forgó mágnest, ami centrírozva van rendesen? :) (mert ha én ragasztgatom a tengelyre a mágneseket merci alakba, akkor lerepülnek, meg rázni fog a gép... :D

    Központosan tudok fúrni precízen, nyákot készíthetek, ha nagyon úgy áll, de a legjobb lenne egy forgó mágnest találnom, csak nem jut eszembe, melyik (floppy, dvd, kazettás dekk, bakelit lemezlejátszó?) motorja lenne ideális...



    Jah az egész enkódernek van 3cm hely a házban, tehát az alatti méretű ötleteket elfogadok. :P

    Ti hogy oldanátok meg a problémám?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák